Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Navigacja i kamera cofania dla Captivy
Autor Wiadomość
RUNNER3 

Model Samochodu: Chevrolet Captiva
Dołączył: 24 Sie 2014
Posty: 6
Skąd: Polska
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 5/9
 55%
  Wysłany: 2014-08-24, 21:15   Navigacja i kamera cofania dla Captivy

Witam Forumowiczów
i czy mógłbym liczyć na przychylność w dwóch tematach dotyczących Captivy 2013 (po liftingu):
1) jak wyłączyć natarczywy sygnał niezapiętych pasów,
2) jaki kolor mają kable kamery cofania - dokładnie chodzi mi o te, które są w wiązce wchodzącej do wyświetlacza - ekranu nawigacji - jest tam kilka kabli dochodzących do wtyczki i nie bardzo jest możliwość zdiagnozowania, które są od tej kamery. Z tego co mi się udało wyeksperymentować biało-czerwony, czarny, żółty, zielony i biało czarny są od wskazań klimatyzacji, danych o żużyciu paliwa, dystansie, etc.
Wywaliłem dziadowską nawigację fabryczną i niestety muszę znaleźć te kable do nowej, aby zadziałała kamera.
Pozdrawiam i dziękuję z góry za jakiekolwiek wskazania.
 
     
Korneliusz 

Model Samochodu: Captiva
Pomógł: 5 razy
Wiek: 53
Dołączył: 17 Lip 2014
Posty: 125
Skąd: Szczecin
Poziom: 10
HP: 0/230
 0%
MP: 110/110
 100%
EXP: 5/22
 22%
Wysłany: 2014-08-28, 19:58   

Nie mam odpowiedzi na Twoje pytania ale skoro twierdzisz że fabryczna nawigacja jest dziadowska to jaką tam chcesz wstawić by pasowała i byś był zadowolony?
 
     
RUNNER3 

Model Samochodu: Chevrolet Captiva
Dołączył: 24 Sie 2014
Posty: 6
Skąd: Polska
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 5/9
 55%
Wysłany: 2014-08-29, 20:17   

Oryginalna jest produkcji S&T Daewoo China i "zamknięta" na świat. Brak aktualizacji od 2012 roku, brak możliwości instalacji innej mapy, brak możliwości dostępu do systemu w ogóle (jest Windows CE prawdopodobnie 5,0). Poza tymi szczegółami system audio nie jest zły. Zaopatrzyłem w chińczyka (Witson) i nie jest zły, chodzi Automapa, poza tym ma internet i kilka innych rzeczy. Natomiast powstał problem nazwijmy to "uniwersalnego starego wyświetlacza". Obsługiwał on navi, wskazania klimy, paliwo, dystans, etc., no i kamerę cofania. W nowym wszystko jest w korpusie radia, zaś wyświetlacz to typowy monitor bez dodatkowych fukncji. No i tu mamy pierwszy problem - do wskazań klimy i stanu auta potrzebny jest panel led od starej Captivy. To już przebrnąłem. Natomiast nie bardzo wiem jak załatwić problem kamery cofania i stąd przede wszystkim pytanie o kable, które odpowiadają za jej obsługę.
Jeżdżenie na starej navi, dzieło Navteqa, było koszmarem. Nie dość, że okrojona w zasadzie do podstawowej funkcji - wbij trasę i jedź, to stan danych tragedia - odcinki dróg planowanych wyświetlał jako aktualne, aktualnych nie było na mapie, brak miejscowości (chodzi mi o Polskę), itd. Odradzam zakup pojazdu z fabryczną nawigacją. Zresztą już nie będzie co kupować, bo Chevrolet wycofuje się z Europy.
 
     
Korneliusz 

Model Samochodu: Captiva
Pomógł: 5 razy
Wiek: 53
Dołączył: 17 Lip 2014
Posty: 125
Skąd: Szczecin
Poziom: 10
HP: 0/230
 0%
MP: 110/110
 100%
EXP: 5/22
 22%
Wysłany: 2014-08-30, 08:44   

Mój model jest z 2007 roku więc jeszcze bez Navi. Choć jej aż tak bardzo nie potrzebuję to jednak zastanawiałem się jakby to było gdyby mozna coś dobudować. Ale to wiąże się z kolei z wymianą panela sterowania i tak na 100 % to nie wiem od czego by tu zacząć.
Dlatego podpytuję - może jakiś punkt zaczepienia.
pozdr
 
     
RUNNER3 

Model Samochodu: Chevrolet Captiva
Dołączył: 24 Sie 2014
Posty: 6
Skąd: Polska
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 5/9
 55%
Wysłany: 2014-08-30, 11:04   

Mi nawigacja jest niezbędna, więc to był punkt zaczepienia, natomiast nie przypuszczałem, że jest to zwykły prymityw. Wady wylazły oczywiście w praniu, toczę bój z GM, ale jak na dziś cisza, a Chevrolet Polska ma to gdzieś. Zmiana nie nastręcza trudności, wszystko pasuje, problem pojawia się właśnie z kamerą cofania i układem kabli, ponieważ trzeba je "rozdzielić". W obecnym fabrycznym układzie wchodzi do wyświetlacza 10 kabli, natomiast przy zmianie trzeba je podzielić na te które obsługują klimę i komputer i na te które obsługują kamerę cofania. No i tu mam problem, bo nie wiem jak jest z zasilaniem kamery i które dokładnie trzeba podłączyć. Na maila mogę wrzucić zdjęcia - widok wiązki i fabrycznego układu. Dla wizualizacji zmiany link do chińczyka:
http://www.witson.com/en/...proID=101861279
Gdyby coś od czasu do czasu jestem w Szczecinie (sam jestem z Wałcza) więc nie problem się wymienić doświadczeniami.
 
     
Korneliusz 

Model Samochodu: Captiva
Pomógł: 5 razy
Wiek: 53
Dołączył: 17 Lip 2014
Posty: 125
Skąd: Szczecin
Poziom: 10
HP: 0/230
 0%
MP: 110/110
 100%
EXP: 5/22
 22%
Wysłany: 2014-08-30, 22:24   

Dziękuję za szczegółowe wyjasnienia. Dopiero teraz widzę w czym rzecz. Ten Chińczyk po prostu sprzedaje takie panele do róznych aut. Kupujesz , odszukujesz kable gdzie który i do czego i działa. Ile oni sobie za to liczą ? bo nie dostrzegłem ceny.
W aucie w którym nawigacja już była zamiana jest mozliwa jak sam piszesz. W moim aucie nigdy nie było więc i zapewne wiązka kabli jest inna. Nie wiem czy się pokuszę na to :-x

Co do Twojego pytania o podłączenie kamery-jeżeli nie znajdziesz to najlepiej podpiąć do zasilania żarówki od świateł cofania. Właczasz wsteczny , światła dostają 12V i startuje kamera.

pozdr
 
     
awiacek 

Model Samochodu: Captiva
Dołączył: 14 Kwi 2011
Posty: 5
Skąd: z mamy
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 4/9
 44%
Wysłany: 2014-08-31, 07:35   

RUNNER3 napisał/a:
jaki kolor mają kable kamery cofania - dokładnie chodzi mi o te, które są w wiązce wchodzącej do wyświetlacza - ekranu nawigacji - jest tam kilka kabli dochodzących do wtyczki i nie bardzo jest możliwość zdiagnozowania, które są od tej kamery

Może to Ci to pomoże
_________________
 
     
RUNNER3 

Model Samochodu: Chevrolet Captiva
Dołączył: 24 Sie 2014
Posty: 6
Skąd: Polska
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 5/9
 55%
Wysłany: 2014-08-31, 10:18   

Dzięki bardzo za pomoc. Mam nadzieję, że uda mi się połączyć to wszystko do kupy. Co do cen to wyjściówka to ok. 350 $ + 30 $ koszty wysyłki, ale trzeba się targować. Adres mailowy do człowieka (Mr Allen Lai), który zajmuje się zbytem: allen@witson.com.
Wg mnie, a jestem laikiem w tej materii, ten zestaw jest przeznaczony, do rozbudowy, dla wersji wcześniejszej Captivy, a kamera cofania jest w opcjach zakupu. Ja nie wziąłem, bo kamerka już była w samochodzie, tylko nie przewidziałem lekkich kłopotów, że trzeba kombinować z kablami. Wejście na kamerę do chińczyka jak najbardziej jest (kostka zawierająca: jeden cinch żeński - camera in - i wtyczka żeńska zasilania AMP 12V + - na zdjęciu, w dolnej części widać je: z końcówką żółtą i czarną oraz jeden kabel wiązce głównej z oznaczeniem "back"), tylko pozostaje kwestia, które z tych kabli samochodowych będą właściwe. Gdybyście byli zainteresowani mogę wysłać zdjęcia z końcówkami i jak to wygląda faktycznie. Ponadto wcześniejsza nawigacja w CH. nie ma żadnego związku z tą poza anteną. Ten chińczyk ma navi w sobie i daje niejako w zestawie IGO Prime (karta miniSD), a sam zapuściłem AM Europa i chodzi jak złoto.
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za pomoc.
 
     
Korneliusz 

Model Samochodu: Captiva
Pomógł: 5 razy
Wiek: 53
Dołączył: 17 Lip 2014
Posty: 125
Skąd: Szczecin
Poziom: 10
HP: 0/230
 0%
MP: 110/110
 100%
EXP: 5/22
 22%
Wysłany: 2014-09-01, 22:59   

Jak widać kolega ma ambicje by w Jego autku wszystko było na piątkę bez względu na koszty.
To ponad 1000 zł. Ale jak widziałem na allledro uzywki oryginalnych nawi ktoś sprzedawał po 1000. I jak kolega mówi - o kant mozna to walnąć.
Ja poproszę o takie fotki jak możesz - z wielu stron.
A skąd w ogole dowiedziałeś się o tym ze Chińce coś takiego mają w sprzedazy?
 
     
RUNNER3 

Model Samochodu: Chevrolet Captiva
Dołączył: 24 Sie 2014
Posty: 6
Skąd: Polska
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 5/9
 55%
Wysłany: 2014-09-02, 17:06   

Witam
i uprzejmie proszę o adresy mailowe, bo ze względu na krótki staż na forum nie mogę wysyłać jeszcze wiadomości. Co do wiedzy o urządzeniu to nie był jakiś większy problem, bo tropiłem tą fabryczną nawigację i w końcu zawitałem do m.in. Chin. Ponadto są serwisy Alibaba.com, aliexpress.com gdzie można trafić na elektronikę do aut.
Co do ambicji, to lekka przesada, zwłaszcza przy częstych wyjazdach, dzwoniących telefonach, etc. mam to wszystko w jednym, bez plączących się kabli i jakoś to chodzi. Ponadto kupienie przenośnej z 7 calowym ekranem to wydatek w podobnej kwocie. Gdyby nie fakt, że oryginalna navi jest "zamknięta", bez aktualizacji i brak jest czegokolwiek do niej (nawet opcji dla Captivy na stronie producenta oprogramowania do navi), nie mówiąc już o tym, że ustalenie jej producenta, bez wymontowania, to "tajne przez poufne". Dla mnie jest to śmieszne i żenujące zarazem, gdzie klienta traktuje się jak szmaciarza.
Pozdrawiam
 
     
kris8787 

Model Samochodu: captiva
Dołączył: 14 Lis 2014
Posty: 14
Skąd: tomaszow
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 4/8
 50%
Wysłany: 2014-12-02, 18:56   

Witam mam ogromna prosbe,mianowicie posiadam captive z 2008 r z radiem na 6plyt i malym klimatronikiem u gory konsoli ? Czy moge podlaczyc ten wiekszy wyswietlacz z navi S&T Daewoo? chodzi mi o to czy potrzeba cos wiecej w aucie jakis modul czy brak jakiegos kabla zeby podlaczyc....Bardzo prosze o pomoc o zastanawiam sie nad kupnem takiego wyswietlacza.Pozdrawiam serdecznie
 
     
Korneliusz 

Model Samochodu: Captiva
Pomógł: 5 razy
Wiek: 53
Dołączył: 17 Lip 2014
Posty: 125
Skąd: Szczecin
Poziom: 10
HP: 0/230
 0%
MP: 110/110
 100%
EXP: 5/22
 22%
Wysłany: 2014-12-02, 20:27   

Twoja Captiva jest zapewne taka sama jak moja /ja mam 2007 r/ więc i panel chyba taki sam - bez navi.
Pytanko - z Twojej wypowiedzi wnioskuję ze chcesz zamontować oryginalną nawigację Daewo.
Więc jak kol @RUNNER3 pisał powyżej - ta navi jest beznadziejna i niereformowalna.
Jeżeli chcesz ją kupić to z tego co widzę na alledro sporo kosztuje.
Moze lepiej pomyśl nad Chińczykiem który - jak mniemam jest niezależny od tego co RUNNER3 pisze działa o niebo lepiej.
Moja wypowiedz nie odpowiada precyzyjnie na Twoje pytanie ale może choć trochę nakieruje na inne spojrzenie .

pozdr
 
     
bubek4070 
bubek4070

Model Samochodu: CAPTIVA
Pomógł: 2 razy
Wiek: 48
Dołączył: 24 Mar 2013
Posty: 114
Skąd: południe PL
Poziom: 9
HP: 0/193
 0%
MP: 92/92
 100%
EXP: 14/20
 70%
Wysłany: 2014-12-03, 16:24   

Nie wiem czemu narzekacie na fabryczną nawigacje kupiłem na allegro i podłączona pod zapalniczke troche jezdziłem na niej i jak na razie bez zarzutu pozdrawiam
 
     
kris8787 

Model Samochodu: captiva
Dołączył: 14 Lis 2014
Posty: 14
Skąd: tomaszow
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 4/8
 50%
Wysłany: 2014-12-03, 20:34   

zgadza sie mam normalny kokpit bez navi...mam mozliwosc kupna tego monitorka ktory ma z przodu 4 przyciski i wejscie karty SD . Moje pytanie jest takie >> czy jest mozliwe podlaczeniu u mnie tego monitora bez zadnych przerobek tzn wypinam maly wyswietlacz klimy a wpinam ten monitorek ( wiadomo trzeba dokupic antene gps z wtykiem fakra czy jakos tak ) i wszystko dziala ?
 
     
RUNNER3 

Model Samochodu: Chevrolet Captiva
Dołączył: 24 Sie 2014
Posty: 6
Skąd: Polska
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 5/9
 55%
Wysłany: 2014-12-03, 21:20   

Poproszę o "normalne" maile, ponieważ mam kilka zdjęć do wysyłki z widocznymi kablami, a ze względu na moją "nieobecność" na forum znowu jestem zblokowany. Uprzedzam, że są różnice i będę wdzięczny za zwrotną pomoc co, gdzie robi. Mój mail: wydspec@wp.pl. W czym będę mógł pomóc pomogę, ale sam nie jestem specjalistą w dziedzinie elektryki i elektroniki.

Pzdr
runner3
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: