Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: nieaktualne
2013-02-16, 09:46
Autoalarm.
Autor Wiadomość
bobu62 
bobu62

Wiek: 57
Dołączył: 04 Lut 2009
Posty: 3
Skąd: Koszalin
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 2/9
 22%
Wysłany: 2009-02-12, 20:55   Autoalarm.

Czy ktoś próbował rozbudować możliwości autoalarmu w epice?
_________________
Pozdrawiam
 
     
admin 
Administrator

Model Samochodu: Chevrolet
Pomógł: 1 raz
Wiek: 48
Dołączył: 29 Sie 2008
Posty: 119
Skąd: Polska
Poziom: 9
HP: 0/193
 0%
MP: 92/92
 100%
EXP: 19/20
 95%
Wysłany: 2009-03-02, 11:48   

Rozbudowa wiązałaby się chyba z wymianą autoalarmu.
Co masz konkretnie na myśli?
 
     
bobu62 
bobu62

Wiek: 57
Dołączył: 04 Lut 2009
Posty: 3
Skąd: Koszalin
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 2/9
 22%
Wysłany: 2009-03-09, 20:30   

np czujnik wstrząsów
_________________
Pozdrawiam
 
     
piechu 
CHEVROLET


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 23 Wrz 2008
Posty: 316
Skąd: Choszczno
Poziom: 16
HP: 0/556
 0%
MP: 265/265
 100%
EXP: 24/39
 61%
Wysłany: 2009-03-09, 22:30   Alarm.

Lepszy byłby czujnik przechyłu - grawitacyjny. Zabezpiecza przed odholowaniem.Obecnie chyba po około 50 zł. na Allegro.
Jeśli w Twoim alarmie jest wolne wejście na dodatkowy czujnik, to można spróbować się podpiąć. Chociaż wątpię ,bo na ogól jest tylko jedno wejście , na wewnętrzne czujniki ruchu. W każdym bądź razie należy tam zajrzeć ,jakie są wejścia .
Ja chciałem zrobić podobnie , ale nie mam schematu fabrycznego alarmu i dałem sobie spokój , bo później nigdy nic nie wiadomo.
 
 
     
piechu 
CHEVROLET


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 23 Wrz 2008
Posty: 316
Skąd: Choszczno
Poziom: 16
HP: 0/556
 0%
MP: 265/265
 100%
EXP: 24/39
 61%
Wysłany: 2009-03-10, 10:36   Alarm

Dodam jeszcze, że przy zakupie samochodu powiedziano mi, że nie powinno sie wymieniać oryginalnej syrenki od alarmu na inną .
Dlaczego? - Tego mi nie powiedział.
Osobiście nie widzi mi się to , ponieważ teraz , wszystkie są o jednakowym tonie i natężeniu . Nie wiadomo w którym samochodzie 'wyje' alarm . Teraz jest jak w prawdziwym komunizmie . Wszyscy jednakowo .
 
 
     
admin 
Administrator

Model Samochodu: Chevrolet
Pomógł: 1 raz
Wiek: 48
Dołączył: 29 Sie 2008
Posty: 119
Skąd: Polska
Poziom: 9
HP: 0/193
 0%
MP: 92/92
 100%
EXP: 19/20
 95%
Wysłany: 2009-03-10, 11:35   alarm

Jeśli autoalarm nie ma dodatkowego wejścia to możesz podpiąć czujnik wstrząsów do innego wejścia. Standardowo wszystkie wejścia w alarmach są NC lub NO. Trzeba to sprawdzić w Twoim przypadku. Czujniki wstrząsów na pewno mają oba wyjścia w sobie - więc z podłączeniem nie będzie problemu. Jeśli masz dodatkowe wolne wejście - można swobodnie go użyć - w tym momencie powinieneś mieć to dodatkowe wejście odizolowane od masy gdu jest NO lub zwarte do masy jeśli masz NC.

Jeśli chodzi o syrenki - spokojnie można wymienić na inną - ale w tym przypadku radziłbym wymianę na syrenkę aktywną - mającą wbudowany akumulator i zasilana przez zabezpieczenie bezpośrednio z akumulatora. W tym przypadku nie ma ryzyka zbytniego obciążenia centralki alarmowej - bo brany jest tylko impuls wyzwalający.
 
     
piechu 
CHEVROLET


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 23 Wrz 2008
Posty: 316
Skąd: Choszczno
Poziom: 16
HP: 0/556
 0%
MP: 265/265
 100%
EXP: 24/39
 61%
Wysłany: 2009-03-10, 12:24   alarm

Zwykle jest tak ,że tańsze alarmy mają jedno wejście na dodatkowy czujnik . Jest to zwykle wejście na czujnik ruchu lub inny. I wówczas nie można podłączyć drugiego, bo gdzie? Natomiast droższe ,rozbudowane mają dwa lub trzy wejścia na czujniki (pomijam inne wyjścia i wejścia nieistotne w tej chwili) i wtedy możemy sobie podłączyć coś ekstra.
Obecnie wszystkie alarmy wyzwalane są "-" lub"+" . Natomiast syrenka z własnym zasilaniem , zasilana jest zawsze z akumulatora sam. Z zasilania wewnętrznego korzysta wówczas(awaryjnie) ,gdy nastąpi wyraźny spadek napięcia na akumulatorze.
A jeśli mamy "firmowy" alarm , to przed zmianą syrenki radzę upewnić się w "ASO" , bo nie wszystkie są jednakowe!
 
 
     
admin 
Administrator

Model Samochodu: Chevrolet
Pomógł: 1 raz
Wiek: 48
Dołączył: 29 Sie 2008
Posty: 119
Skąd: Polska
Poziom: 9
HP: 0/193
 0%
MP: 92/92
 100%
EXP: 19/20
 95%
Wysłany: 2009-03-10, 14:49   

z syrnką chodziło mi o to, żeby nie wykorzystywała prądu z centralki alarmowej - przy mocniejszych syrenach prąd może być zbyt duży i zabezpieczenie syreny w centralce nie wytrzyma albo nie wytrzyma zabezpieczenie samej centralki
 
     
piechu 
CHEVROLET


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 23 Wrz 2008
Posty: 316
Skąd: Choszczno
Poziom: 16
HP: 0/556
 0%
MP: 265/265
 100%
EXP: 24/39
 61%
Wysłany: 2009-03-10, 18:31   Alarm.

Centralka jest m.in. układem sterującym zasilania syrenki alarmowej poprzez tranzystor wykonawczy i przy jego małej rezystencji wewnętrznej , on sam nie grzeje się i jest odporny na duże obciążenie.
Zaś większość syrenek ma moc około 20 W.
 
 
     
grzego112 
Phl10

Model Samochodu: Chevrolet CRUZE SEDAN LTZ
Pomógł: 1 raz
Wiek: 30
Dołączył: 29 Sty 2009
Posty: 558
Skąd: Slaskie
Poziom: 21
HP: 9/996
 1%
MP: 475/475
 100%
EXP: 40/56
 71%
Wysłany: 2009-09-12, 07:41   

a w aso ile zobie licza ??
_________________
CHEVROLET CRUZE LTZ 2012 r. 1.8 141 KM
 
     
piechu 
CHEVROLET


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 23 Wrz 2008
Posty: 316
Skąd: Choszczno
Poziom: 16
HP: 0/556
 0%
MP: 265/265
 100%
EXP: 24/39
 61%
Wysłany: 2009-09-18, 14:21   

W ASO za instalację alarmu tak sobie policzą ,że każdego zdrowo myślącego na pewno zniechęcą.
 
 
     
bubek4070 
bubek4070

Model Samochodu: CAPTIVA
Pomógł: 2 razy
Wiek: 48
Dołączył: 24 Mar 2013
Posty: 114
Skąd: południe PL
Poziom: 9
HP: 0/193
 0%
MP: 92/92
 100%
EXP: 14/20
 70%
Wysłany: 2013-11-25, 21:02   

Jeżeli masz syrenę cyfrową to nie możesz założyć zwykłej,a co do dodatkowych czujników możesz założyć do jednego wejscia tylko musisz odseparować dwoma diodami
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: