bartek_tychy
Model Samochodu: Evanda
Poziom: 6
|
Wysłany: 2016-02-05, 19:41 Tablet jako jednostka multimedialna
|
|
|
Witam
Jako że wszystko opisałem w moim temacie, ale pomyślałem że i tutaj dla potomnych warto zostawić ślad.
Chciałem przedstawić opis mojej zabudowy tabletu jako jednostki multimedialnej w naszej Evandzie, więc w końcu się zmobilizowałem i tak oto powstał ten post.
Niestety nie robiłem dużo zdjęć podczas montażu bo w sumie nie ma czego fotografować.
Na początek lista części co potrzebujemy:
Tablet ja wybrałem Asus Nexus 7 3g 32GB - dlaczego Nexus, ponieważ na niego jest napisany customowy Rom Autodroid bez którego funkcjonowanie tabletu w naszej Evandzie byłoby bardzo utrudnione ale o tym później. Sam tablet musiał mieć modem 3g w połączeniu z kartą AERO i opłatą 30zł co 2 miesiące otrzymujemy internet o szybkości LTE o limicie danych 6GB na 2 miesiące, po co nam internet a choćby o to aby Yanosik biegał w tle i informował o miśkach, Google Maps mogło ściągać mapy i działało ewentualnie radio internetowe, nie wspomnę o możliwości oglądania Faceooka, Youtube i co tam sobie dusza nie zapragnie. Koszt tabletu 250zł.
Jako że w aucie pozbyłem się całkowicie radia to zamontowałem wzmacniacz Grundig 2 kanałowy o mocy 60W każdy aby napędzał głośniki, wzmacniacz kupiony za 50 zł a jakościowo na pewno jest lepszy niż jakieś nowe sztuki z allegro w podobnej cenie.
Zasilacz USB 5V - aby zapewnić ładowanie i tabletu i w moim przypadku adaptera Bluetootch zabudowałem zasilacz z 12V na 5V z dwoma gniazdami USB Koszt 25zł
Adapter audio Bluetootch - nie jest niezbędny ponieważ można połączyć bezpośrednio tablet ze wzmacniaczem kablem, na początku też tak u mnie było, wcześniej kombinowałem z kilkoma różnymi wtyczkami jack do tabletu, aż uszkodziłem gniazdo w tablecie, niestety w Evandzie jest mało miejsca z boku i w końcu wyłamałem gniazdo, z pomocą przyszedł adapter audio z takim rozwiązaniem spinamy adapter ze wzmacniaczem kablem jack, wpinamy do naszej przetwornicy aby go zasilić a sama muzyka po Bluetootch jest przesyłana z tabletu do adaptera. Koszt 30 zł
Kabel OTG-Y i Kabel USB-Micro USB - sam kabel OTG-Y potrzebujemy aby móc jednocześnie ładować tablet i mieć połączony np. Pendrive którym przenosimy nową muzykę. Ja osobiście z kabla OTG-Y mam przedłużkę USB wyciągniętą do schowka i w tym miejscu wpinam Pendrive do tabletu, drugi kabel USB-MicroUSB potrzebujemy aby spiąć kabel OTG-Y z naszym Zasilaczem USB koszt dwóch kabli 15zł
Łączny koszt sprzętu 370zł a tyle radości
Kiedy mamy już skompletowany cały sprzęt możemy się brać do roboty.
Zasilacz USB spinamy z kostką która została nam po starym radiu, min. mamy tam +12V po zapłonie, do zasilacza wpinamy adapter audio i kabel USB-MICROUSB, który następnie spinamy z kablem OTG-Y i który wpinamy do tabletu. Kwestie kabelków mamy załatwioną.
Montaż tabletu w ramce może i nie jest bardzo fachowy, ale gwarantuje że najbardziej skuteczny, opis chyba zbędny, oprócz tego że z boku ramki zrobiłem kilka dziur aby przepleść paski plastikowe, oczywiście po wsadzeniu ramki w konsolę dziury są niewidoczne.
Kolejnym krokiem jest samo przygotowanie tabletu od strony programowej.
Na wstępie musimy wyposażyć się w program Nexus Root ToolKit, którym będziemy przeprowadzać wszystkie zmiany.
Na początku w tablecie musimy w opcjach programistycznych odblokować debugowanie USB, następnie za pomocą programu przywracamy tablet do wersji z androidem 4.4.4 (KitKat), teraz każdy Nexus będzie miał zainstalowanego Lolipopa 5.1. Robimy to w zakładce Flash Stock + Unroot
Po przywróceniu androida do wersji 4.4.4 musimy odblokować Bootloadera, a następnie wykonać root tabletu, program jest bardzo intuicyjny i czytając tylko jego podpowiedzi wszystko zrobimy bez żadnych zgrzytów.
Jak już mamy zrootowany tablet, możemy przejść do instalowania kolejnych programów.
Na początek musimy ściągnąć takie pozycje:
Rom SlimKat odpowiedni dla wersji androida i wersji naszego Nexusa http://www.slimroms.net/i...pported-devices
Autodroid - jest to oprogramowanie które pozwoli nam umieścić więcej przycisków na dole tabletu http://forum.xda-develope...im-kat-t2826317
a tak to wygląda
Kangaroo Kernel - Kernel który umożliwi funkcjonowanie kabla OTG-Y http://d-h.st/LZq
I tzw. GAAPSY czyli zestaw aplikacji google slimroms.net/jdownloads/slimdownload/stable/Addons4.4/Slim-Addons-mini_gapps.4.4.4.build.9-20150107.zip
Wszystko w takiej kolejności instalujemy za pomocą Nexus Root Toolkit, klikamy na zakładkę Launch a następnie FlashZip.
Gdy mamy wszystko zainstalowane to ze sklepu Google Play pobieramy aplikację TricksterMod i w bodajże zakładce narzędzia musimy ustawić zarządce na ondemand,
Następna aplikacja które polecam to CarWidgetPRo za pomocą której ustawimy takie przyciski które widać u mnie na tablecie,polecam również ADW Launcher który odpowiada za nasz pulpit i za pomocą którego możemy rozciągnąć przyciski z widgetu który dodamy z programu CarWidget Pro.
Jako odtwarzacz muzyki polecam PowerAmp w płatnej wersji.
Po instalacji wszystkiego w ustawieniach wchodzimy w zakładkę USB - Power Event Manager aplikacja służąca za hibernację i wybudzanie tabletu - i włączamy ustawienie Firm Sleep i Fixed Install mode po tych zabiegach wszystko gładko powinno działać.
Całość zabudowana wygląda tak, proszę nie sugerować się pulpitem na tablecie wtedy poprzednia wersja
I tutaj widok jak obecnie prezentuje się tablet w wersji chyba finalnej
I to chyba byłoby na tyle Dzięki |
|