Co? owalnego z pod?.elektr w pod?odze |
Autor |
Wiadomość |
iskat1973
Model Samochodu: Chevrolet Nubira 1,8
Poziom: 12
|
Wysłany: 2013-08-06, 14:53 Coś owalnego z podł.elektr w podłodze
|
|
|
Sorki za taki mało precyzyjny opis... Chodzi mi o owalne coś z przewodem elektr z plastikową niedużą osłoną pod podłogą na wysokości tylnego prawego pasażera. Wiozłem goscia w nocy i coś pod 4 literami zaczęło mu głośno terkotac. Miał tel w łapie i myślałem ze to może jakiś dziwny dzwonek ........ Najwyraźniej to coś pod podłogą sie odzywa. Co to w ogóle jest ??? |
_________________ Taksówkarz z Warszawy |
|
|
|
 |
misiek3232
Model Samochodu: Spark 1.0
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Lip 2013 Posty: 26 Skąd: Rzeszów
Poziom: 3
|
Wysłany: 2013-08-07, 09:01
|
|
|
Jakiś głośnik? Subwoofer? Detektor telefonów komórkowych i aktywnych połączeń? |
|
|
|
 |
opoka
Model Samochodu: Aveo+LPG,Orlando-LTZ+LPG
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Lut 2012 Posty: 63 Skąd: bydgoszcz
Poziom: 6
|
Wysłany: 2013-08-08, 17:26
|
|
|
Pod tylną kanapą to pompa paliwa w zbiorniku
"(może terkotać jak siada) lub pod podłogą filtr paliwa ,a przewód to uziemienie filtra |
|
|
|
 |
user_02
---
Model Samochodu: brak
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Lip 2010 Posty: 945 Skąd: Śląsk
Poziom: 27
|
Wysłany: 2013-08-08, 20:01
|
|
|
Coś takiego:
?
Jeśli o tym mówisz, to tak jak powiedział opoka - filtr paliwa.
Btw. Z tego opisu i braku zdjęcia nigdy bym nie zgadł o czym mowa, więc gratulacje dla opoka, |
_________________ Tworzymy nową przyszłość |
|
|
|
 |
iskat1973
Model Samochodu: Chevrolet Nubira 1,8
Poziom: 12
|
Wysłany: 2013-08-08, 20:47
|
|
|
Dokładnie tak !!! To coś 2 razy zaczęło głośno terkotać......ale jesli to filtr paliwa to .....to już nie wiem co hałasowało. Przeca nie filtr paliwa. A jego to często sie wymienia i po co jest to uziemienie ?? |
_________________ Taksówkarz z Warszawy |
|
|
|
 |
opoka
|
Wysłany: 2013-08-08, 21:19
|
|
|
filtr węglowy,wymiana co 60tyś,a przewód zbiera ładunki elektrostatyczne |
|
|
|
 |
user_02
---
|
Wysłany: 2013-08-08, 21:20
|
|
|
iskat1973 napisał/a: | Dokładnie tak !!! To coś 2 razy zaczęło głośno terkotać......ale jesli to filtr paliwa to .....to już nie wiem co hałasowało. Przeca nie filtr paliwa. A jego to często sie wymienia i po co jest to uziemienie ?? |
Złap go i spróbuj poruszać - może się wieszak urwał i hałasuje.
Jeśli nie, to sprawdź czy wieszak linki ręcznego nie przegnił i linka nie obija o bak, lub elementy karoserii.
Z uziemieniem to pewnie chodzi o elektrostatyczność - przepływ paliwa przez filtr, gdy przelewają paliwa z cysterny to też cysternę podłącza się pod bednarkę wkopaną w ziemię żeby uziemić metalową cysternę
---EDIT---
Proponuję zmienić nazwę tematu.
Będą przy temacie filtra paliwa dodam, ze niektóre filtry nie posiadają plastikowych zatrzasków.
Filtr z zatrzaskiem (spinką):
Filtr bez:
Jeśli ktoś kupi taki bez, to spinki mają nr katalogowy: 93740718 i wyglądają tak:
Cena około 6-7zł w nieASO |
|
|
|
 |
user_02
---
|
Wysłany: 2013-08-08, 21:34
|
|
|
opoka napisał/a: | filtr węglowy,wymiana co 60tyś,a przewód zbiera ładunki elektrostatyczne | To na zdjęciach powyżej to filtr paliwa, filtr węglowy czyli "par paliwa" jest trochę dalej i jest zdecydowanie większy i bardziej kwadratowy (znajduje się z prawej strony prawie pod bagażnikiem). |
|
|
|
 |
opoka
|
Wysłany: 2013-08-09, 14:40
|
|
|
Każdy nowoczesny filtr paliwa ma w sobie węgiel aktywny który ma za zadanie oczyszczać mechanicznie ale i chemicznie. Kiedyś były papierowe lub plastikowe |
|
|
|
 |
griba
Model Samochodu: Nubira III 1,8 (J200) / Aveo 1,2 SOHC (T200)
Pomógł: 7 razy Dołączył: 02 Lip 2013 Posty: 92 Skąd: Gdynia
Poziom: 8
|
Wysłany: 2013-08-13, 15:10 Węgiel?
|
|
|
Ten filtr nie należy do nowoczesnych. Nie zmienił sie od kiedy Daewoo wypuściło Lanosa. Też myślę, że to zwykła bibuła.
Został mi chyba jakiś po wymianie, chyba go przetnę i poszukam z ciekawości tego węgla.
A spinki można przełożyć ze starego filtra.
Masa, żeby iskra nie zapaliła oparów, ale to chyba, gdyby filtr byl nieszczelny. |
_________________ Pozdrawiam,
Griba
Masz problem z Aveo, Lanosem, Nubirą lub Lacetti? Nie za często zaglądam na to forum, ale spróbuję pomóc, jeśli dasz mi znać na PW.
|
|
|
|
 |
|