Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Przy -7*C dziwny dzwiek ?ozyska po odpaleniu
Autor Wiadomość
p1974 

Model Samochodu: cruze 1.8 2013
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 03 Sie 2015
Posty: 48
Skąd: Katowice
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 10/13
 76%
Wysłany: 2015-12-30, 09:46   Przy -7*C dziwny dzwiek łozyska po odpaleniu

Witam kolegów. Odpalam dziś rano po nocy cruzaka 1.8 benzyna/LPG przy -7 stopni C i taki dziwny dzwięk słysze. To takie buczenie które trwało 2 min i potem ustało. Jakby łożysko szumiało przy paskach tam gdzie kameruje. Nie było to bardzo głośne ale przy zamkniętej masce słyszalne. Ten typ tak ma czy mi łozysko pada ? Przebieg 65 tys.
Tu mozna tego posłuchać ...wgralem filmik:

pozdrawiam
p1974
 
     
chevy_power 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo, Chevrolet Cruze
Pomógł: 19 razy
Wiek: 33
Dołączył: 01 Lis 2010
Posty: 756
Skąd: Kraków
Poziom: 24
HP: 27/1353
 2%
MP: 646/646
 100%
EXP: 58/68
 85%
Wysłany: 2015-12-30, 10:06   

Przy niskiej temperaturze może smar zgęstniał na łożyskach? Ja miałem dzisiaj rano podobnie, ale po paru minutach znormalniał.
 
     
wszim 


Model Samochodu: chevrolet orlando 1,8 LPG
Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Wrz 2013
Posty: 394
Skąd: Nowy Sącz
Poziom: 18
HP: 7/711
 1%
MP: 339/339
 100%
EXP: 22/45
 48%
Wysłany: 2015-12-30, 10:51   

Duża szansa że to łożysko rolki docisku paska wielorowkowego. Można kupić nowy docisk, można rozebrać przeczyścić i nasmarować łożysko bo jest otwieralne. Tak jest w oplach więc tu pewnie też.
_________________
Pozdrawiam
 
     
p1974 

Model Samochodu: cruze 1.8 2013
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 03 Sie 2015
Posty: 48
Skąd: Katowice
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 10/13
 76%
Wysłany: 2015-12-30, 10:56   

Smar moze zgęstniał, ale -7 to jescze nie tak źle. Tylko że az 2 minuty łapałby temperature? W innych samochodach nie miałem czegoś takiego.
 
     
wszim 


Model Samochodu: chevrolet orlando 1,8 LPG
Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Wrz 2013
Posty: 394
Skąd: Nowy Sącz
Poziom: 18
HP: 7/711
 1%
MP: 339/339
 100%
EXP: 22/45
 48%
Wysłany: 2015-12-30, 10:59   

Bo ten smar pewnie już smaru nie przypomina. Osłonki nie są całkiem szczelne, dostaje się wilgoć i brud.
_________________
Pozdrawiam
 
     
p1974 

Model Samochodu: cruze 1.8 2013
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 03 Sie 2015
Posty: 48
Skąd: Katowice
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 10/13
 76%
Wysłany: 2015-12-31, 17:40   

Witam! Są nowe infa. Sprawa wygląda tak, że dziś zauważyłem mocne pocenie się silnika w okolicy tam gdzie wychodzi koło które napedza alternator i sprężarke klimy. Wygląda jakby olej sie wydostawał ....jest oblana olejem miska tylko po tej stronie (czyli po str rozrządu). Wczoraj był ten dziwny szum jakby z łozyska po odpaleniu, a dziś wyciek. Ja obstawiam ze rozleciało sie łożysko i za nim padł zimmering i olej kapie. Dopiero we wtorek bede w chevrolet delta na oględzinach. Macie inne koncepcje , pomysły ?
 
     
p1974 

Model Samochodu: cruze 1.8 2013
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 03 Sie 2015
Posty: 48
Skąd: Katowice
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 10/13
 76%
Wysłany: 2016-01-06, 10:34   

Wczoraj szybka diagnoza ASO : przecieka miska olejowa ...podobno jest na paste i trzeba uszczelić. Dziwne ...ale zobaczymy po 16 I bo w tym dniu idzie na serwis. Napisze czy na pewno to było to, bo mam wątpliwości.
 
     
pelaswww 

Model Samochodu: Cruze 5d LT 1.8 LPG
Dołączył: 11 Wrz 2012
Posty: 14
Skąd: Mazowieckie
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 4/8
 50%
Wysłany: 2016-01-18, 18:07   

Witam

Czy już coś wiadomo? Jaka diagnoza?

Też mam problem z wyciem. Jakby łożysko. Z tym, że u mnie slyszalne najbardziej z kabiny. Trochę też od nadkoli. Najmniej pod maską. Nawet u ojca osluchiwalem stetoskopem poszczególne mechanizmy na paskach. Wydają się ok. Najbardziej boję sie, że skoro najbardziej słychać w kabinie, to może ze skrzyni niesie się ten dźwięk.
Co myślicie?
Niestety nie mam na razie możliwości osluchać pod autem....
 
     
chevy_power 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo, Chevrolet Cruze
Pomógł: 19 razy
Wiek: 33
Dołączył: 01 Lis 2010
Posty: 756
Skąd: Kraków
Poziom: 24
HP: 27/1353
 2%
MP: 646/646
 100%
EXP: 58/68
 85%
Wysłany: 2016-01-19, 10:14   

pelaswww napisał/a:
Witam

Czy już coś wiadomo? Jaka diagnoza?

Też mam problem z wyciem. Jakby łożysko. Z tym, że u mnie slyszalne najbardziej z kabiny. Trochę też od nadkoli. Najmniej pod maską. Nawet u ojca osluchiwalem stetoskopem poszczególne mechanizmy na paskach. Wydają się ok. Najbardziej boję sie, że skoro najbardziej słychać w kabinie, to może ze skrzyni niesie się ten dźwięk.
Co myślicie?
Niestety nie mam na razie możliwości osluchać pod autem....


W niskiej temperaturze smary gęstnieją i kółkom z pasków trudniej się kręcić. Zwłaszcza w używanych.
 
     
pelaswww 

Model Samochodu: Cruze 5d LT 1.8 LPG
Dołączył: 11 Wrz 2012
Posty: 14
Skąd: Mazowieckie
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 4/8
 50%
Wysłany: 2016-01-20, 09:41   

chevy_power

to nie smary (chyba, że ich brak), ale żadnych wycieków, zapoceń itp nie ma, silnik jest suchy...
poza tym młody jest, trzylatek z przebiegiem 55 tyś.
najdziwniejsze, że nie słychać pod maską, a w kabinie wyje jakby wszystkie łożyska miały zaraz się rozlecieć (może trochę przesadzam)
ewidentnie związane z silnikiem, z obrotami
wciskanie sprzęgła delikatnie zmienia ton dzwięku, ale np. ruchy kierownicą też...
nie ma znaczenia czy bieg wpięty czy nie
poza tym samochód nie daje ŻADNYCH objawów

?? ???
wkurza mnie niesamowicie niemożność namierzenia źródła
jeżdżę i się ciągle zastanawiam czy mi co po drodze nie wyleci na asfalt!
 
     
pelaswww 

Model Samochodu: Cruze 5d LT 1.8 LPG
Dołączył: 11 Wrz 2012
Posty: 14
Skąd: Mazowieckie
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 4/8
 50%
Wysłany: 2016-01-20, 10:51   

p1974 wiadomo co z Twoim autem ?
 
     
p1974 

Model Samochodu: cruze 1.8 2013
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 03 Sie 2015
Posty: 48
Skąd: Katowice
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 10/13
 76%
Wysłany: 2016-02-26, 15:05   

Witam. Ten dzwięk sam ustapił. Powodowało go na pewno koło albo sprężarki klimy albo alternatora. Co do wycieku to ASO potwierdziło ze to miska przecieka. Uszczelnili pastą miskę na łączeniu z blokiem silnika i od 3 tygodni jest ok - nie ma przecieku. Co do tej miski to ASO zdradzilo mi ze mieli sporo takich zgłoszen. Podobno ten typ tak ma, tak jak wadliwy guzik tylnej klapy bagażnika w sedanie, tak jak uszczelka wybieraka skrzyni biegów, tak jak latający na boki pedła sprzęgła, uciekający płyn chłodniczy i wiele wiele innych. Trzeba to wszystko porobić i potem powinien byc spokoj ....grunt żeby sie to sypało w czasie gwarancji. Ja mam 60 tys i robilem w ASO ten wybierak, teraz miske, wczesniej pedal module i z LPG wymiana reduktora i wielozaworu. Jakby nie gwar tobym z 10 tysi w plecy był. Pozdrawiam
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: