Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: C77
2016-03-15, 23:13
Czas eksploatacji oleju
Autor Wiadomość
SiLver 

Model Samochodu: Cruze 1.7 VCDI 130 KM MY2012
Dołączył: 29 Cze 2015
Posty: 8
Skąd: gotham
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 7/9
 77%
Wysłany: 2016-03-15, 20:46   Czas eksploatacji oleju

Witam,
Jak można wyświetlić pozostały czas eksploatacji oleju silnikowego w podstawowej wersji wyświetlacza?


Pozdrawiam
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 36
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1524/10164
 15%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2016-03-15, 23:10   

A co rozumiesz przez przez podstawową wersję wyświetlacza?

UpLevel, MidLevel czy LowLevel (z wersji podstawowej)?

BTW. Uzupełnij profil o silnik i rok modelowy Cruzaka.
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
SiLver 

Model Samochodu: Cruze 1.7 VCDI 130 KM MY2012
Dołączył: 29 Cze 2015
Posty: 8
Skąd: gotham
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 7/9
 77%
Wysłany: 2016-03-16, 18:46   

Witam,

Chyba mam wersję LowLevel, identyczną jak w poniższym filmiku:





Po wciśnięciu przycisku menu w drzewie [informacje o pojeździe] moge tylko zmienić jednostki typu km/mile.
Chyba tam też powinna być informacja o zużyciu oleju a tego nie ma.
 
     
pawelwaw84 
motorniczy


Model Samochodu: Cruze HTB 1,4T RS MY13 + Lacetti HTB 1,4 MY10
Pomógł: 3 razy
Wiek: 35
Dołączył: 31 Maj 2015
Posty: 246
Skąd: Warszawa
Poziom: 14
HP: 4/426
 1%
MP: 203/203
 100%
EXP: 22/33
 66%
Wysłany: 2016-03-17, 10:45   

Nie przejmuj sie, ja mam uplevel i zadnych informacji o stanie oleju nie mam.
 
     
blackbox112 
:)

Model Samochodu: Cruze 1.8 LS+
Dołączył: 28 Kwi 2013
Posty: 72
Skąd: Warszawa
Poziom: 7
HP: 0/130
 0%
MP: 62/62
 100%
EXP: 7/16
 43%
Wysłany: 2016-03-17, 10:49   

wymień olej, przyklej kartkę taki display mode :lol:
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 36
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1524/10164
 15%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2016-03-19, 01:02   

SiLver napisał/a:
Chyba mam wersję LowLevel, identyczną jak w poniższym filmiku...


To jest MidLevel, LowLevel wyglądał inaczej.

BTW SiLver, auto posiadasz od nowości?
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
SiLver 

Model Samochodu: Cruze 1.7 VCDI 130 KM MY2012
Dołączył: 29 Cze 2015
Posty: 8
Skąd: gotham
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 7/9
 77%
Wysłany: 2016-03-19, 16:11   

Jestem drugim właścicielem.

Panowie jeszcze pytanko.
Rozumiem że "teoretycznie" jak olej będzie do wymiany to powinien się pojawić odpowiedni kodzik na ekranie informujący o tym? (olej był niby wymieniany w ASO więc podejrzewam że wyzerowali kontrolki)

Jeżeli nie to proszę o opinie co ile gdzieś tak wymieniać olej w moim silniku ?


Pozdrawiam
 
     
pawelwaw84 
motorniczy


Model Samochodu: Cruze HTB 1,4T RS MY13 + Lacetti HTB 1,4 MY10
Pomógł: 3 razy
Wiek: 35
Dołączył: 31 Maj 2015
Posty: 246
Skąd: Warszawa
Poziom: 14
HP: 4/426
 1%
MP: 203/203
 100%
EXP: 22/33
 66%
Wysłany: 2016-03-19, 17:32   

Na te kontrolke bym nie liczyl, u mnie o wymianie oleju nic nie przypomina. Byc moze w dieslach tylko jest ta opcja, to moze Ci sie pojawi. W kazdym razie wymieniaj co 10-15kkm lub co rok, w zaleznosci co nastapi pierwsze.
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 36
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1524/10164
 15%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2016-03-19, 19:54   

SiLver napisał/a:
Jestem drugim właścicielem.


Powoli zaczyna mi się to składać w jedną całość :-)
Ale jeszcze zaczekajmy, może inny właściciel Cruze 1.7 z Midlevelem napisze czy ma tą funkcję u siebie.

Cytat:
Rozumiem że "teoretycznie" jak olej będzie do wymiany to powinien się pojawić odpowiedni kodzik na ekranie informujący o tym?


Ciesz się, że się nic nie pojawia, bo w 1.7 dla MY2012 były z nim kłopoty.

Cytat:
Jeżeli nie to proszę o opinie co ile gdzieś tak wymieniać olej w moim silniku ?

Jeśli olej GM to co 300 motogodzin, jeśli lepszy to można przeciągnąć do 400, ale nie przekraczać.
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
SiLver 

Model Samochodu: Cruze 1.7 VCDI 130 KM MY2012
Dołączył: 29 Cze 2015
Posty: 8
Skąd: gotham
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 7/9
 77%
Wysłany: 2016-03-20, 11:59   

Dzięki za odpowiedź

W instrukcji jest napisane "nacisnąć przycisk zerowania i przytrzymać go przez ok 5 s aż do wyświetlenia pozostałego czasu eksploatacji oleju silnikowego"

U mnie to nie działa :)

Teoretycznie powinien się pojawić taki obrazek:


A poziom tego oleju widziałem w astrze z tym samym silnikem tylko z lepszym wyświetlaczem dlatego mnie to zaintrygowało gdzie to jest u mnie :)

Ps. jaki olej polecacie (wcześniej miałem zalewany ten od GM) ?
 
     
pawelwaw84 
motorniczy


Model Samochodu: Cruze HTB 1,4T RS MY13 + Lacetti HTB 1,4 MY10
Pomógł: 3 razy
Wiek: 35
Dołączył: 31 Maj 2015
Posty: 246
Skąd: Warszawa
Poziom: 14
HP: 4/426
 1%
MP: 203/203
 100%
EXP: 22/33
 66%
Wysłany: 2016-03-20, 17:23   

Motul 8100 x-clean fe 5w30 dobry kompromis miedzy jakoscia a cena.
 
     
zdzis.michal 
Zdzis

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 26 Mar 2014
Posty: 350
Skąd: Gdańsk
Poziom: 17
HP: 6/630
 1%
MP: 301/301
 100%
EXP: 19/41
 46%
Wysłany: 2016-03-20, 20:32   

pawelwaw84 napisał/a:
Motul 8100 x-clean fe 5w30 dobry kompromis miedzy jakoscia a cena


Pod koniec tygodnia wymieniam na niego z płukaniem silnika. Jestem ciekawy, czy zauważę zmianę.
 
     
pawelwaw84 
motorniczy


Model Samochodu: Cruze HTB 1,4T RS MY13 + Lacetti HTB 1,4 MY10
Pomógł: 3 razy
Wiek: 35
Dołączył: 31 Maj 2015
Posty: 246
Skąd: Warszawa
Poziom: 14
HP: 4/426
 1%
MP: 203/203
 100%
EXP: 22/33
 66%
Wysłany: 2016-03-20, 21:05   

To cale czucie zmian to troche przesada. Odczuc to moze silnik po kilkudziesieciu kkm ze o pare mikronow sie gladzie mniej wytra. Nawet jak miales najgorszy olej ktory pozostawil szlam, to nie pozbedziesz sie go jedna plukanka, a nowy olej z najwyzszej polki bedzie to czyscil powoli etapami przez dluzszy czas i nie zobaczysz tego pierwszego ranka odpalajac silnik. Jesli mam byc szczery to wlasnie zmienilem olej gm na motul w lacetti i pierwsze odczucia to wieksze opory w silniku. Po pierwszym odpaleniu po zmianie silnik jakby lekko przygasal, a przy ruszaniu wymagal minimalnie wiekszego gazu. Zapewne autosugestia, tak jak i przy głosach na tak. W kazdym razie na papierze jest lepszy od gm, a tylko 15zl drozszy na bance, wiec do Cruze tez go zaleje.
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 36
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1524/10164
 15%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2016-03-21, 12:02   

SiLver napisał/a:
Teoretycznie powinien się pojawić taki obrazek:


O widzisz, to jest właśnie LowLevel.

We wszystkich 2.0D funkcja jest niezależnie od wyświetlacza,
a w Twoim wypadku prawdopodobnie ASO dało ciała z pierwszym właścicielem.

No ale zobaczmy jeszcze niech ktoś z 1.7 napisze czy ma,
bo jak nie ma to znaczy że to nie ASO popisało się niekompetencją,
ale GM celowo wywaliło tą funkcję w tych silnikach w Cruze.
Z resztą to można aktywować, pytanie tylko po co?
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
SiLver 

Model Samochodu: Cruze 1.7 VCDI 130 KM MY2012
Dołączył: 29 Cze 2015
Posty: 8
Skąd: gotham
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 7/9
 77%
Wysłany: 2016-03-21, 14:29   

C77 napisał/a:
Z resztą to można aktywować, pytanie tylko po co?


Moim zdaniem jest to przydatne bo komputer oblicza optymalny czas eksploatacji oleju (obroty i temperatura a nie przebieg) i wyświetla te procenty na komputerze.

Panowie tak się teraz zastanawiam czy wyłączenie tej opcji nie jest celowe, tzn w w przypadku kolejnej wymiany oleju trzeba będzie udać sie do ASO, po to aby wyłączyć błąd Code82 jak się pojawi i zresetować licznik .
Pewnie jest tak że nie widzę podglądu % oleju i pewnie też nie moge go zresetowac, bo nie mam uprawnień :)

Może jeszcze lamerskie pytanie ale może opiszcie jak wyświetlić te procenty bo może jak coś nie tak robie :)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: