Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: nieaktualne
2013-02-16, 06:13
Wydajność ogrzewania.
Autor Wiadomość
miHu 
odźwierny

Model Samochodu: Aveo II+ sedan 1,2 8V z BRC seq24, 2007/2008
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 20 Mar 2010
Posty: 282
Skąd: EPJ
Poziom: 15
HP: 0/488
 0%
MP: 233/233
 100%
EXP: 25/35
 71%
Wysłany: 2012-02-08, 23:13   

Ja bym wymienił termostat. Koszt nie duży, można samemu wymienić. Termostat 25 zł + ok 1 l. płynu na dolewkę i ze 30 min czasu.
_________________
"Ten typ tak ma?" - oto jest pytanie
 
     
sierstek 


Model Samochodu: Chevrolet Aveo Sedan 2011, 1.3 diesel, 95 KM
Dołączył: 11 Sty 2012
Posty: 43
Skąd: Wojkowice
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 5/13
 38%
Wysłany: 2012-02-09, 13:27   

Na co dzień jeżdżę sedanem w diesel, niestety pech chciał że gość mi w przód przywalił cofając i mam w zastępstwie hatchback-em Aveo w benzynie i grzeje lepiej niż mój sedanik.
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 110/2753
 4%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2012-02-09, 15:36   

ultorrotlu, jedź do ASO przecież auto masz na gwarancji więc bez żadnej łaski muszą Ci sprawdzić ten termostat i ewentualnie wymienić na nowy.


sierstek napisał/a:
Na co dzień jeżdżę sedanem w diesel, niestety pech chciał że gość mi w przód przywalił cofając i mam w zastępstwie hatchback-em Aveo w benzynie i grzeje lepiej niż mój sedanik.


W zimę diesel jest gorszy do dogrzania niż benzyniak więc stąd ta różnica.
 
     
ultorrotlu 

Model Samochodu: T255 2010
Dołączył: 26 Lut 2011
Posty: 43
Skąd: Śląsk
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 5/13
 38%
Wysłany: 2012-02-09, 16:24   

Marco napisał/a:
jedź do ASO

Byłem. Powiedzieli, że wszystko jest w porządku. To samo powiedzieli na samoczynnie włączający się alarm, a przy innej wizycie mówili to samo odnośnie innych problemów, które zgłaszałem. Ta gwarancja jest bezwartościowa, a za przegląd każą płacić 800 pln...
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 110/2753
 4%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2012-02-09, 16:34   

Zmień serwis lub zgłoś te problemy do centrali Chevroleta.

Tu KLIK masz dane kontaktowe.
 
     
ryjek 


Model Samochodu: Chevrolet Aveo
Pomógł: 6 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Gru 2010
Posty: 723
Skąd: Czerwionka-Leszczyny
Poziom: 24
HP: 27/1353
 2%
MP: 646/646
 100%
EXP: 25/68
 36%
Wysłany: 2012-02-09, 17:24   

ultorrotlu do jakiego serwisu jezdzisz'?
_________________
aveo sedan 1.4 SOHC
Opel tigra 1.6 16v
aveo hatchback 1.2 SOHC-ojca

 
     
ultorrotlu 

Model Samochodu: T255 2010
Dołączył: 26 Lut 2011
Posty: 43
Skąd: Śląsk
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 5/13
 38%
Wysłany: 2012-02-09, 21:53   

Do Fijałkowskiego w Rybniku.
 
     
Maxus 

Model Samochodu: Aveo T300 1.2 86km LT
Wiek: 30
Dołączył: 26 Lis 2011
Posty: 33
Skąd: Poznan
Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 6/11
 54%
Wysłany: 2012-02-11, 23:06   

Po pozostawieniu aveo na dworze przy -19 , sadze ze nagrzac auto jest ciezko :D , dobrze ze mam garaz ,ale co do wydajnosci to fakt aluminiowe silniki niestety szybko sie nagrzewaja i strasznie szybko traca cieplo.

P.S

Dlaczego w Aveo nie ma pomiaru temp cieczy na wskaznikach ??

Drobna oszczednosc czy niechec kontroli przez uzytkownikow sprawia iz wycofuja sie z tego, albo chca nam szybciej zacierac silniki......
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 110/2753
 4%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2012-02-11, 23:14   

Maxus napisał/a:
co do wydajnosci to fakt aluminiowe silniki niestety szybko sie nagrzewaja i strasznie szybko traca cieplo.


Aluminiowa jest tylko głowica zresztą tak jak prawie w każdym innym aucie a blok wykonywany jest z żeliwa no chyba że w T300 zastosowano już blok ze stopu aluminium i krzemu w co wątpię :->

Maxus napisał/a:
Dlaczego w Aveo nie ma pomiaru temp cieczy na wskaznikach ??


W T300 nie ma? :shock: w poprzednich modelach Aveo jest.

Maxus napisał/a:
Drobna oszczednosc czy niechec kontroli przez uzytkownikow sprawia iz wycofuja sie z tego, albo chca nam szybciej zacierac silniki......


Nawet jeśli nie masz wskaźnika to na pewno masz kontrolkę.

 
     
ryjek 


Model Samochodu: Chevrolet Aveo
Pomógł: 6 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Gru 2010
Posty: 723
Skąd: Czerwionka-Leszczyny
Poziom: 24
HP: 27/1353
 2%
MP: 646/646
 100%
EXP: 25/68
 36%
Wysłany: 2012-02-12, 10:59   

ja akurat na fijałkowskiego nie mogę narzekać,chyba że teraz się tam coś zmieniłło,męcz ich do końca a nie to rozmawiaj z szefem i już.Dziwne że w t300 nie ma wzkażnika temperatury :-/ a w komputerze pokładowym jest jakaś funkcja by zobaczyć temperaturę silnika?
_________________
aveo sedan 1.4 SOHC
Opel tigra 1.6 16v
aveo hatchback 1.2 SOHC-ojca

 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 110/2753
 4%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2012-02-12, 11:31   

ryjek napisał/a:
a w komputerze pokładowym jest jakaś funkcja by zobaczyć temperaturę silnika?


Za tego co teraz zobaczyłem to nie ma wskaźnika ani analogowego ani cyfrowego. Jest tylko wyżej wymieniona czerwona kontrolka w obrotomierzu która informuje o przegrzaniu się płynu w układzie chłodzenia.

Jedyną opcją jaka jest aby zobaczyć aktualną temperaturę płynu jest podpięcie się skanerem pod OBDII.
 
     
Maxus 

Model Samochodu: Aveo T300 1.2 86km LT
Wiek: 30
Dołączył: 26 Lis 2011
Posty: 33
Skąd: Poznan
Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 6/11
 54%
Wysłany: 2012-02-12, 23:40   

Marco , nawet nie wiem czemu wywalili wskaznik cieczy ? czyzby jakas moda ? w innych autach jak ogladalem to tez juz nie ma np. Kia Venga , Skoda fabia .... Tylko dali kontrolke od przegrzania , no ale jak juz sie zaswieci to koniec !@
 
     
nieaktualne 

Model Samochodu: Sprzedany
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 31 Sty 2010
Posty: 1458
Skąd: EPA
Poziom: 32
HP: 110/2753
 4%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 74/111
 66%
Wysłany: 2012-02-13, 14:43   

Maxus, miałem kiedyś na krótki czas Fiata Seicento i też nie maił wskaźnika temperatury cieczy.

Co do twoich obaw to spokojnie bo od momentu zapalenia się kontrolki do przegrzania i zatarcia się silnika to jeszcze długa droga.
 
     
ultorrotlu 

Model Samochodu: T255 2010
Dołączył: 26 Lut 2011
Posty: 43
Skąd: Śląsk
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 5/13
 38%
Wysłany: 2012-02-13, 19:30   

miHu napisał/a:
Ja bym wymienił termostat. Koszt nie duży, można samemu wymienić. Termostat 25 zł + ok 1 l. płynu na dolewkę i ze 30 min czasu.


I tak właśnie zrobiłem. Tak jak napisałeś, zmieściłem się spokojnie w 30 minutach. A efekt ....? :mrgreen: W aucie gorąco, kurtka rozpięta, wskazówka w połowie skali :-D Innymi słowy jestem zadowolony. W ASO moja noga postanie już tylko raz, bo znowu zardzewiał mi wlew do baku, który jakiś czas temu naprawiali w ramach gwarancji z tego samego powodu. A swoje przeglądy za setki złotych i pseudodiagnozy mogą sobie wsadzić.

Pozdrawiam
 
     
kachim66@op.pl 
chimek


Model Samochodu: aveo, 206 żony
Wiek: 53
Dołączył: 11 Gru 2012
Posty: 9
Skąd: Wilcza, Śląsk
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 8/9
 88%
Wysłany: 2012-12-13, 14:40   

wtrące parę groszy dmuchawa na wyższym biegu zawsze będzie dawać chłodniejsze powietrze poniewarz powietrze przepływające przez wymiennik nie zdąży sie odpowiednio nagrzać a
szybkość nagrzewania zależy też od stylu jazdy(łagodnie traktowany gaz wolniejsze nagrzewani jeżdzę moim chevi już 6 lat więc co nieco go poznałem
_________________
chimek
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: