Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: C77
2013-05-07, 10:55
Komputer pok?adowy w Aveo II. (T250,T255)
Autor Wiadomość
radzio10 

Model Samochodu: Aveo t250
Dołączył: 16 Sty 2011
Posty: 10
Skąd: Inowrocław
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 0/8
 0%
Wysłany: 2012-03-23, 19:10   

Dzięki koledzy, dzięki Wam udało się wykonać całą operacje wycinka plastiku powodzeniem:) Szczególnie podziękowania dla jar76
Pacjent jeździ;)


[ Dodano: |24 Mar 2012|, o 15:32 ]
dzisiaj zmontowałem czujnik temeratury, ku mojemu zdziwieniu na wyswietlaczu nic nie pokazuje :-x zdenerwowny zostawilem autko na dwie godziny, przekrecam kluczyk i działa! :-) 20 stopni pokazuje :-D za czujnik zapłaciłem w ASO 65 zł
 
 
     
Miko 

Model Samochodu: Aveo
Dołączył: 21 Cze 2011
Posty: 32
Skąd: Warszawa
Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 5/11
 45%
Wysłany: 2012-03-25, 21:57   

Jak rozwiązałeś przełaczanie miedzy trybami pracy?

Tzn gdzie masz guzik? :)
 
     
radzio10 

Model Samochodu: Aveo t250
Dołączył: 16 Sty 2011
Posty: 10
Skąd: Inowrocław
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 0/8
 0%
Wysłany: 2012-03-26, 10:23   

Tak, zamontowałem przycisk koło przełącznika gazu. Tak jakoś mi tam pasuje :-P
 
 
     
Miko 

Model Samochodu: Aveo
Dołączył: 21 Cze 2011
Posty: 32
Skąd: Warszawa
Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 5/11
 45%
Wysłany: 2012-03-26, 21:40   

a gdzie masz przełącznik gazu?
 
     
radzio10 

Model Samochodu: Aveo t250
Dołączył: 16 Sty 2011
Posty: 10
Skąd: Inowrocław
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 0/8
 0%
Wysłany: 2012-03-27, 08:17   

przy regulacji świateł po lewej stronie kierownicy
 
 
     
Gandalf230 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo
Wiek: 37
Dołączył: 09 Lut 2012
Posty: 93
Skąd: Łódź
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 12/19
 63%
Wysłany: 2012-03-29, 21:58   

tak z ciekawosci pytanie do tych ktorym wyszlo, czym cieliscie ten czarny plastik ?
 
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 110/2753
 4%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2012-03-29, 22:02   

Gandalf230 napisał/a:
tak z ciekawosci pytanie do tych ktorym wyszlo, czym cieliscie ten czarny plastik ?


Dobrej jakości nożyk tzw do tapet KLIK
 
     
Gandalf230 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo
Wiek: 37
Dołączył: 09 Lut 2012
Posty: 93
Skąd: Łódź
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 12/19
 63%
Wysłany: 2012-03-29, 22:14   

obawiams ie troche tego ktoku bo robota milimetrowa ale w ostatecznosci sie kupi nowe zegary za 120 zeta :d
 
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 110/2753
 4%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2012-03-29, 22:18   

Tylko wiedz o tym że jak zamontujesz inne zegary to stracisz oryginalny przebieg samochodu.
 
     
Gandalf230 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo
Wiek: 37
Dołączył: 09 Lut 2012
Posty: 93
Skąd: Łódź
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 12/19
 63%
Wysłany: 2012-03-29, 22:20   

same zegary tak ale ..... ta cala maskownica tak to ujmijmy czyli cyferblat, odpowiedno wyciety otwor i tak dalej jest demontowalny :)
zegary moga zostac stare, tyferblat sie wymienia

niestety samego nawet tuuningowego zestawu nie ma wiec zostaje sie caly zestaw zegarow do zakupienia
 
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 110/2753
 4%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2012-03-29, 22:27   

Gandalf230 napisał/a:
same zegary tak ale ..... ta cala maskownica tak to ujmijmy czyli cyferblat, odpowiedno wyciety otwor i tak dalej jest demontowalny :)
zegary moga zostac stare, tcyferblat sie wymienia


A no to chyba że tak to OK. Też tak myślałem na samym początku żeby tak zrobić ale przeróbka wyszła mi doskonale więc sobie odpuściłem.
 
     
Gandalf230 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo
Wiek: 37
Dołączył: 09 Lut 2012
Posty: 93
Skąd: Łódź
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 12/19
 63%
Wysłany: 2012-03-29, 23:04   

nie zmienia to faktu ze myslec mozna a kupowac clay licznik tylko dla maskownicy to lekka przesada.

teraz tak wpadlem na pomysl dla tyhch ktorrzy skopali sprawe nawet o milimetr

1) idziemy do pierwszego lepszego papierniczego
kupujemy folie do bindowania na okladki - taka przyciemniana pzrezroczysta folia
najlejamy odpowiednio docieta na miejsce wyswietlacza

bedzie lekko ciemniej ale efekt powinien byc mniej wiecej taki:



oczywiscie rozmyte kolory na diodach sygnalizacyjnych to moj brak checi dla obrabiania graficznego , ale przyciemniony o 10% kolor folii pozwoli uniknac widocznych niedorobek

druga metoda to zakup w kazdym jedym praktikerze lub castoramie wykonczen plastikowych do kabli

przecinamy w polowie - nie na pol a tylko jeden bok, nakladamy na brzegi, podgrzewamy i sie kurcza w miare rownomiernie nie pozostawiajac sladow niedorobek i zakrywajac za duza ilosc odslonietego wyswietlacza

[ Dodano: |30 Mar 2012|, o 11:12 ]
No i wlasnie jestem po przerobce licznika - u mnie z jakiegos powodu nie bylo to 17 mm a 19 mm ale spoko :) jak sobie z tym dalem rade to juz pisze :D

po odcieciu tego plastiku zostalo mi sie 2 mm bialej szyny montazowej na wierzchu
plastik ktory wycialem zawieral dokladnie taki sam naniesiony pasek kleju wiec odcialem to i przyklepilem ponownie :)

dodatkowo jak pisalem wczesniej zastosowalem folie do bindowania - w sensie okladka i podkleilem miedzy powloka tarcz zegara a obudowa - takie male szkielko 10% ciemniejsze :)

o dziwo kolor zielony wyswietlacza stal sie ladniejszym zielonym co mnie zdziwilo :d

co do przelacznika sa dwie szkoly - nasza polska o ktorej piszemy w tym poscie i ... rosyjska

co daje rosyjska z zaprzyjaznionej strony . stosujac opornik i lutujac go w podpowiednie miejsca mamy ciagla zmiane odczytow komputera pokladowego. parametry zmieniaja sie co 2 do 3 sekund bez koniecznosci wciskania guzikow.

jest to o tyle malo inwazyjna metoda ze nie musimy szukac miejsca na przelacznik i mamy wszystko bez koniecznosci klikania.
ja niestety lub stety skusilem sie na przelacznik. wole miec stale odczyty a nie chwilowe jelsi mozna to tak nazwac :)

miejsce montazu przelacznika : banalne ale fajne :) zamontowalem tóż za gałką włączania świateł.
nie widać a latwo sie odstac :D
 
 
     
Miko 

Model Samochodu: Aveo
Dołączył: 21 Cze 2011
Posty: 32
Skąd: Warszawa
Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 5/11
 45%
Wysłany: 2012-03-31, 12:16   

Szczerze to bardzo słabo to wygląda.

Ja podwazyłem tarcze zegarów i wsunąłem tam starą kartę telefoniczną. Odległość cięcia wcześniej wymierzyłem. Teraz zostało mi jedynie zakupić w końcu czujnik temp i podłączyć guzik.

Efekt - wygląda tak jakby ekran był większy fabrycznie i o to chodziło.
 
     
Gandalf230 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo
Wiek: 37
Dołączył: 09 Lut 2012
Posty: 93
Skąd: Łódź
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 12/19
 63%
Wysłany: 2012-04-04, 14:21   

z tym guzikiem uwazaj, nie wiem czemu ale wykonanie plytki na uklady scalone jest takie ze sie ni diabla cyna nie trzyma - zwarciowka mozna sobie darowac - jedyne rozwiazanie jakie mialem to lutownica z grotem i to cienkim i wbicie sie w otwor fabrycznie na sciezce przygotowany
 
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 110/2753
 4%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2012-04-04, 19:18   

Gandalf230, nie wolno lutować dwustronnych płyt PCB zwykłą lutownicą ponieważ tam siedzi scalak EPROM który jest bardzo podatny na przepięcia indukcyjne wywołane lutownicą transformatorową tym bardziej że ten punkt którego zwieramy do masy to jedno z wyprowadzeń sterowania procesora w układzie całego licznik.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: