problrm z ABS? |
Autor |
Wiadomość |
swx18
Model Samochodu: aveo
Poziom: 1
|
Wysłany: 2013-05-28, 10:54 problrm z ABS?
|
|
|
Witam.Chcialem sie przywitać.Mam na imię Sylwek.Zakupiłem sobie aveo z 2006 r, 1.4 wersje LT i pewnie dolącze do tego forum:)
Mam problem. Przy niskich prędkościach poniżej 20 km /h podczas hamowania mam wrażenie jakby uruchamiał się Abs, odbija mi pod nogą, tak "chrupie". NOrmalnie bym sie cieszył że abs działa ale nie wiem czyprzy predkosci poniże 15 km /h... Z czym może być problem. Niektórzy mają z tym problemy ale nikt nie wie o co chodzi. proszę bardzo o pomoc |
|
|
|
 |
XaRaDaS

Model Samochodu: Lacetti 1.6 SW
Pomógł: 14 razy Wiek: 44 Dołączył: 23 Paź 2012 Posty: 898 Skąd: WX
Poziom: 26
|
Wysłany: 2013-05-28, 12:08
|
|
|
Możliwe że czujnik prędkości obrotowej kół jest uszkodzony, zresztą zależy jak mocno hamujesz. |
_________________ Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem... |
|
|
|
 |
swx18
Model Samochodu: aveo
Poziom: 1
|
Wysłany: 2013-05-28, 12:29
|
|
|
lekko, nawet staram się nie dociskać zbytnio hamulca, a to i tak reaguje. Czy jest możliwść wyłączenia jakoś ABS do czasu aż nie znajde przyczyny? |
|
|
|
 |
XaRaDaS

Model Samochodu: Lacetti 1.6 SW
Pomógł: 14 razy Wiek: 44 Dołączył: 23 Paź 2012 Posty: 898 Skąd: WX
Poziom: 26
|
Wysłany: 2013-05-28, 13:11
|
|
|
A spróbuj zrobić tak: przy wyłączonym silniku naciśnij kilka razy hamulec, tak aby mocno stwardniał, potem włącz silnik, powinna się świecić kontrolka ABS, rusz i kilka razy zahamuj gwałtownie i powinna się wyłączyć i wtedy normalnie już jedź i normalnie zahamuj i sprawdź czy to się dzieje.
Co do wyłączenia to chyba nie można, albo możesz spróbować bezpiecznik wyłączyć, ale ja bym nie ryzykował. |
_________________ Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem... |
|
|
|
 |
esjot [Usunięty]
Poziom: 32
|
Wysłany: 2013-05-28, 13:14
|
|
|
swx18 napisał/a: | Czy jest możliwść wyłączenia jakoś ABS do czasu aż nie znajde przyczyny? |
Wyłącznika jako takiego nie ma. Ale wystarczy, że wyjmiesz bezpiecznik, albo odepniesz przewody z któregokolwiek czujnika i od razu ABS przełączy się na "niedziałanie" z zaświeceniem się kontrolki włącznie.
XaRaDaS napisał/a: | Co do wyłączenia to chyba nie można, albo możesz spróbować bezpiecznik wyłączyć, ale ja bym nie ryzykował. |
W pełni się zgadzam, ja również nie wyłączał bym ABSu |
|
|
|
 |
miHu
odźwierny
Model Samochodu: Aveo II+ sedan 1,2 8V z BRC seq24, 2007/2008
Poziom: 15
|
Wysłany: 2013-05-28, 22:06
|
|
|
Powodów może być kilka. Zacząłbym od najmniej chyba kłopotliwego czyli sprawdzenia czujników ABS. Mam to samo w drugim aucie, nie wiem jednak które to koło i tak sobie jeżdżę. Może przed zimą zdążę |
_________________ "Ten typ tak ma?" - oto jest pytanie |
|
|
|
 |
chevy_power
Model Samochodu: Chevrolet Aveo, Chevrolet Cruze
Pomógł: 19 razy Wiek: 34 Dołączył: 01 Lis 2010 Posty: 756 Skąd: Kraków
Poziom: 24
|
Wysłany: 2013-06-04, 13:57
|
|
|
miHu napisał/a: | Powodów może być kilka. Zacząłbym od najmniej chyba kłopotliwego czyli sprawdzenia czujników ABS. Mam to samo w drugim aucie, nie wiem jednak które to koło i tak sobie jeżdżę. Może przed zimą zdążę |
mi się na gwarancji spalił czujnik abs i mi go wymienili. potem ponownie się przepalił (jak mi się szczęki w bębnach zblokowały) ale już gwarancji nie było. i jeżdżę bez abs. ale miałem identyczny problem z niską prędkością tuż przed zepsuciem się.
moim zdaniem abs na tak lekkie autka jak nasze jest zbyteczny - za szybko łapie:-( |
|
|
|
 |
|