Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: C77
2015-05-14, 07:44
Chi?ska navi - Radio nie reaguje
Autor Wiadomość
marcin2242 

Model Samochodu: Chevrolet Cruze
Wiek: 26
Dołączył: 15 Sty 2015
Posty: 3
Skąd: Polska
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 2/9
 22%
Wysłany: 2015-01-15, 19:26   Chińska navi - Radio nie reaguje

Witam.
Jestem tu nowy, nie znam sie za bardzo na samochodach a mamy mały uciążliwy problem z radiem.
Autko jest moich rodziców, dlatego nie wkurzajcie sie jak cos źle napisze albo czegos nie bede wiedziec - auta to nie mój konik ;-)
Autko chevrolet cruze, rocznik 2010. Auto kupione jako używane ze słowacji. Radio CD 300 z kolorowym wyswietlaczem i to z radiem jest problem. Najpierw działało fanie, bez zarzutu. Jak dla mnie troszke za bardzo go ścinało i muliło jak na dzisiejsze standardy. Nie znam sie, ale jesli jest to mozliwe, to dla mnie cale to menu wygladało jakby był tam wgrany jakis nieorginalny soft, takie to dziwne wszystko było. Przyciskami od radia na kierownicy w ogóle nie dało sie nic przełączyć. A teraz jest taki problem ze cały ten komputer wogóle nie da sie uruchomic. Nie działa ani jeden przycisk, radio nie reaguje na żaden z nich. Nie da sie go włączyć. Klima ogrzewanie i inne takie działają dobrze, ale na wyswietlaczu nie odczytuje gdy np. zmieni sie sile nadmuchu albo temperature. Po prostu ten wyswietlacz przestał reagować na jakiekolwiek przyciski.
I tu do was pytanie drodzy forumowicze, czy wiecie o co to w ogóle chodzi? :) Sorki za błędy, i z góry dzieki za jakąkolwiek pomoc.
Pozdrawiam. :-)
 
     
bubek4070 
bubek4070

Model Samochodu: CAPTIVA
Pomógł: 2 razy
Wiek: 48
Dołączył: 24 Mar 2013
Posty: 114
Skąd: południe PL
Poziom: 9
HP: 0/193
 0%
MP: 92/92
 100%
EXP: 14/20
 70%
Wysłany: 2015-01-15, 20:19   

Odłącz klemę plusową kolor czerwony z akumulatora na 2 minuty i załóż z powrotem i zobacz w tedy czy jest ok
 
     
endriu333 

Model Samochodu: Chevrolet Cruze 1.8 LTZ+Premium LPG OMEGAS
Pomógł: 43 razy
Dołączył: 01 Mar 2012
Posty: 846
Skąd: Warszawa
Poziom: 26
HP: 49/1637
 3%
MP: 781/781
 100%
EXP: 7/78
 8%
Wysłany: 2015-01-15, 20:32   

Po pierwsze marcin2242 uzupełnij profil i może się "przywitaj" a po drugie radio nie jest oryginalne- to chińczyk
Prawdopodobnie się skończył i możesz szukać nowego.według mnie odłączenie klemy to łabędzi spiew w tym przypadku.
 
     
pool80 

Model Samochodu: Cruze 4d LT 1.8 mt5 KL7 BRC24.11
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 11 Cze 2014
Posty: 474
Skąd: polska
Poziom: 20
HP: 17/893
 2%
MP: 426/426
 100%
EXP: 8/52
 15%
Wysłany: 2015-01-15, 22:19   

W takich chińczykach nie ma twardego resetu? Poszukaj.
 
     
endriu333 

Model Samochodu: Chevrolet Cruze 1.8 LTZ+Premium LPG OMEGAS
Pomógł: 43 razy
Dołączył: 01 Mar 2012
Posty: 846
Skąd: Warszawa
Poziom: 26
HP: 49/1637
 3%
MP: 781/781
 100%
EXP: 7/78
 8%
Wysłany: 2015-01-16, 08:09   

kolego pool80 ale przedmówca zaznaczył, że jemu to radio odmówiło współpracy w całości po serii "mikro" awarii- najpierw mu nie działały przyciski wkierownicy, później ekran, a na końcu nie chce się włączyć- według mnie to uszkodzenie "mechaniczne" elektroniki i raczej próżno szukać "magika" który to naprawi w rozsądnych pieniądzach o ile w ogóle się zdecyduje na naprawę...
co do resetu - ja mam chińczyka (s60) i z tego co kojarzę to nie mam funkcji twardego resetu chyba że wypięcie go z konsoli i odłączenie zasilania ...
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 36
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1524/10164
 15%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2015-01-16, 11:04   

Hmmm chyba trzeba będzie zmienić tytuł tego tematu bo to raczej na pewno nie jest radio CD-300 :-D

Być może CD-300 było tam pierwotnie - można to rozpoznać po panelu z przyciskami.

Cytat:
Przyciskami od radia na kierownicy w ogóle nie dało sie nic przełączyć.


A czy wcześniej się dawało? bo nie można tego ustalić z twojej wypowiedzi?
Może to jeden z naprawdę pierwszych "chińczyków" do cruze,
z tych które nie miały jeszcze kompatybilności z przyciskami na kierownicy :->
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
marcin2242 

Model Samochodu: Chevrolet Cruze
Wiek: 26
Dołączył: 15 Sty 2015
Posty: 3
Skąd: Polska
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 2/9
 22%
Wysłany: 2015-01-16, 15:48   

:-( Witam, własnie z pracy wrociłem. :) Dzięki za zainteresowanie tematem i wszystkie odpowiedzi.
To po kolei :P
bubek4070 napisał/a:
Odłącz klemę plusową kolor czerwony z akumulatora na 2 minuty i załóż z powrotem i zobacz w tedy czy jest ok
Spróbuje tak zrobić jak tylko auto wróci do domu, tak jak napisałem próbuje pomóc rodzicom z tym problemem :)
endriu333 napisał/a:
Po pierwsze marcin2242 uzupełnij profil i może się "przywitaj" a po drugie radio nie jest oryginalne- to chińczyk
Prawdopodobnie się skończył i możesz szukać nowego.według mnie odłączenie klemy to łabędzi spiew w tym przypadku.
:( Sorki za te niedociągnięcia ale zrobiłem to konto "na szybko" i mogłem nie uzupełnić wszystkiego. Co do przywitania to, Witam serdecznie Wszystkich forumowiczów, w tym przypadku prosze o pomoc a w przyszłosci to ja postaram sie pomóc komuś (jeśli tylko dam rade) :-P
A co do radia, to byłoby to możliwe aby to radio było podróbką? Kurde z drugiej strony mogł go już szlak trafić bo wczoraj odmówiło jakiejkolwiek współpracy, i tak jak pisałem, nie reaguje na NIC...
pool80 napisał/a:
W takich chińczykach nie ma twardego resetu? Poszukaj.

endriu333 napisał/a:
kolego pool80 ale przedmówca zaznaczył, że jemu to radio odmówiło współpracy w całości po serii "mikro" awarii- najpierw mu nie działały przyciski wkierownicy, później ekran, a na końcu nie chce się włączyć- według mnie to uszkodzenie "mechaniczne" elektroniki i raczej próżno szukać "magika" który to naprawi w rozsądnych pieniądzach o ile w ogóle się zdecyduje na naprawę...
co do resetu - ja mam chińczyka (s60) i z tego co kojarzę to nie mam funkcji twardego resetu chyba że wypięcie go z konsoli i odłączenie zasilania ...

No dokładnie, radio nie chce w ogóle współpracować :cry: Co do "rozwoju" awarii" to powiem tak, rzadko miałem styczność z samochodem. Zaraz po kupnie działało wszytko: dotyk, przyciski na panelu i kierownicy. Później mówili że przestały działać przyciski na kierownicy, następnie coś system zaczął świrować, miał takie "przeskoki" okienek, rodzice gadali ze nie dało sie go wylaczyc, tzn. Zaraz po zapaleniu auta, radio sie wlaczało i do chwili wyłaczenia silnika i wyjecia kluczyka nie dalo sie go wyłączyć. I wczoraj poszedłem na to popatrzec co sie dzieje, sprawdzałem co da sie włączyc a co nie (radio, filmy, gps itd.) i naraz pojawił sie komunikat w czerwonej obramówce dosłownie na sekunde, nie zdażylem popatrzec co tam pisało i radio sie wyłączyło, po chwili pojawiło sie to okienko co informuje jaka temp ustawiona, siła nadmuchu, godzina. I tak zostało, nic sie nie da teraz tam włączyc, ekran nie reaguje na nic...
C77 napisał/a:
Hmmm chyba trzeba będzie zmienić tytuł tego tematu bo to raczej na pewno nie jest radio CD-300

Być może CD-300 było tam pierwotnie - można to rozpoznać po panelu z przyciskami.
To jest dokładnie ten panel, bo ekran jest o tyle inaczej zrobiony że wejscia na karte pamięci sa po obu stronach i nie ma tego okrągłego czegoś co jest na zdj: http://www.cnbuynet.com/i...BNDCL0069-1.JPG to jest chyba to CD 300 nie?
C77 napisał/a:
A czy wcześniej się dawało? bo nie można tego ustalić z twojej wypowiedzi?
Może to jeden z naprawdę pierwszych "chińczyków" do cruze,
z tych które nie miały jeszcze kompatybilności z przyciskami na kierownicy
Tak, na początku wszystko działało.
 
     
rafic 


Model Samochodu: Cruze 1.8 LT+ Premium [Finlandia]
Pomógł: 16 razy
Dołączył: 17 Wrz 2013
Posty: 414
Skąd: Toruń
Poziom: 18
HP: 7/711
 1%
MP: 339/339
 100%
EXP: 42/45
 93%
Wysłany: 2015-01-16, 17:18   

To co wy macie to nie jest żadne radio CD 300. zamiast wyświetlacza był wstawiony "tablet" z chin, który ma w sobie wbudowane różne funkcje typu właśnie GPS, kamera cofania itp i jest kolorowy oraz dotykowy.
Oryginał CD 300 wygląda tak i ma taki mały wyświetlacz monochromatyczny i nie jest dotykowy.



CD 400 wygląda tak i ma duży wyświetlacz również monochromatyczny i również nie działa na dotyk.



Tak wygląda navi, która ma w oryginale duży wyświetlacz kolorowy.



A tak MyLink, które ma duży kolorowy wyświetlacz dotykowy.




To tak na przyszłość, żeby była jasność co do typu radia jakie kto posiada w cruze ;-)
 
     
marcin2242 

Model Samochodu: Chevrolet Cruze
Wiek: 26
Dołączył: 15 Sty 2015
Posty: 3
Skąd: Polska
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 2/9
 22%
Wysłany: 2015-01-16, 17:40   

rafic napisał/a:
To co wy macie to nie jest żadne radio CD 300. zamiast wyświetlacza był wstawiony "tablet" z chin, który ma w sobie wbudowane różne funkcje typu właśnie GPS, kamera cofania itp i jest kolorowy oraz dotykowy.


O, teraz to wszystko tłumaczy... :-( Dzieki wielkie za wyjaśnienie mi tego, nie wiedziałbym nawet co jest nie tak...
A jakie rozwiązanie bedzie najlepsze? Do salonu Chevroleta i zmienić to na orginał? Szukać innego zamiennika, czy spróbować to naprawiać?
 
     
endriu333 

Model Samochodu: Chevrolet Cruze 1.8 LTZ+Premium LPG OMEGAS
Pomógł: 43 razy
Dołączył: 01 Mar 2012
Posty: 846
Skąd: Warszawa
Poziom: 26
HP: 49/1637
 3%
MP: 781/781
 100%
EXP: 7/78
 8%
Wysłany: 2015-01-16, 20:59   

Zależy czego oczekujesz ale ja bym poszukal nowego chinczyka - sensowny to koszt około 2 tysięcy.
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 36
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1524/10164
 15%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2015-01-20, 21:09   

Ja bym się mocno zastanowił nad czymś już na Androidzie :-)
bo to wydaje się dość rozwojowe :-D
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: