Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: C77
2016-06-20, 18:50
Błąd sondy lambda w Cruze - świecący CHECK ENGINE
Autor Wiadomość
Xsardas 

Model Samochodu: Cruze 1.8 LPG
Dołączył: 28 Lis 2015
Posty: 29
Skąd: Warszawa
Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 2/11
 18%
Wysłany: 2015-11-30, 12:11   

jak sprawdzałem świece-to też oglądałem kable i wtyczki-nie zauważyłem żadnego przerwania lub uszkodzenia,ale może w sobotę uda się podrzucić auto do jakiegoś dobrego elektryka
 
     
rwicik 


Model Samochodu: Cruze 1,8
Pomógł: 11 razy
Wiek: 51
Dołączył: 15 Sty 2013
Posty: 304
Skąd: Tarchomin DC
Poziom: 16
HP: 5/556
 1%
MP: 265/265
 100%
EXP: 12/39
 30%
Wysłany: 2015-11-30, 14:05   

Niech sprawdzi kabelki do instalacji LPG - ta może mieszać.
Ale jeśli rzeczywiście sondy się kończą, to może jednak skład mieszanki jest zły - jak długo już działają wtryskiwacze gazu?
_________________
Pozdrawiam, wicik.eu
 
     
pool80 

Model Samochodu: Cruze 4d LT 1.8 mt5 KL7 BRC24.11
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 11 Cze 2014
Posty: 474
Skąd: polska
Poziom: 20
HP: 8/893
 1%
MP: 426/426
 100%
EXP: 8/52
 15%
Wysłany: 2015-11-30, 22:26   

Kuny lubią podgryzać kable od sond, ale wizualnie może nie być widać, trzeba miernikiem sprawdzać w odpowiedniej konfiguracji, i raczej bez instrukcji obsługi nie tego elektryk. Czyli mogą być kable, może być jakaś skopana ta sonda Denso, może być druga sonda do wymiany, a jak nic z tych rzeczy może być ten moduł elektroniczny k20. Tak jest na benzynie. Może zjeździj z bak na bp i zobacz czy z powrotem zaświeci się check. Jak nie to grzebać przy instalacji lpg.
 
     
rajtkezjusz 


Model Samochodu: AVEO T300 1.3 95KM
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 29 Kwi 2015
Posty: 89
Skąd: POMORSKIE
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 8/19
 42%
Wysłany: 2015-11-30, 23:31   

Często wywala błąd 2 sondy od gazu lub od wycięcia katów-sam to przerabiałem.1 sonda jest przed katalizatorami i to ona steruje niejako komputerem,parametrami. 2 sonda jest testowa ,czy dane wylotowe sa inne niz dane przy 1 sondzie . Jak to "naprawić"ano stosuje się emulator za 20 pare złotych . Wykręca się 2 sondę ,w gniazdo po sondzie wkręca się emulator (daję przykład jak ja zrobiłem z sukcesem)




musisz znać swój gwint (skok itd),długość sondy -tego elementu wkręcanego,aby koncówka sondy po wkręceniu nie dotykała emulatora wewnątrz . Po skręceniu sondy z emulatorem ,między szczytem sondy a emulatorem będzie pusta komora ok 0.5-1 cm .U mnie dodatkowo po wkręceniu wyskakiwał błąd,więc w tą dziurkę w emulatorze włozyłem gwoździk papiak ,łepkiem do sondy . Dziurki nie można zaspawać ,zakleić itd bo musi sonda mieć dostęp do spalin,ale zostanie on oszukany.

Gazownik powienien znać takie sztuczki,tłumikarz też

http://allegro.pl/emulato...5774996659.html
http://allegro.pl/emulato...5792889360.html
http://allegro.pl/emulato...5774970395.html

itd itd
_________________
Fajne autko z tego AVEO,a mam już drugie :)
 
     
Xsardas 

Model Samochodu: Cruze 1.8 LPG
Dołączył: 28 Lis 2015
Posty: 29
Skąd: Warszawa
Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 2/11
 18%
Wysłany: 2015-12-06, 15:50   

Instalacja gazowa była fabrycznie z samochodem.
We wtorek mam wizytę u elektryka-zapewne jakąś diagnoza będzie
 
     
rajtkezjusz 


Model Samochodu: AVEO T300 1.3 95KM
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 29 Kwi 2015
Posty: 89
Skąd: POMORSKIE
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 8/19
 42%
Wysłany: 2015-12-06, 16:27   

Fajnie jakby znalazł. A co do instalacji-fabryczna,czy nie ulega rozkalibrowaniu-a dokładniej wtryskiwacze. Często ludzie sugerują się ceną instalacji,a to ma odzwierciedlenie w komponentach. Najczęściej montuje się słabą listwę wtrysków.Po czasie dawkowanie lpg ulega przekłamaniu ,co wychwytuje sonda -skład spalin. Jak elektryk nie znajdzie,to może zajedź do gaziarza ,który sprawdzi stan instalacji,może pomóc drobna korekta .Fabryczna instalacja była z fabryki,czy domontowywana u dealera na zlecenie chevroleta? (Np KIA z lpg ma inny zbiornik benzyny-mniejszy,aby wszedł lpg ,wzmocnione części silnika i to rozumiem za auto fabrycznie przystosowane do lpg).
_________________
Fajne autko z tego AVEO,a mam już drugie :)
 
     
Xsardas 

Model Samochodu: Cruze 1.8 LPG
Dołączył: 28 Lis 2015
Posty: 29
Skąd: Warszawa
Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 2/11
 18%
Wysłany: 2015-12-06, 16:35   

Byłem w czerkamie tydzień temu-wymienili mi reduktor i wgrali nowe mapy. Mechanik stwierdził że instalacja jest w dobrym stanie i to sprzęt.z.wyższej półki. Sama instalacja nie jest podłączona do sond, woec błędy wylapuje komputer samochodu,a gazowy nie jesy wpiety pod sondy. Stwierdził żebym wybrał się do elektryka bo to problem kabli bądź samej sondy.we torek będę.wiedział wiecej
 
     
rajtkezjusz 


Model Samochodu: AVEO T300 1.3 95KM
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 29 Kwi 2015
Posty: 89
Skąd: POMORSKIE
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 8/19
 42%
Wysłany: 2015-12-06, 17:26   

Xsardas napisał/a:
Sama instalacja nie jest podłączona do sond, więc błędy wylapuje komputer samochodu,a gazowy nie jesy wpiety pod sondy.


Przełącz auto na pb ,skasuj błędy-jesli nie masz ELMO to odpinając aku i wtedy pojeździ ze 2 dni na pb-ponad 100 km. Jeśli błędy się nie pojawią,to problemem wskazuje na lpg .

Piszesz ,że sonda 2 u ciebie zgłasza błędy -sonda 2 nie steruje silnikiem,tylko testuje sprawność układu katalitycznego .Ta sonda sprawdza poprawność działania katalizatora i w przypadku nieprawidłowości w najlepszym przypadku (i najczęściej tak bywa) zgłosi błąd w postaci braku lub nieprawidłowej pracy katalizatora. Co objawi się stosowną kontrolką na desce rozdzielczej. Proponuję emulator jaki podałem wcześniej ,często gaziarze to stosują,sami polecają na swoim forum -ale to do twojej decyzji.
_________________
Fajne autko z tego AVEO,a mam już drugie :)
 
     
Xsardas 

Model Samochodu: Cruze 1.8 LPG
Dołączył: 28 Lis 2015
Posty: 29
Skąd: Warszawa
Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 2/11
 18%
Wysłany: 2015-12-08, 18:49   

Cześć. Byłem dzisiaj ma diagnostyce. Okazało się że wymieniona sonda 2 jest do captivy a nie cruza. Po założeniu starej na benzynie wyskakuje błąd "błąd grzałki sonda nr 2"-po założeniu starej akato muli jak cholera a na złej jeździło żwawo. Mechanik poradził wymianę drugiej sondy na oryginał. Pytanie do użytkowników - zamówić oryginał (4 dni)i 300 zł czy kupić zamiennik i nie czekać czy uzywka z allegro?
 
     
pool80 

Model Samochodu: Cruze 4d LT 1.8 mt5 KL7 BRC24.11
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 11 Cze 2014
Posty: 474
Skąd: polska
Poziom: 20
HP: 8/893
 1%
MP: 426/426
 100%
EXP: 8/52
 15%
Wysłany: 2015-12-08, 20:45   

Czyli poniekąd miałem rację, że sonda od Denso jest skopana. :mrgreen:
 
     
Xsardas 

Model Samochodu: Cruze 1.8 LPG
Dołączył: 28 Lis 2015
Posty: 29
Skąd: Warszawa
Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 2/11
 18%
Wysłany: 2015-12-08, 20:49   

Jutro będę szukał po Warszawie oryginału ale bes czekania się nie obejdzie. Auto po.założeniu statej sondy ma 70km-nie da się jeździć.sonda może powodować aż takie problemy?na tej denso palił się check ale nie było różnicy w mocy
 
     
rajtkezjusz 


Model Samochodu: AVEO T300 1.3 95KM
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 29 Kwi 2015
Posty: 89
Skąd: POMORSKIE
Poziom: 8
HP: 0/159
 0%
MP: 76/76
 100%
EXP: 8/19
 42%
Wysłany: 2015-12-08, 21:10   

1 sonda steruje silnikiem,2 sonda sprawdza czy pomiary na niej różnią się od tej 1 ,jesli nie,to stwierdzają niesprawność katalizatorów,jesli tak,tzn ,że katy sa sprawne. Jesli różnice są niewielkie,to wskazują błąd układu katalitycznego. Ale w niektórych autach 2 sonda może mocno wpływać na silnik-celem zabezpieczenia katalizatorów . W maździe nie miała wpływu 2 sonda na silnik-ot wykazywała niesprawność katalizatorów (bo ich nie miałem). W cruzaku może być inaczej co napisałem wyżej w swoim poście. Przy jeździe na lpg zauważyłem porady,aby nie oszczędzać na sondzie.
_________________
Fajne autko z tego AVEO,a mam już drugie :)
 
     
Xsardas 

Model Samochodu: Cruze 1.8 LPG
Dołączył: 28 Lis 2015
Posty: 29
Skąd: Warszawa
Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 2/11
 18%
Wysłany: 2015-12-12, 14:33   


Tutaj błędy komputera-z ostatniej wizyty. Jeśli ktoś bardziej doświadczony będzie umiał powiedzieć coś więcej to proszę o pomoc-sam spróbuje rozszyfrować wszystkie kody oprócz opisanych błędów sond labmda. (Jak ktoś zna dobrą stronkę z kodami to proszę podrzucić:) ) Oryginalna Sonda nr 2 została już zamówiona i będzie w pon. W środę auto cały dzień zostaje u mechanika. Autko straciło na mocy i kulturze pracy,ale spalanie nie wzrosło jakoś wybitnie- na gazie autko ma większego kopa,ale czy wolno jeździć na gazie w takiej sytuacji?
Najważniejsze czy powinienem się martwic na zapas katalizatorem?Mam nadzieję, ze auto weszło w tryb awaryjny żeby chronić katalizator ,ale czy już może być po katalizatorze? Przy myciu auta poprosiłem siostrę żeby przegazowała auto, żebym mógł się przyjrzeć wydechowi. Spaliny nie posiadają żadnego białego dymu, a auto w miarę dmucha z rury :cry:
 
     
Xsardas 

Model Samochodu: Cruze 1.8 LPG
Dołączył: 28 Lis 2015
Posty: 29
Skąd: Warszawa
Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 2/11
 18%
  Wysłany: 2015-12-17, 22:05   


Zakupiłem oryginalną sonde 2 do Chevroleta w miejesce tej niewłaściwej. Auto trafiło na dwa dni do mechanika. Jak tylko założyli sondę to okazało się, że auto jeździ igła,ale przezornie kazałem zostawić auto do sprawdzenia i poprosiłem przez tel. zeby mechanik pojeździł nim trochę jezcze 1 dzień. Okazało się, że na drugi dzień check znowu zawitał na desce :| ,a chevy się przymulił. Auto kolejny dzień zostało w warsztacie-stawiam na katalizator,ale mogę się mylić. Czy ktoś wymieniał wkład do katalizatora w Cruzie?Jak się sprawuje auto po takiej operacji?Pozdrawiam
 
     
rwicik 


Model Samochodu: Cruze 1,8
Pomógł: 11 razy
Wiek: 51
Dołączył: 15 Sty 2013
Posty: 304
Skąd: Tarchomin DC
Poziom: 16
HP: 5/556
 1%
MP: 265/265
 100%
EXP: 12/39
 30%
Wysłany: 2015-12-18, 07:17   

A co z LPG?
_________________
Pozdrawiam, wicik.eu
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: