Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: nieaktualne
2013-02-13, 21:10
Domykanie szyb
Autor Wiadomość
ojciecjerzy 

Model Samochodu: chewrolet kalos 1,2 PB/LPG
Wiek: 66
Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 5
Skąd: tychy
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 4/9
 44%
Wysłany: 2011-05-10, 20:01   Domykanie szyb

Jak mozna zastosowac modul domykania szyb elektrycznych?w aveo-kalos 2008r 1,25l
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 110/2753
 4%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2011-05-10, 20:47   

ojciecjerzy, czy posiadasz alarm w aucie?


Tak na początek wygląda z grubsza podłączenie pod silniczki szyb >KLIK<
 
     
ojciecjerzy 

Model Samochodu: chewrolet kalos 1,2 PB/LPG
Wiek: 66
Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 5
Skąd: tychy
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 4/9
 44%
Wysłany: 2011-05-10, 21:10   

Alarmu nie mam tylko centralny zamek na pilota w kluczu.
 
     
ultorrotlu 

Model Samochodu: T255 2010
Dołączył: 26 Lut 2011
Posty: 43
Skąd: Śląsk
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 5/13
 38%
Wysłany: 2011-05-22, 07:42   

Jakie znaczenie ma posiadanie alarmu? Auta z alarmem powinny mięć domykanie? Jak odbierałem auto z salonu, to gość, który mi je wydawał chciał coś zademonstrować. Otworzył obie przednie szyby, po czym wysiadł z auta i uzbroił alarm. Stał przez minutę, aż w końcu wsadził rękę przez okno i otworzył drzwi. Włączył się alarm, a ów gość stwierdził, że właśnie wycie alarmu chciał zademonstrować. Czyżby kłamał? ;-)
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 110/2753
 4%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2011-05-22, 18:21   

ultorrotlu, wsadzając przez okno rękę na uzbrojonym alarmie chciał w ten sposób sprawdzić czujniki ultradźwiękowe.
 
     
ultorrotlu 

Model Samochodu: T255 2010
Dołączył: 26 Lut 2011
Posty: 43
Skąd: Śląsk
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 5/13
 38%
Wysłany: 2011-05-22, 21:41   

W takim razie to też mu nie wyszło, bo alarm włączył się dopiero po otwarciu drzwi.
 
     
Przeeemek 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo 1.2 sedan
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 29 Sty 2010
Posty: 176
Skąd: Polska
Poziom: 12
HP: 0/319
 0%
MP: 152/152
 100%
EXP: 9/27
 33%
Wysłany: 2011-05-23, 13:37   

ultorrotlu napisał/a:
Otworzył obie przednie szyby, po czym wysiadł z auta i uzbroił alarm. Stał przez minutę, aż w końcu wsadził rękę przez okno i otworzył drzwi.


W taki sposób mógł jedynie sprawdzić czy działa alarm. Może myślał, że jest to alarm z domykaniem szyb :) . Ale to chyba nie ta póła cenowa.
_________________
Chevrolet Aveo 2006r. sedan 1.2 8V 72KM w gazie
 
     
wjarym 

Model Samochodu: Aveo Sedan 1.2 16V 2010
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 10
Skąd: Białystok
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 0/8
 0%
Wysłany: 2011-05-25, 13:16   

zastanawiałem się czy zakładać nowy temat czy tu napisać ponieważ temat jest dosyć ogólny.

U mnie w Aveo podczas gdy szyby przednie (nie sprawdzałem na tylnych) są mokre (są na nich krople np podczas deszczu) i otwieram szyby, krople się nie wycierają. Tzn jeżeli otwieram nawet do samego końca szybę, a później ją zamykam, krople na niej są zupełnie nie ruszone.
Zastanawiam się czy tak powinno być ponieważ w innych samochodach którymi jeździłem wystarczyło otworzyć szybę i zamknąć żeby ją wyczyścić. Poza tym jeżeli krople się nie ścierają to uszczelka pewnie nie dotyka do szyby i podczas deszczu przypuszczam, że woda może wpływać w drzwi.
Czy u was również jest podobnie? Samochód jest nowy (rok produkcji 2010, modelowy 2011, kupiony pod koniec marca).
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 110/2753
 4%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2011-05-25, 14:52   

wjarym, ten typ tak ma ja mam tak samo. Woda czy tak czy tak dostaje się do środka drzwi nie zależnie od tego poza tym na dole w drzwiach są do tego otwory odpływowe.
 
     
Wozu 

Model Samochodu: Aveo II 2008 Sedan, 1.4 16V 94KM
Wiek: 38
Dołączył: 20 Kwi 2010
Posty: 5
Skąd: Warszawa
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 4/9
 44%
Wysłany: 2011-05-25, 18:44   

W moim Aveo jest dokładnie ten sam problem - to znaczy woda nie jest zbierana podczas otwierania i zamykania bocznej szyby. I faktycznie jest to uciążliwe, bo z kilka razy, jak dotąd, coś takiego by mi się przydało. A tak, to czasem trzeba po prostu opuścić szybę. :(
 
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 110/2753
 4%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2011-05-25, 18:59   

Wozu napisał/a:
W moim Aveo jest dokładnie ten sam problem - to znaczy woda nie jest zbierana podczas otwierania i zamykania bocznej szyby.


W każdym Aveo i nie tylko tak jest. Z drugiej strony to dobrze bo co by było jak by tam miało być tak bardzo szczelnie i listwa by mocniej przylegała do szyby to piach i kurz wykończył by tą szybę w jednym momencie po jej opuszczeniu i podniesieniu.
 
     
miHu 
odźwierny

Model Samochodu: Aveo II+ sedan 1,2 8V z BRC seq24, 2007/2008
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 20 Mar 2010
Posty: 282
Skąd: EPJ
Poziom: 15
HP: 0/488
 0%
MP: 233/233
 100%
EXP: 25/35
 71%
Wysłany: 2011-05-25, 20:04   

A u mnie jest tak, że woda jest rozmazywana, para też się rozmaże i nie muszę wysiadać i przecierać. Czyli coś tam dolega. Dodatkowo szyba podczas domykania, tuż przy końcu dociska do zewnętrznej dolnej uszczelki. Generalnie po zamknięciu szyby, wody z zewnątrz do drzwi dostaje się bardzo niewiele.
_________________
"Ten typ tak ma?" - oto jest pytanie
 
     
kachim66@op.pl 
chimek


Model Samochodu: aveo, 206 żony
Wiek: 53
Dołączył: 11 Gru 2012
Posty: 9
Skąd: Wilcza, Śląsk
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 8/9
 88%
Wysłany: 2012-12-28, 14:26   

troszkę opóźnione nie można zastosować domykania szyb poniewarz szyby są sterowane jednostopniowo tzn: dopóki trzymasz przełącznik to się przesuwają (nie ma podtrzymania zasilania)oprócz tego brak wyłączników krańcowych.
_________________
chimek
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 110/2753
 4%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2012-12-28, 15:17   

kachim66@op.pl napisał/a:
nie można zastosować domykania szyb poniewarz szyby są sterowane jednostopniowo tzn: dopóki trzymasz przełącznik to się przesuwają (nie ma podtrzymania zasilania)


Domykaniem szyb steruje centrala którą się dostawia przy montażu tak więc nie ma tu nic do tego jednostopniowe domykanie. Ta centrala steruje też domykaniem po przez własne oddzielnie zasilanie.

kachim66@op.pl napisał/a:
oprócz tego brak wyłączników krańcowych.


Momentem końcowym przy domknięciu szyb tak samo steruje centrala która ma dwie możliwości rozłączenia albo po przez ustawienie czasowe albo po przez wykrycie oporu (przeciążenia)

Przykładowy model na dwie szyby KLIK i punk 2 w opisie.
 
     
kriskriskris 
Kriss_MustangII

Model Samochodu: AveoII: Base+ 2009, Base+ 2011; MustangII
Wiek: 41
Dołączył: 20 Gru 2009
Posty: 28
Skąd: bydgoszcz
Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 1/11
 9%
Wysłany: 2012-12-30, 12:41   

dokladnie
kupujesz sam domykacz i jedyne co trzeba zrobic to podlaczenie pod wlacznik szyb po stronie kierowcy, doprowadzic tez staly + i niestaly sygnal masy jako rozpoczynajacy domykanie.
ta mase mozna wziac z silownika centralnego, generalnie centralka nie jest potrzebna do domykania tylko wysterowanie masa.
_________________
chevII Aveo 2009 i inne, te starsze też...
Jak odłączyć wkurw... klime w aveo? patrz jak niżej:
http://docs.google.com/pr...jh4wh_0c4f38j4w
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: