Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: C77
2013-02-21, 12:42
Czy warto kupi? Orlando?
Autor Wiadomość
szuldek 

Model Samochodu: Nie posiadam
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 2/9
 22%
Wysłany: 2014-11-06, 15:56   

w Alfie nie wiem dokładnie co to za tworzywo sztuczne, ale nie jest gładkie, przypomina imitacja skóry i ładne się komponuje, pomijam środkowy tuner bo to srebrny matowy plastik, no i całość ładnie wygląda, tutaj (w Orlando) jest odwrotnie,
ale zgadza się póki nie zobaczę to się nie przekonam.....zresztą o gustach się nie ........

C77 
Ex-Wódz Org

Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Poziom: 51
HP: 1016/10164
 10%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2014-11-06, 19:02   

rafic napisał/a:
W cruzie masz jedynie obszycie materiałowe na desce rozdzielczej z przodu lecące po długości na drzwi boczne.

to się tak ładnie marketingowo nazywa Dual-Cockpit Design :wink:

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...

katny

Model Samochodu: Peugeot 307
 0%
 100%
EXP: 1/9
 11%
Wysłany: 2016-02-09, 17:52   

Witajcie

Szukam samochodu w którym weekendowo zmieszczę rodzinę 2+2 natomiast od poniedziałku do piątku będę mógł przewieźć trochę gratów potrzebnych w pracy jak np kosiarka. Jedną z opcji a właściwie to faworytem jest Chevrolet Orlando. Przeczytałem kilka testów, obejrzałem różne filmiki na youtubie jak również prześledziłem forum a teraz proszę o poradę i odpowiedź na kilka pytań.

1. Podstawowa sprawa czy warto kupić Orlando z 2013 roku czy lepiej rozejrzeć się za czymś innym? Tu mam dylemat bo przemawia do mnie rok produkcji, wyposażenie itp ale z drugiej strony zastanawiam się czy nie lepiej rozejrzeć się za dwa lata starszym Fordem S-Max lub np Peugeotem 5008. Czy mając podobny wybór poszlibyście jeszcze raz w Orlando?

2. Jeśli już zapadnie decyzja że bierzemy Orlando to czy lepiej kupić 1.8 z LPG czy 2.0 w dieslu(163 km)? Cenowo wychodzi podobnie natomiast do tej pory nigdy nie jeździłem na ropie i nie miałem do czynienia z DPF. Profil poruszania się to ok 20 km dziennie podzielone na 2-3 odcinki plus weekendowo trasa ok 30 km w jedną stronę

3. Wszędzie czytałem o stukach amortyzatorów z tyłu i ogólnym hałasie szczególnie w wersji benzynowej. Czy naprawdę jest to taki wielki problem? Do tej pory jeździłem Nubirą II kombi oraz Peugeotem 307 które też najcichsze nie były

4. Jak wygląda sytuacja z dostępnością części? Czy może być taka sytuacja że auto będzie unieruchomione na tydzień bo nie będzie dostępna dana część?

5. Kontynuując temat części-jak wygląda sprawa z zakupem amortyzatorów. Przeglądałem allegro i nie ma tam żadnych nowych a w intercarsie też lipa bo tylko sachsy na przód.

6. W teście AŚ podali że słabo działa ogrzewanie w aucie. Czy tez macie taki problem czy to raczej wymysł dziennikarzy, ewentualnie wada tego jednego modelu

7. I na koniec jeszcze pytanie o korozję. Czy gdzieś coś już widzicie czy też blachy wyglądają na solidne?

Z góry dziękuje za pomoc i odpowiedzi :)

comtv 

Model Samochodu: Orlando LT+, 1.8+LPG
Poziom: 9
HP: 0/193
 0%
MP: 92/92
 100%
EXP: 1/20
 5%
Wysłany: 2016-02-09, 20:39   

1. Raczej tak, biorąc pod uwagę cenę zakupu. S-max 2013 będzie przecież droższy od Orlando 2013. Więc albo starszy s-max albo młodzsze Orlando. Jak ja kupowałem to chciałem nowe a np. S-max miał dla mnie za wąski bagażnik. Pasował mi Galaxy ale cenowo to Orlando x2.
2. Nie wiem. Diesel chyba jest bardziej dynamiczny, 141 Km w benzynie jest trochę wirtualne, daje radę ale "szału ni ma"
3. Może i czasem stukają, mnie to jakoś specjalnie nie drażni.
4. Nie zdarzyło mi się unieruchomienie auta. Kiedyś zepsuł się jakiś czujnik, na część czekałem parę dni ale auto cały czas było na chodzie.
5. Nie wiem. Ja temat amortyzatorów całkowicie olałem. Są większe problemy.
6. Ogrzewanie jest ok. Nikt u mnie nie narzeka.
7. Owszem. Pojawił się mały odprysk na tylnej klapie przy tej srebrnej chromowanej listwie. To ponoć znany problem - zachodzi tam jakaś reakcja chemiczna między blachą a tym chromem. Było na gwarancji więc pomalowali w ASO całą klapę i podłożyli pod listwę dystanse. Problem więcej się nie pojawił.

katny

Model Samochodu: Peugeot 307
 0%
 100%
EXP: 1/9
 11%
Wysłany: 2016-02-10, 17:16   

comtv napisał/a:
1. Raczej tak, biorąc pod uwagę cenę zakupu. S-max 2013 będzie przecież droższy od Orlando 2013. Więc albo starszy s-max albo młodzsze Orlando. Jak ja kupowałem to chciałem nowe a np. S-max miał dla mnie za wąski bagażnik. Pasował mi Galaxy ale cenowo to Orlando x2.

Dzięki za odpowiedź. O roczniku s-maxa pisałem bo za tą kwotę jak najbardziej chodzą egzemplarze z 2011 roku i z większym przebiegiem plus jakos bardziej podoba mi się Orlando :)

kubab

Model Samochodu: Był Orlando...
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 11/13
 84%
Wysłany: 2016-02-10, 21:24   

1. Dla rodziny 2+2 Orlando jest w sam raz. Zawsze będziesz miał młodszy samochód.
2. 1,8 + LPG jest OK, ale ja muszę wymieniać często rozrząd - robią to w ramach gwarancji nawet po 3 latach, bo jest gwarancja na sam rozrząd. Odnośnie osiągów to szału nie ma, ale dramatu też nie ma.
3. Nie zauważyłem u siebie tego problemu.
4. Serwisuję w ASO i nie ma problemu z dostępnością części - na razie nie spotkałem się z problemami.
5. Patrz punkt 3 i 4
6. Wymysł dziennikarzy - ogrzewanie działa zupełnie dobrze.
7. Korozji u mnie brak.

Odpowiedz do tematu