Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: C77
2013-05-07, 11:55
Komputer pok?adowy w Aveo II. (T250,T255)
Autor Wiadomość
chevaveo
podkarpackie


Model Samochodu: aveo sedan
Dołączył: 15 Mar 2011
Posty: 66
Skąd: spod komputera
Poziom: 7
HP: 0/130
 0%
MP: 62/62
 100%
EXP: 1/16
 6%
Wysłany: 2011-03-18, 23:32   

Marco napisał/a:
chevaveo, przełącznik musi być bo inaczej nie będziesz miał możliwości przełączania funkcji komputera.


wracam do tego przełącznika czy sposób z rezystorem 1k i wykonana odpowiednio zworka do ścieżki która jest na naszych zdjęciach zaznaczona nie pozwala wykorzystać przełącznika który jest fabryczny (jak podają goście z hexagon) i sposób z dodatkowym przełącznikiem jest niepotrzebny , jeżeli już to myślałem nad microswichem i wykonać wyłącznik podobny do fabrycznego i umieścić go symetrycznie do tego który jest.
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 110/2753
 4%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2011-03-19, 05:56   

chevaveo napisał/a:

wracam do tego przełącznika czy sposób z rezystorem 1k i wykonana odpowiednio zworka do ścieżki która jest na naszych zdjęciach zaznaczona nie pozwala wykorzystać przełącznika który jest fabryczny (jak podają goście z hexagon) i sposób z dodatkowym przełącznikiem jest niepotrzebny


Testowałem przez chwile to rozwiązanie ale mi się to nie podoba bo nie ma nie zależności pomiędzy przełączaniem dolną a górną częścią wyświetlacza.

chevaveo napisał/a:
jeżeli już to myślałem nad microswichem i wykonać wyłącznik podobny do fabrycznego i umieścić go symetrycznie do tego który jest.


Jeśli tylko uda Ci się zrobić to dokładnie i estetycznie to ok bo wywiercić pod kątem tą szybkę nie będzie łatwo. Ja zamontowałem switcha pod kierownicą bo nie pasuje mi za bardzo wkładać rękę przez kierownicę aby przełączyć funkcję w trakcie jazdy.
 
     
chevaveo
podkarpackie


Model Samochodu: aveo sedan
Dołączył: 15 Mar 2011
Posty: 66
Skąd: spod komputera
Poziom: 7
HP: 0/130
 0%
MP: 62/62
 100%
EXP: 1/16
 6%
Wysłany: 2011-03-19, 21:29   

Marco napisał/a:
Jeśli tylko uda Ci się zrobić to dokładnie i estetycznie to ok bo wywiercić pod kątem tą szybkę nie będzie łatwo.

Tym się nie martwię miejsce na switcha jest na płycie i samo wytrasowanie na szkle i wiercenie nie powinno stworzyć zbędnego stresu - jedynie co mnie martwi to ściągnięcie wskazówek zegarów ich ponowne poprawne założenie. Jeżeli ktoś przerabiał tą operacje z wskazówkami i wie jak poprawnie je z powrotem założyć bez specjalistycznego kalibrowania za takie wskazówki byłbym wdzięczny (jedną wskazówkę się ściąga inaczej jak pozostałe)
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 110/2753
 4%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2011-03-23, 20:51   

chevaveo, jak tam poczynania?
 
     
chevaveo
podkarpackie


Model Samochodu: aveo sedan
Dołączył: 15 Mar 2011
Posty: 66
Skąd: spod komputera
Poziom: 7
HP: 0/130
 0%
MP: 62/62
 100%
EXP: 1/16
 6%
Wysłany: 2011-03-23, 22:14   

Marco napisał/a:
chevaveo, jak tam poczynania?

Dziurę na lcd powiększyłem i na tym na razie stanąłem. Wolny czas poświęciłem na montażu świateł dziennych.
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 110/2753
 4%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2011-03-23, 22:23   

Masz złącze pod czujnik temperatury? jak by co to w ASO kosztuje 60pln.
 
     
chevaveo
podkarpackie


Model Samochodu: aveo sedan
Dołączył: 15 Mar 2011
Posty: 66
Skąd: spod komputera
Poziom: 7
HP: 0/130
 0%
MP: 62/62
 100%
EXP: 1/16
 6%
Wysłany: 2011-03-24, 17:25   

Marco napisał/a:
Masz złącze pod czujnik temperatury?

Złącze kostkę przy kablu sygnału dźwiękowego mam - a w sieci widziałem tylko jeden sklep z czujką.
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 110/2753
 4%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2011-03-24, 17:27   

chevaveo napisał/a:
a w sieci widziałem tylko jeden sklep z czujką.


W każdym ASO kupisz za tą samą cenę co w tym sklepie z netu.
 
     
chevaveo
podkarpackie


Model Samochodu: aveo sedan
Dołączył: 15 Mar 2011
Posty: 66
Skąd: spod komputera
Poziom: 7
HP: 0/130
 0%
MP: 62/62
 100%
EXP: 1/16
 6%
Wysłany: 2011-03-24, 17:33   

Marco napisał/a:
kupisz za tą samą cenę

Różnica 5-6 złotych to jeszcze nie wielka różnica no i doszła by sama wysyłka.
 
     
Przeeemek 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo 1.2 sedan
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 29 Sty 2010
Posty: 176
Skąd: Polska
Poziom: 12
HP: 0/319
 0%
MP: 152/152
 100%
EXP: 9/27
 33%
Wysłany: 2011-05-30, 15:03   

A jak to jest rozwiązane w droższych wersjach z "aktywnym" komputerem, gdzie jest ten przycisk?

Trafiłem przez przypadek na ten temat i bardzo mi się spodobał :) . Na tej ruskiej stronie kolesie zdejmują wskazówki od zegarów, żeby zdjąć tą ramkę i nie uszkodzić wyświetlacza przy wycinaniu. Ale chyba to nie jest taka prosta sprawa założyć je z powrotem, żeby pokazywało prawidłową prędkość.

(Posiadam wersję z 2006 roku ale jest to wersja produkowana jeszcze w zakładach w Korei - wersja bez ABS :( . Mam nadzieję, że nie zrobili mi psikusa i też mam komputer ukryty.)
_________________
Chevrolet Aveo 2006r. sedan 1.2 8V 72KM w gazie
 
     
ryjek 


Model Samochodu: Chevrolet Aveo
Pomógł: 6 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Gru 2010
Posty: 723
Skąd: Czerwionka-Leszczyny
Poziom: 24
HP: 27/1353
 2%
MP: 646/646
 100%
EXP: 25/68
 36%
Wysłany: 2011-05-30, 20:36   

kolego nie masz niestety komputera tak samo jak ja
_________________
aveo sedan 1.4 SOHC
Opel tigra 1.6 16v
aveo hatchback 1.2 SOHC-ojca

 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 110/2753
 4%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2011-05-30, 20:45   

Przeeemek napisał/a:
A jak to jest rozwiązane w droższych wersjach z "aktywnym" komputerem, gdzie jest ten przycisk?


Sterowanie komputerem jest w obrotomierzu a sterowanie licznikiem jest w prędkościomierzu.
 
     
jar76 


Model Samochodu: Chevrolet
Pomógł: 19 razy
Wiek: 40
Dołączył: 20 Cze 2009
Posty: 687
Skąd: Śląsk
Poziom: 23
HP: 12/1225
 1%
MP: 585/585
 100%
EXP: 54/65
 83%
Wysłany: 2011-05-30, 20:49   

Kolego ryjek, z kąd ta pewność że nie ma, skoro ma nowy typ licznika to pewnie i komputer jest.
_________________
---------------------------------------
Aveo T250 sedan 2009r---1.2 16V 84KM/ BRC SEQUENT 24
---------------------------------------
 
     
ryjek 


Model Samochodu: Chevrolet Aveo
Pomógł: 6 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Gru 2010
Posty: 723
Skąd: Czerwionka-Leszczyny
Poziom: 24
HP: 27/1353
 2%
MP: 646/646
 100%
EXP: 25/68
 36%
Wysłany: 2011-05-30, 21:01   

ponieważ roczniki z 2006r miały stare liczniki??i tylko zmieniony przód a środek ten sam co ja
_________________
aveo sedan 1.4 SOHC
Opel tigra 1.6 16v
aveo hatchback 1.2 SOHC-ojca

 
     
Przeeemek 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo 1.2 sedan
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 29 Sty 2010
Posty: 176
Skąd: Polska
Poziom: 12
HP: 0/319
 0%
MP: 152/152
 100%
EXP: 9/27
 33%
Wysłany: 2011-05-31, 00:31   

ryjek napisał/a:
ponieważ roczniki z 2006r miały stare liczniki??i tylko zmieniony przód a środek ten sam co ja


Ale ja mam nowy licznik. Mam auto PO liftingu. Chodzi mi tylko o to, że początkowo auta te były produkowane w Korei. O ile dobrze pamiętam to do czerwca 2006 roku. Mój jest wyprodukowany w kwietniu 2006 a kupiony w sierpniu. Różni się tym, że w podstawowej wersji niestety NIE ma ABS a klamki i lusterka były w standardzie w kolorze nadwozia. Później były robione chyba na Ukrainie i w Polsce. Moja wersja jest jakby "przejściowa" - już po liftingu ale nie do końca taka sama.

Interesowałem się tym trochę bo teoretycznie wszystkie auta kupione po czerwcu 2006 powinny mieć ABS w standardzie. Jak auta z produkcji koreańskiej trochę się różniły od tych europejskich. Może być więcej różnic o których jeszcze nie wiem np. ze wspomnianym komputerem.

Są dwa modele liczników w nowym Aveo sedan. Tutaj link do zdjęcia z jakiejś aukcji na alledrogo KLIK - różnica jest w kolorze obrysu zegarów.
_________________
Chevrolet Aveo 2006r. sedan 1.2 8V 72KM w gazie
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: