Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Czujniki ciśnienia w oponach - system TPMS w Cruze
Autor Wiadomość
daro205 

Model Samochodu: Chevrolet ORLANDO LTZ 2.0 163 KM AUT MY 2014
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 21 Sie 2013
Posty: 42
Skąd: Bruxelles
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 4/13
 30%
Wysłany: 2013-11-09, 21:09   

Bardzo dziekuje za podpowiedz
 
     
krecik 

Model Samochodu: cruze
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 28 Lip 2013
Posty: 259
Skąd: katowice
Poziom: 15
HP: 4/488
 1%
MP: 233/233
 100%
EXP: 2/35
 5%
Wysłany: 2013-11-10, 13:56   

a co to jest ten plik tis
 
     
JorgKr 

Model Samochodu: Cruze 4d 1.8 LTZ & Aveo 1.2
Pomógł: 6 razy
Wiek: 51
Dołączył: 02 Wrz 2013
Posty: 56
Skąd: Katowice
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 5/14
 35%
Wysłany: 2013-11-10, 16:16   

krecik napisał/a:
a co to jest ten plik tis

TIS - Technical Information System, a po polsku System Informacji Technicznej - zbiór informacji technicznych niezbędnych do szybkiej diagnostyki i usuwania usterek, zawiera min.: schematy elektryczne, rysunki lokalizacji podzespołów...
 
 
     
elkolendo

Model Samochodu: chevrolet cruze 1.8 LPG
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Lis 2013
Posty: 66
Skąd: polska
Poziom: 7
HP: 0/130
 0%
MP: 62/62
 100%
EXP: 1/16
 6%
Wysłany: 2013-11-26, 21:39   

ktoś ma patent na pozbycie sie świecącej kontrolki błędu po przekładce kół na zimowe bez czujnikow ciśnienia?
 
     
forestq 

Model Samochodu: CRUZE 1.8 LT
Dołączył: 31 Paź 2013
Posty: 21
Skąd: Krakow
Poziom: 3
HP: 0/44
 0%
MP: 21/21
 100%
EXP: 3/9
 33%
Wysłany: 2013-11-27, 13:12   

z tego co wiem to blad bedzie sie swiecil, w niczym nie przeszkadza
_________________
4EST
 
     
martineck 

Model Samochodu: cruze 2.0 diesel
Wiek: 34
Dołączył: 11 Gru 2013
Posty: 1
Skąd: Kraków
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 0/9
 0%
Wysłany: 2013-12-11, 19:17   

Witam.
Może komus się popsji bo dzisiaj dopiero kupiłem cruzarzyda.
NIe wiem tego z autopsji bo dzis kupilem cruza , natomiast znajomy który ma toyote rav4 wersje amerykańską pozbył sie kontrolki w ten sposób.
Wymontował czujniki wraz z zaworkami z kól oryginalnych i wsadził je do puszki stalowej zakorkowanej do której wkręcił wentyl i nabił ją (w środku są czujniki) powietrzem pompką do odpowiedniego ciśnienia. Puszke notabene niewielkich rozmiarów wozi w bagażniku i nic sie nie pojawia a koła może montowac każde i jest 2 tyś do przodu, bo tyle podobno w salonie chcą za nowe czujniki.
POLAK jednak potrafi.

Pozdrawiam wszystkich włascicieli chevroleta od dzis i siebie :)
_________________
Martineck
 
     
kemoiz

Model Samochodu: Cruze 1.8 HB LT+
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 16 Paź 2013
Posty: 355
Skąd: warszawa
Poziom: 17
HP: 6/630
 1%
MP: 301/301
 100%
EXP: 24/41
 58%
Wysłany: 2013-12-11, 20:04   

Raczej bez sensu. Ta kontrolka aż tak nie przeszkadza, ja jej w ogóle w czasie jazdy nie zauważam.
 
     
dzik

Model Samochodu: e39 touring
Dołączył: 24 Sty 2014
Posty: 7
Skąd: Wuwua
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 6/9
 66%
Wysłany: 2014-02-03, 18:25   

czołem,

ojciec ma nowego cruza z tą funkcją. na stalówkach (zimowe opony) czujniki są od wyjazdu z salonu. kupiłem mu alufelgi na letnie opony i teraz się zastanawiam co zrobić z czujnikami.
w salonie chcą za nie jak za zboże. teoretycznie można kupić w necie, ale jak rozumiem trzeba coś wprogramować do kompa etc.
co proponujecie?
czy istnieje opcja np zamiany czujników do alu i zostawienie stalówek bez nich? czy to zadziała?
czy ktokolowiek poza aso będzie w stanie np zaprogramować nowe? (decydując się na zakup w necie)
i czy to tak naprawdę jest potrzebne?
jak wygląda błąd na kompie? czy tak jak gdy sie kończy paliwo - nie da się nic sprawdzić na kompie bo cruz krzyczy 'zatankuj mnie!!!' :shock:

pozdr
_________________
pzdr, dzik
 
     
kemoiz

Model Samochodu: Cruze 1.8 HB LT+
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 16 Paź 2013
Posty: 355
Skąd: warszawa
Poziom: 17
HP: 6/630
 1%
MP: 301/301
 100%
EXP: 24/41
 58%
Wysłany: 2014-02-03, 18:49   

Większość osób ma czujniki w alu na lato a na zimę zostaje bez. Wystarczy przełożyć, każda wulkanizacja powinna wiedzieć jak to zrobić bo to powszechna rzecz, tylko trzeba im o tym powiedzieć. Czujniki które ma teraz w stalówkach są sparowane więc przy przekładce nie trzeba będzie nic konfigurować.

informacja wygląda tak:

i świeci się cały czas ta pomarańczowa kontrolka po prawo.
 
     
dzik

Model Samochodu: e39 touring
Dołączył: 24 Sty 2014
Posty: 7
Skąd: Wuwua
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 6/9
 66%
Wysłany: 2014-02-03, 19:04   

dzięki kemoiz.

kontrolkę olać

ta informacja na kompie między zegarami świeci się cały czas czy tylko przy rozruchu?
jeśli cały czas to znając mojego ojca "pedanta" - biedak tego nie przeżyje...
_________________
pzdr, dzik
 
     
kemoiz

Model Samochodu: Cruze 1.8 HB LT+
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 16 Paź 2013
Posty: 355
Skąd: warszawa
Poziom: 17
HP: 6/630
 1%
MP: 301/301
 100%
EXP: 24/41
 58%
Wysłany: 2014-02-03, 19:28   

trzeba nacisnąć przycisk "menu" na lewej manetce aby zniknął. Nie wiem czy sam znika po jakimś czasie. Ja też bym nie przeżył gdybym cały czas to było :-)
 
     
dzik

Model Samochodu: e39 touring
Dołączył: 24 Sty 2014
Posty: 7
Skąd: Wuwua
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 6/9
 66%
Wysłany: 2014-02-03, 19:34   

a wiesz jak potencjalnie wygląda kwestia zaprogramowania 'nowych czujników' ?
tylko ASO?

i jeszcze jedno - jaka jest żywotność tych czujników?
_________________
pzdr, dzik
 
     
kemoiz

Model Samochodu: Cruze 1.8 HB LT+
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 16 Paź 2013
Posty: 355
Skąd: warszawa
Poziom: 17
HP: 6/630
 1%
MP: 301/301
 100%
EXP: 24/41
 58%
Wysłany: 2014-02-03, 20:30   

Żywotność to jeszcze nie wiadomo ale one są chyba nierozbieralne więc jak padnie bateria... ;-)

Ktoś kiedyś pisał, że ASO w którym pytał bierze ok 100zł. Pewnie się da poza ASO tylko trzeba wiedzieć jak albo raczej przy użyciu jakiego sprzętu bo jak to zrobić jest napisane w instrukcji :-)
 
     
JorgKr 

Model Samochodu: Cruze 4d 1.8 LTZ & Aveo 1.2
Pomógł: 6 razy
Wiek: 51
Dołączył: 02 Wrz 2013
Posty: 56
Skąd: Katowice
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 5/14
 35%
Wysłany: 2014-02-04, 20:23   

Niestety, z tego co się dowiedziałem to w europejskich wersjach Chevi MY2014 (sprawdziłem na moim Cruzaku) zablokowano możliwość "ręcznego" włączenia trybu wprogramowania nowych czujników. Można to zrobić tylko przy użyciu narzędzia diagnostycznego dedykowanego do danej marki. Osobiście nie spotkałem się poza ASO z warsztatem specjalizującym się w marce Chevi.
 
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1524/10164
 15%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2014-02-06, 01:07   

dzik napisał/a:
i jeszcze jedno - jaka jest żywotność tych czujników?


Zgodnie z tym czego dowiedziałem się od ich producenta - Schrader International- 6 lat max

http://forum.chevrolet.or...p?p=35570#35570
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: