Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: C77
2013-02-15, 09:02
Interfejs diagnostyczny dla Cruze - Jaki wybrać?
Autor Wiadomość
byq84

Model Samochodu: Cruze 2.0 VCDI 163 KM
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 22 Kwi 2014
Posty: 70
Skąd: Bydgoszcz
Poziom: 7
HP: 0/130
 0%
MP: 62/62
 100%
EXP: 5/16
 31%
Wysłany: 2016-03-25, 10:45   

Podsumowując warto zamówić coś takiego?

http://pl.aliexpress.com/...b8-8d76ff46c7b5

Aktualnie posiadam ELM327 i bez problemu łącze się do Cruza, rozumiem że OP-COM pokażę więcej niż Torque?
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 36
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1524/10164
 15%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2016-03-25, 11:34   

Dragen, próbowałeś wchodzić przez Astrę J?
Cofnięcie do 1.59 spowoduje że znajdziesz się w punkcie wyjścia,
czyli nie pokażą się nowe moduły z którymi możesz się łączyć,
z resztą już miałeś błąd przy próbie łączenia wtedy.
Znalazłem już taki przypadek gościa z captivą, któremu po aktualizacji do 1.60 też zredukowało bazę aut do 10, ale póki co nie wiadomo czemu.

byq84 napisał/a:
Aktualnie posiadam ELM327 i bez problemu łącze się do Cruza, rozumiem że OP-COM pokażę więcej niż Torque?


Tak chiński klon pokaże więcej,
natomiast programować można nim niewiele
np. kalibrację liczników da radę zrobić ale DPF-a nim nie wypalisz - potrzebny oryginał.
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
Dragen

Model Samochodu: Chevrolet Cruze 1.8 LT 2010
Dołączył: 21 Lis 2013
Posty: 78
Skąd: Rz
Poziom: 7
HP: 0/130
 0%
MP: 62/62
 100%
EXP: 13/16
 81%
Wysłany: 2016-03-25, 14:01   

C77 napisał/a:
Dragen, próbowałeś wchodzić przez Astrę J?
Cofnięcie do 1.59 spowoduje że znajdziesz się w punkcie wyjścia,
czyli nie pokażą się nowe moduły z którymi możesz się łączyć,
z resztą już miałeś błąd przy próbie łączenia wtedy.
Znalazłem już taki przypadek gościa z captivą, któremu po aktualizacji do 1.60 też zredukowało bazę aut do 10, ale póki co nie wiadomo czemu.


Dzisiaj spróbuję przez Astre J zobacze co to wyjdzie z tego.

C77 mozna wgrywać starszą wersję ? nie uwalę fejsa ?


Sprawdziłem czy działa na astrze J to dalej nic ;/

Jest jeszcze jakiś sposób aby w op-comie pojawił mi się CRUZE ?

Wgrałem 1.59 ale dalej nie było teraz znowy dałem 1.60 i to samo co przy wersji 1,45
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 36
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1524/10164
 15%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2016-03-29, 12:32   

Musiałbyś poczytać dokładnie na forum twórców,
http://cartechnology.co.uk/showthread.php?tid=6194
bo normalnie aktualizacja i tak odbywa się automatycznie.
Uwalisz chyba tylko jeśli masz Opcoma na płycie V6.
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
Dragen

Model Samochodu: Chevrolet Cruze 1.8 LT 2010
Dołączył: 21 Lis 2013
Posty: 78
Skąd: Rz
Poziom: 7
HP: 0/130
 0%
MP: 62/62
 100%
EXP: 13/16
 81%
Wysłany: 2016-04-09, 17:47   

C77 napisał/a:
Musiałbyś poczytać dokładnie na forum twórców,
http://cartechnology.co.uk/showthread.php?tid=6194
bo normalnie aktualizacja i tak odbywa się automatycznie.
Uwalisz chyba tylko jeśli masz Opcoma na płycie V6.


Słuchaj Kupiłem nowego interfejsa z oprogramowaniem 1.63 ( wgrany programatorem )
Gdy uruchamiam program wyświetla mi się Cruze .

Leczy gdy wchodzę w byle jakie zakładki to wyświetla mi się dalej ten komunikat :



Na moje oko brakuje jakieś pliku tak ?
Jesteś w stanie mi coś teraz doradzić?:)
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 36
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1524/10164
 15%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2016-04-12, 00:04   

Chyba brakuje znacznie więcej niż jednego pliku (tak jak wcześniej miałeś chyba przy 1.59)
ja 1.63 nie używałem.
Będę miał trochę czasu to Ci wrzucę skrina jak powinna wyglądać ta lista na 1.60.
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
Dragen

Model Samochodu: Chevrolet Cruze 1.8 LT 2010
Dołączył: 21 Lis 2013
Posty: 78
Skąd: Rz
Poziom: 7
HP: 0/130
 0%
MP: 62/62
 100%
EXP: 13/16
 81%
Wysłany: 2016-04-12, 08:07   

Ok, dzieki

A da rade coś z tym zrobić ?;/
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 36
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1524/10164
 15%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2016-04-12, 15:50   

Nie wiem bo ja 1.63 nie używałem, jest jeszcze wersja wyższa 1.64, ale to dla nowej insignii,
nie wiem jak to się ma w przypadku Cruze (bo plota niesie że go w tej wersji w ogóle już nie ma), czy się da czy nie i ew. przez co.
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
Dragen

Model Samochodu: Chevrolet Cruze 1.8 LT 2010
Dołączył: 21 Lis 2013
Posty: 78
Skąd: Rz
Poziom: 7
HP: 0/130
 0%
MP: 62/62
 100%
EXP: 13/16
 81%
Wysłany: 2016-04-27, 20:41   

Wymieniłem pompę ABS ze sterownikiem i udało mi się połączyć z interfejsem.
Wiecie może co to jest za błąd?
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 36
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1524/10164
 15%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2016-04-27, 22:16   

To jest chyba właśnie efekt przełożenia pompy ze sterownikiem z innego auta (egzemplarza)
Electronic Brake Control Module się gniewa bo coś mu się nie zgadza :->
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
Dragen

Model Samochodu: Chevrolet Cruze 1.8 LT 2010
Dołączył: 21 Lis 2013
Posty: 78
Skąd: Rz
Poziom: 7
HP: 0/130
 0%
MP: 62/62
 100%
EXP: 13/16
 81%
Wysłany: 2016-04-28, 09:12   

Trzeba będzie zaprogramować sterownik?
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 36
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1524/10164
 15%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2016-05-23, 12:02   

Lista modułów w OPCOM która powinna się pokazać w Cruze po wejściu przez
Diagnostyka :arrow: 2014 :arrow: Astra-J :arrow: Body

_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
pool80 

Model Samochodu: Cruze 4d LT 1.8 mt5 KL7 BRC24.11
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 11 Cze 2014
Posty: 474
Skąd: polska
Poziom: 20
HP: 17/893
 2%
MP: 426/426
 100%
EXP: 8/52
 15%
Wysłany: 2016-06-16, 22:35   

Witam.
Pojawił mi się check engine. Tak nie wiadomo czemu. Auto zachowuje się normalnie.
Ostatnio to miałem tylko wyciek przez odpowietrznik oleju ze skrzyni. Pociekło na wahacz. Tam jakaś kostka jest kable pewnie od abs'u.
Tak zastanawia mnie czy z lpg wszystko ok, czy może sonda.
Pewnie trzeba poczytać co to za błąd.
Na sąsiednim forum polecany jest choćby najtańszy interfejs elm327 + Torque lite. I można dalej dyskutować co jest przyczyną.

http://allegro.pl/obd-sca...6264030700.html

Taki zadziała? przeczytam, skasuję błąd?
Jaką procedurę polecacie...
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 36
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1524/10164
 15%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2016-06-17, 11:39   

Powinien.
BTW pool80, przeczytałeś ten temat od początku?
My na Forum wiemy jakoś od 2010 roku że ELM327 czyta błędy silnika w Cruze
więc jeśli ktoś dopiero teraz na to wpadł to... gratulacje :mrgreen:

Reasumując;
-ELM327 dla silnika
-OP-COM dla pozostałych modułów
-MDI dla programowania

i nie daj się nabrać że można inaczej :-)
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
pool80 

Model Samochodu: Cruze 4d LT 1.8 mt5 KL7 BRC24.11
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 11 Cze 2014
Posty: 474
Skąd: polska
Poziom: 20
HP: 17/893
 2%
MP: 426/426
 100%
EXP: 8/52
 15%
Wysłany: 2016-06-17, 15:10   

Ok, dzięki, prawda jest taka, że ja bladego pojęcia o tym nie miałem. To mój pierwszy błąd w Cruze. Kupiłem ten interfejs, skasowałem przez Torque lite błąd p-0141. Po kilku km na razie cisza. Sprawdziłem jeszcze na kanale, czy kabel cały. Jest cały. Zastanawiałem się nad ty, ostatnio dość mocno pomachał na boki mi mechanik wydechem, zastanawiam się, może kostka, kable coś nie syknęły. Jak się będzie dalej błąd pojawiał, to trzeba porządniej kable sprawdzić wtyczkę, a jak nic nie da to wymiana. ps. Normalnie kluczem nie popuściła sonda.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: