Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: nieaktualne
2013-02-16, 06:17
check engine-aveo 1.2SOHC
Autor Wiadomość
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 110/2753
 4%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2011-01-24, 20:39   

ryjek napisał/a:
:-) można szczytać np błedy w aveo samemu?w corsie wciskało sie hamulec ,gaz,check migał,i sie liczyło potem patrzyło sie na tabela specjalną ile razy mignał i było wiadomo co jest grane bez podłączenia do kompa :mrgreen: ,sprawdza się ta metoda.

Czy można tak w aveo zrobić jak w oplu?



Czytanie błędów na podstawie błysków było tylko możliwe w systemie ALDL (np w Matizie po przez zworkę A i C a w Lanosie A i B) natomiast w OBDII nie ma takiej możliwości.

Można kupić fejsa już za nie całe 100pln na allegro np ELM327 w wer. 1,4a
 
     
ryjek 


Model Samochodu: Chevrolet Aveo
Pomógł: 6 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Gru 2010
Posty: 723
Skąd: Czerwionka-Leszczyny
Poziom: 24
HP: 27/1353
 2%
MP: 646/646
 100%
EXP: 25/68
 36%
Wysłany: 2011-01-25, 15:15   

Marco dzięki za odpowiedz :-)
_________________
aveo sedan 1.4 SOHC
Opel tigra 1.6 16v
aveo hatchback 1.2 SOHC-ojca

 
     
panboro 

Model Samochodu: Aveo 1.2 2004
Dołączył: 06 Wrz 2010
Posty: 26
Skąd: Warszawa / Piaseczno
Poziom: 3
HP: 0/44
 0%
MP: 21/21
 100%
EXP: 8/9
 88%
Wysłany: 2011-01-26, 21:22   

też mam check engine i właśnie doszła przesyłka z ELM327, jak będę miał chwilę to zobaczę co się z tego może urodzić :) podziękówki dla jar76 od razu z tego miejsca :)
 
     
ryjek 


Model Samochodu: Chevrolet Aveo
Pomógł: 6 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Gru 2010
Posty: 723
Skąd: Czerwionka-Leszczyny
Poziom: 24
HP: 27/1353
 2%
MP: 646/646
 100%
EXP: 25/68
 36%
Wysłany: 2011-01-27, 16:21   

panboro napisz potem tutaj co i jak

pozdro ;-)
_________________
aveo sedan 1.4 SOHC
Opel tigra 1.6 16v
aveo hatchback 1.2 SOHC-ojca

 
     
panboro 

Model Samochodu: Aveo 1.2 2004
Dołączył: 06 Wrz 2010
Posty: 26
Skąd: Warszawa / Piaseczno
Poziom: 3
HP: 0/44
 0%
MP: 21/21
 100%
EXP: 8/9
 88%
Wysłany: 2011-01-28, 13:15   

delivered:

złącze działa, ale z drugiej strony nie mam możliwości porównać jego działania ze sprzętem serwisowym. ale zakładam, że działa poprawnie. instalowanie sterownika ELM wymaga trochę cierpliwości - Win7 utrudniał dostęp do bardziej zaawansowanych opcji konfiguracyjnych :P ale wszystko było opisane na płytce, którą dostałem razem ze złączem. program diagnostyczny banalny w obsłudze, działa, szczytuje dane z silnika on-line (sprawdzałem) i wypluwa błędy aktualne i oczekujące (sprawdzałem). złącze diagnostyczne pod kolumną, dostępne.
cały czas mojej operacji <30min, w tym zatrzaśnięcie kluczyków w aucie, podciągnięcie przedłużacza do lapa, cała instalacja oprogramowania, sprawdzenie błędów w manualu zamieszczonym przez jar76 i posprzątanie. samochód dalej jeździ.
jeżeli chodzi o moje błędy, mam P0133(Słabe parametry działania HO2S (lambda)) oraz P0300 (przerwy zapłonu) czyli generalnie umiarkowana radość :|

pozdrawiam, życzę powodzenia i drobnych łatwych w naprawie błędów, jeżeli już jakieś musiałyby wystąpić.
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 110/2753
 4%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2011-01-28, 16:22   

panboro, którą masz wersję złącza 1,4a ? Czy udało Ci się wykasować te błędy?
 
     
ryjek 


Model Samochodu: Chevrolet Aveo
Pomógł: 6 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Gru 2010
Posty: 723
Skąd: Czerwionka-Leszczyny
Poziom: 24
HP: 27/1353
 2%
MP: 646/646
 100%
EXP: 25/68
 36%
Wysłany: 2011-01-28, 17:10   

panboro możesz tutaj zamieścić linka od jakiego sprzedawcy to zakupiłes? byłym ci wdzieczny zakupie se taki sprzęcik jako prezent na urodziny :twisted:
_________________
aveo sedan 1.4 SOHC
Opel tigra 1.6 16v
aveo hatchback 1.2 SOHC-ojca

 
     
jar76 


Model Samochodu: Chevrolet
Pomógł: 19 razy
Wiek: 40
Dołączył: 20 Cze 2009
Posty: 687
Skąd: Śląsk
Poziom: 23
HP: 12/1225
 1%
MP: 585/585
 100%
EXP: 54/65
 83%
Wysłany: 2011-01-28, 17:24   

Jak mniemam to TEN ? :mrgreen:
_________________
---------------------------------------
Aveo T250 sedan 2009r---1.2 16V 84KM/ BRC SEQUENT 24
---------------------------------------
 
     
ryjek 


Model Samochodu: Chevrolet Aveo
Pomógł: 6 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Gru 2010
Posty: 723
Skąd: Czerwionka-Leszczyny
Poziom: 24
HP: 27/1353
 2%
MP: 646/646
 100%
EXP: 25/68
 36%
Wysłany: 2011-01-28, 17:33   

dzięki :mrgreen: ,a wejście pod kompa znajde pod kolumną kierowniczą z tego co zrozumiałem tak? jeszcze nie doszłem do tego :-P jest tam jakaś zaślepka lub cos?
_________________
aveo sedan 1.4 SOHC
Opel tigra 1.6 16v
aveo hatchback 1.2 SOHC-ojca

 
     
jar76 


Model Samochodu: Chevrolet
Pomógł: 19 razy
Wiek: 40
Dołączył: 20 Cze 2009
Posty: 687
Skąd: Śląsk
Poziom: 23
HP: 12/1225
 1%
MP: 585/585
 100%
EXP: 54/65
 83%
Wysłany: 2011-01-28, 17:38   

nie ma żadnej zaślepki, gniazdo jest pod kierownicą i jest tak widoczne że aż kuje w oczy :mrgreen:
_________________
---------------------------------------
Aveo T250 sedan 2009r---1.2 16V 84KM/ BRC SEQUENT 24
---------------------------------------
 
     
ryjek 


Model Samochodu: Chevrolet Aveo
Pomógł: 6 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Gru 2010
Posty: 723
Skąd: Czerwionka-Leszczyny
Poziom: 24
HP: 27/1353
 2%
MP: 646/646
 100%
EXP: 25/68
 36%
Wysłany: 2011-01-28, 17:52   

oki jar76,w corsie miałem obok zapalniczki i była tam dodatkowo zaślepka przesto pytam :) jutro to sprawdze
_________________
aveo sedan 1.4 SOHC
Opel tigra 1.6 16v
aveo hatchback 1.2 SOHC-ojca

 
     
panboro 

Model Samochodu: Aveo 1.2 2004
Dołączył: 06 Wrz 2010
Posty: 26
Skąd: Warszawa / Piaseczno
Poziom: 3
HP: 0/44
 0%
MP: 21/21
 100%
EXP: 8/9
 88%
Wysłany: 2011-01-28, 21:20   

@Marco: na aukcji pisało 1.4 i tyle. błędów nie kasowałem. dla własnego bezpieczeństwa, bo jak mi zgaśnie lampka to zapomnę o sprawie dopóki by się znowu nie zapaliła :P

złącze jest widoczne jak się klęknie koło auta. tuż przy końcu takiego plastiku pod kolumną.

@jar76: mniemasz nadzwyczaj trafnie :P

aaaallle się ruch zrobił w międzyczasie :P a ja zaczynam knowania w kierunku wymiany sondy.
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 110/2753
 4%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2011-01-28, 22:22   

panboro, zanim cokolwiek zaczniesz wymieniać to pierw wykasuj błędy i sprawdź czy się pojawiają ponownie bo pojawienie się błędu nie oznacza od razu usterki i wydasz kasę nie potrzebnie.

panboro napisał/a:
na aukcji pisało 1.4 i tyle


Czyli OK to wer 1,4a.
 
     
panboro 

Model Samochodu: Aveo 1.2 2004
Dołączył: 06 Wrz 2010
Posty: 26
Skąd: Warszawa / Piaseczno
Poziom: 3
HP: 0/44
 0%
MP: 21/21
 100%
EXP: 8/9
 88%
Wysłany: 2011-01-29, 00:17   

też prawda.
 
     
ryjek 


Model Samochodu: Chevrolet Aveo
Pomógł: 6 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Gru 2010
Posty: 723
Skąd: Czerwionka-Leszczyny
Poziom: 24
HP: 27/1353
 2%
MP: 646/646
 100%
EXP: 25/68
 36%
Wysłany: 2011-01-29, 18:27   

dokłądnie błędy mogły się jednorazowo nazbierać,usuń pojezdzij i zobaczysz co dalej będzie
_________________
aveo sedan 1.4 SOHC
Opel tigra 1.6 16v
aveo hatchback 1.2 SOHC-ojca

 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: