Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: C77
2013-02-14, 18:07
Gniazdo zapalniczki w Cruze
Autor Wiadomość
Profil 


Model Samochodu: Chevrolet Cruze Diesel 2.0 163KM
Pomógł: 1 raz
Wiek: 48
Dołączył: 01 Paź 2011
Posty: 47
Skąd: Mazowieckie
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 9/13
 69%
  Wysłany: 2012-04-10, 20:24   Gniazdo zapalniczki w Cruze

Koledzy, nie działa gniazdo zapalniczki, jakie mogą być przyczyny?
Oczywiście wcześniej działało ale po jakiejś dłuższej zimowej przerwie jak zwykle włożyłem wtyczkę zasilania do navigacji a tu zonk, navigacja się nie ładuje, działała tylko tyle na ile wystarczyło baterii. Włożyłem więc zapalniczkę, wcisnąłem i tak przejechałem z 400km ale niestety nie odskoczyła, zimna jak stal. Kilka prób i dałem sobie spokój. Nie palę w aucie ale gniazdo jest mi potrzebne do navi. Co Waszym zdaniem może być przyczyną tej usterki?

[ Dodano: |10 Kwi 2012|, o 21:25 ]
Może jakiś bezpiecznik poszedł na wolne? Tylko który to, jeśli faktycznie to bezpiecznik.
 
     
etac 
Prezes CTP

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 38 razy
Wiek: 49
Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 1794
Skąd: SBE
Poziom: 35
HP: 174/3484
 5%
MP: 1663/1663
 100%
EXP: 58/130
 44%
Wysłany: 2012-04-10, 20:48   

Instrukcja mowi ze jest bezpiecznik pod schowkiem kolo kierownicy. Zapis tego znajdziesz chyba na 230 stronie insrukcji obsługi dla modelu MY2011
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 38
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1321/10164
 13%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2012-04-10, 23:01   

Profil napisał/a:

[ Dodano: |10 Kwi 2012|, o 21:25 ]
Może jakiś bezpiecznik poszedł na wolne? Tylko który to, jeśli faktycznie to bezpiecznik.


Bezpiecznik nr.6 (20A)

_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
Profil 


Model Samochodu: Chevrolet Cruze Diesel 2.0 163KM
Pomógł: 1 raz
Wiek: 48
Dołączył: 01 Paź 2011
Posty: 47
Skąd: Mazowieckie
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 9/13
 69%
Wysłany: 2012-04-12, 19:52   

Miałem nosa bezpiecznik, po wyjęciu wyraźnie widać, że nie wytrzymał navigacji :-) user_01 , C77, dzięki za podpowiedź, który to łobuz był odpowiedzialny za brak zasilania. Instrukcję i owszem, mam, ale 400km od miejsca zamieszkania :-)
 
     
etac 
Prezes CTP

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 38 razy
Wiek: 49
Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 1794
Skąd: SBE
Poziom: 35
HP: 174/3484
 5%
MP: 1663/1663
 100%
EXP: 58/130
 44%
Wysłany: 2012-04-12, 20:09   

Profil napisał/a:
Miałem nosa bezpiecznik, po wyjęciu wyraźnie widać, że nie wytrzymał navigacji :-) etac_owiec, C77, dzięki za podpowiedź, który to łobuz był odpowiedzialny za brak zasilania. Instrukcję i owszem, mam, ale 400km od miejsca zamieszkania :-)



Instrukcje zawsze masz pod reka, jesli masz dostep do neta. A znajdziesz ja na stronie chevrolet.pl :mrgreen:

[ Dodano: |12 Kwi 2012|, o 21:10 ]
Dzieki za zdjecie.

Ja proponuje listwe ochoronna, albo podjechac do firm oklejacych samochody zeby przycieli i okleili w ten sam sposob co daje nakladka. Podejrzewam ze ceny beda podobne.
 
     
Profil 


Model Samochodu: Chevrolet Cruze Diesel 2.0 163KM
Pomógł: 1 raz
Wiek: 48
Dołączył: 01 Paź 2011
Posty: 47
Skąd: Mazowieckie
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 9/13
 69%
Wysłany: 2012-04-13, 21:40   

Wymiana bezpiecznika nic nie dała. Włożyłem nowy, nic nie podłączałem w gniazdo zapalniczki, zapalniczka wyjęta. Włączyłem zapłon chwilę pochodził, wyłączyłem. Sprawdziłem bezpiecznik - spalony. Gdzieś jest zwarcie czy co? Od czego? Gdzie szukać przyczyny?
 
     
etac 
Prezes CTP

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 38 razy
Wiek: 49
Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 1794
Skąd: SBE
Poziom: 35
HP: 174/3484
 5%
MP: 1663/1663
 100%
EXP: 58/130
 44%
Wysłany: 2012-04-14, 07:20   

Profil napisał/a:
Wymiana bezpiecznika nic nie dała. Włożyłem nowy, nic nie podłączałem w gniazdo zapalniczki, zapalniczka wyjęta. Włączyłem zapłon chwilę pochodził, wyłączyłem. Sprawdziłem bezpiecznik - spalony. Gdzieś jest zwarcie czy co? Od czego? Gdzie szukać przyczyny?


Zobacz czy blaszki wewnatrz zapalniczki nie sa zwarte. Zapalniczka bardzo latwo wychodzi z deski rozdzielczej. Na tym obwodzie nie ma nic innego.
 
     
Profil 


Model Samochodu: Chevrolet Cruze Diesel 2.0 163KM
Pomógł: 1 raz
Wiek: 48
Dołączył: 01 Paź 2011
Posty: 47
Skąd: Mazowieckie
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 9/13
 69%
  Wysłany: 2012-04-17, 05:14   

user_01 napisał/a:
Profil napisał/a:
Wymiana bezpiecznika nic nie dała. Włożyłem nowy, nic nie podłączałem w gniazdo zapalniczki, zapalniczka wyjęta. Włączyłem zapłon chwilę pochodził, wyłączyłem. Sprawdziłem bezpiecznik - spalony. Gdzieś jest zwarcie czy co? Od czego? Gdzie szukać przyczyny?


Zobacz czy blaszki wewnatrz zapalniczki nie sa zwarte. Zapalniczka bardzo latwo wychodzi z deski rozdzielczej. Na tym obwodzie nie ma nic innego.


Sprawdziłem, blaszki nie powodują zwarcia. Kupiłem kolejnych 5szt. bezpieczników - 20A na dalsze próby i już przy 1 zadziałało. :-) Nie pytajcie mnie co się stało, działa i już. Oczywiście nie podłączam już navigacji do tego gniazda. Po każdym kolejnym podłączeniu szlag trafia bezpiecznik :-( , tyle że wymiana już pomaga. Kabel od navigacji jest na tyle długi, że spokojnie umożliwia podłączenie do gniazdka w tylnej części podłokietnika i tu już nie ma niespodzianek. Po problemie.
 
     
meowth 
=^..^=

Model Samochodu: ORLANDO
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 25 Sty 2012
Posty: 156
Skąd: Warszawa
Poziom: 11
HP: 0/272
 0%
MP: 130/130
 100%
EXP: 14/25
 56%
Wysłany: 2012-04-17, 06:57   

Profil, ja z gniazdkiem 12V miałem podobny problem w Orlando, tylko że w gniazdku w bagażniku, gdzie próbowałem podłączać ładowerkę do pakietów LiPo. Przy 20A za każdym razem palił się bezpiecznik, przy podłączaniu ładowarki i jej wyłączaniu wtyczką z gniazda. Problem rozwiązałem 25A.
 
     
etac 
Prezes CTP

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 38 razy
Wiek: 49
Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 1794
Skąd: SBE
Poziom: 35
HP: 174/3484
 5%
MP: 1663/1663
 100%
EXP: 58/130
 44%
Wysłany: 2012-04-17, 08:23   

meowth napisał/a:
Profil, ja z gniazdkiem 12V miałem podobny problem w Orlando, tylko że w gniazdku w bagażniku, gdzie próbowałem podłączać ładowerkę do pakietów LiPo. Przy 20A za każdym razem palił się bezpiecznik, przy podłączaniu ładowarki i jej wyłączaniu wtyczką z gniazda. Problem rozwiązałem 25A.


A potem pisza w gazetach ze chevrolety sie pala. :twisted:
 
     
meowth 
=^..^=

Model Samochodu: ORLANDO
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 25 Sty 2012
Posty: 156
Skąd: Warszawa
Poziom: 11
HP: 0/272
 0%
MP: 130/130
 100%
EXP: 14/25
 56%
Wysłany: 2012-04-17, 10:57   

user_01, palą to się bezpieczniki przy załączaniu małej ładowareczki i czego kolwiek. Np w zimie miałem tam choineczkę włączoną i też musiałem bezpieczniki zmieniać (choinka samochodowa złożona z 6 żaróweczek) też mi obciążenie. Teraz na spokojnie mogę nawet 'pompkę' podłączyć załączoną w zestawie z samochodem.
Dziwne, że na pozostałych zapalniczkach jest 20A i tam nie ma problemu, tylko tyle, że te zapalniczki działają gdy jest przekręcony kluczyk. Może coś w tym jest.
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 38
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1321/10164
 13%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2012-04-20, 00:13   

meowth napisał/a:
etac_owiec, palą to się bezpieczniki przy załączaniu małej ładowareczki i czego kolwiek. Np w zimie miałem tam choineczkę włączoną i też musiałem bezpieczniki zmieniać (choinka samochodowa złożona z 6 żaróweczek) też mi obciążenie. Teraz na spokojnie mogę nawet 'pompkę' podłączyć załączoną w zestawie z samochodem.
Dziwne, że na pozostałych zapalniczkach jest 20A i tam nie ma problemu, tylko tyle, że te zapalniczki działają gdy jest przekręcony kluczyk. Może coś w tym jest.


Rany tej! co za nieodpowiedzialność! Obwód gniazdka jest zabezpieczony bezpiecznikiem 20A, ale instrukcja wyraźnie mówi, że można pobierać przez nie prąd o mocy max 120 Wat!
co przy instalacji 12V oznacza, że według instrukcji gniazdko wytrzymuje 10A! możliwe, że ma pewną rezerwę, ale nie na podwójną wartość natężenia,
(a Ty wstawiając 25A dajesz +150% w stosunku do słów instrukcji)
więc jeśli "wyskakuje" bezpiecznik 20A to albo natężenie prądu (być może chwilowe-rozruchowe) albo moc prądu pobierana jest zbyt duża :twisted:
Czytajcie co podłączacie :!:

[ Dodano: |20 Kwi 2012|, o 01:15 ]
vera napisał/a:
c77 dzieki, cos niebardzo umiem obchodzic sie z forumowymi {URL} :)
... chociaz moze i dobrze bo to srednia przyjemnosc takie zdjecia dodawac :)))


Spoko;) Gadałeś już ze sprawcą?
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 38
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1321/10164
 13%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2012-05-04, 18:09   

Założyłem, zaślepkę na gniazdko z informacją o jego parametrach w miejsce czystej fabrycznej :roll:
żeby pasażerowie wiedzieli co można podłączać a czego nie! :twisted:


_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
milosh 


Model Samochodu: Chevrolet Cruze
Wiek: 36
Dołączył: 02 Lis 2012
Posty: 82
Skąd: Olkusz
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 1/19
 5%
Wysłany: 2012-11-12, 11:04   Gniazda zapalniczki

Nie wiem czy jest tak we wszystkich Cruzach ale u mnie działa tylko gniazdo zapalniczki znajdujące się "z tyłu" pomiędzy fotelami kierowcy i pasażera. Natomiast gniazdo koło dźwigni ręcznego hamulca nie działa wcale. Tak jakby nie było tam napięcia. Dlatego podpinając nawigację muszę "ciągnąć" kabel od wtyczki która znajduje się dalej od szyby. (nawiasem mówiąc oryginalny kabel z nawigacji jest za krótki dlatego muszę kupić przedłużkę na allegro).
W skrócie z dwóch gniazd działa tylko jedno - to widoczne na zdjęciu.



Też tak macie czy to tylko u mnie?
 
     
huri_khan 

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 7 razy
Wiek: 41
Dołączył: 22 Sie 2010
Posty: 581
Skąd: Bytom
Poziom: 22
HP: 11/1106
 1%
MP: 528/528
 100%
EXP: 7/59
 11%
Wysłany: 2012-11-12, 11:43   

U mnie działają dwa.
Natomiast żałuje że nie ma podświetlenia obu gniazdek zapalniczki, bo włożyć zapalniczkę z powrotem w nocy w gniazdko jest duży problem dla mnie :-(
_________________
Zdjęcia zamieszczone przeze mnie na forum można rozpowszechniać na warunkach licencji CC-BY
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: