Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Jak wyjąć poduszkę kierowcy w Epica?
Autor Wiadomość
Wesley 

Model Samochodu: Epica 2.0 + gazownia
Pomógł: 1 raz
Wiek: 39
Dołączył: 29 Cze 2015
Posty: 64
Skąd: Warszawa
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 13/14
 92%
Wysłany: 2016-07-19, 10:39   Jak wyjąć poduszkę kierowcy w Epica?

Czy ktoś z Was wie jak zdemontować poduszkę kierowcy?
Chce się dostać do tych srebrnych plastików, które są po bokach. Po odkręceniu sterowania po obu stronach pokazuje się nieznany mi rodzaj śruby i nie wiem czy odkręcenie tego czegoś nie spowoduje odkręcenia się całej kierownicy. Z góry dziękuję za pomoc
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1524/10164
 15%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2016-07-19, 11:28   

To śruby na klucz T50H,
trzymają tylko samą poduszkę.


_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
Wesley 

Model Samochodu: Epica 2.0 + gazownia
Pomógł: 1 raz
Wiek: 39
Dołączył: 29 Cze 2015
Posty: 64
Skąd: Warszawa
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 13/14
 92%
Wysłany: 2016-07-19, 11:30   

Dzięki :-D
Czy nie ma ryzyka, że sama poduszka wystrzeli podczas wyciągania?
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1524/10164
 15%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2016-07-19, 16:00   

A dlaczego by miała wystrzelić??

Na dobrą sprawę poduszkę można zdemontować nawet na pracującym silniku jeśli ktoś leniwy
i jedyne co wtedy wyrzuci to błąd poduszki :)

No ale zrzuć klemę minusową z aku, załącz światła i do roboty.
Wyciąganie bezpiecznika poduszki to nadgorliwość ale jak chcesz to możesz :-)

_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
Wesley 

Model Samochodu: Epica 2.0 + gazownia
Pomógł: 1 raz
Wiek: 39
Dołączył: 29 Cze 2015
Posty: 64
Skąd: Warszawa
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 13/14
 92%
Wysłany: 2016-07-19, 16:47   

WOW dzięki :)
A jak nie mam zamiaru jej odpinać to czy muszę zrzucać klemę i wyjmować bezpiecznik?
Ja chcę tylko wyjąć te plastiki srebrne i je pomalować :)
I jeszcze jedno pytanie:
Czy to prawda, że te śruby T50H trzeba wymienić po odkręceniu?
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1524/10164
 15%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2016-07-19, 23:16   

Raczej będziesz musiał ją odpiąć, nie powinna sobie wisieć na tym złączu,
a nigdzie na bok bez rozłączenia jej nie odstawisz.
Tak samo po odkręceniu plastików nie wstawisz jej na miejsce, a w trakcie odkręcania będzie przeszkadzać.
A więc najlepiej ją zdjąć, na pewno na wtyczce jest blokada którą trzeba wpierw odsunąć - zawsze jest.

Jeśli robisz to pierwszy raz to dla własnego komfortu psychicznego możesz porozłączać sobie wszystko :-D
czyli klemę minus, bezpiecznik, odessać resztę prądu z systemu i co tam jeszcze chcesz,
za drugim i kolejnym razem będziesz to miał już gdzieś (mnie się to znudziło przy trzecim :-) )

W przypadku różnych śrub i wkrętów itd. wg zaleceń GM zawartych w TIS powinno się wymieniać wiele z nich, ale czy ktoś to robi?
Np. każą wymieniać korek miski olejowej co każde odkręcenie,
ale ludzie przechodzą na jednym wiele zmian olejowych i jest OK.
Gdybym stosował się do ich "zaleceń" to np.
już kilka razy powinienem zmienić spinki na plastikach wewnętrznych po ich demontażu :roll:

Co do tych śrub to nie słyszałem aby ktoś zmieniał,
jedynie można lekko przesmarować je średnim klejem do gwintów.

GM używa kilku rodzajów takich klejów, jest np. różowy - mocny - który używają na gwintach śrub od jarzm w zaciskach hamulcowych,
a tutaj masz użyty niebieski czyli średni, możesz przed ponownym przykręceniem posmarować lekko gwint w przedniej części takiej śruby.
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
Ostatnio zmieniony przez C77 2016-07-19, 23:18, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Wesley 

Model Samochodu: Epica 2.0 + gazownia
Pomógł: 1 raz
Wiek: 39
Dołączył: 29 Cze 2015
Posty: 64
Skąd: Warszawa
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 13/14
 92%
Wysłany: 2016-07-20, 08:15   

Wielkie dzięki C77 :-D
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1524/10164
 15%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2016-07-21, 08:32   

Nie ma za co :)

W ramach podziękowań możesz zrobić fotkę złączki samej poduszki, tak dla potomnych,
bo ponoć były dwie różne.
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
Wesley 

Model Samochodu: Epica 2.0 + gazownia
Pomógł: 1 raz
Wiek: 39
Dołączył: 29 Cze 2015
Posty: 64
Skąd: Warszawa
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 13/14
 92%
Wysłany: 2016-07-21, 09:31   

Nie ma problemu :)
ale tylko jak zdecyduję się rozpiąć :) a jednak wolałbym tego uniknąć
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1524/10164
 15%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2016-07-21, 10:16   

Nie bój nie bój, nic się nie stanie <ok> :mrgreen:

BTW. co do montażu tych poduszek w Epica i Lacetti to jest on trochę archaiczny,
widać że GM poszło później po rozum do głowy i w swoich nowszych produktach
montuje już poduszki kierowcy na odklik-zaklik :-)

_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
Wesley 

Model Samochodu: Epica 2.0 + gazownia
Pomógł: 1 raz
Wiek: 39
Dołączył: 29 Cze 2015
Posty: 64
Skąd: Warszawa
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 13/14
 92%
Wysłany: 2016-07-22, 11:32   

Ostatnie pytanie w temacie - wiesz może jaki rozmiar jest tej śruby?
Jest problem ze znalezieniem takiego klucza :( Wszędzie są bez dziurki :(
 
     
ziks

Model Samochodu: Chevy Epica 2007
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 10 Sie 2015
Posty: 46
Skąd: Szn
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 8/13
 61%
Wysłany: 2016-07-23, 10:36   

a czym to będziesz malował?
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1524/10164
 15%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2016-07-24, 15:26   

Wesley, T50(H) H = hole

Tu masz zestaw 9 takich torxow za 15 złociszy
http://allegro.pl/klucze-...6194314262.html
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
Wesley 

Model Samochodu: Epica 2.0 + gazownia
Pomógł: 1 raz
Wiek: 39
Dołączył: 29 Cze 2015
Posty: 64
Skąd: Warszawa
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 13/14
 92%
Wysłany: 2016-07-25, 11:41   

ziks - kupiłem sobie Rubber Paint (coś takegoo jak plasti DIP) z myślą, że pomaluję jeszcze gałkę zmiany biegów. Jedank najwyraźniej puszka, która do mnie doszła była wadliwa. Przy pierwszym użyciu "rozwaliło" puszke ciśnieniem i gaz poszedł sie je..ć :( Jestem w trakcie reklamacji. Sam produkt jest rewelacyjny wg mnie :)
Sama operacja rozkręcenia zejęła mi 5 minut - teraz pewnie zmieściłbym się w minucie :)
 
     
ziks

Model Samochodu: Chevy Epica 2007
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 10 Sie 2015
Posty: 46
Skąd: Szn
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 8/13
 61%
Wysłany: 2016-08-06, 18:33   

i jak tam malowanie?:)

jak byś rozkręcał - to weź fotkę strzel jak to wygląda czy dwie żeby było dla potomnych
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: