Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: C77
2013-05-07, 11:55
Komputer pok?adowy w Aveo II. (T250,T255)
Autor Wiadomość
ernet 
Ernet

Model Samochodu: Aveo 1.2 T250 SD - czarny
Dołączył: 19 Gru 2012
Posty: 83
Skąd: Tor
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 2/19
 10%
Wysłany: 2013-05-12, 13:26   

A czy ktoś może dać tutaj zdjęcia, jak to wygląda po zamontowaniu, wraz z opcjami wyświetleń komputera ?
_________________
---------------------------------------
Aveo T250 sedan 2010r./ 1.2 16V 84KM
 
     
esjot
[Usunięty]

Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 67/111
 60%
Wysłany: 2013-05-12, 14:06   

czy chodzi Ci o taki montowany w miejsce zegarka?

przykładowylink
 
     
Przeeemek 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo 1.2 sedan
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 29 Sty 2010
Posty: 176
Skąd: Polska
Poziom: 12
HP: 0/319
 0%
MP: 152/152
 100%
EXP: 9/27
 33%
Wysłany: 2013-05-12, 14:13   

Nie o to chyba chodziło ale to co podałeś wygląda świetnie :)
_________________
Chevrolet Aveo 2006r. sedan 1.2 8V 72KM w gazie
 
     
ernet 
Ernet

Model Samochodu: Aveo 1.2 T250 SD - czarny
Dołączył: 19 Gru 2012
Posty: 83
Skąd: Tor
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 2/19
 10%
Wysłany: 2013-05-12, 14:16   

Dzięki.. ciekawa alternatywa ( chociaż, jak zobaczyłem ile jest połaczeń, to nie wyobrażam sobie, aby ktoś to to połaczył :-) , ale mi chodziło o ten fabryczny między zegarami, który niektórzy piszący w tym wątku zmodyfikowali :-)

A przy okazji: czy jeśli by kupić cały licznik, który ma opcje komputera pokładowego, to
czy wystarczyłoby go zamienić ( + dokupienie czujnika temp ) i wszystko by działało ? Czy kostka od tego licznika "bez" komputera by pasowała ( może jest taka sama ) i miała dostateczną ilość wpięć, tz. tyle samo, co pod licznik z komputerem ?
_________________
---------------------------------------
Aveo T250 sedan 2010r./ 1.2 16V 84KM
 
     
sebek30091986 
sebek

Model Samochodu: Aveo 5D Base+A/C T255+Brc
Pomógł: 2 razy
Wiek: 32
Dołączył: 06 Maj 2012
Posty: 100
Skąd: Skierniewice
Poziom: 9
HP: 0/193
 0%
MP: 92/92
 100%
EXP: 0/20
 0%
Wysłany: 2013-05-12, 17:19   

A czy kolega ma napewno T250 z tego co wiem to wtedy produkowali T255 ?
 
     
ernet 
Ernet

Model Samochodu: Aveo 1.2 T250 SD - czarny
Dołączył: 19 Gru 2012
Posty: 83
Skąd: Tor
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 2/19
 10%
Wysłany: 2013-05-12, 17:37   

sebek30091986 napisał/a:
A czy kolega ma napewno T250 z tego co wiem to wtedy produkowali T255 ?

Ze wstydem przyznam,że .... nie jestem pewien :mrgreen:
Samochód kupiony w 2010r. /sedan/zegary tradycyjne ( nie te "motocyklowe" ).
Zdjęcia mojego auta tu:
http://forum.chevrolet.org.pl/viewtopic.php?t=901
na dole srtony. Może pomoże :-)
_________________
---------------------------------------
Aveo T250 sedan 2010r./ 1.2 16V 84KM
 
     
Przeeemek 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo 1.2 sedan
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 29 Sty 2010
Posty: 176
Skąd: Polska
Poziom: 12
HP: 0/319
 0%
MP: 152/152
 100%
EXP: 9/27
 33%
Wysłany: 2013-05-12, 17:42   

Jeśli sedan to T250. Nowy sedan to T300. T255 to hatchback
_________________
Chevrolet Aveo 2006r. sedan 1.2 8V 72KM w gazie
 
     
ernet 
Ernet

Model Samochodu: Aveo 1.2 T250 SD - czarny
Dołączył: 19 Gru 2012
Posty: 83
Skąd: Tor
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 2/19
 10%
Wysłany: 2013-05-12, 17:44   

Przeeemek napisał/a:
Jeśli sedan to T250. Nowy sedan to T300. T255 to hatchback


Dzięki bardzo za zainteresowanie i odpowiedzi. To już teraz wiem, czym jeżdżę :-D
_________________
---------------------------------------
Aveo T250 sedan 2010r./ 1.2 16V 84KM
 
     
martino14 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo
Dołączył: 19 Lis 2009
Posty: 143
Skąd: Wwa
Poziom: 11
HP: 0/272
 0%
MP: 130/130
 100%
EXP: 1/25
 4%
Wysłany: 2013-05-25, 14:46   

Choć temat komputera pokładowego znany jest już od ponad 2 lat to dopiero niedawno zauważyłem ten wątek i dziś dokonałem przeróbki.
Przycisk do sterowania umieściłem tutaj: http://www.fotosik.pl/pok...7b15326851.html
_________________
Aveo II Sedan 1.2 16V 84KM
 
     
benowski 

Model Samochodu: Aveo
Dołączył: 04 Sty 2012
Posty: 5
Skąd: Bytom
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 4/9
 44%
Wysłany: 2013-09-30, 20:42   

esjot napisał/a:
czy chodzi Ci o taki montowany w miejsce zegarka?

przykładowylink


Czy ktoś zamontował ten komputer? Jesli tak to fajnie było by przeczytać jakieśwskazówki. Szczególnie rozmieszczenie niezbędnych sygnałów do pomiarów
 
     
sebek30091986 
sebek

Model Samochodu: Aveo 5D Base+A/C T255+Brc
Pomógł: 2 razy
Wiek: 32
Dołączył: 06 Maj 2012
Posty: 100
Skąd: Skierniewice
Poziom: 9
HP: 0/193
 0%
MP: 92/92
 100%
EXP: 0/20
 0%
Wysłany: 2013-10-01, 08:42   

Ten komputer już tam jest wystarczy rozebrać zegary i odpowiednio wyciąć tarcze oraz podlutować się z przewodzikiem izamontować dodatkowy przycisk oraz zakupić czujnik temp i wpiąć go w kostke obok chłodnicy
 
     
benowski 

Model Samochodu: Aveo
Dołączył: 04 Sty 2012
Posty: 5
Skąd: Bytom
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 4/9
 44%
Wysłany: 2013-10-01, 17:56   

Ten nad licznikiem samochodu to wiem, że jest. Ale ja się pytam o ten spod linka który zacytowałem.

W zasadzie to przydało by się wiedzieć m.in gdzie są takie sygnały jak :
-Sygnał z sondy lampda,
-sygnał z wtryskiwaczy
-sygnał z czujnika prędkości (VSS).
Czy ma ktoś jakąś rospiskę przewodów, która opisuje wszysktie kolory kabli itp itd.. ?
Bo chciałbym takie coś zamontować.
 
     
miHu 
odźwierny

Model Samochodu: Aveo II+ sedan 1,2 8V z BRC seq24, 2007/2008
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 20 Mar 2010
Posty: 282
Skąd: EPJ
Poziom: 15
HP: 0/488
 0%
MP: 233/233
 100%
EXP: 25/35
 71%
Wysłany: 2013-10-02, 08:30   

benowski napisał/a:
Czy ma ktoś jakąś rospiskę przewodów, która opisuje wszysktie kolory kabli itp itd.. ?

To wszystko znajdziesz w Technical Information System (TIS). Jest tam cały schemat elektryczny auta.
Poszukaj w necie.
_________________
"Ten typ tak ma?" - oto jest pytanie
 
     
madyd 

Model Samochodu: Aveo T255
Wiek: 36
Dołączył: 08 Wrz 2013
Posty: 7
Skąd: Kraków
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 6/9
 66%
Wysłany: 2013-10-04, 13:50   

Witam wszystkich.
Komputer pokładowy który pokazał kolega esjot jest fajny.
Sam montowałem go sobie, co prawda w innym samochodzie bo w oplu astrze g ale chodził super i nie było z nim najmniejszego problemu. Z producentem jest bardzo dobry kontakt. Jeżeli miałem problem skąd wziąć jakiś sygn. to napisałem do producenta a on bardzo szybko i sprawnie podpowiadał. Gorąco polecam. Służę też pomocą. Mogę podpowiedzieć gdyby ktoś miał jakieś pytania. Na stronie producenta znajduje się instrukcja montażu komputera. Wszystko jest bardzo dokładnie opisane.
 
     
benowski 

Model Samochodu: Aveo
Dołączył: 04 Sty 2012
Posty: 5
Skąd: Bytom
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 4/9
 44%
Wysłany: 2013-10-06, 17:31   

Cześć madyd!

Czy mógłbyś mi napisać i zrobić zdjęcie gdzie znajduje się wtyczka oraz kabelek z sygnałem z czujnika prędkości? Mam tą płytę z opisem technicznym chevroleta, ale nie jest tam wszystko wprost pokazane.

A dzisiaj wreszcie odryłem fabryczny licznik w aveo. Ciekawostka, może ktoś też takie coś miał.

Po odkręceniu pokrywy licznika moim oczom ukazała się moneta 5-złotowa :mrgreen:
Nie mogła się ona tam dostać inaczej jak przy montażu licznika. Więc poza dodatkową funkcjonalnością zarobiłem jeszcze 5 zł. :)

Licznik oczywiście działa. Dla bezpieczeństwa dodałem jeszcze rezystor 1k pomiędzy przycisk a przelotkę.

Czy ktoś ma namiary na sklep sprzedający takowe czujniki, czy szukać po prostu w ASO?

Mam jeszcze pytanie, jest jeszcze dodatkowy wskaźnik pod kontrolką poduszek powietrznych obok prędkościomierza. Opisane jest jako 120km/h.
Czy ktoś wie doczego to służy i jak to aktywować :D
I pytanie do was jak się zachowuje wam licznik przy starcie. Czy zapala się wam kontrolka poziomu oleju silnikowego ( obok kontrolki nie zapiętych pasów)?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: