Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Alarm fabryczny w Cruze
Autor Wiadomość
pool80 

Model Samochodu: Cruze 4d LT 1.8 mt5 KL7 BRC24.11
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 11 Cze 2014
Posty: 474
Skąd: polska
Poziom: 20
HP: 8/893
 1%
MP: 426/426
 100%
EXP: 8/52
 15%
Wysłany: 2015-02-04, 12:39   

zdzis.michal, Zdaje się że dopiero w tych po lifcie. Jeszcze sobie sprawdzę.
tomaszeknce, Jeżeli miga szybko Ci dioda po zamknieciu, to wina któregoś czujnika. Drzwii, albo klapa tył albo pokrywa silnika. Z przodu zlokalizowałem ten czujnik, reszta, nie mam pojęcia.
ps. U mnie mogę pokrywę otwierać do woli, alarm tego nie widzi.
 
     
zdzis.michal 
Zdzis

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 26 Mar 2014
Posty: 350
Skąd: Gdańsk
Poziom: 17
HP: 6/630
 1%
MP: 301/301
 100%
EXP: 19/41
 46%
Wysłany: 2015-02-04, 12:59   

Witam

Do Pool80

Cytat:
Zdaje się że dopiero w tych po lifcie. Jeszcze sobie sprawdzę.


Fakt, mam model 2013. Ale sprzedawca pytał mi się jak ma ustawić i chyba to się da różnie przestawiać. W tej chwili nie pamiętam czy nie ma tego w instrukcji.
Drzwi na pewno wtedy od razu reagują, to kiedyś na pustkowiu sprawdzałem. Jeśli chodzi o klapę silnika, nie pamiętam, chyba się nie włączała, nie widziałem czujników klapy. Teraz nie sprawdzę, bo nie chcę na ulicy robić hałasu. Zresztą nie zauważyłem też, gdzie jest montowana syrena od autoalarmu, ale zbyt dokładnie nie szukałem.

Pozdrawiam

Zdzisław
 
     
pool80 

Model Samochodu: Cruze 4d LT 1.8 mt5 KL7 BRC24.11
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 11 Cze 2014
Posty: 474
Skąd: polska
Poziom: 20
HP: 8/893
 1%
MP: 426/426
 100%
EXP: 8/52
 15%
Wysłany: 2015-02-04, 13:24   

Czujnik pokrywy silnika jest zintegrowany z zamkiem. Kabel wchodzi od dołu. Możliwe że klapa bagażnika ma podobnie, ale tego nie wiem.
 
     
tomaszeknce 

Model Samochodu: Chevrolet Cruz 1.6 2009 r.
Pomógł: 1 raz
Wiek: 34
Dołączył: 05 Paź 2014
Posty: 70
Skąd: Niepołomice
Poziom: 7
HP: 0/130
 0%
MP: 62/62
 100%
EXP: 5/16
 31%
Wysłany: 2015-02-04, 13:55   

aha spoko dzięki dziś po pracy to sprawdzę włączę alarm i otworzę klapę zobaczymy czy zareaguję
 
     
pool80 

Model Samochodu: Cruze 4d LT 1.8 mt5 KL7 BRC24.11
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 11 Cze 2014
Posty: 474
Skąd: polska
Poziom: 20
HP: 8/893
 1%
MP: 426/426
 100%
EXP: 8/52
 15%
Wysłany: 2015-02-04, 13:57   

tak samo zrób z 4ma drzwiami. Tylna klapę nie wiem jak sprawdzić
 
     
rafic 


Model Samochodu: Cruze 1.8 LT+ Premium [Finlandia]
Pomógł: 16 razy
Dołączył: 17 Wrz 2013
Posty: 414
Skąd: Toruń
Poziom: 18
HP: 7/711
 1%
MP: 339/339
 100%
EXP: 42/45
 93%
Wysłany: 2015-02-04, 14:37   

Wystarczy mieć albo bagażnik albo maskę już otwartą i kliknąć na pilocie przycisk od zamknięcia samochodu. Tak też powinno działać czy alarm to monitoruje czy nie. A co do drugiego kliknięcia zamknij to jest tak od początku produkcji. Nie ma różnicy czy przed liftem czy po lifcie. Ja też tak mam a mam MY2012. Ja u siebie jak mam już włączony alarm i otwieram tylko bagażnik przyciskiem na pilocie to dioda miga bardzo szybko, ale z tego co pamiętam to chyba po pewnym czasie i tak alarm się aktywuję mimo otwartego bagażnika.
 
     
pool80 

Model Samochodu: Cruze 4d LT 1.8 mt5 KL7 BRC24.11
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 11 Cze 2014
Posty: 474
Skąd: polska
Poziom: 20
HP: 8/893
 1%
MP: 426/426
 100%
EXP: 8/52
 15%
Wysłany: 2015-02-04, 15:30   

u mnie jest zepsuty czujnik pokrywy silnika, wiec nie jestem inaczej w stanie sprawdzić..
 
     
zdzis.michal 
Zdzis

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 26 Mar 2014
Posty: 350
Skąd: Gdańsk
Poziom: 17
HP: 6/630
 1%
MP: 301/301
 100%
EXP: 19/41
 46%
Wysłany: 2015-02-04, 15:54   

Witam


Cytat:
Ja u siebie jak mam już włączony alarm i otwieram tylko bagażnik przyciskiem na pilocie to dioda miga bardzo szybko


W modelu LT Bagażnik nie otwiera się przyciskiem na pilocie. Pilot ma tylko dwa przyciski, ogólne otwarcie i ogólne zamknięcie.

Pozdrawiam
 
     
kemoiz

Model Samochodu: Cruze 1.8 HB LT+
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 16 Paź 2013
Posty: 355
Skąd: warszawa
Poziom: 17
HP: 6/630
 1%
MP: 301/301
 100%
EXP: 24/41
 58%
Wysłany: 2015-02-04, 16:18   

To nie kwestia modelu tylko wersji nadwozia. HB i kombi nie mają otwierania z pilota, sedan w każdym wyposażeniu ma.
 
     
pool80 

Model Samochodu: Cruze 4d LT 1.8 mt5 KL7 BRC24.11
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 11 Cze 2014
Posty: 474
Skąd: polska
Poziom: 20
HP: 8/893
 1%
MP: 426/426
 100%
EXP: 8/52
 15%
Wysłany: 2015-02-04, 16:24   

rafic napisał/a:
Wystarczy mieć albo bagażnik albo maskę już otwartą i kliknąć na pilocie przycisk od zamknięcia samochodu. Tak też powinno działać czy alarm to monitoruje czy nie.
No właśnie niezbyt, jeszcze raz sprawdzałem. jeżeli jakiś czujnik jest zepsuty, to będzie intensywnie mrugać. Tak jak w przypadku niedomknięcia np. drzwi. Żeby zdiagnozować który to czujnik, trzeba szyby w dół i otwierać wszystko po kolei. Jeżeli pokrywa silnika i 4 drzwi po otwarciu wzbudzą alarm, to można wnioskować że czujnik klapy bagażnika nawalił.
Sprawdziłem u siebie w roczku 2012, i nie mam szybkiego zbrojenia wciskając 2x kłódkę. Za pierwszym razem mrugną światła, a za drugim z lekkim trąbnięciem.
 
     
zdzis.michal 
Zdzis

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 26 Mar 2014
Posty: 350
Skąd: Gdańsk
Poziom: 17
HP: 6/630
 1%
MP: 301/301
 100%
EXP: 19/41
 46%
Wysłany: 2015-02-04, 16:32   

Witam

[quote HB i kombi nie mają otwierania z pilota, sedan w każdym wyposażeniu ma.][/quote]

To się zgadza, mam kombi.


Cytat:
Sprawdziłem u siebie w roczku 2012, i nie mam szybkiego zbrojenia wciskając 2x kłódkę.


Sprzedawca przy wydawaniu samochodu zapytał, czy ustawić kluczyk na raz, czy dwa.

Pozdrawiam
 
     
zdzis.michal 
Zdzis

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 26 Mar 2014
Posty: 350
Skąd: Gdańsk
Poziom: 17
HP: 6/630
 1%
MP: 301/301
 100%
EXP: 19/41
 46%
Wysłany: 2015-02-04, 17:00   

W uzupełnieniu podaję, strony instrukcji opisujące ustawienia alarmu i zamka centralnego: 24 - 34, 100 - 106.

Czy ktoś próbował kiedyś wymienić baterią w pilocie?
Podczas I przeglądu zapytałem w serwisie, jak otworzyć kluczyk do wymiany baterii, co jest zresztą opisane w instrukcji i wprawiłem obsługę w energiczną gestykulację, żeby absolutnie tego samemu nie robić, bo wymażę kody i unieruchomię samochód i tylko serwis będzie mógł pomóc. Trochę się tym zdziwiłem, bo procedura jest opisana w instrukcji.

Pozdrawiam
 
     
kemoiz

Model Samochodu: Cruze 1.8 HB LT+
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 16 Paź 2013
Posty: 355
Skąd: warszawa
Poziom: 17
HP: 6/630
 1%
MP: 301/301
 100%
EXP: 24/41
 58%
Wysłany: 2015-02-04, 17:27   

Nie no ale Ty tak serio? I im uwierzyłeś? :D Otwarcie kluczyka zajmuje 0,5 sekundy, wymiana baterii 2 sekundy. Nic się nie kasuje. A nawet jeśli jakimś cudem to kluczyk łatwo samemu zaprogramować, trzeba mieć tylko drugi sprawny.
 
     
pool80 

Model Samochodu: Cruze 4d LT 1.8 mt5 KL7 BRC24.11
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 11 Cze 2014
Posty: 474
Skąd: polska
Poziom: 20
HP: 8/893
 1%
MP: 426/426
 100%
EXP: 8/52
 15%
Wysłany: 2015-02-04, 17:28   

tak z ciekawości, jak się programuje?
 
     
zdzis.michal 
Zdzis

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 26 Mar 2014
Posty: 350
Skąd: Gdańsk
Poziom: 17
HP: 6/630
 1%
MP: 301/301
 100%
EXP: 19/41
 46%
Wysłany: 2015-02-04, 17:35   

Nie miałem takiej potrzeby. Po prostu z ciekawości się zapytałem.
Patrząc w instrukcję próbowałem tak dla sprawdzenia otworzyć kluczyk, ale nie chciałem nic na siłę, a lekko nie chciał się otworzyć, więc poprosiłem na stacji, żeby mi zademonstrowali. I wtedy sią zaczęło. Też to przyjąłem z dużym niedowierzaniem mówiąc, że przecież w instrukcji jest opisana procedura, więc musi być standardem. Panowie odpowiedzieli, że w czasie II przeglądu sami wymieniają baterię w kluczykach.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: