Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z TurboDog.exe
Autor Wiadomość
Mrroot

Model Samochodu: Captiva 2.4 LT 2012
Dołączył: 09 Cze 2012
Posty: 2
Skąd: Warszawa
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 1/9
 11%
Wysłany: 2013-05-12, 19:47   Problem z TurboDog.exe

Jak niektorzy z Was wiedza urzadzenie ekranu multimedialnego w Captivie oparte jest na starym Windows CE. Kazda funkcja jak komputer pokladowy, odtwarzacz wideo i audio z karty SD, ustawienia czy nawigacja to po prostu kolejna aplikacja.

Ta odpowiedzialna za nawigacje to TurboDog.exe - jedna z najgorszych mozliwych aplikacji, ktora nota bene zacina czy raczej doszczetnie wywala caly system (ekran szaleje albo resetujac sie non stop, albo uraczajac blue screenem albo totalna sieczka) w momencie gdy wpiszemy mu zbyt dluga trase. Spowodowane jest to mala pamiecia wlasna samego urzadzenia a z racji na to ze urzadzenie ma wlasne podtrzymanie bateryjne reset przed odkrecenie klemow lub wyjecie bezpiecznika nie daje nic. Dopiero gdy trasa staje sie wystarczajaco, "krotka" ekran bootuje sie juz normalnie. Czyli dramat jezeli jestesmy daleko od domu, nie mamy zapasowej nawigacji, nie mamy zasiegu w telefonie, a bedac za granica roaming do Google Maps zjadl nam limit danych w 5 minut.

Instalacja fabrycznych update'ow odbywa sie jak na normalnym komputerze z systemem Windows. Ikonki i okienka Windowsowe mozemy sobie sami wyswietlic przez przycisniecie palcem prawego-dolnego rogu ekranu glownego na 3 do 5 sekund. Zobaczymy wtedy wszystkie katalogi. Wychodzimy spowrotem przez zamkniecie okienka ikonka X. Jak w Windowsie.

Moje pytanie jest nastepujace - czy mozna wywalic TurboDog'a i w jego miejsce zainstalowac inna nawigacje? Jaki to bedzie mialo wplyw na reszte systemu? Czy sa jakies softwarowe alternatywy do calej Chevroletowej nakladki na Windows CE do obslugi samochodu. Sa cale zamienniki urzadzenia ale po co kupowac nowy ekran jak mozna wymienic tylko soft...
 
     
XaRaDaS 


Model Samochodu: Lacetti 1.6 SW
Pomógł: 14 razy
Wiek: 43
Dołączył: 23 Paź 2012
Posty: 898
Skąd: WX
Poziom: 26
HP: 49/1637
 3%
MP: 781/781
 100%
EXP: 59/78
 75%
Wysłany: 2013-05-13, 07:52   

Mrroot, spróbuj odblokować sobie i zapodać jakąś inną navi. W necie swego czasu znalazłem filmik jak odblokować do windowsa CE

http://www.youtube.com/watch?v=iz-ymeyFAfE
_________________
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
 
     
Mrroot

Model Samochodu: Captiva 2.4 LT 2012
Dołączył: 09 Cze 2012
Posty: 2
Skąd: Warszawa
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 1/9
 11%
Wysłany: 2013-05-13, 18:40   

Moim zdaniem to nie taka prosta sprawa, trzeba by bylo sciagnac caly soft na kompa i go przerobic. Ikonka NAVI ekranu glownego odwoluje sie do odpalenia konkretnego pliku. Ale poddales mi pomysl. Moze bedzie mozliwe odpalenie jakiejs innej nawigacji zainstalowanej na karcie SD... Problem bedzie z uruchamianiem bo trzeba go bedzie uruchamiac przez wejscie w ekran Windowsowy i dopiero odpalanie z katalogu.

To sa wlasnie te problemy o jakich mowie. Nie jestem informatykiem z zawodu i nie zajmuje sie takimi rzeczami na co dzien. A tez nie chce aby przez moja zabawe wywalic caly system bez posiadania calosci oprogramowania instalacyjnego Chevroleta jako backapu jak bym cos totalnie zepsul :)
 
     
AdamT

Model Samochodu: 3210
Dołączył: 01 Kwi 2012
Posty: 79
Skąd: 123
Poziom: 7
HP: 0/130
 0%
MP: 62/62
 100%
EXP: 14/16
 87%
Wysłany: 2013-05-13, 19:14   

Da się to zrobić tylko trzeba się zainteresować MortScript. Bardzo często było/jest to wykorzystywane przy odblokowaniu nawigacji na WinCE. Do poczytania m.in. na forum MyNavia, potem trochę czasu i chęci do zabawy :)
 
     
Slawek 

Model Samochodu: Captiva
Wiek: 41
Dołączył: 12 Lut 2013
Posty: 8
Skąd: Warszawa
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 7/9
 77%
Wysłany: 2013-07-06, 05:33   

Niestety bardzo ciężko znaleźć zamiennik z tego względu że całe urządzenie oparte jest na procesorze o architekturze MIPS, a praktycznie żaden producent nie produkuje na ten typ nawigacji. Przy próbie uruchomienia dostaniecie błąd "aplikacje nie jest zgodna z Windows CE"
Na zagranicznym forum znalazłem zamiennik Sygic i opis jak wgrać. Ponoć któraś z wersji iGo była także na ten procesor.

Wszelkie informacje na tym forum
http://translate.googleus...pX6ZRdSKZRlWJXw

Jest też kilka innych informacji - jak odblokować możliwość oglądania filmów podczas jazdy, wgrać informacje o fotoradarach
 
     
lamer 

Model Samochodu: CAPTIVA 2013LTZ, 2.2D, automat
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 12 Paź 2013
Posty: 112
Skąd: Zachód
Poziom: 9
HP: 0/193
 0%
MP: 92/92
 100%
EXP: 12/20
 60%
Wysłany: 2013-10-12, 15:10   

Odświeżam wątek...
Czy ktoś wgrał iGO do swojej Captivy? Z tego co czytałem w podanym linku podczas pracy Navi nie działa wtedy audio więc trochę lipa :(
Udało mi się odblokować odtwarzanie filmów w czasie jazdy chociaż w mojej wersji (klima 2-strefowa) był to zabawa "na czuja" bo na ekranie nie pojawia się button SET i trzeba się domyślać gdzie powinien być.
Czy ktoś próbował instalować/uruchamiać z karty SD jakiekolwiek aplikacje pod Win CE? Np. jakieś gry? W jakiej rozdzielczości pracuje wyświetlacz?
 
     
bubek4070 
bubek4070

Model Samochodu: CAPTIVA
Pomógł: 2 razy
Wiek: 48
Dołączył: 24 Mar 2013
Posty: 114
Skąd: południe PL
Poziom: 9
HP: 0/193
 0%
MP: 92/92
 100%
EXP: 14/20
 70%
Wysłany: 2015-11-10, 15:49   

Mam całą zawartość karty SD z chevroleta i bede kombinował z IGO pozdrawiam wszystkich
 
     
SPEEDCORE 
Marcin

Model Samochodu: CAPTIVIA
Wiek: 37
Dołączył: 10 Sie 2016
Posty: 1
Skąd: Olsztyn
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 0/9
 0%
Wysłany: 2016-08-10, 20:07   

Witam, w mojej Capitivi po naciśnięciu NAVI wyświetla informacje, o zagrożeniach ale po zaakceptowaniu nie startuje nawigacja, w ASO stwierdzili że sobie z tym nie poradzą ale mogą mi ściągnąć nowy ekran za kosmiczne pieniądze. Czy jest możliwość wgrania świeżego TURBO DOGA, i dogrania do niego map??
Na ukraińskim forum namierzyłem że mapy KUDOS do tej navi idą
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: