Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Turbodziura ?
Autor Wiadomość
ernet 
Ernet

Model Samochodu: Aveo 1.2 T250 SD - czarny
Dołączył: 19 Gru 2012
Posty: 83
Skąd: Tor
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 2/19
 10%
Wysłany: 2013-05-23, 13:13   Turbodziura ?

Podczas zmiany biegów na wyższe,przy dodawaniu gazu silnik jakgdyby schodził z obrotów i za chwileczkę już wchodzi na nie bez problemu. Jest to odczucie jakby turbodziury,chwilowego "zawachania " silnika. Po tym momencie samochód przyśpiesza
bez problemów. W/w zjawisko nie występuje zawsze i tylko przy zmianie biegów.
1.Próbowałem tankować na różnych stacjach- bez zmian.
2.Zjawisko nie występowało przedtem.
3.Filtry powietrza i oleju nowe.Paliwa nie sprawdzałem, bo smochód ma przejechane 28KK.

Macie jakieś pomysły, co to może być ?
_________________
---------------------------------------
Aveo T250 sedan 2010r./ 1.2 16V 84KM
 
     
conductor 


Model Samochodu: Aveo T300 1,3D 75KM
Pomógł: 1 raz
Wiek: 64
Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 32
Skąd: slaskie
Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 5/11
 45%
Wysłany: 2013-06-28, 13:32   

Pomysłów może być wiele, radzę test komputerowy, coś moze dolegać któremuś czujnikowi sterowania silnikiem.
_________________
CHEVROLET AVEO T300 Hatchback 2012 - 1.3D 75 KM
 
 
     
ernet 
Ernet

Model Samochodu: Aveo 1.2 T250 SD - czarny
Dołączył: 19 Gru 2012
Posty: 83
Skąd: Tor
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 2/19
 10%
Wysłany: 2013-06-28, 17:59   

conductor napisał/a:
Pomysłów może być wiele, radzę test komputerowy, coś moze dolegać któremuś czujnikowi sterowania silnikiem.


No właśnie.... podpięty w czasie jazdy komp nic nie stwierdził, a problem został ;-(
_________________
---------------------------------------
Aveo T250 sedan 2010r./ 1.2 16V 84KM
 
     
conductor 


Model Samochodu: Aveo T300 1,3D 75KM
Pomógł: 1 raz
Wiek: 64
Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 32
Skąd: slaskie
Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 5/11
 45%
Wysłany: 2013-06-28, 18:13   

A czy przepustnica jest wyczyszczona i chodzi sprawnie? wtedy mozna podejrzewac zapłon lub zasilanie paliwem, a tu już sterowanie elektroniczne....
_________________
CHEVROLET AVEO T300 Hatchback 2012 - 1.3D 75 KM
 
 
     
ernet 
Ernet

Model Samochodu: Aveo 1.2 T250 SD - czarny
Dołączył: 19 Gru 2012
Posty: 83
Skąd: Tor
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 2/19
 10%
Wysłany: 2013-06-28, 19:12   

Samochód ma 28 tys. km to pewnie raczej nie... ale przy okazji sprawdzę. Dzięki za pomoc.
_________________
---------------------------------------
Aveo T250 sedan 2010r./ 1.2 16V 84KM
 
     
conductor 


Model Samochodu: Aveo T300 1,3D 75KM
Pomógł: 1 raz
Wiek: 64
Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 32
Skąd: slaskie
Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 5/11
 45%
Wysłany: 2013-06-28, 21:13   

Przepustnica wymagająca czyszczenia daje tez objawy wahania obrotów na biegu jałowym, ja dawałem do czyszczenia przy niewiele większym przebiegu.
_________________
CHEVROLET AVEO T300 Hatchback 2012 - 1.3D 75 KM
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: