Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Parę pytań odnośnie Cruze
Autor Wiadomość
nanoku 


Model Samochodu: Chevrolet Cruze 1.8 kombi LTZ
Pomógł: 3 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Gru 2013
Posty: 133
Skąd: Wrocław
Poziom: 10
HP: 0/230
 0%
MP: 110/110
 100%
EXP: 13/22
 59%
  Wysłany: 2014-03-13, 10:40   Parę pytań odnośnie Cruze

Witam
Mam parę pytań odnośnie auta
1. Alarm - jaki w Cruze ma sygnał i jak go można samemu włączyć. W innym aucie wystarczyło przytrzymać na pilocie przycisk zamykania na 5 sekund. Czy przez otwarte okno przy uzbrojonym alarmie jak włożę rękę to zacznie wyć?
2. Czy przy odłączeniu akumulatora i włączeniu radio jest blokowane i trzeba jakiś kod wstukiwać?
3. Wymiana opon na letnie. Czy przy gwarancji robi to się w ASO? czujniki ciśnienia opon pewnie muszą być w jakiś sposób zamontowane. Jak w ASO to jaki koszt? Wyższy niż w zwykłych warsztatach?
4. Auto niema czujnika poziomu płynu do spryskiwaczy. Na komputerze nie ma informacji. Czy inne płyny i np. niski poziom oleju też nie będzie pokazywało na komputerze?
5. Czy zamknięcie auta przy niedomkniętych drzwiach lub oknie będzie sygnalizowane w jakiś sposób?
6. Czy auto samo się zamyka po jakimś czasie jak nie ma w środku nikogo czy nie ma takiego czegoś:)? Wiem, że samo się wyłącza radio jak auto stoi bez włączonego silnika.
7. Przy jeździe jak chcę tempomat włączyć to czasami włącza się od razu, ale czasami muszę nacisnąć hamulec i wtedy dopiero się załącza. Czy to normalne?
8. Zdarza się, że mam problem z wrzucaniem pierwszego biegu, strasznie ciężko wchodzi. I to nie dzieje się jak auto nie jest rozgrzane, ale w różnych sytuacjach nawet po długiej jeździe. Na światłach często jak stoję i chcę wrzuć to muszę czasami 2x sprzęgło wcisnąć i wtedy dopiero bez problemu zaskakuje.
9. Gdzieś czytałem, że jak radio samo się załącza na parę sekund nawet przy zamkniętym aucie to wina softu mylink? Na gwarancji w ASO wgranie nowej wersji jest w ramach gwarancji?


Tyle :)
 
     
szfen 


Model Samochodu: Cruze HB 1.7D brązowy, 110KM LT
Pomógł: 11 razy
Wiek: 42
Dołączył: 17 Lut 2014
Posty: 217
Skąd: Poznań
Poziom: 13
HP: 3/370
 1%
MP: 176/176
 100%
EXP: 23/30
 76%
Wysłany: 2014-03-13, 10:51   

Dobre pytania. Dołączam sie do prosby o odpowiedź na nie.
_________________
Szymon, Poznań.
Cruze 1.7 HB diesel 110 KM
 
     
endriu333 

Model Samochodu: Chevrolet Cruze 1.8 LTZ+Premium LPG OMEGAS
Pomógł: 43 razy
Dołączył: 01 Mar 2012
Posty: 846
Skąd: Warszawa
Poziom: 26
HP: 49/1637
 3%
MP: 781/781
 100%
EXP: 7/78
 8%
Wysłany: 2014-03-13, 11:10   Re: Parę pytań odnośnie Cruze

nanoku napisał/a:
Witam
Mam parę pytań odnośnie auta
1. Alarm - jaki w Cruze ma sygnał i jak go można samemu włączyć. W innym aucie wystarczyło przytrzymać na pilocie przycisk zamykania na 5 sekund. Czy przez otwarte okno przy uzbrojonym alarmie jak włożę rękę to zacznie wyć?

ma sygnał klaksonu - zależy jaką masz wersję - jak na podsufitce masz czujki to tak a jak nie to przykro mi ale nie włączy się alarm
2. Czy przy odłączeniu akumulatora i włączeniu radio jest blokowane i trzeba jakiś kod wstukiwać?

ja u siebie zmieniałem kierownicę i radio się nie zablokowało- akumulator był odłączony przez 1 dobę.
3. Wymiana opon na letnie. Czy przy gwarancji robi to się w ASO? czujniki ciśnienia opon pewnie muszą być w jakiś sposób zamontowane. Jak w ASO to jaki koszt? Wyższy niż w zwykłych warsztatach?

zgodnie z ustawą GVO możesz to zrobić w warsztacie niezależnym tylko musisz to potwierdzić fakturą za usługę.
4. Auto niema czujnika poziomu płynu do spryskiwaczy. Na komputerze nie ma informacji. Czy inne płyny i np. niski poziom oleju też nie będzie pokazywało na komputerze?

na komputerze nie - jedynie jak masz mało oleju to zapali się na desce...reszta płynów jest na czuja - pod maską (chłodzący, wspomagania - mają miarkę i trzeba to weryfikować).
5. Czy zamknięcie auta przy niedomkniętych drzwiach lub oknie będzie sygnalizowane w jakiś sposób?

tak będzie - brak świateł przy włączeniu alarmu i brak sygnału klaksonu jeśli taki jest ustawiony.

6. Czy auto samo się zamyka po jakimś czasie jak nie ma w środku nikogo czy nie ma takiego czegoś:)? Wiem, że samo się wyłącza radio jak auto stoi bez włączonego silnika.

nie ma takiej funkcji- tylko manualnie się go zamyka.

7. Przy jeździe jak chcę tempomat włączyć to czasami włącza się od razu, ale czasami muszę nacisnąć hamulec i wtedy dopiero się załącza. Czy to normalne?

to normalne - zanim komputer pozwoli korzystać z tempomatu musi sprawdzić, że auto jest w 100% sprawne ( że będziesz musiał się zatrzymać) i dlatego naciśnięcie hamulca po ruszeniu jest jednym z czynników koniecznych do uruchomienia tempomatu.

8. Zdarza się, że mam problem z wrzucaniem pierwszego biegu, strasznie ciężko wchodzi. I to nie dzieje się jak auto nie jest rozgrzane, ale w różnych sytuacjach nawet po długiej jeździe. Na światłach często jak stoję i chcę wrzuć to muszę czasami 2x sprzęgło wcisnąć i wtedy dopiero bez problemu zaskakuje.

to nie jest normalne zachowanie - jedź z tym do ASO i niech działają.

9. Gdzieś czytałem, że jak radio samo się załącza na parę sekund nawet przy zamkniętym aucie to wina softu mylink? Na gwarancji w ASO wgranie nowej wersji jest w ramach gwarancji?

tak dobrze słyszałeś- do ASO i musza to zrobić.

mam nadzieję, że odpowiedzi są w miarę satysfakcjonujące :)

Tyle :)
 
     
esjot
[Usunięty]

Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 67/111
 60%
Wysłany: 2014-03-13, 11:16   

nanoku napisał/a:
3. Wymiana opon na letnie. Czy przy gwarancji robi to się w ASO? czujniki ciśnienia opon pewnie muszą być w jakiś sposób zamontowane. Jak w ASO to jaki koszt? Wyższy niż w zwykłych warsztatach?


Koła możesz wymienić gdziekolwiek. Przecież jak "złapiesz gumę" to nie jedziesz do ASO, bo stracisz gwarancję :mrgreen:
Natomiast, jeśli warsztat (nie ASO) uszkodzi oponę, to na taką awarię nie będziesz mieć gwarancji.
Poza tym to zgodnie GVO możesz (pod pewnymi nieobrzeżeniami) serwisować gdzie chcesz
http://forum.chevrolet.or...0&highlight=gvo
http://forum.chevrolet.or...4&highlight=gvo
 
     
nanoku 


Model Samochodu: Chevrolet Cruze 1.8 kombi LTZ
Pomógł: 3 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Gru 2013
Posty: 133
Skąd: Wrocław
Poziom: 10
HP: 0/230
 0%
MP: 110/110
 100%
EXP: 13/22
 59%
Wysłany: 2014-03-13, 11:29   

Orientuje się ktoś ile wymiana opon w ASO kosztuje?

5. Czy zamknięcie auta przy niedomkniętych drzwiach lub oknie będzie sygnalizowane w jakiś sposób?
tak będzie - brak świateł przy włączeniu alarmu i brak sygnału klaksonu jeśli taki jest ustawiony.

Ja auto zamykam bezkluczykowo i wtedy nie ma ani świateł ani sygnału dźwiękowego. Myślałem coś o wydawaniu dźwięku przez auto po paru sekundach jak auto będzie zamknięte a drzwi/szyby niedomknięte.
 
     
rafic 


Model Samochodu: Cruze 1.8 LT+ Premium [Finlandia]
Pomógł: 16 razy
Dołączył: 17 Wrz 2013
Posty: 414
Skąd: Toruń
Poziom: 18
HP: 7/711
 1%
MP: 339/339
 100%
EXP: 42/45
 93%
Wysłany: 2014-03-13, 11:34   

Patrz na kontrolkę na środku deski rozdzielczej. Jeśli po zamknięciu auta pali się ciągłym światłem to znaczy, że wszystko jest pozamykane i alarm się załączy, ale jeśli od razu będzie szybko mrugać to znaczy, że coś zostało niezamknięte.
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 36
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1524/10164
 15%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2014-03-13, 14:26   

endriu333 napisał/a:
nanoku napisał/a:

1. Alarm - jaki w Cruze ma sygnał...
ma sygnał klaksonu...


Nie klaksonu :-) przecież jest syrena ;-) która wyje nie za głośno, ale dość przenikliwie - wydaje niski dźwięk

nanoku napisał/a:
Ja auto zamykam bezkluczykowo i wtedy nie ma ani świateł ani sygnału dźwiękowego. Myślałem coś o wydawaniu dźwięku przez auto po paru sekundach jak auto będzie zamknięte a drzwi/szyby niedomknięte.


Z tego co pamiętam od tego jest inny chiński moduł ;-) ten który ma tez funkcje blokowania drzwi po ruszeniu :-)
Bez niego to generalnie zamknięcie z pilota i sygnał klaksonu lub jego brak gdy któreś drzwi są otwarte
- przy poliftowcach trzeba wcisnąć przycisk dwa razy, przy przedliftowcach wystarczy raz.
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
nanoku 


Model Samochodu: Chevrolet Cruze 1.8 kombi LTZ
Pomógł: 3 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Gru 2013
Posty: 133
Skąd: Wrocław
Poziom: 10
HP: 0/230
 0%
MP: 110/110
 100%
EXP: 13/22
 59%
Wysłany: 2014-03-21, 21:25   

Zamknięcie auta z niedomkniętą szybą jest możliwe. Alarm się normalnie uzbraja. Myślałem, że jednak nie da się zamknąć lub chociaż będzie to jakoś sygnalizowane.

Pytanie jak zamknąć szybę bez ponownego wsiadania do samochodu.
Bo tak to muszę wsiąść i po prostu odpalić auto i zamknąć :)
 
     
rafic 


Model Samochodu: Cruze 1.8 LT+ Premium [Finlandia]
Pomógł: 16 razy
Dołączył: 17 Wrz 2013
Posty: 414
Skąd: Toruń
Poziom: 18
HP: 7/711
 1%
MP: 339/339
 100%
EXP: 42/45
 93%
Wysłany: 2014-03-21, 21:29   

U mnie jak nie zamknę do końca szyby to włączy się alarm jak przejdzie ktoś bardzo blisko auta albo będzie chciał pogrzebać w środku. I nie trzeba od razu odpalać auta. Wystarczy tylko włączyć zapłon i szyby już wtedy działają.
 
     
nanoku 


Model Samochodu: Chevrolet Cruze 1.8 kombi LTZ
Pomógł: 3 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Gru 2013
Posty: 133
Skąd: Wrocław
Poziom: 10
HP: 0/230
 0%
MP: 110/110
 100%
EXP: 13/22
 59%
Wysłany: 2014-03-21, 22:43   

właśnie zapłon... ja odpalam auto bez kluczyka, wystarczy nacisnąć przycisk start, ale wtedy wyskakuje informacja, proszę nacisnąć sprzęgło. Zamykam drzwi, otwieram dalej ta informacja, auto się nie da zamknąć i trzeba je po prostu odpalić i zgasić.
 
     
rafic 


Model Samochodu: Cruze 1.8 LT+ Premium [Finlandia]
Pomógł: 16 razy
Dołączył: 17 Wrz 2013
Posty: 414
Skąd: Toruń
Poziom: 18
HP: 7/711
 1%
MP: 339/339
 100%
EXP: 42/45
 93%
Wysłany: 2014-03-21, 23:23   

Trochę tego nie rozumiem. W cruzie jest tak, że jak chcesz odpalić auto to trzeba wcisnąć sprzęgło. A z tego co wiem to przy odpalaniu bez kluczykowym wystarczy chyba nacisnąć przycisk start 2 albo 3 razy i wtedy auto wyłączy tryb zapłony i będzie się go dało wtedy normalnie zamknąć. O to chodzi ?
 
     
nanoku 


Model Samochodu: Chevrolet Cruze 1.8 kombi LTZ
Pomógł: 3 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Gru 2013
Posty: 133
Skąd: Wrocław
Poziom: 10
HP: 0/230
 0%
MP: 110/110
 100%
EXP: 13/22
 59%
Wysłany: 2014-03-21, 23:30   

To ja nie zrozumiałem :)
Mam otwartą szybę. Chcę ją zamknąć. Wchodzę do auta. Wciskam przycisk START bez sprzęgła aby zapłon włączyć, włącza się radio itd i wyświetla się informacja na kompie, że trzeba nacisnąć sprzęgło aby odpalić auto, więc rozumiem, że tryb zapłonu jest aktywny.
Ale ja nie chcę odpalać tylko ten zapłon włączyć aby zamknąć szybę, ale szyba dalej się nie zamyka. Zamknąć mogę ją dopiero jak odpalę auto.

Co do wyłączenia trybu zapłonu to nawet nie próbowałem wyłączyć go przyciskając START 2-3 razy bo nie miałem takiej potrzeby, ale dobrze wiedzieć.
 
     
kemoiz

Model Samochodu: Cruze 1.8 HB LT+
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 16 Paź 2013
Posty: 355
Skąd: warszawa
Poziom: 17
HP: 6/630
 1%
MP: 301/301
 100%
EXP: 24/41
 58%
Wysłany: 2014-03-22, 08:19   

Być może trzeba nacisnąć właśnie 2x. Normalne stacyjki mają 2 pozycje zapłonu i u mnie szyby da się zamknąć dopiero na 2. Na 1 jest tak jak u Ciebie.
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 36
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1524/10164
 15%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2014-03-22, 09:12   

nanoku napisał/a:
Zamknięcie auta z niedomkniętą szybą jest możliwe. Alarm się normalnie uzbraja.


Dopóki nie otworzysz drzwi, to przy alarmie bez czujek ruchu (a chyba taki masz? w LTZ?!?) możesz zamknąć auto z całkowicie opuszczonymi wszystkimi szybami
i dopóki nikt nie otworzy drzwi fizycznie to zupełnie nic się nie stanie...
Dlatego kierowcy Cruzaków w większości o włamaniach dowiadują się dopiero rano gdy przychodzą do auta stojącego przed domem :(
Co do domykania szyb potrzebny jest nowy moduł - window closer - http://www.forum.chevrole...?t=1234&start=0
inaczej się nie da...
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
nanoku 


Model Samochodu: Chevrolet Cruze 1.8 kombi LTZ
Pomógł: 3 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Gru 2013
Posty: 133
Skąd: Wrocław
Poziom: 10
HP: 0/230
 0%
MP: 110/110
 100%
EXP: 13/22
 59%
Wysłany: 2014-05-02, 13:49   

Wracam do tego alarmu. W jaki sposób samemu włączyć alarm? Da się w końcu tak? Czujek nie mam. Otwarte szyby mogę zostawić i zamknąć auto i można nawet do auta wejść przez okno i nic się nie dzieje :)
Po prostu ciekawi mnie jak można samemu alarm włączyć.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: