Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: C77
2013-02-14, 01:24
Mg?a na przedniej szybie - dzia?anie ukrytej klimy na szyb?
Autor Wiadomość
kiniu
Cruze 1.6 Base+

Model Samochodu: Chevrolet
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 09 Sty 2010
Posty: 240
Skąd: Tarnów
Poziom: 14
HP: 0/426
 0%
MP: 203/203
 100%
EXP: 16/33
 48%
Wysłany: 2010-06-10, 18:50   

Witam.
Pisze z trasy z tel kom tak wiec bedzie tylko krotkie pytanie. Czy u Was tez tak jest ze jak wlaczycie kierunek nawiewu na szybe przednia to automatycznie wlacza sie klima. Dodam ze klima manualna. Jestem w trasie w w serwisach do ktorych dzwonilem z okolicy to jedni mowia ze tak ma byc inni ze nie. Zauwazylem to w nocy ze klima wlacza sie z automatu przy takim kierunku /ale dioda na klime sie nie zapala ale wali chlodem/ Inny kierunek nawiewu to klime trzeba wlaczyc recznie. Jak to jest u Waso troche sie zaniepokoilem.
_________________
==
Pozdrawiam
 
     
jarex15 

Model Samochodu: CRUZE 2.0 LS +
Wiek: 40
Dołączył: 28 Mar 2010
Posty: 14
Skąd: Szczecin
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 4/8
 50%
Wysłany: 2010-06-10, 20:54   

Potwierdzam też tak mam. Jak na szybę dasz nawiew to odrazu się klima włącza.
 
     
kiniu
Cruze 1.6 Base+

Model Samochodu: Chevrolet
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 09 Sty 2010
Posty: 240
Skąd: Tarnów
Poziom: 14
HP: 0/426
 0%
MP: 203/203
 100%
EXP: 16/33
 48%
Wysłany: 2010-06-11, 18:32   

Witam.
Podobno w nowym oprogramowaniu tak jesr w zwiazku ze skargami na zaparowana przednia szybe. Jednak gosciu z centrali powiedzial ze jak wgrywali nowy soft to mogli zamiast klimy recznej wybrac automatyczna i w tym przypadku tez tak bedzie bo przycisk nawiewu na szybe w recznej pokrywa sie z przyciskiem klimy w automatycznej.
Jak wroce z urlopu to jestem uwowiony na powtotrne wgranie softu.
_________________
==
Pozdrawiam
 
     
jar76 


Model Samochodu: Chevrolet
Pomógł: 19 razy
Wiek: 40
Dołączył: 20 Cze 2009
Posty: 687
Skąd: Śląsk
Poziom: 23
HP: 12/1225
 1%
MP: 585/585
 100%
EXP: 54/65
 83%
Wysłany: 2010-06-11, 19:45   

kiniu napisał/a:
Witam.
Podobno w nowym oprogramowaniu tak jesr w zwiazku ze skargami na zaparowana przednia szybe. Jednak gosciu z centrali powiedzial ze jak wgrywali nowy soft to mogli zamiast klimy recznej wybrac automatyczna i w tym przypadku tez tak bedzie bo przycisk nawiewu na szybe w recznej pokrywa sie z przyciskiem klimy w automatycznej.
Jak wroce z urlopu to jestem uwowiony na powtotrne wgranie softu.


Jaki soft??? Ciekaw jestem gdzie oni ten soft wgrywają że ma coś wspólnego z klimą manualną i pokrętłem nawiewu :lol:
Jak tak czytam wasze problemy i odpowiedź serwisantów, to wychodzi na to że cruz, to nie samochód ,tylko komputer :lol:
_________________
---------------------------------------
Aveo T250 sedan 2009r---1.2 16V 84KM/ BRC SEQUENT 24
---------------------------------------
 
     
kiniu
Cruze 1.6 Base+

Model Samochodu: Chevrolet
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 09 Sty 2010
Posty: 240
Skąd: Tarnów
Poziom: 14
HP: 0/426
 0%
MP: 203/203
 100%
EXP: 16/33
 48%
Wysłany: 2010-06-12, 06:53   

Jakie pokretlo nawiewu ? i co to wnosi do tematu.

Wgrywajac nowe oprogramowanie do modulu nadwozia w jednym z krokow jest pytanie jaki jest modul klimatyzacji reczny czy automatyczny (tak jest na 100% bo sam to widzialem podczas wgrywania).
Do modulu nadwozia mialem wgrywany soft w zwiazku z problemem swiatel opisywanym w innym temacie. Wgrywa sie calosc a nie tylko kawalek softu dotyczacy swiatel.
W kazdym badz razie przed zmiana softu klima nie wlaczala sie z automatu a po zmianie niestety juz tak.
Prosze innych kolegow o nie pisanie postow j.w. nic nie wnoszacych do tematu.
_________________
==
Pozdrawiam
 
     
jar76 


Model Samochodu: Chevrolet
Pomógł: 19 razy
Wiek: 40
Dołączył: 20 Cze 2009
Posty: 687
Skąd: Śląsk
Poziom: 23
HP: 12/1225
 1%
MP: 585/585
 100%
EXP: 54/65
 83%
Wysłany: 2010-06-12, 08:03   

Cytat:
Jakie pokretlo nawiewu ?

Fakt , mój błąd, nie zobaczyłem jak to jest rozwiązane i napisałem z rozpędu.
Cytat:
i co to wnosi do tematu.

A i owszem mogło by wnieść i to bardzo wiele.

Cytat:
Wgrywajac nowe oprogramowanie do modulu nadwozia w jednym z krokow jest pytanie jaki jest modul klimatyzacji reczny czy automatyczny (tak jest na 100% bo sam to widzialem podczas wgrywania).
Do modulu nadwozia mialem wgrywany soft w zwiazku z problemem swiatel opisywanym w innym temacie. Wgrywa sie calosc a nie tylko kawalek softu dotyczacy swiatel.
W kazdym badz razie przed zmiana softu klima nie wlaczala sie z automatu a po zmianie niestety juz tak.

To byłeś przy wgrywaniu softu i pozwoliłeś sobie go źle wgrać? :lol:
Kod:
Prosze innych kolegow o nie pisanie postow j.w. nic nie wnoszacych do tematu.

TAK JEST PANIE MODERATORZE :salut:
A ja jako że to polskie forum ,proszę o posługiwanie się polskimi znakami, czy to się pisze z komputera czy z telefonu :-D
_________________
---------------------------------------
Aveo T250 sedan 2009r---1.2 16V 84KM/ BRC SEQUENT 24
---------------------------------------
 
     
kiniu
Cruze 1.6 Base+

Model Samochodu: Chevrolet
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 09 Sty 2010
Posty: 240
Skąd: Tarnów
Poziom: 14
HP: 0/426
 0%
MP: 203/203
 100%
EXP: 16/33
 48%
Wysłany: 2010-06-12, 11:26   

Z mojej strony kolego jar76 EOT. Szkoda czasu.
_________________
==
Pozdrawiam
 
     
krucyfiks 
CRUZE 2.0 LS PLUS


Model Samochodu: Chevrolet CRUZE 2.0 16V LS PLUS
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 26 Mar 2010
Posty: 280
Skąd: śląsk
Poziom: 15
HP: 0/488
 0%
MP: 233/233
 100%
EXP: 23/35
 65%
Wysłany: 2010-06-16, 17:02   

KINIU masz całkowitą rację klimatyzacja w moim Cruzie też załancza sie automatycznie przy naciśnięciu przycisku przedniej szyby sprawdzałem.Mnie to nieprzeszkadza a powiem więcej nawet lepiej odparowywuje szyba podczas deszczu i pluchy,a jesli nie chcesz by szła klima klikasz na przycisk (szyba - nogi) i wszystko jest oki.To jest bardzo dobre do szybkiego odparowania na początek.I kolejny fak jest taki że to wszystko jest wina wgranego oprogramowania czyli softu.My mamy wszyscy w cruzach do wersji LS klimatyzację półautomatyczną ponieważ wszystkie pokrętła i przyciski sterowane sa elektrycznie poprzez komputer(sterownik) ustawiamy tylko intensywność nadmuchu.Mozna to zaobserwować samemu np. podczas zmiany samego miejsca nadmuchu,nastepuje maleńka zwłoka czasowa i zostaje przesterowany kolejny nadmuch,wszystkim steruje komputer(sterownik)
Natomiast wersje LT to już pełny Klimatronik, gdzie ustawiona temperatura chłodzenia tylko jeden raz może nam schładzać smochód przez całe życie ,bez konieczności ponownej regulacji,mając klimatronika poprostu możemy zapomnieć całkowicie o klimie. Automatycznie zwieksza silę nadmuchu zimnego powietrza gdy samochód jest nagrzany i stopniowo obniża obroty wentylatora w momecie gdy temperatura spada lub wzrasta do żądanej i tak utrzymuje ją czujnik temperatury , a wszystko to pokazuje nam panel w kokpicie naszej fury i piękny słupek przypominający Equalizer.
_________________

Ludzie są jak oczy, innych widzą, siebie nie
 
     
SanDiego 
1.6 LS PLUS (2009)


Model Samochodu: Chevrolet Cruze
Pomógł: 6 razy
Wiek: 30
Dołączył: 13 Lut 2010
Posty: 529
Skąd: Olsztyn
Poziom: 21
HP: 9/996
 1%
MP: 475/475
 100%
EXP: 11/56
 19%
Wysłany: 2010-06-20, 20:41   

U mnie z tymi szybami jest tak samo jak u Was panowie i nieciekawie to wygląda bo po co ma mi się gaz marnować na szybę jak jest to niepotrzebne?
_________________
Poprzednio Opel Astra F 1,4 60 KM 8V
 
     
kiniu
Cruze 1.6 Base+

Model Samochodu: Chevrolet
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 09 Sty 2010
Posty: 240
Skąd: Tarnów
Poziom: 14
HP: 0/426
 0%
MP: 203/203
 100%
EXP: 16/33
 48%
Wysłany: 2010-06-21, 14:02   

Witam,
Byłem dziś w ASO i ponownie wgrywali oprogramowanie. Jednak sam serwisant stwierdził, że coś pozmieniali, bo poprzednio była w jednym z kroków możliwość wyboru klimy ręcznej czy automatycznej, teraz tego nie ma. Identyfikuje po VIN'ie i wgrywa co mu się podoba (co przewidziano do danego samochodu).
Gostek twierdził, że z automatycznym włączeniem klimy to mogli tak zrobić, bo był podobno problem z parującą szybą i w ten sposób to rozwiązali.

Tak więc chyba z tym nic nie zrobimy. Z mojego punktu widzenia naprawili problem ze światłami a popsuli sprawę klimy.
_________________
==
Pozdrawiam
 
     
kysiow 
Cruze 2.0 LS+

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 02 Kwi 2010
Posty: 41
Skąd: Stalowa Wola
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 3/13
 23%
Wysłany: 2010-06-22, 07:33   

Poprzedni samochód jaki miałem Ford Mondeo też miał klimatyzację ustawioną w ten sposób, że kiedy włączało się nawiew przedniej szyby, automatycznie włączała się klima. Na plus w stosunku do Cruze było to, że automatycznie włączała się kontrolka sygnalizująca pracę klimy. Byłoby miło, gdyby w Cruze też było to sygnalizowane.

Nie rozumiem, czemu Wam to przeszkadza. Tak jak zostalo to opisane wcześniej, następuje odparowanie szyby, co jest pożądane, gdyż włączamy nawiew aby szyba była przejrzysta.

Pozdrawiam
Krzysztof
 
     
benq77 

Dołączył: 15 Sie 2010
Posty: 1
Skąd: katowice
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 0/9
 0%
Wysłany: 2010-08-17, 06:45   

U mnie jest tak:
Jak dam nawiew na szybę i nogi - szyba zawsze paruje, nawet wyjąłem na próbę filtr przeciwpyłkowy, bo myślałem że zapchany lub zawilgocony- nic nie pomogło, dalej w tej pozycji szyba paruje. Samochud ma 4000tys.km i od nowości tak było.
Po włączeniu nawiewu na samą szybę, złącza się klimatyzacja choć sygnalizacja na panelu nie świeci.
Wydaje mi się że w centrali GM najmniejszym kosztem rozwiązali problem , programując tak, by klimatyzacja była załączana automatycznie po wciśnięciu nadmuchu na szybę i żeby nie drażnić właściciela, nie pokazywało na panelu sygnalizacji jej załączenia ( może właściciel nie zauważy że klima chodzi:)
Swoją drogą odparowanie szyb działa w tej pozycji super szybko, ale to właściciel powinien decydować czy nadmuch na szybę ma być z klimą czy bez.

Ciekawe czy serwis może wgrać starszą wersję oprogramowania , by klima się sama nie włączała w pozycji szyba? Może ktoś to to przerabiał w serwisie , proszę o informację
Pozdrawiam wszystkich właścicieli Cruze
 
     
kiniu
Cruze 1.6 Base+

Model Samochodu: Chevrolet
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 09 Sty 2010
Posty: 240
Skąd: Tarnów
Poziom: 14
HP: 0/426
 0%
MP: 203/203
 100%
EXP: 16/33
 48%
Wysłany: 2010-08-18, 09:02   

Witam,
Jestem już po wizycie w serwisie i niestety na chwilę obecną nie ma możliwości wyłączenie klimatyzacji przy nawiewie na szybę. Byłem na tyle upierdliwy że osobiście rozmawiałem z osobą ze wsparcia z Niemiec która zajmuje się chevroletem. Gość nie wykluczył że będzie nowe oprogramowanie które będzie pozwalało na wyłączenie klimatyzacji, bo już kilka osób zgłaszało tą sprawę.
Na chwilę obecną pozostaje nam interweniować w centrali Chevroleta. Im będzie nas więcej to MOŻE coś z tym zrobią.
Pozdrawiam
_________________
==
Pozdrawiam
 
     
krucyfiks 
CRUZE 2.0 LS PLUS


Model Samochodu: Chevrolet CRUZE 2.0 16V LS PLUS
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 26 Mar 2010
Posty: 280
Skąd: śląsk
Poziom: 15
HP: 0/488
 0%
MP: 233/233
 100%
EXP: 23/35
 65%
Wysłany: 2010-08-19, 13:24   

Powiem że z perspektywy czasu też mnie wkurza brak opcji nawiewu na przednią szybę bez klimy.Może wkońcu coś wymyślą w nowym sofcie!!!!Ciekaw jestem tylko czy Astra IV i Insignia mają tak samo.
_________________

Ludzie są jak oczy, innych widzą, siebie nie
 
     
huri_khan 

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 7 razy
Wiek: 40
Dołączył: 22 Sie 2010
Posty: 581
Skąd: Bytom
Poziom: 22
HP: 11/1106
 1%
MP: 528/528
 100%
EXP: 7/59
 11%
Wysłany: 2011-05-21, 23:02   

Mnie tez to wkurzać zaczyna.
_________________
Zdjęcia zamieszczone przeze mnie na forum można rozpowszechniać na warunkach licencji CC-BY
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: