Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: C77
2013-05-07, 11:55
Komputer pok?adowy w Aveo II. (T250,T255)
Autor Wiadomość
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 110/2753
 4%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2011-12-03, 21:46   

chevaveo napisał/a:
mam pytanie odnośnie czujnika temperatury zewnętrznej może się ktoś wie na jakim termistorze tnc pracuje ilo ohmowym


Nie dobierzesz termistora idealnie poza tym brak jest dokładnych danych odnośnie jego wartości. Oryginalny czujnik który pasuje idealnie pod złącze w zderzaku kosztuje w ASO 50zł więc jeśli Cię interesuje w miarę idealne wskazanie termometru to zakup wyżej wymieniony.

Czujnik > KLIK
 
     
chevaveo
podkarpackie


Model Samochodu: aveo sedan
Dołączył: 15 Mar 2011
Posty: 66
Skąd: spod komputera
Poziom: 7
HP: 0/130
 0%
MP: 62/62
 100%
EXP: 1/16
 6%
Wysłany: 2011-12-04, 00:26   

Myślę że jest to możliwe
są to pomiary temperatury z oryginalnego czujnika na lewo - prawo oporność w kiloomach
47 - 0.97
46 - 1,00
39 - 1,26
26 - 2
16 - 3
8 - 4
3 - 5
-1 - 6
-5 - 7
-8 - 8
-30 – 24
Sugeruję że warto spróbować z termistorem 2kOhm z kalibracją potencjometrem.
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 110/2753
 4%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2011-12-04, 05:02   

chevaveo, to jeśli masz czas i ochotę się w to bawić to bardzo proszę. Ja zakupiłem od razu czujnik oryginalny (hermetyczny i pasujący pod złącze) bo mnie interesuje dokładny pomiar.
 
     
Michal_78 

Model Samochodu: aveo sedan 2010 1.2 16v
Wiek: 41
Dołączył: 03 Gru 2011
Posty: 29
Skąd: Zabrze
Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 2/11
 18%
Wysłany: 2011-12-11, 11:54   

ciekawa sprawa z tym ukrytym komputerem . Czyli jak by zmienić licznik na taki z dwoma przyciskami powinno działać ?
http://moto.allegro.pl/ch...1968514278.html
Ciekawe czy na przeglądzie gwarancyjnym by sie zorientowali ? No i na moim przebieg 3800 :)
 
     
jar76 


Model Samochodu: Chevrolet
Pomógł: 19 razy
Wiek: 40
Dołączył: 20 Cze 2009
Posty: 687
Skąd: Śląsk
Poziom: 23
HP: 12/1225
 1%
MP: 585/585
 100%
EXP: 54/65
 83%
Wysłany: 2011-12-11, 14:48   

No oczywiście że będzie działać , a na przeglądzie nic mu do licznika. :mrgreen:
_________________
---------------------------------------
Aveo T250 sedan 2009r---1.2 16V 84KM/ BRC SEQUENT 24
---------------------------------------
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 110/2753
 4%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2011-12-11, 16:19   

Michal_78 napisał/a:
Ciekawe czy na przeglądzie gwarancyjnym by sie zorientowali ?


Jak będzie ktoś bardzo chciał to się dopatrzy że licznik jest nie z tej wersji. Wg gwarancji nie mamy prawa ingerować (przerabiać, doposażać) w silnik czy w elektrykę pojazdu bez wiedzy ASO.

Z góry można przypuścić że nikt się nie doczepi ale jak coś padnie przypadkowo w elektryce (nawet nie z winy licznika) to będą mieli argument do odmowy wykonania naprawy gwarancyjnej.

Zawsze można przed przeglądem lub ewentualną naprawą przełożyć licznik na ten pierwotny lecz przebieg już zgadzać się nie będzie.
 
     
Przeeemek 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo 1.2 sedan
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 29 Sty 2010
Posty: 176
Skąd: Polska
Poziom: 12
HP: 0/319
 0%
MP: 152/152
 100%
EXP: 9/27
 33%
Wysłany: 2011-12-11, 17:51   

Jadąc do ASO na gwarancję lub jakąkolwiek usługę podajesz stan licznika. Zmienisz licznik i przebieg nie będzie się zgadzał. Przeglądy robisz według wskazań licznika co x kilometrów, itp. Bardziej rozgarnięty Pan w serwisie zobaczy, że coś było kombinowane.
_________________
Chevrolet Aveo 2006r. sedan 1.2 8V 72KM w gazie
 
     
jar76 


Model Samochodu: Chevrolet
Pomógł: 19 razy
Wiek: 40
Dołączył: 20 Cze 2009
Posty: 687
Skąd: Śląsk
Poziom: 23
HP: 12/1225
 1%
MP: 585/585
 100%
EXP: 54/65
 83%
Wysłany: 2011-12-12, 09:31   

Przepraszam , nie zauważyłem że chodzi o przegląd gwarancyjny, myślałem że o zwykły rejestracyjny. Jeśli chodzi o przegląd gwarancyjny, jak najbardziej będzie problem, bo jak koledzy wspomnieli , na każdym przeglądzie wpisywany jest stan licznika i między innymi na jego podstawie dokonuje się obowiązkowych przeglądów. Co prawda można licznik przestawić, ale jest to w tym przypadku raczej nieopłacalne. Wymiana całego licznika, wiąże się co najmniej z problemami na przeglądzie gwarancyjnym.
_________________
---------------------------------------
Aveo T250 sedan 2009r---1.2 16V 84KM/ BRC SEQUENT 24
---------------------------------------
 
     
no_name 
PUSSY WAGON

Model Samochodu: Aveo T250 Sedan
Wiek: 33
Dołączył: 17 Gru 2011
Posty: 2
Skąd: Pyrzyce
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 1/9
 11%
Wysłany: 2011-12-18, 13:25   

Witam,
wczoraj przeprowadzilem operacje wyciecia plastiku i wszystko ok tylko jak podlaczylem zegazy zanim je poskaladalem pokazalo 162km do tankowania a po skreceniu wszystkiego pokazalo 166km
PS. co do przycisku to ja myslalem aby wstawic go w zaslepke obok przycisku do klimy
pozdrawiam
 
     
lucek 

Model Samochodu: AVEO Classic 1.2 16 v 2011
Dołączył: 12 Lut 2012
Posty: 2
Skąd: Starachowice
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 1/9
 11%
Wysłany: 2012-02-12, 12:50   

jar76 napisał/a:
Przepraszam , nie zauważyłem że chodzi o przegląd gwarancyjny, myślałem że o zwykły rejestracyjny. Jeśli chodzi o przegląd gwarancyjny, jak najbardziej będzie problem, bo jak koledzy wspomnieli , na każdym przeglądzie wpisywany jest stan licznika i między innymi na jego podstawie dokonuje się obowiązkowych przeglądów. Co prawda można licznik przestawić, ale jest to w tym przypadku raczej nieopłacalne. Wymiana całego licznika, wiąże się co najmniej z problemami na przeglądzie gwarancyjnym.


Witam,
a nie jest przypadkiem tak, że przebieg zapisywany jest w komputerze, a licznik z wyświetlaczem służy wyłącznie do pokazywania wskazań z komputera (taką informację uzyskałem w ASO) ? Właśnie kupiłem AVEO Classic i zastanawiam się nad zmianą całego licznik na ten z lepszej wersji...

Pozdrawiam
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 110/2753
 4%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2012-02-12, 13:06   

lucek, dokładnych danych odnośnie licznika Aveo nie posiadam ale też wydaje mi się że przebieg zapisywany jest tylko w liczniku. Najprostszym sposobem byłoby przepiąć na chwilkę inny liczniki i sprawa będzie jasna.

Z tego co widzę to już za 260zł można kupić cały nowy licznik z dużym wyświetlaczem KLIK a używany z odzysku już od 119zł KLIK do tego 60zł za czujnik temperatury zewnętrznej do kupienia w każdym ASO Chevrolet.
 
     
jar76 


Model Samochodu: Chevrolet
Pomógł: 19 razy
Wiek: 40
Dołączył: 20 Cze 2009
Posty: 687
Skąd: Śląsk
Poziom: 23
HP: 12/1225
 1%
MP: 585/585
 100%
EXP: 54/65
 83%
Wysłany: 2012-02-17, 12:26   

Niewiedza serwisów jest aż żenująca . Jak można takie bzdury opowiadać. Ja zmieniałem licznik i na 100% przebieg zapisany jest wyłącznie w liczniku, komputer nie ma tu absolutnie nic bo rzeczy.
_________________
---------------------------------------
Aveo T250 sedan 2009r---1.2 16V 84KM/ BRC SEQUENT 24
---------------------------------------
 
     
artur35 
artur35


Model Samochodu: chevrolet aveo 1.2 2008
Pomógł: 1 raz
Wiek: 42
Dołączył: 22 Lut 2012
Posty: 46
Skąd: warszawa
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 8/13
 61%
Wysłany: 2012-02-23, 19:45   

witam.mam pytanko.mam zegary identyczne jak na zdjeciu z 1 strony tylko ze z ta roznica ze mam chromowane obramowki zegarow (oryginalnie) aveo 1.2 8 v 2008 z klima.moze to glupie pytanie ale czym czy u mnie tez jest to mozliwe z wycieciem tej czesci plastiku ?
_________________
artur35
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 110/2753
 4%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2012-02-23, 20:25   

Jak najbardziej tak.

Zawsze jeśli się nie ma pewności to można zdemontować szybkę licznika i delikatnie podwadzając plastik zerknąć czy jest pełny wyświetlacz.
 
     
artur35 
artur35


Model Samochodu: chevrolet aveo 1.2 2008
Pomógł: 1 raz
Wiek: 42
Dołączył: 22 Lut 2012
Posty: 46
Skąd: warszawa
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 8/13
 61%
Wysłany: 2012-02-23, 20:29   

ok.dziekuje za szybka odpowiedz.tak zrobie.

Czy ktos juz sprawdzal jaki pokazuje stan licznika po wymianie na nowy duzym wyswietlaczem?Mam przejechane 56.000 a niechcialbym ze nagle pokazalo mi jakiej 150.000 :-) lub zero :-) gdy kupie nowy.
_________________
artur35
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: