Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: C77
2013-02-14, 21:38
Code 82 - usterka wymiany oleju
Autor Wiadomość
kwleszek 

Model Samochodu: Cruze
Wiek: 57
Dołączył: 03 Paź 2012
Posty: 9
Skąd: Lubuskie
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 8/9
 88%
  Wysłany: 2012-10-03, 17:23   Code 82 - usterka wymiany oleju

Witam. Temat dotyczy wymiany oleju silnikowego Cruze 2,0D 110KW. Serwis 29500 km z wymianą oleju. Po 2 miesiącach przebieg 36000 usterka kod 82 - czyli wymień olej.
W serwisie tłumaczyli, żeprzeciążyłem silnik i olej się zużył. Trasy głównie - połowa autostrady i do 170km/h. Co sądzicie o tak szybkiej wymianie oleju.
 
     
etac 
Prezes CTP

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 38 razy
Wiek: 48
Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 1794
Skąd: SBE
Poziom: 35
HP: 174/3484
 5%
MP: 1663/1663
 100%
EXP: 58/130
 44%
Wysłany: 2012-10-03, 18:11   

kwleszek napisał/a:
Witam. Temat dotyczy wymiany oleju silnikowego Cruze 2,0D 110KW. Serwis 29500 km z wymianą oleju. Po 2 miesiącach przebieg 36000 usterka kod 82 - czyli wymień olej.
W serwisie tłumaczyli, żeprzeciążyłem silnik i olej się zużył. Trasy głównie - połowa autostrady i do 170km/h. Co sądzicie o tak szybkiej wymianie oleju.



Mozliwe, jazda 170km/h nie jest jazda normalna.

Sprawdz jeszcze czy te 36000 nie pojawiło sie 12 miesiecy od poprzedniego przegladu, ale nie przy 29000 km. bo jesli tak to nie pzreciazenie silnika, ale brak skasowanej inspekcji.

Ja zawsze sprawdzam czy skasowano, bo juz 2 razy mailem z tym problem, raz zapomnieli, a raz nie chcialo sie skasować.
 
     
kwleszek 

Model Samochodu: Cruze
Wiek: 57
Dołączył: 03 Paź 2012
Posty: 9
Skąd: Lubuskie
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 8/9
 88%
Wysłany: 2012-10-03, 19:41   

Dzięki za odpowiedź. Pisałem problem powstał po 2 miesiącach od serwisu. Przebieg ok 6000 tyś km. 170 to max prędkości np przy wyprzedzaniu. Książkowo ma 210 więc to chyba nie extremum.
Zastanawiałem się czy zresetowali wymianę oleju - potrafię to sprawdzić w cytrynie, odlicza przebiegi do serwisu. Nie weim jak to zrobić w cruzie
 
     
etac 
Prezes CTP

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 38 razy
Wiek: 48
Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 1794
Skąd: SBE
Poziom: 35
HP: 174/3484
 5%
MP: 1663/1663
 100%
EXP: 58/130
 44%
Wysłany: 2012-10-03, 20:23   

kwleszek napisał/a:
Dzięki za odpowiedź. Pisałem problem powstał po 2 miesiącach od serwisu. Przebieg ok 6000 tyś km. 170 to max prędkości np przy wyprzedzaniu. Książkowo ma 210 więc to chyba nie extremum.
Zastanawiałem się czy zresetowali wymianę oleju - potrafię to sprawdzić w cytrynie, odlicza przebiegi do serwisu. Nie weim jak to zrobić w cruzie


Bez uruchamania silnik wciskasz MENU na lewej manetce i krecisz az zobaczysz wartosc w procentach, zaraz po wyjezdzie powinno byc 98-100%
 
     
krucyfiks 
CRUZE 2.0 LS PLUS


Model Samochodu: Chevrolet CRUZE 2.0 16V LS PLUS
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 26 Mar 2010
Posty: 280
Skąd: śląsk
Poziom: 15
HP: 0/488
 0%
MP: 233/233
 100%
EXP: 23/35
 65%
Wysłany: 2013-05-06, 18:37   Kasowanie inspekcji Code 82

Panowie macie jakieś pomysły na Inspekcje Oleju (Code 82)w cruze? Próbowałem dwoma sposobami i kicha. Ten z wejściem w komputer i kasowanie SET/CLR ja nie mam tego w menu w ogóle żeby wykasować przebieg. I jest jeszcze jeden ten mówiący o wciskaniu pedału przyspieszenia w określonym czasie ale tutaj też lipa.Chyba zostaje mi podpięcie przez interfejs bo strasznie drażni mnie ta kontrolka od dwóch dni.
Może macie jakieś podpowiedzi,może to ja robię coś nie tak?
_________________

Ludzie są jak oczy, innych widzą, siebie nie
 
     
etac 
Prezes CTP

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 38 razy
Wiek: 48
Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 1794
Skąd: SBE
Poziom: 35
HP: 174/3484
 5%
MP: 1663/1663
 100%
EXP: 58/130
 44%
Wysłany: 2013-05-06, 19:00   Re: Kasowanie inspekcji Code 82

krucyfiks napisał/a:
Panowie macie jakieś pomysły na Inspekcje Oleju (Code 82)w cruze? Próbowałem dwoma sposobami i kicha. Ten z wejściem w komputer i kasowanie SET/CLR ja nie mam tego w menu w ogóle żeby wykasować przebieg. I jest jeszcze jeden ten mówiący o wciskaniu pedału przyspieszenia w określonym czasie ale tutaj też lipa.Chyba zostaje mi podpięcie przez interfejs bo strasznie drażni mnie ta kontrolka od dwóch dni.
Może macie jakieś podpowiedzi,może to ja robię coś nie tak?


Teoretycznie, wchodzisz w menu wyświetlacza (przycisk na lewej manetce),

wybierasz opcje zużycia oleju,

i wtedy przyciskiem z lewej strony na manetce kasujesz stan zużycia. Powinno się pojawić 100%.


Działa w większości pojazdów, ale nie wszystkich.
 
     
huri_khan 

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 7 razy
Wiek: 40
Dołączył: 22 Sie 2010
Posty: 581
Skąd: Bytom
Poziom: 22
HP: 11/1106
 1%
MP: 528/528
 100%
EXP: 7/59
 11%
Wysłany: 2013-05-06, 20:29   

A masz dobry poziom oleju ?
_________________
Zdjęcia zamieszczone przeze mnie na forum można rozpowszechniać na warunkach licencji CC-BY
 
     
krucyfiks 
CRUZE 2.0 LS PLUS


Model Samochodu: Chevrolet CRUZE 2.0 16V LS PLUS
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 26 Mar 2010
Posty: 280
Skąd: śląsk
Poziom: 15
HP: 0/488
 0%
MP: 233/233
 100%
EXP: 23/35
 65%
Wysłany: 2013-05-07, 01:21   

Normalnie nie za dużo nie za mało jakieś 3/4 bagnetu.Wydaje mi się że trza skasować ,bo pierwszy raz po trzech latach serwisowania wymieniałem sam olej i skończyłem z tą śmieszną gwarancją.
_________________

Ludzie są jak oczy, innych widzą, siebie nie
 
     
etac 
Prezes CTP

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 38 razy
Wiek: 48
Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 1794
Skąd: SBE
Poziom: 35
HP: 174/3484
 5%
MP: 1663/1663
 100%
EXP: 58/130
 44%
Wysłany: 2013-05-07, 07:50   

krucyfiks napisał/a:
Normalnie nie za dużo nie za mało jakieś 3/4 bagnetu.Wydaje mi się że trza skasować ,bo pierwszy raz po trzech latach serwisowania wymieniałem sam olej i skończyłem z tą śmieszną gwarancją.


Przyjedz na spota, to sprawdzimy. Ja kasuje sobie sam bo serwis zawsze zapomina
 
     
krucyfiks 
CRUZE 2.0 LS PLUS


Model Samochodu: Chevrolet CRUZE 2.0 16V LS PLUS
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 26 Mar 2010
Posty: 280
Skąd: śląsk
Poziom: 15
HP: 0/488
 0%
MP: 233/233
 100%
EXP: 23/35
 65%
Wysłany: 2013-05-07, 17:15   

user_01......Byłem dzisiaj specjalnie w warsztacie zaprzyjaźnionym podpiąć pod komputer i wychodzi na to że mam olej zanieczyszczony i stąd ten błąd.Mało tego nie da się skasować tego błędu.Szlak mnie trafia bo wymieniałem go 3 tygodnie temu wraz z wszystkimi filtrami.Poradźcie co odpowiada za ten stan i czy ktoś miał taki przypadek? Teraz nie wiem czy mam wymienić olej znowu?Ale to pewnie nic nie da.Może jakiś czujnik tam jest? Nie wiem co jest powodem tego stanu.Fakt że przegoniłem go kiedyś kilka razy ale przecież oto chodzi czasem żeby to auto dostało swoje czasami. W poprzednich okresach był gorszy żur i nic takiego nie miało miejsca nawet gdy przybywało nieco ropy w misce.Masakra!! Chyba będę musiał podjechać na serwis.Pomocy!
_________________

Ludzie są jak oczy, innych widzą, siebie nie
 
     
etac 
Prezes CTP

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 38 razy
Wiek: 48
Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 1794
Skąd: SBE
Poziom: 35
HP: 174/3484
 5%
MP: 1663/1663
 100%
EXP: 58/130
 44%
Wysłany: 2013-05-07, 17:30   

krucyfiks napisał/a:
user_01......Byłem dzisiaj specjalnie w warsztacie zaprzyjaźnionym podpiąć pod komputer i wychodzi na to że mam olej zanieczyszczony i stąd ten błąd.Mało tego nie da się skasować tego błędu.Szlak mnie trafia bo wymieniałem go 3 tygodnie temu wraz z wszystkimi filtrami.Poradźcie co odpowiada za ten stan i czy ktoś miał taki przypadek? Teraz nie wiem czy mam wymienić olej znowu?Ale to pewnie nic nie da.Może jakiś czujnik tam jest? Nie wiem co jest powodem tego stanu.Fakt że przegoniłem go kiedyś kilka razy ale przecież oto chodzi czasem żeby to auto dostało swoje czasami. W poprzednich okresach był gorszy żur i nic takiego nie miało miejsca nawet gdy przybywało nieco ropy w misce.Masakra!! Chyba będę musiał podjechać na serwis.Pomocy!


Masz taki komunikat bo masz nie skasowana inspekcje, wiec system nie wie ze ma nowy olej. Mialem raz takie problemy, chlopaki w MMCars meczyli sie cały dzień, az w koncu ja wsiadłem i skasowałem, ale nie pamietam czy z pedałem gazu do pelna, czy z nacisnietym haumulcem, albo oba razem, wiem ze sobie sam teraz kasuje.
 
     
krucyfiks 
CRUZE 2.0 LS PLUS


Model Samochodu: Chevrolet CRUZE 2.0 16V LS PLUS
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 26 Mar 2010
Posty: 280
Skąd: śląsk
Poziom: 15
HP: 0/488
 0%
MP: 233/233
 100%
EXP: 23/35
 65%
Wysłany: 2013-05-07, 17:37   

To stary ratuj powiedz jak bo ja już wysiadam.Dzwoniłem przed momentem do mm cars i chcą 130 zł za kasowanie. Ale jak piszesz że oni też mają problem to ja jestem głupi całkiem.Plis pomóż jeśli możesz i krok po kroku napisz jak u ciebie to zaskoczyło.
user_01......mamy te same silniki i modele z tego co widzę ,więc musi to też u mnie zadziałać. Może podjadę jeszcze w tym tygodniu do ciebie jeśli nie miał byś nic przeciwko i znalazł byś trochę czasu ;-)

Ps. Dziwi mnie tylko że po podpięciu do kompa nie udało się tego błędu usunąć.
_________________

Ludzie są jak oczy, innych widzą, siebie nie
 
     
etac 
Prezes CTP

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 38 razy
Wiek: 48
Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 1794
Skąd: SBE
Poziom: 35
HP: 174/3484
 5%
MP: 1663/1663
 100%
EXP: 58/130
 44%
Wysłany: 2013-05-07, 18:38   

krucyfiks napisał/a:
To stary ratuj powiedz jak bo ja już wysiadam.Dzwoniłem przed momentem do mm cars i chcą 130 zł za kasowanie. Ale jak piszesz że oni też mają problem to ja jestem głupi całkiem.Plis pomóż jeśli możesz i krok po kroku napisz jak u ciebie to zaskoczyło.
user_01.....mamy te same silniki i modele z tego co widzę ,więc musi to też u mnie zadziałać. Może podjadę jeszcze w tym tygodniu do ciebie jeśli nie miał byś nic przeciwko i znalazł byś trochę czasu ;-)

Ps. Dziwi mnie tylko że po podpięciu do kompa nie udało się tego błędu usunąć.


Podjedz, bo teraz mnie nie ma w domu, wiem ze mialem z tym problem, ale w koncu sie skasowalo..
 
     
ryjek 


Model Samochodu: Chevrolet Aveo
Pomógł: 6 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Gru 2010
Posty: 723
Skąd: Czerwionka-Leszczyny
Poziom: 24
HP: 27/1353
 2%
MP: 646/646
 100%
EXP: 25/68
 36%
Wysłany: 2013-05-07, 19:49   

w Oplach to działa spróbuj tego:
- Wyłączyć zapłon
- Wcisnąć i przytrzymać przycisk X
- Włączyć zapłon
- Wskazanie inspekcji pulsuje przez 2 sekundy
- Przytrzymać przycisk X aż do wyświetlenia się
wskazania "- - - -"
- Zwolnić przycisk X
- Wyłączyć zapłon

Przycisk x-przycisk od kasowania licznika dziennego
_________________
aveo sedan 1.4 SOHC
Opel tigra 1.6 16v
aveo hatchback 1.2 SOHC-ojca

 
     
etac 
Prezes CTP

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 38 razy
Wiek: 48
Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 1794
Skąd: SBE
Poziom: 35
HP: 174/3484
 5%
MP: 1663/1663
 100%
EXP: 58/130
 44%
Wysłany: 2013-05-07, 19:55   

ryjek napisał/a:
w Oplach to działa spróbuj tego:
- Wyłączyć zapłon
- Wcisnąć i przytrzymać przycisk X
- Włączyć zapłon
- Wskazanie inspekcji pulsuje przez 2 sekundy
- Przytrzymać przycisk X aż do wyświetlenia się
wskazania "- - - -"
- Zwolnić przycisk X
- Wyłączyć zapłon

Przycisk x-przycisk od kasowania licznika dziennego


Ryjek w Cruze jest troch inaczej i ta opcja nie dziala.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: