Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: nieaktualne
2013-02-16, 09:55
Opadaj?cy wska?nik poziomu paliwa w Cruzach
Autor Wiadomość
endriu333 

Model Samochodu: Chevrolet Cruze 1.8 LTZ+Premium LPG OMEGAS
Pomógł: 43 razy
Dołączył: 01 Mar 2012
Posty: 846
Skąd: Warszawa
Poziom: 26
HP: 32/1637
 2%
MP: 781/781
 100%
EXP: 7/78
 8%
Wysłany: 2012-11-21, 20:41   

Święte słowa Marco :)
 
     
huri_khan 

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 7 razy
Wiek: 41
Dołączył: 22 Sie 2010
Posty: 581
Skąd: Bytom
Poziom: 22
HP: 11/1106
 1%
MP: 528/528
 100%
EXP: 7/59
 11%
Wysłany: 2012-11-21, 21:00   Cruze opadł wskaźnik paliwa

I mnie dzisiaj dopadła opadnięta wskazówka.
Przez 3 lata jazdy na benzynie nie miałem tego przypadku, miesiąc po montażu LPG (Stag 300 Premium) opadła wskazówka paliwa, natomiast nie zapaliła się kontrolka rezerwy.
Po zgaszeniu silnika i pionowym załączeniu wskazówka dalej nie podnosiła się.

Wyłączyłem gaz zgasiłem silnik i ponownie odpaliłem na samej benzynie i nie włączałem gazu, wskazówka bardzo powoli się podnosiła. Jak tylko zaczęła się podnosić to przełączyłem na gaz (przez 5 min. dotarła do 1/4 gdzie miałem ponad 1/2 baku).

Nie wiem czy to przypadek czy jednak sterowniki od instalacji gazowych coś mieszają.
_________________
Zdjęcia zamieszczone przeze mnie na forum można rozpowszechniać na warunkach licencji CC-BY
 
     
SanDiego 
1.6 LS PLUS (2009)


Model Samochodu: Chevrolet Cruze
Pomógł: 6 razy
Wiek: 31
Dołączył: 13 Lut 2010
Posty: 529
Skąd: Olsztyn
Poziom: 21
HP: 9/996
 1%
MP: 475/475
 100%
EXP: 11/56
 19%
Wysłany: 2012-11-23, 18:01   

Byłem dziś z tym szarpaniem i podobno wszystko jest w porządku, filtr paliwa czysty, zawieszenie w porządku, nie wiedzą co to może być.

W razie kolejnych problemów zapraszają serdecznie, bo auto jest jeszcze na gwarancji. :mrgreen:
_________________
Poprzednio Opel Astra F 1,4 60 KM 8V
 
     
krucyfiks 
CRUZE 2.0 LS PLUS


Model Samochodu: Chevrolet CRUZE 2.0 16V LS PLUS
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 26 Mar 2010
Posty: 280
Skąd: śląsk
Poziom: 15
HP: 0/488
 0%
MP: 233/233
 100%
EXP: 23/35
 65%
Wysłany: 2012-11-23, 20:01   

No to cię inteligentnie i milutko bardzo zbyli
_________________

Ludzie są jak oczy, innych widzą, siebie nie
 
     
Avatar 

Model Samochodu: Cruze 1.8 LT+ Premium BRC-LPG
Wiek: 33
Dołączył: 27 Sie 2012
Posty: 58
Skąd: Racibórz
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 7/14
 50%
Wysłany: 2012-11-25, 20:31   

Mi się zdażyło 2x że czujnik stanu paliwa w baku dostał szału :)

Podczas jazdy na LPG w pewnym momencie spada wskazówka wskazania stanu paliwa w baku do pozycji "E" po czym zapala się dioda serwisowa na środku zegarów (zółta z kluczykiem).
Sytuacja taka zdarzyła się podczas standardowej jazdy (bez szaleństw) przy przebiegu 2747km oraz 5159km, niebawem zgłoszę się z tym do ASO :) zobaczymy co powiedzą.
Aby usterka "sama się naprawiła", wystarczy wyłączyć silnik i stacyjkę.
Po włączeniu stacyjki na zegarach jest informacja FILL FUEL i wskazówka dalej leży na "E", ale po odpaleniu silnika (następuje przelot wskazówek przez zegary od MIN do MAX), wskazówka wraca do prawidłowej pozycji, dioda serwisowa gaśnie i wszystko jest ok :)

Pozdrawiam :)
 
     
SanDiego 
1.6 LS PLUS (2009)


Model Samochodu: Chevrolet Cruze
Pomógł: 6 razy
Wiek: 31
Dołączył: 13 Lut 2010
Posty: 529
Skąd: Olsztyn
Poziom: 21
HP: 9/996
 1%
MP: 475/475
 100%
EXP: 11/56
 19%
Wysłany: 2012-11-25, 20:34   

Miałem tak 2 razy u siebie, sprawdzili to na przeglądzie i "nic nie znaleźli"
_________________
Poprzednio Opel Astra F 1,4 60 KM 8V
 
     
piotr1989 
Piotr-Iceman


Model Samochodu: Chevrolet Cruze 1.8 141KM LPG BRC LT+PREMIUM
Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Dołączył: 27 Sty 2012
Posty: 83
Skąd: Bydgoszcz
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 2/19
 10%
Wysłany: 2012-11-25, 20:58   

chłopaki to jest tak że komputer pokładowy w cruzie ma wskazania stanu i ilości benzyny więc jak jedziemy długo na gazie i benzyny nie ubywa to komputer robi taki resecik bo nie zgadza mu sie stan ilości paliwka w baku i przejechanych kilometrów i założyli mi modul ale on i tak nic nie dał pan z serwisu powiedział żeby przestać jeździc na oparach benzyny i lac tylko gaz bo wtedy bedzie zawsze wychodził ten problem a nie maja na niego puki co żadnego rozwiązania więc chłopaki lejcie benzynke na full i problemu nie bedzie

[ Dodano: 2012-11-25, 21:01 ]
Avatar napisał/a:
Mi się zdażyło 2x że czujnik stanu paliwa w baku dostał szału :)

Podczas jazdy na LPG w pewnym momencie spada wskazówka wskazania stanu paliwa w baku do pozycji "E" po czym zapala się dioda serwisowa na środku zegarów (zółta z kluczykiem).
Sytuacja taka zdarzyła się podczas standardowej jazdy (bez szaleństw) przy przebiegu 2747km oraz 5159km, niebawem zgłoszę się z tym do ASO :) zobaczymy co powiedzą.
Aby usterka "sama się naprawiła", wystarczy wyłączyć silnik i stacyjkę.
Po włączeniu stacyjki na zegarach jest informacja FILL FUEL i wskazówka dalej leży na "E", ale po odpaleniu silnika (następuje przelot wskazówek przez zegary od MIN do MAX), wskazówka wraca do prawidłowej pozycji, dioda serwisowa gaśnie i wszystko jest ok :)

Pozdrawiam :)


W ASO nic ci nie pomogą zastosuj moją radę a problemu nie bedzie bo to jest tak że jak dlugo jedziesz jednym ciągiem a jak startowałeś miałes benzyny na np.100km a przejechałeś jakies 200km bo jedziesz na LPG to Cruze Myśli że jest cos nie tak

Pozdrawiam
 
     
Will 

Model Samochodu: Chevrolet Cruze 1,8 LS+ Premium
Dołączył: 03 Sie 2011
Posty: 16
Skąd: Warszawa
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 6/8
 75%
Wysłany: 2012-11-25, 21:21   

Miałem to samo. Serwis zamontował (w ramach gwarancji) "emulator czujnika paliwa" i na razie OK.
 
     
piotr1989 
Piotr-Iceman


Model Samochodu: Chevrolet Cruze 1.8 141KM LPG BRC LT+PREMIUM
Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Dołączył: 27 Sty 2012
Posty: 83
Skąd: Bydgoszcz
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 2/19
 10%
Wysłany: 2012-11-25, 21:26   

Will napisał/a:
Miałem to samo. Serwis zamontował (w ramach gwarancji) "emulator czujnika paliwa" i na razie OK.


Tak ale benzynke masz w baku w ilości co najmniej 1/4 bądź pół baku ??

Też mam Ten Emulatorek :)
 
     
Avatar 

Model Samochodu: Cruze 1.8 LT+ Premium BRC-LPG
Wiek: 33
Dołączył: 27 Sie 2012
Posty: 58
Skąd: Racibórz
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 7/14
 50%
Wysłany: 2012-11-25, 21:59   

Teraz mam wg wskazówki 47%, ale generalnie nie doprowadzam do stanu ponizej 50%, powinno być powyżej 1/4 żeby pompa paliwa nie dostała "po pupie" :)
Generalnie to by może się nawet zgadzało, że ten problem powstaje przy stanie paliwa poniżej 50% bo wcześniej było chyba podobnie, chociaż pewien nie jestem.
Ale błąd na pewno się pokazał jak mialem poniżej 50% (wskazówka była 1-2mm za połową).
Jutro zaleje do FULL i poczekam, jak mi zejdzie do okolic 60%, zaleje znów do FULL, ciekawe czy problem się powtórzy.
Z drugiej strony zastanawiam się czy czekać, żeby mi później jakiś mądry mechanik nie powiedział że działałem na szkodę zwlekając :roll:

Ze stosunkiem założeń komputera do przejechanego dystansu nie do końca tak jest, bo benzyny było ok 50% wiec około 350-400km a przejechałem może 20km jak problem się pojawił (to drugim razem), LPG również było na FULL (przed wyjazdem tankowane) a zawsze resetuje licznik przejechanych kilometrów, średniej prędkości oraz średniego spalania przy każdym tankowaniu LPG. Przy pierwszym razie faktycznie leciałem trasę około 400km wiec mogło by się tak zdarzyć.
 
     
piotr1989 
Piotr-Iceman


Model Samochodu: Chevrolet Cruze 1.8 141KM LPG BRC LT+PREMIUM
Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Dołączył: 27 Sty 2012
Posty: 83
Skąd: Bydgoszcz
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 2/19
 10%
Wysłany: 2012-11-25, 22:10   

Kolego Przykladzik Po Odpaleniu Przejechaniu 2-3km Zaparkowałem I Psikus






[ Dodano: 2012-11-25, 22:12 ]
Dodam Że Po Założeniu Emulatora A I W Baku Chyba Był Full Ale Od Tamtej Pory Pilnuję Się Z Tankowaniem I Luzik :)
 
     
Avatar 

Model Samochodu: Cruze 1.8 LT+ Premium BRC-LPG
Wiek: 33
Dołączył: 27 Sie 2012
Posty: 58
Skąd: Racibórz
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 7/14
 50%
Wysłany: 2012-11-25, 22:23   

Czyli jeżeli dobrze wnioskuje to po prostu trzeba do tego przywyknąć? + pamiętać o rozsądnym poziomie paliwa w baku dla zapewnienia odpowiedniej żywotności pompy paliwowej.
 
     
mwadon 


Model Samochodu: Chevrolet Cruze LT+
Pomógł: 10 razy
Dołączył: 29 Cze 2011
Posty: 165
Skąd: Jawiszowice
Poziom: 11
HP: 0/272
 0%
MP: 130/130
 100%
EXP: 23/25
 92%
Wysłany: 2012-11-25, 22:57   

U mnie też problem występuje. Emulator ASO założyło - bez zmian. Ostatnio jeździłem z 25% paliwa w baku i problemu długo nie było. Dotankowałem do 50% i po kilku dniach problem się znowu pojawił, więc jak widać nie ma na to reguły.
 
     
piotr1989 
Piotr-Iceman


Model Samochodu: Chevrolet Cruze 1.8 141KM LPG BRC LT+PREMIUM
Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Dołączył: 27 Sty 2012
Posty: 83
Skąd: Bydgoszcz
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 2/19
 10%
Wysłany: 2012-11-25, 22:59   

Avatar napisał/a:
Czyli jeżeli dobrze wnioskuje to po prostu trzeba do tego przywyknąć? + pamiętać o rozsądnym poziomie paliwa w baku dla zapewnienia odpowiedniej żywotności pompy paliwowej.


Dokładnie jest tak jak mówisz :)
 
     
AdamT

Model Samochodu: 3210
Dołączył: 01 Kwi 2012
Posty: 79
Skąd: 123
Poziom: 7
HP: 0/130
 0%
MP: 62/62
 100%
EXP: 14/16
 87%
Wysłany: 2012-11-25, 23:11   

Avatar napisał/a:
Generalnie to by może się nawet zgadzało, że ten problem powstaje przy stanie paliwa poniżej 50% bo wcześniej było chyba podobnie, chociaż pewien nie jestem.

Dla przypomnienia to pierwszym razem pojawiło się to przy pełnym baku paliwa podczas jazdy na autostradzie (ale to pewnie akurat nie ma żadnego znaczenia). Przez dłuższy czas podczas kontynuowania jazdy nie zauważyliśmy co jest grane, bo wskazówka była wcześniej w pozycji max, a podczas błędu w pozycji MIN (czyli i tu i tu poziomo :) )
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: