Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Piny w radiu
Autor Wiadomość
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 38
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1219/10164
 12%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2014-04-03, 14:43   

maro, dzięki temu adapterowi weźmiesz zasilanie + podawany po przekręceniu stacyjki,
nie potrzeba zadrutowywać istniejących bezpieczników ;-)

Masę możesz wziąć z zapalniczki, ale nie musisz jeśli masz kłopoty z wyciągnięciem,
bo w większości w Cruzaku masa jest stała,
chociaż są obwody gdzie jest podawana :-o ale zapalniczce masa jest stała,
tylko się nie dziw bo kostka oryginalnej zapalniczki ma 3 piny, a przewody tylko dwa
gdyż pierwotnie przewidywano w Cruze podświetlenia zapalniczek którego w naszych wersjach nie zrealizowano...
Jak nie możesz wyciągnąć zapalniczki to weź sobie masę np. z przycisku ESP,
tam masa idzie trzecim kabelkiem prócz żółtego i niebieskiego.
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
maro 

Model Samochodu: CRUZE 2009
Pomógł: 7 razy
Wiek: 40
Dołączył: 02 Mar 2014
Posty: 245
Skąd: Warszawa
Poziom: 14
HP: 0/426
 0%
MP: 203/203
 100%
EXP: 21/33
 63%
Wysłany: 2014-04-03, 15:02   

Czyli czerwony kabelek z adaptera do czerwonego kabelka nowego gniazda zapalnicxki a czarny do czarnego Esp :)
Wybaczcie pytania ale jestem zielony z elektryki a boje sie coś upalić
_________________
http://forum.chevrolet.org.pl/viewtopic.php?t=3692
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 38
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1219/10164
 12%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2014-04-03, 15:14   

maro, czarny do trzeciego przewodu z ESP oprócz żółtego (podświetlenie) i niebieskiego (sygnał wyłączający esp), czy to jest czarny czy np. szary nie mam w tej chwili jak sprawdzić, i pamięci też takiej nie mam :-) sam zobaczysz jaki to kolor gdy wyciągniesz wtyczkę z przycisku;)
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 38
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1219/10164
 12%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2015-05-13, 19:16   Bajpas

Krzysiek_81 napisał/a:
Kolego, musiałbyś znależć w skrzynce bezpieczników taki, który dostaje prąd po przekręceniu stacyjki (w Orlando szukał tego kolega wszim, ale dla Cruze może być identycznie) i spod tego bezpiecznika pociągnąć zasilanie.

Żeby to zrobić, potrzebujesz czegoś takiego jak


Ostatnio sam musiałem trochę zmodyfikować podłączenie dla fotochromu, bo BCM wariował
i mogło dochodzić do rozładowań akku przy kilkudniowym postoju,
więc zasilanie przy braku fabrycznej instalacji trzeba było rzucić z ACC.

Do tego skąd wziąć jedno z pewniejszych, łatwiejszych i bezinwazyjnych do pozyskania źródeł prądu po ACC posłużyła wiedza z naszego forum :-)
http://forum.chevrolet.or...p?p=14588#14588


Dalej tak jak Krzysiek_81 wcześniej napisał, robimy podmiankę bezpieczników.



Na pierwszym slot idzie fabryczne zabezpieczenie z miejsca z którego kradniemy zasilanie (w tym przypadku 20A).

Na drugi bezpiecznik zabezpieczający dodatkowy obwód dla urządzenia które chcemy podłączyć.
W przypadku fabrycznego fotochromu jest to akurat 10A "dostępne" w całości tylko dla tego urządzenia.
Oczywiście gdy już dociągniemy prąd po ACC na sam dach możemy z nim dalej robić praktycznie to co się nam żywnie podoba,
pamiętając jedynie o ewentualnym zwiększaniu lub zmniejszaniu wielkości bezpiecznika w drugi slocie - wg potrzeb.
dzięki temu BCM przestaje "wariować" ze swoimi pomiarami po zamknięciu auta i znika nam potencjalne ryzyko rozładowania akku :-)
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
Horte
Horte

Model Samochodu: Orlando 2.0D
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Gru 2015
Posty: 7
Skąd: Wielkopolska
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 6/9
 66%
Wysłany: 2015-12-27, 06:08   

Witam. To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.
Chcę zamontować do swojego Orlando zestaw głośnomówiący. Z zasilianiami nie mam problemu ale zastanawiam się do którego PINu w radiu podpiąć wyciszenie (mute)? Czyżby pin 20 ?
Czy możecie pomóc?
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 38
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1219/10164
 12%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2015-12-27, 23:31   

Horte napisał/a:
Czyżby pin 20 ?
Czy możecie pomóc?


Serdecznie witamy krajana :-)

Co do numerów pinów spróbuj raczej 15.
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
szczuplin 

Model Samochodu: Cruze 1.8
Pomógł: 1 raz
Wiek: 35
Dołączył: 30 Lis 2014
Posty: 143
Skąd: Wałbrzych
Poziom: 11
HP: 0/272
 0%
MP: 130/130
 100%
EXP: 1/25
 4%
Wysłany: 2016-03-09, 20:11   

kolejne pytanie laika ;) potrzebuje podłączyć rejestrator pod stałe zasilanie.


Kupię więc taki adapter.


Mam go wpiąć w miejsce bezpiecznika nr 6 (potem wpiąć w niego bezpiecznik 10 i 20 A , zaprawić kabel ładowarki i będzie po temacie?
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 38
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1219/10164
 12%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2016-03-09, 20:27   

Powinno. Miałem kiedyś tak podłączony antyradar i śmigał ładnie.
Tutaj masz fotkę jak wygląda po wpięciu bypassa
http://forum.chevrolet.or...er=asc&start=15
pamiętaj - dla Cruzaka MiniVal.
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
szczuplin 

Model Samochodu: Cruze 1.8
Pomógł: 1 raz
Wiek: 35
Dołączył: 30 Lis 2014
Posty: 143
Skąd: Wałbrzych
Poziom: 11
HP: 0/272
 0%
MP: 130/130
 100%
EXP: 1/25
 4%
Wysłany: 2016-03-09, 20:40   

Dzięki. 9 zł na alle. Kupione;)
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 38
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1219/10164
 12%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2016-03-10, 12:24   

Następnym razem daj mi szanse na przeczytanie i odpowiedzenie na PW "gościu" :mrgreen: ;-)
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
szczuplin 

Model Samochodu: Cruze 1.8
Pomógł: 1 raz
Wiek: 35
Dołączył: 30 Lis 2014
Posty: 143
Skąd: Wałbrzych
Poziom: 11
HP: 0/272
 0%
MP: 130/130
 100%
EXP: 1/25
 4%
Wysłany: 2016-03-10, 12:57   

pomimo tego nadal czekam na odpowiedz :-P
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 38
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1219/10164
 12%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2016-03-10, 21:14   

Heh, myślałem że już kupiłeś :-)

MiniVal to "rozmiar" bezpiecznika, jego wielkość.

Masz np. w starszych autach bezpieczniki UniVal, w niektórych japońcach MikroVal itd.
W Cruze są bezpieczniki MiniVal,
więc bypass ma być dla MiniVal aby wszedł w cruzakową skrzynkę bezpieczników.

Czyli z tych co podałeś na PW, ten pierwszy
http://allegro.pl/gniazdo...5875348464.html
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
szczuplin 

Model Samochodu: Cruze 1.8
Pomógł: 1 raz
Wiek: 35
Dołączył: 30 Lis 2014
Posty: 143
Skąd: Wałbrzych
Poziom: 11
HP: 0/272
 0%
MP: 130/130
 100%
EXP: 1/25
 4%
Wysłany: 2016-03-17, 08:04   

takich pytań się pewnie nie spodziewacie. Mam już to cudo.

Zastawiam się jak zaprawic kabel do tego niebieskiego ustrojstwa. Na chłopski rozmów - obcinam kabel jak w moim przypadku od rejestratora, wciskam do tej niebieskiej koncówki i na koniec zaciskam. Dobrze rozumuje?

 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 38
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1219/10164
 12%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2016-03-17, 11:47   

Kabel ze ściągniętą izolacją wkładasz w środek aż poczujesz opór,
bierzesz zaciskarkę albo kombinerki i zaciskasz z czuciem,
to prawdopodobnie miedź cynowana więc dużo siły nie trzeba.
I tyle.
Obrabiać termicznie nie ma sensu bo akurat ta izolacja nie jest termokurczliwa.
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: