Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: chevy_power
2016-01-13, 10:25
Silnik ga?nie
Autor Wiadomość
Paweł86 

Model Samochodu: Aveo
Wiek: 33
Dołączył: 24 Sie 2014
Posty: 33
Skąd: Knurów
Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 6/11
 54%
Wysłany: 2015-12-14, 20:27   

Taką mam przepustnicę
http://allegro.pl/chevrol...5798041549.html
Przepustnica została wyczyszczona i wszystkie wtyczki, na wieczór odłączyłem akumulator. Czyściłem dziś świece i jedna ta pierwsza od lewej strony była trochę mokra. W wolnej chwili sprawdzę tą metodę na kodowanie obrotów :-)
 
     
Paweł86 

Model Samochodu: Aveo
Wiek: 33
Dołączył: 24 Sie 2014
Posty: 33
Skąd: Knurów
Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 6/11
 54%
Wysłany: 2015-12-16, 17:33   

Dziś wpadłem na pomysł żeby do przepustnicy psiknąć plakiem a więc ściągnąłem tą całą rurę która idzie do filtra powietrza otworzyłem przepustnicę i psiknąłem o dziwo auto odpaliło tak jak to odpalało ale nie zgasło.
Jak można sprawdzić czujnik temperatury paliwa??
 
     
Paweł86 

Model Samochodu: Aveo
Wiek: 33
Dołączył: 24 Sie 2014
Posty: 33
Skąd: Knurów
Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 6/11
 54%
Wysłany: 2015-12-16, 18:49   

Ktoś mi powie co to jest ??
http://images76.fotosik.p...cea685e6med.png
 
     
rajtkezjusz 


Model Samochodu: AVEO T300 1.3 95KM
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 29 Kwi 2015
Posty: 89
Skąd: POMORSKIE
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 8/19
 42%
Wysłany: 2015-12-16, 21:27   

Paweł86 napisał/a:
Dziś wpadłem na pomysł żeby do przepustnicy psiknąć plakiem a więc ściągnąłem tą całą rurę która idzie do filtra powietrza otworzyłem przepustnicę i psiknąłem o dziwo auto odpaliło tak jak to odpalało ale nie zgasło.
Jak można sprawdzić czujnik temperatury paliwa??


Podałeś paliwo (plak służy mechanikom do odpalania auta ,jako starter) poprzez zawory,czyli ominąłeś układ paliwowy. Jeśli pompa ok itd,a moczy ci się jedna ze świec,to zostaje sprawdzić ,czy wtryskiwacz ten od tej mokrej świecy działa prawidłowo,może zalewa świecę? Widać jakiś problem z dostarczaniem paliwa lub wymień tą mokra świecę. Obstawiam kable,zapłon jako ok. Czujnik temp paliwa?chmmm ,nie znam tego zagadnienia,chyba auta tego nie potrzebują. T powietrza,silnika to tak.
_________________
Fajne autko z tego AVEO,a mam już drugie :)
 
     
Paweł86 

Model Samochodu: Aveo
Wiek: 33
Dołączył: 24 Sie 2014
Posty: 33
Skąd: Knurów
Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 6/11
 54%
Wysłany: 2015-12-17, 21:58   

rajtkezjusz napisał/a:

Podałeś paliwo (plak służy mechanikom do odpalania auta ,jako starter) poprzez zawory,czyli ominąłeś układ paliwowy. Jeśli pompa ok itd,a moczy ci się jedna ze świec,to zostaje sprawdzić ,czy wtryskiwacz ten od tej mokrej świecy działa prawidłowo,może zalewa świecę? Widać jakiś problem z dostarczaniem paliwa lub wymień tą mokra świecę. Obstawiam kable,zapłon jako ok. Czujnik temp paliwa?chmmm ,nie znam tego zagadnienia,chyba auta tego nie potrzebują. T powietrza,silnika to tak.


Czyli co świece podmienię i zobaczę co i jak a poza tym jeszcze przedmucham filtr paliwa kompresorem. Co jeszcze można sprawdzić albo wyczyścić ??
 
     
Paweł86 

Model Samochodu: Aveo
Wiek: 33
Dołączył: 24 Sie 2014
Posty: 33
Skąd: Knurów
Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 6/11
 54%
Wysłany: 2015-12-19, 20:40   

Świece odkręciłem i są suche, jak odkręcali pokrywę zaworów to coś musiało nalecieć ze była świeca trochę mokra. Wszystkie wtyczki zostały wyczyszczone ale nie sprawdzone czy jest napięcie ale jak by nie było to by błąd wyskoczył, tak mi się wydaję oraz został wyczyszczony filtr paliwa i się okazało ze został zle założony tzn. odwrotnie poniżej daje zdjęcie
http://images75.fotosik.p...8d662733med.png
Trochę pojeździłem i zostawiłem na parę godzin auto zapaliło i jak dodałem gazu do zaczął strzelać z tłumika i zgasł i tak parę razy :cry:
 
     
Paweł86 

Model Samochodu: Aveo
Wiek: 33
Dołączył: 24 Sie 2014
Posty: 33
Skąd: Knurów
Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 6/11
 54%
Wysłany: 2015-12-21, 18:29   

Autko już nie gaśnie była to wina filtra który był odwrotnie założony.
Jest możliwość samemu odpowietrzyć układ paliwowy, czy on się sam odpowietrza? bo mam tak ze jak auto odpalało i gasło i tak parę razy i jak potem ruszyłem to auto jechało beż problemu a teraz mam tak ze auto odpali za pierwszym razem i ruszę to się dusi ale to tylko na zimnym silniku
 
     
Tomson1996 
Tomson16

Model Samochodu: Chevrolet aveo T200
Wiek: 23
Dołączył: 08 Gru 2015
Posty: 4
Skąd: Bielsko-Biała
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 3/9
 33%
Wysłany: 2015-12-31, 01:11   

Witam chevrolet się robi wymienilem belkę osi tylnej bo kraweznik zaliczylem no ale nowa jest teraz bębny cały zestaw wymieniam I do tego przewody hamulcowe tez wszyscy mowia ze tyle kasy wloze a ja chcę z tego auta zrobić fajny projekt I powoli do celu auto nie zadbane ale sraram sie je wyprowadzic I idzie sie do przodu polecacie jakies fajne sportowe zawieszenie I oponki na zimę? Dziekuje za odpowiedzi

***Uwagi moderatora***
Proszę poprawić interpunkcję w poście.
_________________
Tomasz
 
     
rajtkezjusz 


Model Samochodu: AVEO T300 1.3 95KM
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 29 Kwi 2015
Posty: 89
Skąd: POMORSKIE
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 8/19
 42%
Wysłany: 2015-12-31, 08:38   

Tomson1996 napisał/a:
Witam chevrolet się robi wymienilem belkę osi tylnej bo kraweznik zaliczylem no ale nowa jest teraz bębny cały zestaw wymieniam I do tego przewody hamulcowe tez wszyscy mowia ze tyle kasy wloze a ja chcę z tego auta zrobić fajny projekt I powoli do celu auto nie zadbane ale sraram sie je wyprowadzic I idzie sie do przodu polecacie jakies fajne sportowe zawieszenie I oponki na zimę? Dziekuje za odpowiedzi


poproszę o parę znaków typu . , : "
_________________
Fajne autko z tego AVEO,a mam już drugie :)
 
     
Paweł86 

Model Samochodu: Aveo
Wiek: 33
Dołączył: 24 Sie 2014
Posty: 33
Skąd: Knurów
Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 6/11
 54%
Wysłany: 2016-01-01, 18:31   

Już myślałem ze autko zostało naprawione po odwróceniu filtra a jednak okazuje się ze NIE :cry: Robię mało kilometrów z małymi dystansami i co się okazuje ze świece są czarne, dwie środkowe świece mają mało czarnego nalotu a dwie czyli z lewej i z prawej strony są całe czarne :-/ Po wyczyszczeniu świec auto odpala i nie gaśnie a świece musze czyścić co drugi dzień. Co może być nie tak, jakieś porady ??
 
     
rajtkezjusz 


Model Samochodu: AVEO T300 1.3 95KM
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 29 Kwi 2015
Posty: 89
Skąd: POMORSKIE
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 8/19
 42%
Wysłany: 2016-01-02, 14:01   

Co do sadzy-info ze strony producenta świec :
OCENA STANU TECHNICZNEGO SILNIKA

Na podstawie wyglądu świecy zapłonowej wymontowanej z silnika można wnioskować o warunkach jej pracy. Aby ocena była wiarygodna przed wymontowaniem świecy pojazd powinien przejechać przynajmniej kilkadziesiąt kilometrów w zakresie średnich obciążeń silnika.

Uwaga:
W przypadku dłuższej pracy silnika na biegu jałowym, każda świeca zapłonowa pokrywa się czarnym nalotem, co może prowadzić do błędnej oceny Czarny nalot powstaje również w przypadku eksploatacji w zimnym silniku i/lub przy jeździe na krótkich odcinkach. Dla wiarygodnej oceny stanu świecy, przed jej wymontowaniem pojazd powinien przejechać kilkadziesiąt kilometrów w warunkach drogowych.

Czy masz możliwość do ASO chevi podjechać?-nie na sprawdzenie błedów,bo błędy przyjdą,gdy czujnik zepsuty,a nie przyjdą gdy któryś kłamie (doświadczenie z przepływomierzem mi to mówi-błędów brak,a był zepsuty i kłamał) . Te skany w ASO są dokładniejsze,można wywołać każdy zdaje się czujnik i go zdiagnozować. Co do świec,to popatrz na porady producenta świec pod linkiem :
http://www.iskra-kielce.p...wiec-,3434.html

na deser ,mozna zmniejszyć szczeliny na świecach np jesli masz standard 1.1 mm,to na 0.9 mm (jak do lpg)
_________________
Fajne autko z tego AVEO,a mam już drugie :)
 
     
chevy_power 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo, Chevrolet Cruze
Pomógł: 19 razy
Wiek: 33
Dołączył: 01 Lis 2010
Posty: 756
Skąd: Kraków
Poziom: 24
HP: 27/1353
 2%
MP: 646/646
 100%
EXP: 58/68
 85%
Wysłany: 2016-01-13, 10:25   

Temat zamykam. Gdyby ktoś chciał coś dodać (pomocną uwagę lub zgłosić problem w swoim aucie) proszę o wiadomość PW bezpośrednio do mnie.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: