Przesunięty przez: C77 2013-02-14, 11:11 |
Spiralka grzejna - diesel |
Autor |
Wiadomość |
majcher
komandor Tarkin
Model Samochodu: Chevrolet Cruze 2.0 150KM diesel sedan
Pomógł: 1 raz Wiek: 37 Dołączył: 21 Sie 2010 Posty: 137 Skąd: Wodzisław Śląski
Poziom: 10
|
Wysłany: 2011-05-29, 18:52 Spiralka grzejna - diesel
|
|
|
Witam,
Jakiś czas temu miałem przyjemność jeździć samochodem dostawczym z silnikiem diesel Kia Pregio. W tym samochodzie przed włączeniem silnika, należy odczekać, aż przestanie się świecić kontrolka spiralki grzewczej (dodatkowo był sygnał dźwiękowy do czasu jej zgaśnięcia) (podejrzewam, że trzeba zaczekać aż się nagrzeje).
Jak to jest w Cruze ? Jest tam kontrolka spiralki, ale nie zapala się ona w żadnym momencie. Nie wiem, czy przed odpaleniem mam zaczekać chwilkę, czy odpalać od razu ? |
_________________ moje stronki:
domowabiblioteczka.pl |
|
|
|
 |
nadamus [Usunięty]
Poziom: 32
|
Wysłany: 2011-05-29, 19:28
|
|
|
ta kontrolka spiralki to sie nazywa fachowo kontrolka świecy żarowej wystepuje tylko w silnikach diesla i ma za zadanie podgrzanie powietrza wpływającego do komory spalania aby ułatwić zapłon we wszystkich silnikach diesla zalecane jest uruchomienie silnika po zgasnieciu kontrolki- latem nastepuje to bardzo szybko (mozna nawet tego nie zauwazyc bo temperatura powietrza jest "wysoka" - wiec praktycznie sie nie zapala), zima trzeba troche poczekac a w tej kii- mozesz zmienic ja na nowa - poprawi to zaplon zina (podejrzewam ze stara juz powoli konczy zywot) |
|
|
|
 |
majcher
komandor Tarkin
Model Samochodu: Chevrolet Cruze 2.0 150KM diesel sedan
Pomógł: 1 raz Wiek: 37 Dołączył: 21 Sie 2010 Posty: 137 Skąd: Wodzisław Śląski
Poziom: 10
|
Wysłany: 2011-05-29, 19:43
|
|
|
Ah w ten sposób Dla mnie to było mylące, bo w Kia ta kontrolka świeciła się zawsze przez kilka sekund, niezależnie od temperatury (przynajmniej takie miałem wrażenie).
Poza Tematem:
Nodamus <--- Zapytałem Cie w innym wątku (Cruze a gaz), jak tam u Ciebie się sprawy mają, czy udało Ci się zakupić Cruze'a z gazem. Byłbym wdzięczny za odpowiedź |
_________________ moje stronki:
domowabiblioteczka.pl |
|
|
|
 |
|