Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Nowy nabytek Chevrolet Aveo - pytania
Autor Wiadomość
Deivid 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo
Dołączył: 10 Mar 2015
Posty: 17
Skąd: Sosnowiec
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 7/8
 87%
Wysłany: 2015-03-10, 17:20   Nowy nabytek Chevrolet Aveo - pytania

Witajcie, od dziś jestem posiadaczem Chevroleta Aveo z 2005r (rok rejestracji to 2006), Silnik 1.4, Przebieg 76tys.
Jest w nim kilka rzeczy do poprawek a mianowicie:
- zapieczony hamulec przedni prawe koło (coś poważnego?)
- uszczelki przy przednich wahaczach
- zaimpregnować tylną belkę

Dodatkowo na co zwracać uwagę jeszcze? Co ew wymienić, jakie to mogą być koszta, etc?
Powiem wam szczerze że zakładam ten temat ponieważ nie wiem kompletnie nic o samochodach pomimo że jestem facetem to motoryzacja mnie akurat nie interesowała, do tej pory jeździłem tylko Matizem (mam prawko od roku :) ).

I pytanie ostatnie, czy Chevrolet Aveo ma złącze OBDII i będę mógł do niego podłaczyć komputer/smartfon (o tym akurat wiem bo jestem zapaleńcem nowinek technologicznych i różnej elektroniki) oraz jak wyskoczy bład check engine (o którym czytałem że czasem się pojawia) będę mógł go sam usunąć aby kontynuować jazde ?

Z góry bardzo dziękuję wam za odpowiedzi,
Pozdrawiam Dawid.
 
     
chevy_power 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo, Chevrolet Cruze
Pomógł: 19 razy
Wiek: 33
Dołączył: 01 Lis 2010
Posty: 756
Skąd: Kraków
Poziom: 24
HP: 27/1353
 2%
MP: 646/646
 100%
EXP: 58/68
 85%
Wysłany: 2015-03-10, 17:26   

Cześć,
check engine zależy od powagi usterki.
Co do napraw to zapewne masz do wymiany klocki hamulcowe i tarcze do sprawdzenia. Tylna belka impregnacja?? Jeszcze tego u siebie nie robiłem ;-)

Jeśli zależy Ci przede wszystkim na bezawaryjności, niskich kosztach eksploatacji i świętym spokoju, to dokonałeś jednego z lepszych zakupów tej dekady ;-)

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez chevy_power 2015-03-10, 17:27, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Deivid 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo
Dołączył: 10 Mar 2015
Posty: 17
Skąd: Sosnowiec
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 7/8
 87%
Wysłany: 2015-03-10, 17:42   

Nie raz słyszałem że Chevrolet to muł dziś nim jechałem i to prawda jakoś zawrotnego przyspieszenia nie ma, ale na tym mi nie zależy. Zalezy mi właśnie tak jak wspomniałeś na bezawaryjnej jeździe, tanich częściach eksploatacyjnych i oszczędnym silniku (spalanie), gdy tylko spłacę auto to chciałbym w niego wpakować gaz. I jeździć autem przez najbliższe x-lat (do czasu aż się nie rozpadnie) ;)

Zaimpregnować czy nie - gdy auto było na stacji to widziałem że jest tam przyrdzewiała, a że chce autem jeszcze długo jeździć to myślałem o profilaktycznej impregnacji.

Wiesz coś na temat tego OBDII gdzie je tam mogę znaleźć i czy wgl jest.

EDIT.
Znalazłem info o OBDII - wujek google powiedział prawdę. Więc pytanie inne, ktoś się tym bawił?
 
     
chevy_power 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo, Chevrolet Cruze
Pomógł: 19 razy
Wiek: 33
Dołączył: 01 Lis 2010
Posty: 756
Skąd: Kraków
Poziom: 24
HP: 27/1353
 2%
MP: 646/646
 100%
EXP: 58/68
 85%
Wysłany: 2015-03-11, 10:18   

O OBDII niewiele Ci opowiem, bo nie jestem tak łasy na gadżety :-p
Ja w swojej prawie 150 000km przygodzie z Aveo nigdy nie robiłem belki, a jedynie wymieniałem tulejki po ok. 80 tys. km. Nic nigdy nie impregnowałem, a auto stoi na polu i w zimie służy jako "koń zaprzęgowy" aby ludziom na stoki smary narciarskie wozić :-p
Jeśli mechanik nie zaleci, to ja bym wstępnie odpuścił impregnację belki.

A jaki masz przebieg?
 
     
mario78 
BLACK ROOF


Model Samochodu: Chevrolet Cruze 2.0VCDi 192KM&443Nm
Pomógł: 75 razy
Dołączył: 15 Sie 2011
Posty: 1104
Skąd: Białystok
Poziom: 29
HP: 64/2142
 3%
MP: 1022/1022
 100%
EXP: 17/94
 18%
Wysłany: 2015-03-11, 11:44   

Deivid napisał/a:
Znalazłem info o OBDII - wujek google powiedział prawdę. Więc pytanie inne, ktoś się tym bawił?


Ja np. kupiłem interfejs ELM327 , który podpinasz pod OBD, ściągasz aplikację np. torqe i masz szereg informacji.
_________________

Chevrolet Cruze 2.0VCDi 192KM&443Nm
NISSAN JUKE 1.6 DIG-T 0-222km/h i szybciej nie pojedzie
 
     
Deivid 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo
Dołączył: 10 Mar 2015
Posty: 17
Skąd: Sosnowiec
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 7/8
 87%
Wysłany: 2015-03-17, 13:40   

Przebieg pisałem w pierwszym poście 76tys :)
Wymieniłem w nim rozrząd, olej z filtrami, oczyściłem hamulce i gumy od wahaczy :)

Mam jeszcze problem jedynie że nie działa mi lewy spryskiwacz, prawy jest ok.
Jednak piszę z innym pytaniem a nie chce tworzyć już nowego tematu.

Szukam jakiegoś podłokietnika do autka, widziałem gdzies jakieś zdjęcie że się go wkłada tylko w to zagłębienie, możecie coś polecić ?
(nie zalezy mi na jakiejś super jakości - bo za to trzeba zapłacić)
 
     
chevy_power 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo, Chevrolet Cruze
Pomógł: 19 razy
Wiek: 33
Dołączył: 01 Lis 2010
Posty: 756
Skąd: Kraków
Poziom: 24
HP: 27/1353
 2%
MP: 646/646
 100%
EXP: 58/68
 85%
Wysłany: 2015-03-17, 14:57   

Deivid napisał/a:
Przebieg pisałem w pierwszym poście 76tys :)


Kolego, z takim przebiegiem to jest jeszcze dziecko! :-)
 
     
Deivid 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo
Dołączył: 10 Mar 2015
Posty: 17
Skąd: Sosnowiec
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 7/8
 87%
Wysłany: 2015-03-18, 16:09   

Ostatnie pytanie. Gdzie znajdę port OBDII w Chevrolecie Aveo z 2005r ?

PS. Podłokietniki do T200 i T250 są na allegro po ok 120zł :)
 
     
mariio2

Model Samochodu: Chevrolet Aveo 1.2
Dołączył: 20 Mar 2015
Posty: 4
Skąd: Żory
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 3/9
 33%
Wysłany: 2015-03-20, 22:30   

Deivid napisał/a:
Ostatnie pytanie. Gdzie znajdę port OBDII w Chevrolecie Aveo z 2005r ?

PS. Podłokietniki do T200 i T250 są na allegro po ok 120zł :)


Port jest w okolicach kolan kierowcy. Ale jak masz zwykłe ELM to Aveo nie wyryje. Przynajmniej mi nie wykrył. Musi być chyba jakiś dedykowany przez Opla.
 
     
Deivid 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo
Dołączył: 10 Mar 2015
Posty: 17
Skąd: Sosnowiec
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 7/8
 87%
Wysłany: 2015-04-02, 23:41   

A mógłbyś cyknąć fotkę gdzie dokładnie? Szukałem tak powierzchownie i nie znalazłem.
PS. Wystarczy coś takiego:
http://allegro.pl/obd2-bl...4863830772.html
 
     
Regulus 

Model Samochodu: brak
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 06 Kwi 2014
Posty: 140
Skąd: z tamtąd
Poziom: 10
HP: 0/230
 0%
MP: 110/110
 100%
EXP: 20/22
 90%
Wysłany: 2015-04-03, 08:38   

Tu masz zdjęcia
Kod:
http://www.outilsobdfacile.com/location-plug-connector-obd/Chevrolet-aveo-1


A ELM327 wystarczy najtańszy
Kod:
http://allegro.pl/elm327-obd2-mini-interfejs-obd-scan-bluetooth-cd-i5122965267.html
, do tego Torque ze sklepu play (darmowy lite pozwoli Ci sprawdzić czy widzi auto, potem sobie dokupisz pro za kilkanaście zł)
_________________
user_03
 
     
Deivid 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo
Dołączył: 10 Mar 2015
Posty: 17
Skąd: Sosnowiec
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 7/8
 87%
Wysłany: 2015-04-08, 13:42   

Dziś po robocie zerknę, a pytanie jeszcze, czy złącze to będzie w modelu który nie ma komputera pokładowego ?
 
     
pacopaco 


Model Samochodu: AVEO T300 sedan LT+
Pomógł: 2 razy
Wiek: 34
Dołączył: 25 Paź 2015
Posty: 48
Skąd: rąbień
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 10/13
 76%
Wysłany: 2015-12-01, 18:15   

Deivid napisał/a:
czy złącze to będzie w modelu który nie ma komputera pokładowego ?


Będzie. OBDII jest w każdym samochodzie europejskim od 2001

Do t300 używam takiego polskiego wynalazku sdprog. Łączy sie bez problemów z pojazdem za pomoca interfejsu elm 327
_________________
'12 AVEO T300 sedan LT+ (A14XER)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: