Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: C77
2013-05-07, 11:55
Komputer pok?adowy w Aveo II. (T250,T255)
Autor Wiadomość
jar76 


Model Samochodu: Chevrolet
Pomógł: 19 razy
Wiek: 39
Dołączył: 20 Cze 2009
Posty: 687
Skąd: Śląsk
Poziom: 23
HP: 12/1225
 1%
MP: 585/585
 100%
EXP: 54/65
 83%
  Wysłany: 2011-02-10, 10:05   Komputer pokładowy w Aveo II. (T250,T255)

Witam.
Jak wiemy, w droższych wersjach aveo, dostajemy mini komputer pokładowy który pokazuje ile możemy przejechać na na obecnej ilości paliwa, śrędnią prędkość przejazdu, czas jazdy, oraz temperaturę zewnętrzną.
Jak się okazuje , posiadacze najtańszej wersji też mogą w łatwy sposób stać się posiadaczami takiegoż udogodnienia.

Poniżej zamieszczam opis jak tego dokonać, ale uprzedzam że przeróbki przedstawione w tym poradniku wykonujecie na własną odpowiedzialność ponieważ nieostrożne lub nieumiejętne przeprowadzenie pewnych czynności może spowodować trwałe uszkodzenie wyświetlacza komputera, bądź nawet całego licznika.

No to zaczynamy:)
Potrzebny nam będzie śrubokręt płaski i krzyżakowy, nożyk do tapet, jakaś stara karta bankomatowa, lutownica.

1.Odkręcamy dwie śrubki zaznaczone strzałkami



2.Pociągamy ramkę do siebie, aż wyskoczy z zatrzasków .



3.Teraz wyjmujemy górną część obudowy pociągając do siebie i lekko do góry




4.Odkręcamy 4 śrubki trzymające licznik




5.Odpinamy dwie kostki



6.Pierwszy etap zakończony, teraz gdy mamy już wyciągnięty licznik, bierzemy się za jego rozebranie.
A więc podważamy śrubokrętem zatrzaski tylnej obudowy licznika( nie szkiełka !)



7.ściągamy tylną obudowę



8. Wyciągamy wnętrze licznika



9.Gdy mamy wszystko na wierzchu , należy uważać , aby nie przestawić wskazówek , ponieważ będzie potrzebna kalibracja( wskazówki można przekręcać do momentu aż postawią opór.)



10.Teraz zaznaczamy sobie okienko do wycięcia. Górna krawędź ma być odmierzona na 17mm od górnej krawędzi już istniejącego wycięcia licznika.



11. Teraz wciskamy kartę miedzy wycinany materiał, a wyświetlacz, aby podczas wycinania nie uszkodzić wyświetlacza .



12. Po wycięciu równamy krawędzie...i wkładamy wnętrze do obudowy.



Mniej obeznani w elektronice i niechcący dalej ryzykować , powinni na tym etapie zakończyć przeróbkę i poskładać wszystko do kupy, ciesząc się wyświetlaczem z informacją ile kilometrów można przejechać na paliwie pozostałym w baku.




Dla tych co im zależy na tym , aby komputer pokazywał czas przejazdu, średnią prędkość i temperature i nie boja się lutownicy, będzie dalsza część jak tylko znajdę chwile czasu , niestety praktycznie tylko opisowa, bo już nie posiadam zdjęć, ale mam nadzieje że kolega Marco coś wklei bo to On jest głównym sprawcą tego zamieszania :mrgreen:

No więc ciąg dalszy zabawy. :mrgreen:
Aby mieć kontrole nad komputerem, musimy wlutować przycisk .
1. No więc musimy zaopatrzyć się w przycisk, np
TAKI

2. Teraz lutujemy przewód w miejsce zaznaczone strzałką, ale uprzedzam, należy to wykonać umiejętnie żeby nie uszkodzić ścieżki.


3. Drugi koniec przewodu lutujemy do jednej nóżki przycisku, a do drugiej lutujemy przewód który należy poprowadzić do masy.

Przełącznik umieszczamy wedle swojej fantazji( u mnie puki co wisi luzem pod deską rozdzielczą :-/ ) i sprawdzamy naciskając czy działa.

Jeśli wszystko zostało zrobione prawidłowo , możemy cieszyć się prawie w pełni funkcjonalnym komputerem, prawie, bo nie będzie pokazywać nam temperatury.
Aby była wyświetlana również temperatura, należy zakupić czujnik, który wpinamy w już istniejącą wtyczkę, niestety na chwilę obecną nie montowałem tego czujnika, więc więcej na ten temat i po zdjęcia gdzie owa wtyczka się znajduje, należy udać się do MARCO. :mrgreen:

Pozostaje mi życzyć powodzenia i radości z komputera praktycznie za darmo :-D
_________________
---------------------------------------
Aveo T250 sedan 2009r---1.2 16V 84KM/ BRC SEQUENT 24
---------------------------------------
Ostatnio zmieniony przez jar76 2011-02-12, 18:16, w całości zmieniany 5 razy  
 
     
miHu 
odźwierny

Model Samochodu: Aveo II+ sedan 1,2 8V z BRC seq24, 2007/2008
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 20 Mar 2010
Posty: 282
Skąd: EPJ
Poziom: 15
HP: 0/488
 0%
MP: 233/233
 100%
EXP: 25/35
 71%
Wysłany: 2011-02-10, 10:27   

Jeśli można to zadam pytanko: czy wersje T250 też posiadają taki komputer? Np. kokpit i liczniki/zegary są identyczne.
 
     
jar76 


Model Samochodu: Chevrolet
Pomógł: 19 razy
Wiek: 39
Dołączył: 20 Cze 2009
Posty: 687
Skąd: Śląsk
Poziom: 23
HP: 12/1225
 1%
MP: 585/585
 100%
EXP: 54/65
 83%
Wysłany: 2011-02-10, 10:52   

Tak , to jest to samo, zapomniałem dopisać tej wersji :-D
_________________
---------------------------------------
Aveo T250 sedan 2009r---1.2 16V 84KM/ BRC SEQUENT 24
---------------------------------------
 
     
ryjek 


Model Samochodu: Chevrolet Aveo
Pomógł: 6 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Gru 2010
Posty: 723
Skąd: Czerwionka-Leszczyny
Poziom: 24
HP: 27/1353
 2%
MP: 646/646
 100%
EXP: 25/68
 36%
Wysłany: 2011-02-10, 16:08   

ciekawe jak to w moim jest :-? mam inne zegary i niewiadomo jak to w środku tam wygląda
_________________
aveo sedan 1.4 SOHC
Opel tigra 1.6 16v
aveo hatchback 1.2 SOHC-ojca

 
     
grzego112 
Phl10

Model Samochodu: Chevrolet CRUZE SEDAN LTZ
Pomógł: 1 raz
Wiek: 29
Dołączył: 29 Sty 2009
Posty: 558
Skąd: Slaskie
Poziom: 21
HP: 9/996
 1%
MP: 475/475
 100%
EXP: 40/56
 71%
Wysłany: 2011-02-10, 19:14   

czyli chcesz powiedzieć ze kazda wersja aveo ma schowany ten mini komputer pod kawałkiem jakiegoś "papieru " ??
_________________
CHEVROLET CRUZE LTZ 2012 r. 1.8 141 KM
 
     
jar76 


Model Samochodu: Chevrolet
Pomógł: 19 razy
Wiek: 39
Dołączył: 20 Cze 2009
Posty: 687
Skąd: Śląsk
Poziom: 23
HP: 12/1225
 1%
MP: 585/585
 100%
EXP: 54/65
 83%
Wysłany: 2011-02-10, 19:25   

Co prawda nie pod kawałkiem papiru, a plastiku, ale tak, każda wersja z nową deską rozdzielczą ma tam działający komputer.
W starszych wersjach licznika, niestety go mie ma.
_________________
---------------------------------------
Aveo T250 sedan 2009r---1.2 16V 84KM/ BRC SEQUENT 24
---------------------------------------
 
     
ryjek 


Model Samochodu: Chevrolet Aveo
Pomógł: 6 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Gru 2010
Posty: 723
Skąd: Czerwionka-Leszczyny
Poziom: 24
HP: 27/1353
 2%
MP: 646/646
 100%
EXP: 25/68
 36%
Wysłany: 2011-02-10, 19:30   

czyli ja mam "zonga" :cry:
_________________
aveo sedan 1.4 SOHC
Opel tigra 1.6 16v
aveo hatchback 1.2 SOHC-ojca

 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 110/2753
 4%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2011-02-10, 20:36   

grzego112 napisał/a:
czyli chcesz powiedzieć ze kazda wersja aveo ma schowany ten mini komputer pod kawałkiem jakiegoś "papieru " ??


Ta maskownica wyświetlacza to bardzo twardy plastik. Cięcie tego wymaga precyzji i cierpliwości bo nie przetnie się tego na raz.


Czujnik termometru: >KLIK<
 
     
andmacand 

Model Samochodu: Aveo 1,2 8V sedan 2008r
Pomógł: 1 raz
Wiek: 48
Dołączył: 31 Sty 2009
Posty: 263
Skąd: woj. śląskie
Poziom: 15
HP: 0/488
 0%
MP: 233/233
 100%
EXP: 6/35
 17%
Wysłany: 2011-02-10, 20:49   

jar76, świetna robota! Dobrze udokumentowane zdjęciami, step by step.
Marco, jak dasz rady to daj jakieś zdjęcia do dalszych etapów.

jar76, jak będzie tylko opisówka bez zdjęć to kaszana zupełna, po ciemku to zawsze ktoś natrafi na jakiś problem.
_________________
właściciel Chevrolet Aveo sedan 1.2 8V 2008r
(poprzednio Fiat Siena 1.2 8V)
 
     
grzego112 
Phl10

Model Samochodu: Chevrolet CRUZE SEDAN LTZ
Pomógł: 1 raz
Wiek: 29
Dołączył: 29 Sty 2009
Posty: 558
Skąd: Slaskie
Poziom: 21
HP: 9/996
 1%
MP: 475/475
 100%
EXP: 40/56
 71%
Wysłany: 2011-02-11, 13:51   

aha , a ten " komputer " on jest cały czas podłączony nie trzeba żadnych wtyczek podłączać itp. po prostu się wycina i działa ?
_________________
CHEVROLET CRUZE LTZ 2012 r. 1.8 141 KM
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 110/2753
 4%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2011-02-11, 15:46   

grzego112 napisał/a:
aha , a ten " komputer " on jest cały czas podłączony nie trzeba żadnych wtyczek podłączać itp. po prostu się wycina i działa ?


TAK! zresztą w pierwszym poście na dole na czerwono masz napisane :mrgreen:
 
     
miHu 
odźwierny

Model Samochodu: Aveo II+ sedan 1,2 8V z BRC seq24, 2007/2008
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 20 Mar 2010
Posty: 282
Skąd: EPJ
Poziom: 15
HP: 0/488
 0%
MP: 233/233
 100%
EXP: 25/35
 71%
Wysłany: 2011-02-11, 19:54   

Póki nie ma dalszej części opisowej mam pytanko: czy te modyfikacje elektroniki będą gdzieś poza "licznikami"? Nie wiem czy warto teraz wycinać czy poczekać i zrobić całość za jednym zamachem.
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 110/2753
 4%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2011-02-11, 20:12   

miHu napisał/a:
czy te modyfikacje elektroniki będą gdzieś poza "licznikami"?


Nie.

Górna część wyświetlacza cały czas działa tylko jest zasłonięta.
 
     
majcher 
komandor Tarkin

Model Samochodu: Chevrolet Cruze 2.0 150KM diesel sedan
Pomógł: 1 raz
Wiek: 35
Dołączył: 21 Sie 2010
Posty: 137
Skąd: Wodzisław Śląski
Poziom: 10
HP: 0/230
 0%
MP: 110/110
 100%
EXP: 17/22
 77%
Wysłany: 2011-02-11, 22:30   

Niezły motyw. Nigdy bym nie przypuszczał, że ktoś może specjalnie zakryć działające urządzenie z jakiegoś powodu. Super sprawa, że to wyczailiście, jutro się za to zabiorę. Dzięki.
_________________
moje stronki:
domowabiblioteczka.pl
 
 
     
miHu 
odźwierny

Model Samochodu: Aveo II+ sedan 1,2 8V z BRC seq24, 2007/2008
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 20 Mar 2010
Posty: 282
Skąd: EPJ
Poziom: 15
HP: 0/488
 0%
MP: 233/233
 100%
EXP: 25/35
 71%
Wysłany: 2011-02-11, 22:50   

Marco napisał/a:
miHu napisał/a:
czy te modyfikacje elektroniki będą gdzieś poza "licznikami"?


Nie.

Górna część wyświetlacza cały czas działa tylko jest zasłonięta.


Nie zrozumieliśmy się. Żeby przełączać dostępne funkcje (te odsłonięte) potrzebny będzie jakiś przełącznik. Czy do zrobienia tego przełącznika (jego obwodu) ponownie będę musiał rozkręcać kokpit i wyciągać licznik/zegery? Bo jeśli tak to wolę poczekać na część opisową i wykonać wszystko przy jednym demontażu kokpitu.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: