Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Czujnik wa?ka rozrz?du w Chevrolet Cruze
Autor Wiadomość
bubek4070 
bubek4070

Model Samochodu: CAPTIVA
Pomógł: 2 razy
Wiek: 48
Dołączył: 24 Mar 2013
Posty: 114
Skąd: południe PL
Poziom: 9
HP: 0/193
 0%
MP: 92/92
 100%
EXP: 14/20
 70%
Wysłany: 2013-06-14, 18:09   Uszkodzony czujnik wałka rozrządu w CRUZE 1.6

Witam mam cruza 1,6 objawy na 2 lub 3 biegu auto nie ciagnie silnik wyje 3 tys obrotów po sprawdzeniu błedów jest 0014 czy możecie coś poradzić gdzie szukac to jest nie zawsze dziekuje za pomoc
 
     
etac 
Prezes CTP

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 38 razy
Wiek: 48
Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 1794
Skąd: SBE
Poziom: 35
HP: 174/3484
 5%
MP: 1663/1663
 100%
EXP: 58/130
 44%
Wysłany: 2013-06-14, 20:00   Re: CRUZE NIE JEDZIE

bubek4070 napisał/a:
Witam mam cruza 1,6 objawy na 2 lub 3 biegu auto nie ciagnie silnik wyje 3 tys obrotów po sprawdzeniu błedów jest 0014 czy możecie coś poradzić gdzie szukac to jest nie zawsze dziekuje za pomoc


jak P0014 to uszkodzony jest sterownik zmiennych faz rozrzadu.
 
     
bubek4070 
bubek4070

Model Samochodu: CAPTIVA
Pomógł: 2 razy
Wiek: 48
Dołączył: 24 Mar 2013
Posty: 114
Skąd: południe PL
Poziom: 9
HP: 0/193
 0%
MP: 92/92
 100%
EXP: 14/20
 70%
Wysłany: 2013-06-14, 20:25   

a gdzie on sie znajduje
 
     
etac 
Prezes CTP

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 38 razy
Wiek: 48
Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 1794
Skąd: SBE
Poziom: 35
HP: 174/3484
 5%
MP: 1663/1663
 100%
EXP: 58/130
 44%
Wysłany: 2013-06-14, 20:58   

bubek4070 napisał/a:
a gdzie on sie znajduje


Jak juz zadajesz takie pytania to raczej jedz do serwisu, sam tego nie naprawisz
 
     
bubek4070 
bubek4070

Model Samochodu: CAPTIVA
Pomógł: 2 razy
Wiek: 48
Dołączył: 24 Mar 2013
Posty: 114
Skąd: południe PL
Poziom: 9
HP: 0/193
 0%
MP: 92/92
 100%
EXP: 14/20
 70%
Wysłany: 2013-06-15, 21:10   

Byłem w serwisie uszkodzony czujnik wałka rozrządu


Proszę nie pisać z użyciem CAPS LOCK
 
     
etac 
Prezes CTP

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 38 razy
Wiek: 48
Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 1794
Skąd: SBE
Poziom: 35
HP: 174/3484
 5%
MP: 1663/1663
 100%
EXP: 58/130
 44%
Wysłany: 2013-06-15, 21:18   

bubek4070 napisał/a:
BYŁEM W SERWISIE USZKODZONY CZUJNIK WAŁKA ROZRZĄDU


P0014
 
     
loginkg 

Model Samochodu: Cruze
Wiek: 29
Dołączył: 02 Sty 2014
Posty: 2
Skąd: Kołobrzeg
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 1/9
 11%
Wysłany: 2014-01-02, 11:58   Czujnik wałka rozrządu w Chevrolet Cruze

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów oraz gości tego forum. Jestem tu nowy i to jest mój pierwszy temat niestety chyba bardzo poważny.
Przechodząc do mojej sprawy posiadam Chevroleta Cruze 1.6 2009r auto ma przejechane 45000 kilometrów i do tej pory wszystko działało bezbłędnie aż któregoś dnia zapaliła się kontrolka CHECK ENGINE ( zółty silnik na desce rozdzielczej ). Byłem w trzech różnych ASO na komputerze i każdy wykazał usterkę wałka rozrządu od strony wydechu. Bardzo proszę o pomoc co to może być, bo nigdzie nie mogę znaleźć podobnej sprawy. Z góry uprzejmię dziękuję i pozdrawiam. Michał z Kołobrzegu.
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 36
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1524/10164
 15%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2014-01-02, 12:28   

Hej, najprawdopodobniej masz uszkodzony czujnik położenia wałka rozrządu,
zdarzały się już przypadki ich awarii w tych silnikach, podobnież jak w 1.8.
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
loginkg 

Model Samochodu: Cruze
Wiek: 29
Dołączył: 02 Sty 2014
Posty: 2
Skąd: Kołobrzeg
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 1/9
 11%
Wysłany: 2014-01-02, 18:18   

No ok już mam jakiś punkt zaczepienia musze w wolnej chwili sprawdzić ten czujnik. Dzięki z góry za informacje.
Jeżeli ktoś jeszcze ma coś do dodania to bardzo często będę zaglądał. Pozdrawiam.
 
     
sen-syka


Model Samochodu: Cruze LT + Pakiet Premium + WTCC
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 12 Gru 2013
Posty: 89
Skąd: Częstochowa
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 8/19
 42%
Wysłany: 2014-01-03, 09:24   

C77 napisał/a:
Hej, najprawdopodobniej masz uszkodzony czujnik położenia wałka rozrządu,
zdarzały się już przypadki ich awarii w tych silnikach, podobnież jak w 1.8.


C77, czy komputer od razu wykaże, że jest uszkodzony czujnik położenia wałka rozrządu? U mnie coś przerywa (opisywałem to w temacie "Silnik 1.6 124km") i może to są pierwsze symptomy. To przerywanie zabiera mi całą przyjemność z jazdy, jak i to wadliwe zawieszenie (ale wymieniają mi w ASO). Gorzej z tym przerywaniem (na komputerze nic, w ASO nie czują).... :cry:

loginkg , wcześniej Ci nie przerywało?
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 36
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1524/10164
 15%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2014-01-12, 20:46   

sen-syka napisał/a:
C77 napisał/a:
Hej, najprawdopodobniej masz uszkodzony czujnik położenia wałka rozrządu,
zdarzały się już przypadki ich awarii w tych silnikach, podobnież jak w 1.8.


C77, czy komputer od razu wykaże, że jest uszkodzony czujnik położenia wałka rozrządu? U mnie coś przerywa (opisywałem to w temacie "Silnik 1.6 124km") i może to są pierwsze symptomy. To przerywanie zabiera mi całą przyjemność z jazdy, jak i to wadliwe zawieszenie (ale wymieniają mi w ASO). Gorzej z tym przerywaniem (na komputerze nic, w ASO nie czują).... :cry:


To mogą być pierwsze symptomy, jakby błąd już wyskoczył i został zarejestrowany przez kompa to z miejsca masz blokadę wyższych obrotów.
Skoro ASO jeszcze nie widzi błędów na kompie to trzeba poczekać - coś się w końcu sypnie :-)
a wtedy znając kod możesz go próbować zdefiniować np tutaj: http://engine-codes.com/
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
bubek4070 
bubek4070

Model Samochodu: CAPTIVA
Pomógł: 2 razy
Wiek: 48
Dołączył: 24 Mar 2013
Posty: 114
Skąd: południe PL
Poziom: 9
HP: 0/193
 0%
MP: 92/92
 100%
EXP: 14/20
 70%
Wysłany: 2014-01-14, 20:31   

Miałem podobny problem mechanik zamienił mi czujnik wałka rozrządu bo są takie same usterka ustąpiła link do tej strony http://www.aveoforum.com/...formance-13668/
 
     
KB 

Model Samochodu: Cruze 1.6 LS Plus
Wiek: 31
Dołączył: 18 Kwi 2014
Posty: 8
Skąd: Czerwionka-Leszczyny
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 7/9
 77%
Wysłany: 2014-06-08, 12:26   

Też mam model z 2009 i miałem podobny problem. Wystarczyła wizyta w ASO i wymienili jakiś czujnik. (wybacz że nie wiem więcej ale koleś który mi to zrobił nie miał czasu mi tłumaczyć.) na szczęście wszystko było na koszt ASO. Jeszcze był problem z szybami (nie otwierały się do końca przy dwukrotnym naciśnięciu ale to też oni naprawiali. Po za stycznikiem w tylnej klapie do dzisiaj nie mam z nim żadnych problemów. Stycznik na allegro kosztuje ok 40 zł ale tu trzeba poprawić fabrykę.
_________________
Kowalski raport taktyczny proszę. :)
 
     
exaq

Model Samochodu: Chevrolet Cruze
Dołączył: 18 Lut 2015
Posty: 4
Skąd: Polska
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 3/9
 33%
Wysłany: 2015-02-20, 00:10   Chevrolet Cruze 1.8 prosze o pomoc

Chevrolet Cruze 1.8 2010r z LPG mam od kilku miesięcy, ostatnio po 2 tygodniowym postoju podczas próby odpalania auta, padł akumulator. Po naładowaniu nie mogę go odpalić. Jedyną różnicą, jaka mogę zauważyć to brak podświetlenia wskaźnika LPG gdzie wcześniej paliła się dioda oraz kluczyk, którym wcześniej wystarczyło tylko przekręcić w pozycje rozruch i następnie zwolnic, aby rozrusznik sam automatycznie rozłączał się po uruchomieniu silnika. Teraz kluczyk musze trzymać przekręcony rozrusznik kreci około 10 razy i się rozłącza. Nie sprawdzałem czy jest zapłon (iskra na świecach), ale tez nie słychać chwilowej pracy pompy paliwa po przekręceniu kluczyka w poz zaplon1, która raczej powinna zadziałać wytwarzając wstępne ciśnienie. Mam wiec prośbę o jakieś rady czy może miał ktoś podobny problem? Paliwa jest ponad pól baku, wszystkie bezpieczniki są ok, pozostałe kontrolki wyświetlają się tak jak powinny i gasną, jest check engine, ale pokazuje tylko błąd czujnika wałka rozrządu jednak ten błąd istniał już wcześniej. Niestety nie mam Scan100 a chciałbym określić przyczynę. Czy może to być Ecm czy Bcm? A może brak masy?
 
     
endriu333 

Model Samochodu: Chevrolet Cruze 1.8 LTZ+Premium LPG OMEGAS
Pomógł: 43 razy
Dołączył: 01 Mar 2012
Posty: 846
Skąd: Warszawa
Poziom: 26
HP: 49/1637
 3%
MP: 781/781
 100%
EXP: 7/78
 8%
Wysłany: 2015-02-20, 07:20   

exaq napisał/a:
błąd czujnika wałka rozrządu jednak ten błąd istniał już wcześniej

no wiesz takie "usterki" to nie jest błachosta - i nie wiem czemu tego nie zrobiłeś - może po prostu finalnie już właśnie padł ten czujnik i nie odpali....
aczkolwiek opcji dlaczego "nie pali" jest dużo - osobiście bym sobie darował pompę paliwa - to, że jej nie słyszysz nie koniecznie świadczy ( a wręcz na 100%) o tym że nie utrzymuje ciśnienia w listwie - zresztą z tego typu usterką nikt nie miał styczności jeszcze w tych rocznikach.
- pierwsze zrobić czujnik -0 żeby check się nie palił
- drugie - sprawdzić mapy wtrysków ( mieszankę zarówno PB jak i LPG-głównie LPG)
- trzecie - ustalić dlaczego straciłeś część kontrolek
Niestety bez odpowiednich narzędzi tego się nie zrobi na "odległość" musiałbyś podjechać do dobrego mechaniora albo niby do ASO - ale skoro jesteś z "Polska" no to i w tej kwestii nie można Tobie za bardzo doradzić ;)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: