Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
[T200] Znaczny spadek mocy Aveo 1,4 2005
Autor Wiadomość
Junior 
Junior

Model Samochodu: Shevrolet Aveo
Wiek: 37
Dołączył: 02 Lip 2014
Posty: 6
Skąd: warszawa
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 5/9
 55%
Wysłany: 2014-07-02, 10:20   [T200] Znaczny spadek mocy Aveo 1,4 2005

Cześć,
mam problem z moim autem, może ktoś spotkał się z podobnymi objawami u siebie, a może ma jakiś pomysł?
Otóż auto od jakiegoś zauważyłem znaczny spadek mocy,autko nie jest w stanie wzbić się na obroty powyżej 3,5 - 4 tysięcy (zależnie od biegu).

Przy jeździe na 4 biegu ok. 3100 obrotów i 90km/h i nie chce wkręcać się wyżej. Na 5 biegu podobnie tylko wyższa prędkość.

Problem występuje i na PB i na LPG.
Aktualnie nie mogę autem rozpędzić się do 110km/h na autostradzie (nawet z górki) co kiedyś nie sprawiało mu problemów. Ostatnio wymieniłem świece i kable, ale przed zmianą było to samo.
Do wymiany mam również czujnik położenia wałka rozrządu ale to chyba nie od tego bo wcześniej nie przeszkadzał.

Może to sprzęgło się ślizga :?:

Prośba o pomoc :neutral:
 
     
chevy_power 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo, Chevrolet Cruze
Pomógł: 19 razy
Wiek: 35
Dołączył: 01 Lis 2010
Posty: 756
Skąd: Kraków
Poziom: 24
HP: 13/1353
 1%
MP: 646/646
 100%
EXP: 58/68
 85%
Wysłany: 2014-07-02, 11:09   

Przy wyślizganym sprzęgle silnik wchodziłby na wysokie obroty przy mizernych osiągach.
Jaki masz przebieg auta?
Czy fakt, że nie możesz wybić wyższych obrotów silnika wskazuje jakby się auto przyduszało? Jeśli tak, to możliwe, że coś jest z wentylacją a dokładniej z filtrem powietrza (zapchany i do wymiany) lub przewodami, którymi ssane powietrze idzie - np. dziura w przewodzie gumowym wygryziona przez kunę.

Inną możliwością jest zapchany filtr paliwa - kiedy ostatnio wymieniałeś? Ja miałem podobne problemy ze starym samochodem od niemca. Okazało się, że filtr był stary i zapchany.

Jednak bardziej przekonany jestem do ssania powietrza.

pozdravka
 
     
westsajd

Model Samochodu: Aveo T200
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 21 Lis 2013
Posty: 30
Skąd: Olsztyn
Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 3/11
 27%
Wysłany: 2014-07-02, 15:33   

Sprawdź czy rozrząd przypadkiem nie przeskoczył. Te same objawy miałem w Corsie - rozrząd przestawiony o 2 zęby.

@chevy_power - gdyby to był filtr paliwa to nie byłoby problemu na lpg.
 
     
chevy_power 

Model Samochodu: Chevrolet Aveo, Chevrolet Cruze
Pomógł: 19 razy
Wiek: 35
Dołączył: 01 Lis 2010
Posty: 756
Skąd: Kraków
Poziom: 24
HP: 13/1353
 1%
MP: 646/646
 100%
EXP: 58/68
 85%
Wysłany: 2014-07-02, 17:38   

westsajd napisał/a:
@chevy_power - gdyby to był filtr paliwa to nie byłoby problemu na lpg.


Racja.

Ciekawi mnie ten rozrząd i ostateczna diagnoza :-)
 
     
Junior 
Junior

Model Samochodu: Shevrolet Aveo
Wiek: 37
Dołączył: 02 Lip 2014
Posty: 6
Skąd: warszawa
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 5/9
 55%
Wysłany: 2014-07-02, 18:26   

Przebieg 120 tys, rozrząd wymieniany przy 85 tys.
Fltr paliwa w zeszłym roku zmieniałem , może faktycznie to wentylacja bo jak ruszam z 1 to na samym początku tak jak by było ok a z dosłownie sek. zaczyna mulic. i tak już na każdym biegu.

Dam znaka po wizycie u lekarza :-?

pzdr
Junior
 
     
Junior 
Junior

Model Samochodu: Shevrolet Aveo
Wiek: 37
Dołączył: 02 Lip 2014
Posty: 6
Skąd: warszawa
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 5/9
 55%
Wysłany: 2014-07-14, 15:38   

Witam ponownie już po wizycie ale bez zmian.
A więc tak :
Wentylacja sprawna - wymieniłem dodatkowo filtr powietrza
Rozrząd OK nic nie przeskoczyło.

Po podłączeniu do kompa brak błedów z wyjątkiem ww. błedu połozenia wałka rozrządu.

Dowiedziałem się również że w tych modelach przy przebiegu do 150 tys km może się rozsypać mapa i bedzie trzeba wgrać nową lub przywrucic do ustawień fabrycznych i tu moje pytanie czy mozliwa jest taka sytuacja i ile w przybliżeniu moze kosztowac wgranie mapy ?

z góry dzięki za pomoc

pzdr
Junior
 
     
Junior 
Junior

Model Samochodu: Shevrolet Aveo
Wiek: 37
Dołączył: 02 Lip 2014
Posty: 6
Skąd: warszawa
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 5/9
 55%
Wysłany: 2015-02-14, 02:03   

Sprawa wyjaśniona , katalizator się rozsypał - dosłownie i zapchał wylot.jedyne teraz co mnie martwi to ten check , nie chce zgasnąć choć już bledow nie ma i wszystko co moglem wymienić wymieniłem :shock:
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: