Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
kontrolka Check Engine
Autor Wiadomość
wojcik77 

Model Samochodu: Epica 2007 2,5 LT 156KM Benzyna/LPG Automat
Dołączył: 02 Kwi 2015
Posty: 10
Skąd: Janów Lubelski
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 0/8
 0%
Wysłany: 2015-04-02, 14:14   kontrolka Check Engine

Witam wszystkich uzytkownikow forum. Jestem tu nowy i jestem takze swiezym posiadaczem Chevroleta Epica, ktory kupilem miesiac temu. Auto naprawde robi pozytywne wrazenie, zarowno z zewnatrz, jak i podczas samej jazdy. Poprzednbio mialem Opla Vectra B z 1997 - powiem, ze to jak przesiadka z Poloneza do Merca. ;-)

Auto od zawsze mi sie podobalo i nie mialem zadnych watpliwosci przy zakupie majac do wyboru Passaty, A4 czy Vectre C. Zaden inny samochod w granicach PLN 20.000 nie ma takiego wyposazenia (mam wersje benzynowa LT w automacie z 2007). Wybor byl latwy. Na dodatek auto znalazlem w Niemczech w rewelacyjnej cenie gdyz mialo delikatnie wgiete drzwi i blotnik od strony kierowcy. Mechanik, ktory zajal sie naprawa stwierdzil, ze nie bylo mocno uderzone ale jakby drasniete na parkingu. Naprawil kosztem paru stowek.

Do sedna - po kilku dniach od zakupu jechalem wieczorem do domu, silnik byl juz rozgrzany i w pewnym momencie musialem mocniej zahamowac bo przede mnie wtargnal nagle z pobocza inny samochod. Pojawila sie natychmiast kontrolka bledu silnika i auto nie zgaslo ale stracilo moc. Na nic zdalo sie wciskanie gazu - samochod toczyl sie leniwie jakby na 1 biegu nie reagujac na zadne moje manewry. Zatrzymalem sie, wylaczylem silnik i odpalilem auto ponownie. Moc i wigor mu powrocily, jednak kontrolka nadal sie palila. Przejechalem jeszcze kilka kilometrow i wobec braku jakichkolwiek niepokojacych objawow awarii (oprocz rzeczonej ciagle sie swiecacej kontrolki) zaparkowalem przed domem. Na drugi dzien rano, po odpaleniu auta, wszystko bylo jak nalezy - zarowno praca silnika jak i brak swiecacej sie kontrolki. Kilka dni pozniej, juz w dlaszej trasie, problem pojawil sie znowu gdy zahamowalem przy dojezdzaniu do swiatel na skrzyzowaniu. Brak mocy i kontrolka awarii! Zanim przjechalem przez miasto to tak samo dzialo sie jakies 3-4 razy na kazdyym skrzyzowaniu. Po jakims czasie i wyjechaniu z miasta wszystko znow wrocilo do najlepszego porzadku. Nie wiem co o tym sadzic? Podpinalem auto do kompa u kumpla w zakladzie mechanicznym i ten pokazal blad P0606. Wykasowanie go nic nie pomoglo - problem od tamtej pory pojawia sie (zwykle przy hamowaniu lub zmniejszaniu predkosci) i znika.

Prosze o jakas rade od doswiadczonych kolegow. Mial ktos podobnie? Naczytalem sie tu, ze moze pomoc wymiana wszystkich filtrow i oleju, wyczyszczenie stykow w akumulatorze. Cos jeszcze?

Poza tym czasem zona skarzy sie, ze auto ja "kopie" jak wysiada i zamyka dzwi. Gdy slucham CD w czasie jazdy to niespodziewanie samoczynnie wlacza sie radio (czasem tez przy otwieraniu drzwi pasazera!) Czyjniki parkowania z przodu nie dzialaja. Czyzby jakis otwarty obwod elektryczny?

Bede wdzieczny za jakakolwiek odpowiedz. Pozdrawiam.
 
     
chevy_power 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo, Chevrolet Cruze
Pomógł: 19 razy
Wiek: 33
Dołączył: 01 Lis 2010
Posty: 756
Skąd: Kraków
Poziom: 24
HP: 27/1353
 2%
MP: 646/646
 100%
EXP: 58/68
 85%
Wysłany: 2015-04-02, 14:22   Re: kontrolka Check Engine

wojcik77 napisał/a:

Poza tym czasem zona skarzy sie, ze auto ja "kopie" jak wysiada i zamyka dzwi.


Cześć :-) Akurat fakt, że auto kopie Twoją żonę, może być z winy... Twojej żony :-p Ale nie ze złego traktowania Twojego auta przez nią, ale przez sposób prania ubrań. Ja u siebie zauważyłem, że jak nie używałem płynu do płukania to przy wysiadaniu dostawałem kopnięcia (w różnych autach to się działo) i tutaj na forum, ktoś mi przybliżył temat prania. Odkąd używam "ciociolino" to nie ma tego problemu. Wynika to z tego, że w trakcie jazdy autem wiercisz się w fotelu i ładujesz statycznie. Później dotknięcie blachy powoduje rozładowanie ;-)

W tej kwestii proponuję dodać płyn do płukania ubrań.
 
     
wojcik77 

Model Samochodu: Epica 2007 2,5 LT 156KM Benzyna/LPG Automat
Dołączył: 02 Kwi 2015
Posty: 10
Skąd: Janów Lubelski
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 0/8
 0%
Wysłany: 2015-04-02, 14:33   

Mnie nie kopie, a pierzemy ciuchy wspolnie w tym samym proszku i w tej samej pralce. Nawet w tym samym programie prania. :-) To nie to.
 
     
chevy_power 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo, Chevrolet Cruze
Pomógł: 19 razy
Wiek: 33
Dołączył: 01 Lis 2010
Posty: 756
Skąd: Kraków
Poziom: 24
HP: 27/1353
 2%
MP: 646/646
 100%
EXP: 58/68
 85%
Wysłany: 2015-04-02, 16:12   

wojcik77 napisał/a:
Mnie nie kopie, a pierzemy ciuchy wspolnie w tym samym proszku i w tej samej pralce. Nawet w tym samym programie prania. :-) To nie to.


To może się bardziej "wierci" w fotelu? :-p na to też zwrócono mi kiedyś uwagę. To może brzmieć śmiesznie, ale to może być poważna przyczyna. Bo jeśli Ciebie np. nie kopie a małżonkę, która jedzie razem z Tobą, tak? ;-)
 
     
mario78 
BLACK ROOF


Model Samochodu: Chevrolet Cruze 2.0VCDi 192KM&443Nm
Pomógł: 75 razy
Dołączył: 15 Sie 2011
Posty: 1104
Skąd: Białystok
Poziom: 29
HP: 64/2142
 3%
MP: 1022/1022
 100%
EXP: 17/94
 18%
Wysłany: 2015-04-02, 16:17   

Na szybko znalezione o błędzie który Ci wyskakuje :arrow: klik .
_________________

Chevrolet Cruze 2.0VCDi 192KM&443Nm
NISSAN JUKE 1.6 DIG-T 0-222km/h i szybciej nie pojedzie
 
     
wojcik77 

Model Samochodu: Epica 2007 2,5 LT 156KM Benzyna/LPG Automat
Dołączył: 02 Kwi 2015
Posty: 10
Skąd: Janów Lubelski
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 0/8
 0%
Wysłany: 2015-04-02, 16:41   

Chevy_power - kopie ja jak jezdzi sama, a mam baardzo spokojna malzonke :-D . Mnie nigdy. Ja obstawialem jakies zwarcie, bo radio/CD tez czasem dziwnie sie zachowuje.

Mario78 - dzieki. Szukalem i czytalem cos o tym kodzie na angielskich stronach i przyczyn moze byc wiele. Myslalem, ze moze ktos ma/mial cos identycznego i ciekaw jestem jak sobie z tym poradzil.

Bylem tez w ASO, potwierdzili, ze to ten blad i skomplikowana diagnoza, i powiedzieli, ze musze zostawic auto na kilka dni (bo blad pojawia sie niespodziewanie w roznych odstepach czasowych i musza Epica pojezdzic i posprawdzac po kolei szereg roznych przyczyn) ale boje sie, ze powymieniaja mi dobre czesci na ichnie i jeszcze kaza mi za to zaplacic. Nie ufam ASO, choc zdaje sobie sprawe, ze to czasem jedyna opcja. Sondy lambda da OK - to sprawdzil wybitny spec od instalacji LPG ktora zalozylem tydzien temu. Czekam jeszcze na pare czesci (ktore zamowilem zaraz po zakupie auta tj. uszczelki pod zawory silnika i pod reduktor i tuleje wahaczy na tyl bo stuka) Planuje wymienic tez wszystkie oleje i filtry - zobacze wtedy co z tym bledem bedzie. Jesli to nie pomoze, to oddam jeszcze jednemu majstrowi od diagnostyki (ten wstepnie obstawial procesor modulu sterujacego i proponowal jego zresetowanie lub wgranie nowego softu, w skrajnym przypadku - wymiane calego modulu) Juz sie boje bo nie wiem nawet jaki to koszt. Pozostawienie auta w ASO to juz bedzie oststecznosc i krzyk rozpaczy. Na razie trzymam sie niezle i mam nadzieje na lepsze. :-)
 
     
Komierowski 
Chepica

Model Samochodu: Chevrolet Epica
Pomógł: 12 razy
Wiek: 76
Dołączył: 22 Cze 2012
Posty: 389
Skąd: Szwecja Lund
Poziom: 18
HP: 7/711
 1%
MP: 339/339
 100%
EXP: 17/45
 37%
Wysłany: 2015-04-03, 19:11   

Byc moze te zaklocenie ktore powoduje "kopanie napiecia" w cialo Twojej Szanownej Zony daje jakies przeklamanie do kompa.Jak wyeliminowac kopanie? .Zmienic obuwie ktore tak dobrze nie izoluje od ziemi
Ta operacja nie kosztuje dzuzo.Sprawdz kod.
Pz<dr.chepica 215
_________________
Chepica215
 
     
wojcik77 

Model Samochodu: Epica 2007 2,5 LT 156KM Benzyna/LPG Automat
Dołączył: 02 Kwi 2015
Posty: 10
Skąd: Janów Lubelski
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 0/8
 0%
Wysłany: 2015-04-04, 09:53   

Dziekuje za porady. Po Swietach powinienem juz dostac zamowione czesci i wymienic oleje i filtry. Dam znac jak wyszlo. Zycze Wam zdrowych i pogodnych.

PS Nie jedzcie zbyt duzo kielbasy! ;-)
 
     
Komierowski 
Chepica

Model Samochodu: Chevrolet Epica
Pomógł: 12 razy
Wiek: 76
Dołączył: 22 Cze 2012
Posty: 389
Skąd: Szwecja Lund
Poziom: 18
HP: 7/711
 1%
MP: 339/339
 100%
EXP: 17/45
 37%
Wysłany: 2015-04-08, 16:48   

Witaj wojcik 77,
Kontrolka Check Engine jest tylko ostrzezeniem ze Twoj katalizator nie jest wstanie dokladnie oczyscic spalin.Czyli jest nadmierna emisja szkodliwych substancji dla zdrowia.
Powod zly stosunek powietrza do paliwa ktore dostaje sie do komory spalania.Za tym wlasciwym stosunkiem stoi Lambda sonda.
To wlasnie ona najczesciej powoduje te problemy ale nie zawsze .Wystarczy jak wyskoczysz na autostrade z zimnym nie dogrzzanym silnikiem i przylozysz tak na 160km/h to odrazu wyskoczy Check Engine.Na ogol przy silnikach systematycznie servowanych nie wystepuje ten problem.
Jezeli to sie dzieje odrazu nalezy pojechc do stacji na kontrole emisji spalin.Odrazu widac co za tym stoi.
Bedziesz mail ten wydruk pochwal sie nim tutaj na forum to wskaze przyczyne.
Moze rowniez pomoc ta wymiana tych czwesci na ktore czekasz.Po wykonaniu tego servisu nalezy zgasic lampke Chck Engine przy mocy komputera lub przyrzadu diagnostycznego.
Pzdr.chepica 215
_________________
Chepica215
 
     
wojcik77 

Model Samochodu: Epica 2007 2,5 LT 156KM Benzyna/LPG Automat
Dołączył: 02 Kwi 2015
Posty: 10
Skąd: Janów Lubelski
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 0/8
 0%
Wysłany: 2015-04-09, 09:40   

@Komierowski - czytalem Twoje inne wpisy odnosnie Lambdy i tez mialem to na liscie do sprawdzenia, jednak fachmistrz, ktory zamontowal LPG, mowil, ze sonda Lambda jest sprawna. Sprawdze oczywiscie emisje spalin przy najblizszej wizycie w ASO (juz dzwonili z zaproszeniem na jakies zalegle kampanie) i dam cynk co i jak wyszlo. Ciagle jednak czekam na zamowione przed Swietami czesci i uteskniona juz wizyte w zakladzie u kumpla. I'll keep you posted.
 
     
wojcik77 

Model Samochodu: Epica 2007 2,5 LT 156KM Benzyna/LPG Automat
Dołączył: 02 Kwi 2015
Posty: 10
Skąd: Janów Lubelski
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 0/8
 0%
Wysłany: 2015-04-16, 09:37   

Witam po przerwie. Jestem swiezo po przegladzie i wymianie niewydolnych czesci zawieszenia, wymienilem tez to, co wrecz krzyczalo o wymiane: swiece, uszczelke pod kolektor ssacy, uszczelke pod dekiel zaworow, wszystkie mozliwe filtry, plyny i oleje. Olej silnikowy, jak sie okazalo, nie byl zmieniany od 3 lat! Minely juz 2 dni od wyjazdu z warsztatu, robilem testy z rozpedzaniem sie i hamowaniem by wiernie odtworzyc warunki sprzyjajace awarii (na zimnym i rozgrzanym silniku) i co? NIC :-) Jak do tej pory wszystko gra i trabi. Zadna pomaranczowa kontrolka mnie nie straszy. Odpukac. Mam nadzieje, ze tak juz pozostanie.

Do zrobienia pozostalo tylko: zakup brakujacego czujnika parkowania z przodu i wymiana dyszy prawego spryskiwacza (taka pierdolka z wylamanym mocowaniem, ktora wystaje nad maske i ,przechylona, kurczowo trzyma sie jej jedna sprawna lapka :-D ) Po wymiane tulei wahacza w prawym tyle, nowa guma piszczy tak, jakby ktos dyskretnie testowal nowy materac sprezynowy. Mam nadzieje, ze sie wyrobi.

PS Z innej beczki - czy przyciski elektrycznego sterowania szyb dla pasazera z boku i dla tych z tylu sa podswietlane? Te od strony kierowcy milo swieca w nocy i nie jestem pewien czy pozostale tez nie powinny?
 
     
Komierowski 
Chepica

Model Samochodu: Chevrolet Epica
Pomógł: 12 razy
Wiek: 76
Dołączył: 22 Cze 2012
Posty: 389
Skąd: Szwecja Lund
Poziom: 18
HP: 7/711
 1%
MP: 339/339
 100%
EXP: 17/45
 37%
Wysłany: 2015-04-19, 17:15   

Witaj kolego 77,
Bede za godzine jechal.Sprawdze u mnie te kontrolki podswietlajace przyciski do otwierania okien.
Przyznam sie szczerze ze nigdy nie zwrocilem na to uwagi. Dlatego nie umiem odpowiedziec.
Popattrze i zobacze co tam sie swieci.
Natomiast odnosnie servisu to pamietaj co zrobiles to prawdopodnie uratowales zycie temu silnikowi.
Ten servis dotyczy tylko do nastepnej wymiany oleju to znaczy okolo chyba okolo 25 tys km.
Sprawdz w ksiazce servisowej.Po tym przebiegu musisz znowu zmienic olej i filtr oleju.To wazne jest dla silnika i ukladu wydechowego i katalizatora, partikla filtru.
Pzdr.Chepica 215.
_________________
Chepica215
 
     
wojcik77 

Model Samochodu: Epica 2007 2,5 LT 156KM Benzyna/LPG Automat
Dołączył: 02 Kwi 2015
Posty: 10
Skąd: Janów Lubelski
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 0/8
 0%
Wysłany: 2015-04-20, 08:29   

Dzieki, Komierowski. Czekam zatem na info w sprawie oswietlenia przyciskow sterowania szybami.

Jesli chodzi o kontrolke Check Engine to LIPA :-( Zapalila sie po 3 dniach od wspominanej wizyty w warsztacie. Awarie zapowiadal juz bezpodstawny, ciagly i przerazliwy pisk wstecznych czujnikow parkowania zaraz po wybraniu R podczas rannego wyjazdu z domu. Wiedzialem juz, ze cos sie swieci, a po kilku kilometrach auto sie zbiesilo. W weekend bylem w Krakowie i podczas jazdy pare razy Chevy tracil moc przy hamowaniu wymuszajac na kierowcy zatrzymanie sie na skraju drogi i ponowne odpalenie silnika. Strasznie irytujace to jest. Wybieram sie niedlugo do diagnosty komputerowego (jakis lokalny magik podobno), a jesli ten nie da rady to zostaje ASO. Najgorsze jest to, ze na wizyte musze podjechac z zapalona kontrolka, a ta pojawia sie w najmniej oczekiwanym momencie na kilkanasie minut jazdy, by potem zniknac, jak gdyby nigdy nic.

Jak tylko cos bede wiedzial, to skrobne. Pozostaje jednak dobrej mysli. Pozdrawiam.
 
     
lukaszbozyk 

Model Samochodu: Epica 2.0 D
Dołączył: 25 Sty 2015
Posty: 32
Skąd: Warszawa
Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 5/11
 45%
Wysłany: 2015-05-13, 23:44   

Hej.

To że auto traci moc to normalne komputer ładuje bezpieczne parametry dla silnika i auto odczytuje nowe parametry po ponownym odpaleniu - jak zabrakło paliwa to miałem taką sytuację po odpaleniu że nie chciała Epica jechać i dopiero ponowne odpalenie pomogło ale kontrolka się jeszcze przez chwilę paliła:) Mam diesla ale w benzynie działa to podobnie.
Komputer masz za akumulatorem sprawdź czy nie jest uszkodzony możesz także odłączyć przewody ( wiązki ) które sa podłączone może coś nie łączy.
Używany komputer to koszt od 400 zł więc może najpierw załatw sobie możliwość sprawdzenia twojego auta z innym komputerem wtedy będziesz miał jasność czy to ten element czy coś innego powoduje błędy.

Pzdr
 
     
wojcik77 

Model Samochodu: Epica 2007 2,5 LT 156KM Benzyna/LPG Automat
Dołączył: 02 Kwi 2015
Posty: 10
Skąd: Janów Lubelski
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 0/8
 0%
Wysłany: 2016-01-27, 15:29   

Dzięki za wszystkie rady. Żaden znajomy mechanik się z tym nie uporał gdyż nie posiadali odpowiedniego pliku. Sprawę załatwiłem w ASO - był to błąd P0606 i za 250 zł z robocizną wgrali jakiś uaktualniony plik software i po sprawie. Jeżdżę jakieś 2 miesiące od wizyty i zapomniałem o pomarańczowej kontrolce. Wczoraj dzwonili nawet z ASO, że właśnie uruchomili kampanię w ramach której takie coś robią już za darmo. Po ptakach ale jakby coś podobnego działo się z autem to mam podjechać i się nim zaopiekują. Teraz to dopiero cieszę się jazdą tym przestronnym i wygodnym autem. <okok>
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: