Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Radio Blaupunkt kostki mini iso
Autor Wiadomość
bool-cki 

Model Samochodu: Lacetti
Dołączył: 29 Mar 2013
Posty: 83
Skąd: Chojna
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 2/19
 10%
Wysłany: 2013-12-01, 20:15   Radio Blaupunkt kostki mini iso

Witam,
Seryjne radio Blaupunkta w Lacetti na opcje AUX'a. Obczaiłem, żeby on działał trzeba kupić przejściówkę(lub jest to jakoś seryjnie). Również są seryjne kostki mini iso które wchodzą do radia i tu moje pytanie czy jest może gdzieś jest ukryte wejście Aux w samochodzie czy te kostki są tylko dla "picu" bo właściwie wychodzi na to że są one zbędne. Kostki min iso wiadomą są trzy. W VW/Audi mini iso jest wykorzystane do poprawnego działania całego audia- tak producent przewidział, ale w lacetti można wykorzystać tylko kostki ISO zasilającą i głośnikową i tez będzie cacy.
Pytam ponieważ zamierzam te kostki wykorzystać pod subwoofer, za pomocą przejściówki na cinch, i najprawdopodobniej pod AUX tylko czekam na odpowiedź bo może seryjnie coś z tego jest w aucie wykorzystane a ja o tym nie mam wiedzy.
Z góry dzięki i czekam na odpowiedź.
 
 
     
esjot
[Usunięty]

Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 67/111
 60%
Wysłany: 2013-12-01, 20:46   

bool-cki napisał/a:
Pytam ponieważ zamierzam te kostki wykorzystać pod subwoofer, za pomocą przejściówki na cinch, i najprawdopodobniej pod AUX tylko czekam na odpowiedź bo może seryjnie coś z tego jest w aucie wykorzystane a ja o tym nie mam wiedzy.


Co do wzmacniacza, to masz rację. Ja w poprzednim samochodzie miałem blaupunkta i z jednej mikrokostki wyciągnąłem sygnał na wzmak (sygnał + sterwanie włączeniem wzmacniacza)
W lepszych wersjach lacetti, jesli mnie pamięć nie myli podłączone jest sterowanie z kierownicy pod radio (właśnie jedną z tych mikrokostek)


 
     
bool-cki 

Model Samochodu: Lacetti
Dołączył: 29 Mar 2013
Posty: 83
Skąd: Chojna
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 2/19
 10%
Wysłany: 2013-12-01, 21:03   

Może u mnie jest tylko instalacja pociągnięta, nie wiem. Sterownia na kierownicy nie mam.
Mam u siebie dwie kostki z trzech kostek mini iso. Obecnie z nich nie korzystam bo mam inne radio. Jeżeli jest taka opcja to chcę właśnie wykorzystać seryjne kostki i dowiedzieć się o nich więcej po co je mam założone.
I dzięki za schemat kiedyś szukałem, ale wszystkie jakieś wybrakowane a ten jest spoko :)
 
 
     
esjot
[Usunięty]

Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 67/111
 60%
Wysłany: 2013-12-01, 21:42   

Nawet jakby była instalacja w samochodzie do sterowania z kierownicy, to potrzebujesz dokupić (nowy lub używany) przełącznik co montuje się na kierownicy. Czy jest sens.. nie mnie decydować.
Ja zmieniłem u siebie radio, ale nie pamiętam, czy są dodatkowe mikro kostki czy nie.
Szukając na drive2.ru, zazwyczaj je wdziałem. Ale instalacji pod wzmak na pewno nie ma.

Chyba musisz sam zobaczyć po wyciągnięciu radia co jest u Ciebie
 
     
bool-cki 

Model Samochodu: Lacetti
Dołączył: 29 Mar 2013
Posty: 83
Skąd: Chojna
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 2/19
 10%
Wysłany: 2013-12-01, 21:47   

Identyczne mam kostki i interesuje mnie gdzie idą kable od mini iso po co one są?(nie umiem się wysłowić) jak mam je u siebie wykorzystane. Nie odbiegajmy za bardzo od tematu, bo się chaos robi.

To tak dobrze uwagi na foto nie zwróciłem jedna kostka pusta wiec dwie wolne, a jedna chyba idzie pod sterownie z kierownicy, ale by trzeba było przerobić. Postaram się u sienie zerknąć jutro. Jak by ktoś wiedział jeszcze coś o tym to niech pisze :)
Dzięki za pomoc
 
 
     
esjot
[Usunięty]

Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 67/111
 60%
Wysłany: 2013-12-02, 15:52   

Przypomniałem sobie, gdzie kupiłem kostki (mediamarkt) i rzeczywiście dalej tam sprzedają

link

 
     
bool-cki 

Model Samochodu: Lacetti
Dołączył: 29 Mar 2013
Posty: 83
Skąd: Chojna
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 2/19
 10%
Wysłany: 2013-12-02, 16:49   

Dzięki za podanie sklepu, jak znajdę czas to zajdę i zobaczę a jak nie to kupie na allegro. Też w w media cena może być wyższa na stronie prawie 50 zł.
Może w euroAGDiRTV będą ten sklep to pod domem mam. Powinienem dzisiaj tam zawitać
 
 
     
Krzysiek_81 


Model Samochodu: Orlando 1.8 LT+ LPG
Pomógł: 21 razy
Wiek: 38
Dołączył: 07 Kwi 2013
Posty: 436
Skąd: Legionowo
Poziom: 19
HP: 7/798
 1%
MP: 381/381
 100%
EXP: 19/49
 38%
Wysłany: 2013-12-02, 17:01   

Markety RTV strasznie sobie liczą za takie akcesoria, bo chyba za bardzo im nie schodzą takie, choć jak miałyby schodzić, skoro dają takie ceny ;)

Taniej na pewno będzie w jakimś prywatnym sklepie elektrycznym/elektronicznym albo car-audio. Najtaniej - wiadomo - allegro, przy czym nie ma co się martwić o połączenia, bo takie przejściówki mają standardowo powyprowadzane wejścia/wyjścia, więc wszystko będzie działać tak samo niezależnie od ceny.
_________________
Pozdrawiam, Krzysiek

 
     
bool-cki 

Model Samochodu: Lacetti
Dołączył: 29 Mar 2013
Posty: 83
Skąd: Chojna
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 2/19
 10%
Wysłany: 2013-12-02, 20:39   

Byłem w euro nic z takich przejściówek nie widziałem. Kupie na allegro w weekend powinienem zdać relacje.
 
 
     
esjot
[Usunięty]

Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 67/111
 60%
Wysłany: 2013-12-02, 21:01   

Ale upewnię się. Ty chcesz podłączyć wzmak pod radio?
To jest Twoim priorytetem?
 
     
bool-cki 

Model Samochodu: Lacetti
Dołączył: 29 Mar 2013
Posty: 83
Skąd: Chojna
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 2/19
 10%
Wysłany: 2013-12-02, 21:04   

Wzmacniacz z radia tylko sygnał czerpie przejściówka zamieni mi mini iso ni cinch, a tak to wzmacniacz jest podłączony pod aku, jeżeli o to chodzi.
 
 
     
esjot
[Usunięty]

Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 67/111
 60%
Wysłany: 2013-12-02, 21:13   

Chodziło mi o to, co dla Cibei jest ważne - podłaczenie wzmacniacza, czy np mp3.
Jaki będziesz mieć wzmacniacz? pytam, bo trzeba dobrać grubość kabli zasilająych, bezpiecznik. Same kable sygnałowe też trzeba kupić, no i montaż, tak żeby nic nie zakłócało.
Tak jak pisałem polecam się do pomocy (porad). W poprzednim samochodzi motowałem sprzęt po woli, ale miałem go tyle, że sprzed sprzedażą samochodu demontaż zajął mi w dwie osoby (z kolegą) około 6 godzin :shock:
 
     
bool-cki 

Model Samochodu: Lacetti
Dołączył: 29 Mar 2013
Posty: 83
Skąd: Chojna
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 2/19
 10%
Wysłany: 2013-12-02, 21:22   

Spokojnie, wzmacniacz już jest i tuba też, tylko radio zmieniam :)
Tak to wszystko śmiga elegancko z podłączeniem problemu i tak nie mam, tylko głównie w temacie chodziło mi o jak jest wykorzystane mini iso seryjnie.
Chcę z powrotem założyć radio seryjne bo te nie chce mi dobrze płyt oddawać. Seryjne radyjko jest całkiem spoko, tylko nie wiedziałem, że do auxa trzeba przejściówkę, fakt nie będę miał mp3 na CD, ale jest aux i to mi wystarczy. Po za tym seryjne radyjko ma regulowane podświetlenie razem z podświetleniem zegarów, a tego dość często używam wiec będzie mi wygodniej.
Jak montowałem wzmaka i tubę to zajęło mi to ok 30 minut we 2 osoby, tylko trzeba było podłączyć pod radio cinch plusa pociągnąć z aku, plastiki w lacetti się łatwo demontuje i demontuje wiec problemu nie było i przykręcenie wzmacniacza.
Radio kiedyś zmieniałem, tylko musiał sobie przejściówkę polutować z dwóch zrobić jedną.
Wzmaka mam 1100wat.
 
 
     
esjot
[Usunięty]

Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 67/111
 60%
Wysłany: 2013-12-02, 21:55   

bool-cki napisał/a:
Wzmaka mam 1100wat.


a ile ma RMS i przy jakim obciążeniu.
Bo 1000W brzmi (grzmi) dumnie :twisted:
Pamiętaj (ale pewnie o tym wiesz) nie montuj kabli zasilających razem z sygnałowymi w progach bo mogą czasem pojawić się dziwne dźwięki
 
     
bool-cki 

Model Samochodu: Lacetti
Dołączył: 29 Mar 2013
Posty: 83
Skąd: Chojna
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 2/19
 10%
Wysłany: 2013-12-02, 22:05   

RMS tuba ma chyba 700, ale nie wiem czy tyle samo wzmacniacz ma. Muszę znaleźć na necie jego charakterystykę. Na jego obudowie jest tylko moc maksymalna podana.
Jak gra to lusterka ładnie drżą, i tablica rejestracyjna w ramce wibruje jak p.....na - muszę ją do blachy przykręcić.
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: