Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
[T250] ?wiat?a d?ugie w AVEO
Autor Wiadomość
daniel7606 

Model Samochodu: Aveo 1,2 16V
Dołączyła: 12 Lut 2012
Posty: 5
Skąd: Opole
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 4/9
 44%
Wysłany: 2014-11-02, 20:03   [T250] Światła długie w AVEO

Witam

Jak w temacie zauważyłem, że podczas załączenia świateł długich - "wajcha"od siebie po chwili prawa lampa obniża się do maxa. Po wyłączeniu lampa wraca do poprawnej pozycji. Nie dzieje się to w momencie przytrzymania dźwigni do siebie nawet przez dłuższy czas. Czy to normalne a jak nie to gdzie szukać usterki?
 
     
chevy_power 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo, Chevrolet Cruze
Pomógł: 19 razy
Wiek: 34
Dołączył: 01 Lis 2010
Posty: 756
Skąd: Kraków
Poziom: 24
HP: 27/1353
 2%
MP: 646/646
 100%
EXP: 58/68
 85%
Wysłany: 2014-11-02, 21:31   

Możesz to zrobić w taki sposób. Podnieś maskę, włącz długie światła i szybko podbiegnij do lampy. Jeśli będziesz słyszał cichą pracę silniczka elektrycznego przy żarówce to potwierdź.
(ww. doświadczenie wygodniejsze będzie jak zrobisz to z osobą towarzyszącą, która włączy Ci długie).
 
     
daniel7606 

Model Samochodu: Aveo 1,2 16V
Dołączyła: 12 Lut 2012
Posty: 5
Skąd: Opole
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 4/9
 44%
Wysłany: 2014-11-02, 22:14   

tak słychać pracę silniczka
 
     
chevy_power 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo, Chevrolet Cruze
Pomógł: 19 razy
Wiek: 34
Dołączył: 01 Lis 2010
Posty: 756
Skąd: Kraków
Poziom: 24
HP: 27/1353
 2%
MP: 646/646
 100%
EXP: 58/68
 85%
Wysłany: 2014-11-03, 10:00   

Możliwe, że wdarło się zwarcie w silniczek poziomujący pozycję świateł. On jest przyczepiony obok żarówki i w momencie włączania długich świateł rośnie napięcie i wariuje.
Odradzam wyjmowanie go w "polowych warunkach" w celu sprawdzenia. Jeśli chcesz go wyjąć to przygotuj sobie ciepłe i suche miejsce do pracy, bo o ile samo wyjęcie go z lampy to parę sekund, o tyle ponowne włożenie... dramat. Musisz trafić bolcem w dziurkę, która jest w lampie. Nic nie widzisz nic nie czujesz i kiedy myślisz, że go włożyłeś, to okazuje się, że nie poziomuje świateł - bo nie trafiłeś :-/

Motyw silniczka jest jedną z koncepcji, tych w wersji light.
 
     
miHu 
odźwierny

Model Samochodu: Aveo II+ sedan 1,2 8V z BRC seq24, 2007/2008
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 20 Mar 2010
Posty: 282
Skąd: EPJ
Poziom: 15
HP: 0/488
 0%
MP: 233/233
 100%
EXP: 25/35
 71%
Wysłany: 2014-11-05, 16:41   

chevy_power, "Ameryki nie odkryłeś" jeśli opada i powraca to tylko silniczek. Pytanie tylko dlaczego się tak zachowuje? Bo jeśli działa to reflektor byłby chyba ostatnim miejscem do którego bym zajrzał.
Dodam od siebie, że miałem taką przypadłość jeszcze za czasów gwarancji i przygód z ASO. Opadała tylko prawa lampa. Niestety nic nie poradzili, byłem z tym ze 3 razy. Sprawdzali obie lampy, podmieniali z innych aut, sprawdzali wyłącznik, regulator wysokości, lampy zamieniali miejscami. Po jakimś czasie problem sam ustał.
_________________
"Ten typ tak ma?" - oto jest pytanie
 
     
chevy_power 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo, Chevrolet Cruze
Pomógł: 19 razy
Wiek: 34
Dołączył: 01 Lis 2010
Posty: 756
Skąd: Kraków
Poziom: 24
HP: 27/1353
 2%
MP: 646/646
 100%
EXP: 58/68
 85%
Wysłany: 2014-11-05, 20:36   

miHu, ja to wiem, ale jakby kolega udał się do elektryka, to żeby go nie naciął przypadkiem na wymianie całej elektryki auta :-)

Samo przyszło, samo poszło... samo może wrócić :-p
 
     
miHu 
odźwierny

Model Samochodu: Aveo II+ sedan 1,2 8V z BRC seq24, 2007/2008
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 20 Mar 2010
Posty: 282
Skąd: EPJ
Poziom: 15
HP: 0/488
 0%
MP: 233/233
 100%
EXP: 25/35
 71%
Wysłany: 2014-11-06, 16:22   

zgadza się - może wrócić. Z obserwacji zauważyłem, że przyczyną jest najprawdopodobniej wilgoć. Jakaś wiązka, kabelek gdzieś ma przebicie i układ wariuje.
_________________
"Ten typ tak ma?" - oto jest pytanie
 
     
Pro+X 

Model Samochodu: Aveo 5d 1206 16V
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Sie 2014
Posty: 17
Skąd: Podhale
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 7/8
 87%
Wysłany: 2014-11-06, 19:40   

Może kolega sam postarłby się regulatorem z kabiny ustawić światło ?
:-o
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: