Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Pod??czenie fabrycznej navi w captivi 2007 rok
Autor Wiadomość
cichyx1 

Model Samochodu: captiva
Pomógł: 1 raz
Wiek: 32
Dołączył: 01 Lut 2015
Posty: 11
Skąd: Szczecin
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 1/8
 12%
Wysłany: 2015-02-06, 19:39   Podłączenie fabrycznej navi w captivi 2007 rok

Witam,
Jako że udało mi się podłączyć fabryczną NAVI to poniżej zamieszczam opis.

Jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.

Wtyczka składa się z kostki 16-sto pinowej.
Posprawdzałem jak to jest u mnie(w captivie bez navi 2007rok):
opis wtyczki ORYGINALNEJ:

8-puste 9-PUSTE
7-ZIELONY (sterowanie od komputera i klimy) 10-PUSTE
6-RÓŻOWY (+12 po stacyjce- zapłon) 11-PUSTE
5-CZARNO-BIAŁY (sterowanie od komputera albo klimy) 12-PUSTE
4-ŻÓŁTY (+12 po światłach) 13-PUSTE
3-puste 14-PUSTE
2-CZARNY(masa -) 15-PUSTE
1-CZERWONO-BIAŁY (+12 stale)
16-PUSTE
W wersji z nawigacją jest inaczej:
opis wtyczki ORYGINALNEJ:
8-PUSTE 9-PUSTE
7-PUSTE 10-ZIELONO-BIAŁY
6-PUSTE 11-SZARY
5-ZIELONY 12-BRĄZOWO-CZARNY
4-PUSTE 13-BIAŁY
3-ŻÓŁTY 14-CZARNY
2-CZARNO BIAŁY 15-POMARAŃCZOWY
1-CZERWONO-BIAŁY 16--PUSTY

Podłączenie fabrycznej NAVI w czptivi z 2007
8-PUSTE
7-PUSTE 10-czarno-biały(dane komputera)
6-PUSTE
5-ZIELONY(dane klimy i komputera)
4-PUSTE
3-RÓŻOWY
2-CZARNO
1-CZERWONO-BIAŁY

W ten prosty sposób mamy sprawną nawigację(działa sterowanie klimatyzacją )

Z podłączeniem kamery cofania(nie oryginalnej, nie miałem fabrycznie kamery czy wiązki do kamery) jest więcej zabawy(trzeba podłączyć do monitora dodatkowo kilka kabelków)
Zasilanie kamery podłączone pod żarówkę biegu wstecznego w kloszu tylnym.
9-puste
10-
11-zmostkowac z 12
12-zmostkowac z 11
13-OBRAZ z KAMERY PIN ŚRODKOWY
14-OBRAZ z KAMERY ZIEMIA
15-puste
16-puste
Tym oto sposobem po załączeniu biegu wstecznego załącz mi się kamera cofania

Mam nadzieje że moje wypociny się komuś przydadzą.
pozdrawiam
 
     
Korneliusz 

Model Samochodu: Captiva
Pomógł: 5 razy
Wiek: 52
Dołączył: 17 Lip 2014
Posty: 125
Skąd: Szczecin
Poziom: 10
HP: 0/230
 0%
MP: 110/110
 100%
EXP: 5/22
 22%
Wysłany: 2015-02-07, 01:14   

No popatrz ziomek - zrobiłes to co ja juz pół roku się przymierzam :lol: I taką sama mam brykę.
Ale wahałem się bo myślę sobie - inna wiązka , inne wtyki , moze lepiej coś z boku dostawić.

Jest tu na forum temat , kolega tez z naszego regionu kupił chińską navi , podobno lepszą niż oryginalna i tez mu działa. I lepsza bo można rózne mapy wgrywać , nie tylko fabryczną.

A Ty kupiłeś nową czy używkę ?
 
     
cichyx1 

Model Samochodu: captiva
Pomógł: 1 raz
Wiek: 32
Dołączył: 01 Lut 2015
Posty: 11
Skąd: Szczecin
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 1/8
 12%
Wysłany: 2015-02-07, 08:13   

Oczywiście że używkę na allegroł i śmiga. Brakuje mi jedynie radia, mam sam ekran.
Co do opisów o tym że fabryczna nawi jest do D... itp. Nie jest tak tragicznie. Mnie skusiło to że sterowanie klmią i komputer pokładowy jest połączony w cały system.
 
     
bubek4070 
bubek4070

Model Samochodu: CAPTIVA
Pomógł: 2 razy
Wiek: 48
Dołączył: 24 Mar 2013
Posty: 114
Skąd: południe PL
Poziom: 9
HP: 0/193
 0%
MP: 92/92
 100%
EXP: 14/20
 70%
Wysłany: 2015-02-07, 08:36   

Czyli z tego opisu wynika że nie trzeba dociągać żadnych dodatkowych przewodów potrzebnych do sterowania patrząc na schemat
 
     
cichyx1 

Model Samochodu: captiva
Pomógł: 1 raz
Wiek: 32
Dołączył: 01 Lut 2015
Posty: 11
Skąd: Szczecin
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 1/8
 12%
Wysłany: 2015-02-07, 10:30   

Dodatkowe przewody potrzebne były mi do podłączenia kamery cofania
 
     
bubek4070 
bubek4070

Model Samochodu: CAPTIVA
Pomógł: 2 razy
Wiek: 48
Dołączył: 24 Mar 2013
Posty: 114
Skąd: południe PL
Poziom: 9
HP: 0/193
 0%
MP: 92/92
 100%
EXP: 14/20
 70%
Wysłany: 2015-02-08, 11:16   

A jak z kablem miedzy radiem a nawigacją 8 pinowy
 
     
cichyx1 

Model Samochodu: captiva
Pomógł: 1 raz
Wiek: 32
Dołączył: 01 Lut 2015
Posty: 11
Skąd: Szczecin
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 1/8
 12%
Wysłany: 2015-02-08, 13:11   

Z tym jest problem. W mojej captivi mam stare radio które nie ma nawet mp3. Nie ma możliwości podłączenia. Kombinowałem chwile z wejściem AUX w radyjku ale po podłączeniu sygnał audio był bardzo cichy i zrezygnowałem z tej opcji.
Muszę dorwać gdzieś radio z z tym wejściem aby głos z navi był słyszalny na głośnikach
 
     
Johny

Model Samochodu: CAPTIVA 2.0 VCDI
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 27 Lis 2014
Posty: 35
Skąd: Mazowieckie
Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 8/11
 72%
Wysłany: 2015-02-08, 14:10   

Może pokombinuj w drugą stronę, na środku deski rozdzielczej jest miejsce na centralny głośnik, może zamontuj tam głośnik i kawałek wzmacniacza mcz, np na TDA1518 i do tego podłącz głos z navi.
 
     
cichyx1 

Model Samochodu: captiva
Pomógł: 1 raz
Wiek: 32
Dołączył: 01 Lut 2015
Posty: 11
Skąd: Szczecin
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 1/8
 12%
Wysłany: 2015-02-08, 15:57   

Jakieś wyjście ale najpierw spróbuje kupić gdzieś radio dedykowane do navi
 
     
bubek4070 
bubek4070

Model Samochodu: CAPTIVA
Pomógł: 2 razy
Wiek: 48
Dołączył: 24 Mar 2013
Posty: 114
Skąd: południe PL
Poziom: 9
HP: 0/193
 0%
MP: 92/92
 100%
EXP: 14/20
 70%
Wysłany: 2015-02-11, 21:07   

Kolego Johny wiec prubowałem podłączyć dzwiek z nawigacji ale jest tylko na złączu DATA ale strasznie przesterowany brak możliwości regulacji a czy może masz rozpiske kabla oryginalnego bo nie moge nigdzie znaleść dzieki za fatygę
 
     
cichyx1 

Model Samochodu: captiva
Pomógł: 1 raz
Wiek: 32
Dołączył: 01 Lut 2015
Posty: 11
Skąd: Szczecin
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 1/8
 12%
Wysłany: 2015-02-12, 11:50   

Po co Ci schemat kupujesz dwie wtyczki din-8 na allegro lutujesz i działa
 
     
Korneliusz 

Model Samochodu: Captiva
Pomógł: 5 razy
Wiek: 52
Dołączył: 17 Lip 2014
Posty: 125
Skąd: Szczecin
Poziom: 10
HP: 0/230
 0%
MP: 110/110
 100%
EXP: 5/22
 22%
Wysłany: 2015-02-18, 21:30   

@cichyx1 a jak jest z czujnikiem GPS ? W aucie z tego rocznika - bez fabrycznej navi jest ten czujnik?
U mnie na środku konsoli - pod szybą jest jakiś czujnik ale jak czytałem w instrukcji -słuzy do sygnału dla kompasu :)
 
     
Johny

Model Samochodu: CAPTIVA 2.0 VCDI
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 27 Lis 2014
Posty: 35
Skąd: Mazowieckie
Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 8/11
 72%
Wysłany: 2015-02-18, 21:52   

Na środku konsoli - pod szybą to jest czujnik światła od klimy i automatyki oświetlenia, chyba że myślimy o czymś innym.
 
     
cichyx1 

Model Samochodu: captiva
Pomógł: 1 raz
Wiek: 32
Dołączył: 01 Lut 2015
Posty: 11
Skąd: Szczecin
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 1/8
 12%
Wysłany: 2015-02-19, 07:16   

Fabryczny GPS ma złącze do anteny typu fakra.
Ja w moim przypadku miąłem antenę gps od innego samochodu, przylutowałem ją na stałe w moduł gps i śmiga.
Na allegro antena z wtyczką fakra kosztuje około 35 zł
 
     
kris8787 

Model Samochodu: captiva
Dołączył: 14 Lis 2014
Posty: 14
Skąd: tomaszow
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 4/8
 50%
Wysłany: 2015-06-22, 17:53   pytanie o podlaczeniu dzwieku navi

Witam ma ktos moze schemat tego kabla 8 din lub wie jak wyciagnać z niego dzwiek bo chcialem w mojej Captivie podlaczyc pod aux do radia ...z gory dziekuje za pomoc pozdrawiam
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: