Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z elektryk?? Brak pr?du, auto nie odpala przeka?nik?
Autor Wiadomość
DisBart 

Model Samochodu: Cruze 2.0 LT vdci 2010 czarny
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 17 Gru 2014
Posty: 54
Skąd: Olsztyn
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 3/14
 21%
Wysłany: 2014-12-17, 11:35   Problem z elektryką? Brak prądu, auto nie odpala przekaźnik?

Witam, Pierwszy post na tym forum i od razu prośba o pomoc... (Cruze 2010 VCDI 1991cm3 150km)

Problem pojawia się sporadycznie ale jest i nikt mi nie potrafi pomóc...
Przekręcam kluczyk, odpalają się wszystkie lampki - gitara gra, zapłon i - NIC - zero zakręcenia - absolutna cisza. Kilkanaście ponowień i odpala - a mam wrażenie, że jak nim szarpnę (samochód na biegu i jakieś delikatne wzniesienie) to szybciej odpala. Uruchomienie niestety nie jest końcem problemów - autko jedzie ale - przy szybkiej jeździe czuję szarpnięcia jakby gasł no ale szybciutko zaskakuje i jakoś się toczy. Natomiast gdy zchodzę na niskie obroty, korek, parkowanie mruga lampka ( kontrolka świec żarowych) i wóz gaśnie... Mam wrażenie, że jak wyłączę nawiewy na szybę i ogrzewanie tylnej szyby to objawy ustępują lub są rzadsze...
Nie jest to regularne - w zeszłym roku raz się tak wydarzyło - mechanik wymienił elektromagnesy - ale sytuacja powtórzyła się po 2 dniach i ponownie po kilkunastu (co ciekawe podczas dżdżystej jesieni). Przyszła zima, wiosna, lato spokój - nadeszła jesień - i to samo. Mechanicy (...) twierdzą, iż nie mogą przeprowadzić diagnozy jak nie ma objawów ..... - no bo - wóz zgaśnie, uda mi się go odpalić - jadę do warsztatu i wredne bydle odpala za każdym razem.... Nie wiem co zrobić z tym fantem...
 
     
mario78 
BLACK ROOF


Model Samochodu: Chevrolet Cruze 2.0VCDi 192KM&443Nm
Pomógł: 75 razy
Dołączył: 15 Sie 2011
Posty: 1104
Skąd: Białystok
Poziom: 29
HP: 64/2142
 3%
MP: 1022/1022
 100%
EXP: 17/94
 18%
Wysłany: 2014-12-17, 14:56   

Było auto podłączane pod komputer? Jakieś błędy zapisały się w sterowniku?
 
     
endriu333 

Model Samochodu: Chevrolet Cruze 1.8 LTZ+Premium LPG OMEGAS
Pomógł: 43 razy
Dołączył: 01 Mar 2012
Posty: 846
Skąd: Warszawa
Poziom: 26
HP: 32/1637
 2%
MP: 781/781
 100%
EXP: 7/78
 8%
Wysłany: 2014-12-17, 15:41   

zmienić mechaników - błędy nie muszą się świecić na desce żeby je odczytać tylko trzeba mieć dobry skaner - czytaj drogi a 70% mechaniorów ma jakieś końcówki z allegro za stówę i myślą że to zastąpi profesjonalną diagnozę. Bądź co bądź to co opisujesz jest ważne dla bezpieczeństwa i skoro nie możesz na swojej drodze spotkać dobrych mechaników to udaj się do ASO i niech oni to robią - wiem że to dorgie ale życie chyba droższe (w ASO wtedy możesz sobie przejrzeć historię swojej sztuki bo coś czuję że była "bogata") Pozdrawiam
 
     
DisBart 

Model Samochodu: Cruze 2.0 LT vdci 2010 czarny
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 17 Gru 2014
Posty: 54
Skąd: Olsztyn
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 3/14
 21%
Wysłany: 2014-12-17, 16:10   

Auto było raz podłączane do kompa - i podobno nic nie wykazało... dzisiaj kolejny elektromechanik stwierdził, że to problem z masą... ale znajdzie problem jak samochód nie będzie chciał odpalić... Nic to w poniedziałek do ASO wstawiam
Endriu333 - Co do historii wozu to wydaje mi się, że w miarę dobrze ją znam - kupiłem nówkę.
 
     
DisBart 

Model Samochodu: Cruze 2.0 LT vdci 2010 czarny
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 17 Gru 2014
Posty: 54
Skąd: Olsztyn
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 3/14
 21%
Wysłany: 2014-12-28, 23:30   

No i do ASO z pewnych powodów nie wstawiłem - min przez fakt , że typ z ASO zaczął się upierać przez telefon , że to na 100%..... rozrusznik. No a wczoraj właściwie mój Cruze zdechł... Gaśnie co chwile - podczas szybszej jazdy przygasa na ułamek sekundy, a przy wolnej pada zupełnie. Całe szczęście dawał się odpalić (z jednym wyjątkiem - ale na szczęście na wzniesieniu - szarpnąłem nim na biegu i odpalił...) i dojechałem do domu. Objawy jak wcześniej odpalała się lampka świec żarowych i dodatkowo check engine... Na jutro assistance wstępnie zamówione i szukam warsztatu...
 
     
DisBart 

Model Samochodu: Cruze 2.0 LT vdci 2010 czarny
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 17 Gru 2014
Posty: 54
Skąd: Olsztyn
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 3/14
 21%
Wysłany: 2015-01-08, 09:16   

Warsztatu nie znalazłem tak szybko jak chciałem - a nasze ASO ma taką renomę, że od razu mnie przygarnęli. 1sza diagnoza :
- walnięty akumulator (okazyjnie i w promocji ASO zaoferowało nóweczkę za 700 zł :) )
- zapchany filtr paliwa
- luzy na jakiś tam przewodach....
Telefon, że zrobione i mogę fruwać Cruzikiem , że hej
To pofruwałem .... mniej więcej jak Mateja albo inny Zniszczoł - kilkadziesiąt metrów i zawrotka na rozbieg - bo punktu konstrukcyjnego to nie przekroczyłem - wszystkie przypadłości Cruza - bez zmian.
No to se minęły święta, sylwester, 3 króli - i wczoraj - telefon, że jest i mogę fruwać Cruzikiem, że hej.
Wygląda, że na razie trzyma formę Austriaków z turnieju 4s.
Diagnoza - "walnięta wiązka odpowiedzialna za sterownik silnika" czy jakoś tak...
W nowy rok wszedłem o 1k lżejszy ;)
ps . Nie, nie skorzystałem promocji dot. akumulatora ;)
 
     
endriu333 

Model Samochodu: Chevrolet Cruze 1.8 LTZ+Premium LPG OMEGAS
Pomógł: 43 razy
Dołączył: 01 Mar 2012
Posty: 846
Skąd: Warszawa
Poziom: 26
HP: 32/1637
 2%
MP: 781/781
 100%
EXP: 7/78
 8%
Wysłany: 2015-01-08, 14:54   

no to nie zazdroszczę ale oby ta forma się utrzymała i żebyś nie miał więc z nim nerwów....
 
     
DisBart 

Model Samochodu: Cruze 2.0 LT vdci 2010 czarny
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 17 Gru 2014
Posty: 54
Skąd: Olsztyn
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 3/14
 21%
Wysłany: 2015-01-09, 00:11   

a podziękować :) Ja nie mam nerwa na Cruzika - toż ma prawo się czasami pochorować;) Nerwa to mam na pseudo mechaników...
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1422/10164
 14%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2015-01-10, 19:30   

DisBart napisał/a:
Diagnoza - "walnięta wiązka odpowiedzialna za sterownik silnika" czy jakoś tak...


A faktura jest? może tam coś wpisali dokładniej, albo chociaż numer części GM

DisBart napisał/a:
a nasze ASO ma taką renomę, że od razu mnie przygarnęli...


Olsztyńskie? To pewnie to samo co u naszego forumowego kolegi SanDiego,
jeśli tak to się nie dziwie tej renomie :mrgreen:
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
DisBart 

Model Samochodu: Cruze 2.0 LT vdci 2010 czarny
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 17 Gru 2014
Posty: 54
Skąd: Olsztyn
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 3/14
 21%
Wysłany: 2015-01-11, 11:01   

"naprawa instalacji elektrycznej sterownika silnika" + "test diagnostyczny" - to z faktury.
Tak olsztyńskie MIBO..... :roll:
 
     
tadeusz.maria 

Model Samochodu: CRUZE
Dołączył: 14 Sty 2015
Posty: 2
Skąd: Górowo
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 1/9
 11%
Wysłany: 2015-01-14, 13:23   

Witam, kolego mam cruza 2009r identyczne objawy jak u Ciebie,
w ASO jeszcze nie byłem,
napisz mi proszę czy Twój samochód został naprawiony w ASO i jaka była przyczyna?
 
     
DisBart 

Model Samochodu: Cruze 2.0 LT vdci 2010 czarny
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 17 Gru 2014
Posty: 54
Skąd: Olsztyn
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 3/14
 21%
Wysłany: 2015-01-14, 20:38   

Cześć - tak jak pisałem powyżej - naprawili jakąś wiązkę elektryczną odpowiedzialną za sterownik silnika - no i Cruzik (odpukać w niemalowane) śmiga jak ta lala. :)
 
     
tadeusz.maria 

Model Samochodu: CRUZE
Dołączył: 14 Sty 2015
Posty: 2
Skąd: Górowo
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 1/9
 11%
Wysłany: 2015-01-15, 12:53   

Jeśli można wiedzieć to na jakie koszty trzeba się nastawić ? Jestem umówiony również w MIBO Olsztyn. Ale dodatkowo zgłosiłem tę sprawę do GM Polska ,przedstawiając usterkę jako zagrażającą bezpieczeństwu na drodze i liczę po cichu że naprawa zostanie zakwalifikowana jako akcja serwisowa i zostanie wykonana nieodpłatnie. Przytoczyłem argumenty ,że jest to kolejny pojazd tej samej marki z identyczną usterką , a w całej Polsce takich pojazdów mogą być setki .Tym bardziej ,że jak wspomniałeś usterkę trudno było zdiagnozować. Dla mnie również mechanicy proponowali wymianę rozrusznika,akumulatora itp. a jak się okazuje problem leży zupełnie gdzie indziej .Dziękuję i pozdrawiam
 
     
DisBart 

Model Samochodu: Cruze 2.0 LT vdci 2010 czarny
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 17 Gru 2014
Posty: 54
Skąd: Olsztyn
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 3/14
 21%
Wysłany: 2015-01-15, 13:27   

Za całość usługi zapłaciłem 449 zł - naprawy i diagnozy, które okazały się skuteczne. Bo poprzednie wskazania MIBO kosztowały mnie kolejne 450zł (chociaż trzeba przyznać, że akumulator był do wymiany) - więc niech będzie 150 zł... ;)
pozdrawiam i powodzenia
 
     
validator 
validator

Model Samochodu: Chevrolet Cruze
Wiek: 39
Dołączył: 27 Kwi 2015
Posty: 2
Skąd: Poznań
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 1/9
 11%
Wysłany: 2015-04-27, 14:55   

No i ja dołączam do klubu... 2009 2.0 VDCI 125 KM. Identyczna historia. Muszę dać do elektryka i zobaczymy co dalej.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: