Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: C77
2016-06-20, 18:50
Błąd sondy lambda w Cruze - świecący CHECK ENGINE
Autor Wiadomość
Kubusiek 

Model Samochodu: Cruze 1.8 Ls plus
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 244
Skąd: Krak
Poziom: 14
HP: 0/426
 0%
MP: 203/203
 100%
EXP: 20/33
 60%
Wysłany: 2012-09-17, 10:22   

mi w zimie kuna wdu... kabel wiec kuknij sobie czy nie masz uszkodzen, raz bylo ok a raz check engine
w serwisie cisza nie znaja usterki to sie pytam " a moze to ugryzienie na kablu ?"
i wymienili poszło z AC . Bardzo je lubia :twisted:
_________________
 
     
herodek

Model Samochodu: cruze
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 12 Cze 2011
Posty: 41
Skąd: Kraków
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 3/13
 23%
Wysłany: 2012-09-17, 20:03   

Kubusiek jaki błąd pokazywał komputer :?:
 
     
Kubusiek 

Model Samochodu: Cruze 1.8 Ls plus
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 244
Skąd: Krak
Poziom: 14
HP: 0/426
 0%
MP: 203/203
 100%
EXP: 20/33
 60%
Wysłany: 2012-09-20, 09:13   

herodek napisał/a:
Kubusiek jaki błąd pokazywał komputer :?:
juz nie pamietam :( ale to wygladalo tak
http://forum.chevrolet.or...?t=1967&start=0
_________________
 
     
tomek77 

Model Samochodu: CRUZE 2012 MT 1.8 LT LR OMEGAS LPG WEBASTO
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 28 Lis 2012
Posty: 31
Skąd: Warszawa
Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 4/11
 36%
Wysłany: 2013-08-24, 23:37   

Czy problem check-a został rozwiązany, w jaki sposób? Mam ten sam problem.
 
     
herodek

Model Samochodu: cruze
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 12 Cze 2011
Posty: 41
Skąd: Kraków
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 3/13
 23%
Wysłany: 2013-08-25, 22:07   

Wgranie nowych map pomogło i mam spokój prawie już rok.
 
     
tomek77 

Model Samochodu: CRUZE 2012 MT 1.8 LT LR OMEGAS LPG WEBASTO
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 28 Lis 2012
Posty: 31
Skąd: Warszawa
Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 4/11
 36%
Wysłany: 2013-08-25, 23:29   

ok, dzięki za info
 
     
tomek77 

Model Samochodu: CRUZE 2012 MT 1.8 LT LR OMEGAS LPG WEBASTO
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 28 Lis 2012
Posty: 31
Skąd: Warszawa
Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 4/11
 36%
Wysłany: 2013-12-01, 21:53   

też rozwiązałem problem - kalibracja - zbyt uboga mieszanka
 
     
proboszcz 


Model Samochodu: Cruze 1.6 2010r
Wiek: 32
Dołączył: 07 Lut 2015
Posty: 12
Skąd: TOS
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 2/8
 25%
Wysłany: 2015-08-05, 22:29   Check engine a dalsza jazda

Witam mam nastepujace pytanie. Jestem na wczasach okolice popradu i dzisiaj w trakcie normalnej jazdy zapalil mi sie check engine. Nie gasnie po ponownym uruchomieniu auta. Samochod pracuje normalnie ma moc nie dusi sie obroty nie faluja. Dojechalem na miejsce 30 km, check wciaz sie pali. Jutrp juz wracam do Polski I moje pytanie jest takie czy moge spokojnie dojechac sobie do kielc do aso gdzie zwykle serwisuje auto czy najlepiej jak najszybciej udac sie do najblzszego aso? ( jest w popradzie opel) jestem na wczasach z dwojka dzieci musze byc w pracy w piatek troche nie widzi mi sie tulaczka kilkoma autobusami z cala ferajna i masa bagazy. Co radzicie ? Da sie sprawdzic czy problem jest powazny ? Jakos zresetowac i zobaczyc czy dalej wystepuje ?ostatni raz tankowalem jakies 200km przed problemem jeszcze w Polsce. Na autostradzie go przegonilem tak do 190 moze z 4-5min. Przebieg 76 tys km.
 
     
Regulus 

Model Samochodu: brak
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 06 Kwi 2014
Posty: 140
Skąd: z tamtąd
Poziom: 10
HP: 0/230
 0%
MP: 110/110
 100%
EXP: 20/22
 90%
Wysłany: 2015-08-05, 23:09   

Bez ELM327 (czytnik obd na bluetooth) i programu na telefonie (np.Torque Pro) nie da się (ztcw) skasować lampki. Zapewne nie jest to powód uniemożliwiający jazdę, (skoro auto nie przechodzi w tryb serwisowy) ale bezpieczniej byłoby podjechać do opla żeby sczytali kod błędu, to zajmuje minutę i nie powinno dużo kosztować.
_________________
user_03
 
     
pablo1 

Model Samochodu: Cruze 5d Lt 1.6 91 kw lpg
Pomógł: 4 razy
Wiek: 40
Dołączył: 22 Lis 2012
Posty: 151
Skąd: tarnów
Poziom: 11
HP: 0/272
 0%
MP: 130/130
 100%
EXP: 9/25
 36%
Wysłany: 2015-08-05, 23:37   

Również Uważam że skoro silnik pracuje normalnie to można jechać. Ale dla spokoju tez bym polecał podjechać do aso i zobaczyć co tam wyczytaja
 
     
Maidenman

Model Samochodu: Cruze sedan 1.8 16V 141KM + BRC, MY2012
Dołączył: 01 Lut 2010
Posty: 218
Skąd: Poznań
Poziom: 13
HP: 0/370
 0%
MP: 176/176
 100%
EXP: 24/30
 80%
Wysłany: 2015-08-06, 00:01   

Ja w moim Cruze też tak mam - sporadycznie, na długich trasach na których zdarza mi się rozpędzić auto na kilka minut do bardzo dużych prędkości w losowym momencie zapala się check engine. Miałem taki przypadek już dwa razy, ale wystarczyło wyłączyć silnik, odczekać kilka minut i już dalej było ok (aczkolwiek kontrolka potrafi się zapalić dłuuugo po tym jak na kilka minut rozpędzę się do max ;-) ). Więc skoro z autem nic dziwnego się nie dzieje, traktuję to jako anomalię.

Ciekawostka: za każdym razem jak jadę do Łodzi, to świruje mi godzina w radio i muszę ustawiać ponownie. Ale mawiają że Łódź to nie miasto - tylko stan umysłu, więc też traktuję to jako anomalię godną "Z Archiwum X". Hmm, a może auto zagina czasoprzestrzeń :->
_________________
Chevrolet Cruze 2011r. sedan 1.8 16V 141KM na LPG, MY 2012
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1422/10164
 14%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2015-08-06, 01:26   

Maidenman napisał/a:
Ciekawostka: za każdym razem jak jadę do Łodzi, to świruje mi godzina w radio i muszę ustawiać ponownie. Ale mawiają że Łódź to nie miasto - tylko stan umysłu, więc też traktuję to jako anomalię godną "Z Archiwum X". Hmm, a może auto zagina czasoprzestrzeń :->


To akurat banalna zagadka :wink:
http://www.forum.chevrole...t=2152&start=15
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
berpa 

Model Samochodu: Spark 1.0, Cruze 1.8
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 23 Sie 2012
Posty: 512
Skąd: stąd
Poziom: 20
HP: 8/893
 1%
MP: 426/426
 100%
EXP: 46/52
 88%
Wysłany: 2015-08-06, 10:06   

W Nubirze 3 ( Lacetti ) kiedys wlaczyl mi sie check engine i nie chcial zniknac. Przejechalem pol Lizbony zeby mi to sprawdzili. Okazalo sie, ze uszkodzil sie licznik kilometrow. Wlaczylem zastepczy w GPS i tak ¨uszkodzonym samochodem¨zrobilem kolejne 12000 km.
 
     
proboszcz 


Model Samochodu: Cruze 1.6 2010r
Wiek: 32
Dołączył: 07 Lut 2015
Posty: 12
Skąd: TOS
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 2/8
 25%
Wysłany: 2015-08-06, 20:22   

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Wracając wstąpiłem do opla w Nowym Targu ( jestem zadowolony z usługi). Bez marudzenia podpieli pod komputer- okazalo się błąd sondy lambda 2. Jeszcze przed kasacja błędu, ale po jego wyskoczeniu zatankowalem na shellu do pełna ( jakieś 45 litrów) i z tym pojechałem do
aso . Z rozmowy z serwisantem wiem że było to najprawdopodobniej spowodowane złej jakości paliwem ( tego co miałem poprzednio- tankowalem wtedy w okolicach zakopanego ale na stacji firmowej,) Do końca podróży check nie wyskoczył. Poza tym z tego co mówił to sonda ma troche za duzy opór, (cos wspominali o jakiejs grzalce). Nieoficjalnie dowiedzialem się że jazda z check w benzynce jest zazwyczaj możliwa do serwisu, natomiast w dieslu lepiej zawołać lawetę. Pozdrawiam :)
 
     
Regulus 

Model Samochodu: brak
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 06 Kwi 2014
Posty: 140
Skąd: z tamtąd
Poziom: 10
HP: 0/230
 0%
MP: 110/110
 100%
EXP: 20/22
 90%
Wysłany: 2015-08-06, 22:12   

Dobrze, że nic strasznego... Dostałeś wydruk z kodem błędu? W razie gdyby się błąd powtarzał, używaną sondę można kupić za około 100 zł. Warto też zaopatrzyć się w ELM327 (znajdziesz na allegro za ok 20 zł) i uniezależnić od serwisu na takie wypadki.
_________________
user_03
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: