Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/

Poprzedni temat «» Następny temat
Tablet jako jednostka multimedialna
Autor Wiadomość
bartek_tychy

Model Samochodu: Evanda
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 3/14
 21%
Wysłany: 2016-02-05, 19:41   Tablet jako jednostka multimedialna

Witam
Jako że wszystko opisałem w moim temacie, ale pomyślałem że i tutaj dla potomnych warto zostawić ślad.

Chciałem przedstawić opis mojej zabudowy tabletu jako jednostki multimedialnej w naszej Evandzie, więc w końcu się zmobilizowałem i tak oto powstał ten post.
Niestety nie robiłem dużo zdjęć podczas montażu bo w sumie nie ma czego fotografować.

Na początek lista części co potrzebujemy:
Tablet ja wybrałem Asus Nexus 7 3g 32GB - dlaczego Nexus, ponieważ na niego jest napisany customowy Rom Autodroid bez którego funkcjonowanie tabletu w naszej Evandzie byłoby bardzo utrudnione ale o tym później. Sam tablet musiał mieć modem 3g w połączeniu z kartą AERO i opłatą 30zł co 2 miesiące otrzymujemy internet o szybkości LTE o limicie danych 6GB na 2 miesiące, po co nam internet a choćby o to aby Yanosik biegał w tle i informował o miśkach, Google Maps mogło ściągać mapy i działało ewentualnie radio internetowe, nie wspomnę o możliwości oglądania Faceooka, Youtube i co tam sobie dusza nie zapragnie. Koszt tabletu 250zł.

Jako że w aucie pozbyłem się całkowicie radia to zamontowałem wzmacniacz Grundig 2 kanałowy o mocy 60W każdy aby napędzał głośniki, wzmacniacz kupiony za 50 zł a jakościowo na pewno jest lepszy niż jakieś nowe sztuki z allegro w podobnej cenie.

Zasilacz USB 5V - aby zapewnić ładowanie i tabletu i w moim przypadku adaptera Bluetootch zabudowałem zasilacz z 12V na 5V z dwoma gniazdami USB Koszt 25zł

Adapter audio Bluetootch - nie jest niezbędny ponieważ można połączyć bezpośrednio tablet ze wzmacniaczem kablem, na początku też tak u mnie było, wcześniej kombinowałem z kilkoma różnymi wtyczkami jack do tabletu, aż uszkodziłem gniazdo w tablecie, niestety w Evandzie jest mało miejsca z boku i w końcu wyłamałem gniazdo, z pomocą przyszedł adapter audio z takim rozwiązaniem spinamy adapter ze wzmacniaczem kablem jack, wpinamy do naszej przetwornicy aby go zasilić a sama muzyka po Bluetootch jest przesyłana z tabletu do adaptera. Koszt 30 zł

Kabel OTG-Y i Kabel USB-Micro USB - sam kabel OTG-Y potrzebujemy aby móc jednocześnie ładować tablet i mieć połączony np. Pendrive którym przenosimy nową muzykę. Ja osobiście z kabla OTG-Y mam przedłużkę USB wyciągniętą do schowka i w tym miejscu wpinam Pendrive do tabletu, drugi kabel USB-MicroUSB potrzebujemy aby spiąć kabel OTG-Y z naszym Zasilaczem USB koszt dwóch kabli 15zł

Łączny koszt sprzętu 370zł a tyle radości :)

Kiedy mamy już skompletowany cały sprzęt możemy się brać do roboty.
Zasilacz USB spinamy z kostką która została nam po starym radiu, min. mamy tam +12V po zapłonie, do zasilacza wpinamy adapter audio i kabel USB-MICROUSB, który następnie spinamy z kablem OTG-Y i który wpinamy do tabletu. Kwestie kabelków mamy załatwioną.

Montaż tabletu w ramce może i nie jest bardzo fachowy, ale gwarantuje że najbardziej skuteczny, opis chyba zbędny, oprócz tego że z boku ramki zrobiłem kilka dziur aby przepleść paski plastikowe, oczywiście po wsadzeniu ramki w konsolę dziury są niewidoczne.

Kolejnym krokiem jest samo przygotowanie tabletu od strony programowej.

Na wstępie musimy wyposażyć się w program Nexus Root ToolKit, którym będziemy przeprowadzać wszystkie zmiany.
Na początku w tablecie musimy w opcjach programistycznych odblokować debugowanie USB, następnie za pomocą programu przywracamy tablet do wersji z androidem 4.4.4 (KitKat), teraz każdy Nexus będzie miał zainstalowanego Lolipopa 5.1. Robimy to w zakładce Flash Stock + Unroot
Po przywróceniu androida do wersji 4.4.4 musimy odblokować Bootloadera, a następnie wykonać root tabletu, program jest bardzo intuicyjny i czytając tylko jego podpowiedzi wszystko zrobimy bez żadnych zgrzytów.
Jak już mamy zrootowany tablet, możemy przejść do instalowania kolejnych programów.
Na początek musimy ściągnąć takie pozycje:
Rom SlimKat odpowiedni dla wersji androida i wersji naszego Nexusa http://www.slimroms.net/i...pported-devices
Autodroid - jest to oprogramowanie które pozwoli nam umieścić więcej przycisków na dole tabletu http://forum.xda-develope...im-kat-t2826317
a tak to wygląda

Kangaroo Kernel - Kernel który umożliwi funkcjonowanie kabla OTG-Y http://d-h.st/LZq
I tzw. GAAPSY czyli zestaw aplikacji google slimroms.net/jdownloads/slimdownload/stable/Addons4.4/Slim-Addons-mini_gapps.4.4.4.build.9-20150107.zip
Wszystko w takiej kolejności instalujemy za pomocą Nexus Root Toolkit, klikamy na zakładkę Launch a następnie FlashZip.

Gdy mamy wszystko zainstalowane to ze sklepu Google Play pobieramy aplikację TricksterMod i w bodajże zakładce narzędzia musimy ustawić zarządce na ondemand,
Następna aplikacja które polecam to CarWidgetPRo za pomocą której ustawimy takie przyciski które widać u mnie na tablecie,polecam również ADW Launcher który odpowiada za nasz pulpit i za pomocą którego możemy rozciągnąć przyciski z widgetu który dodamy z programu CarWidget Pro.
Jako odtwarzacz muzyki polecam PowerAmp w płatnej wersji.
Po instalacji wszystkiego w ustawieniach wchodzimy w zakładkę USB - Power Event Manager aplikacja służąca za hibernację i wybudzanie tabletu - i włączamy ustawienie Firm Sleep i Fixed Install mode po tych zabiegach wszystko gładko powinno działać.

Całość zabudowana wygląda tak, proszę nie sugerować się pulpitem na tablecie wtedy poprzednia wersja

I tutaj widok jak obecnie prezentuje się tablet w wersji chyba finalnej

I to chyba byłoby na tyle Dzięki :)

Swan20222

Model Samochodu: Nie posiadam
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 0/9
 0%
Wysłany: 2016-09-14, 01:00   

Witam Pana w wstępie chciałbym pogratulować tak fajnego pomysłu jakim jest tablet zamiast radia bardzo spodobał mi się ten projekt i chciałbym go zrealizować u siebie
Chciałbym Pana jako fachowca prosić o kilka porad jeśli oczywiście
mogę ponieważ wszystko już zakupiłem a zatrzymałem się w najtrudniejszym dla mnie kroku i znikąd pomocy

Tablet ten sam wersja WiFi ( root zrobiony ) gdy instaluje autodroida niby coś pokazuje że jest zainstalowane jednakże nic się w tablecie nie zmienia czy trzeba zrobić jakieś inne kroki żeby uaktywnić to ? Tak samo jest z kangaroo kernel tak jakby było zainstalowane ale ich nie było instalowałem je bez slimkit ponieważ kiedy instaluje slimkit wyskakuje komunikat nie pamiętam teraz jaki napewno jest to błąd i co prawda jest wszystko zmienione jednakże aplikacje które są zainstalowane na tablecie typu Google Chrome czy też sklep play nie działają wyskakuje "przepraszamy aplikacja Google Chrome została zatrzymana" czy dałby Pan jakąś radę może coś źle zrobiłem lecz kierowalem się Pana wskazówkami jednak to trochę mało dla kogoś zielonego przeszukałem cały internet lecz nie znalazłem konkretnej odpowiedzi a może łatwiej jest zainstalować ta starsza wersję która pan miał chodzi mi o pierwsze zdjęcie tabletu bardzo bym prosił o pomoc zapewne wiele osób się Pana radzilo jeśli to nie problem również prosiłbym o poradę
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

bartek_tychy

Model Samochodu: Evanda
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 3/14
 21%
Wysłany: 2016-09-16, 06:31   

Witam rozumie że tablet juz jest zrootowany a w trybie recovery jest wgrane twrp.
Zamiast autodroida proponuje wgrac timurs kernel jest stabilniejszy i o wiele szybszy, pod nexusa wifi stad pobierasz https://www.dropbox.com/s...rouper.zip?dl=0

Pierwsze to wrzuć sobie do folderu jakiegoś na sdcard zip z systemem.
Wchodzisz w botloadera (vol-, vol + i power)
Wybierasz klawiszami głośności recovery i zatwierdzasz power.
Otwiera ci się dotykowy twrp.
Wchodzisz w wipe i przesuwasz factory reset żeby potwierdzić. Powtórz to 2 razy.
Następnie wchodzisz w advanced wipe i zaznaczasz sam system. To również 2 razy dla pewności co by żadne śmieci z poprzedniego systemu nie zostały.
Cofasz się do menu głównego i dajesz reboot i recovery. Będzie ostrzeżenie że brak systemu na urządzeniu. Nie przejmuj się :)
Uruchomi ci się jeszcze raz twrp. Teraz instal wybierasz swój system i tyle chwilkę czekasz i dajesz restart.
I tyle.
Wypadałoby żeby był naładowany w minimum 50%.

Jako launcher proponuje pobrać http://chomikuj.pl/kurza/...apk(executable) a wyglada to tak http://s1316.photobucket....lyl8iz.png.html
Na koniec musisz zainstalowac gapsy zeby byl sklep google pod androida 4.2.2 jak takiego masz pobierasz te https://www.androidfileho...060877490000128

Konfiguracje timurs kernel masz opisana tutaj
https://mehrvarz.github.io/nexus-7-usbrom/

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu