Gasn?ce/wariuj?ce zegary |
Autor |
Wiadomość |
peszek11

Model Samochodu: Chevrolet Aveo sedan 1.2 2006, benzyna, 72KM
Wiek: 27 Dołączył: 13 Kwi 2014 Posty: 10 Skąd: Zielona Góra
Poziom: 2
|
Wysłany: 2014-04-13, 20:30 Gasnące/wariujące zegary
|
|
|
Witam wszystkich,
niedawno kupiłem używane Aveo, wszystko było niby w porządku ale po przejechaniu kilkuset kilometrów zaczęły dziać się dziwne rzeczy z licznikami. Mianowicie w trakcie jazdy potrafią "zgasnąć" po czym wskazówki zaczynają "pływać" rządząc się swoimi prawami i nie pokazując realnych danych. Dotyczy to wszystkich zegarów (prędkość, obroty, poziom paliwa i temp. silnika) oraz przebieg na wyświetlaczu znika. W trakcie jazdy problem potrafi sam się naprawić, by po chwili znów było nie tak. W momentach zanikania przebiegu auta liczyłem przejechane kilometry i gdy przebieg znów się pojawiał, to kilometry były nabijane prawidłowo. Jest to jednak dość uciążliwa usterka, ponieważ czasem dobrze jest wiedzieć z jaką prędkością się jedzie (szczególnie gdy na trasie są fotoradary). Ponieważ miałem chwilę czasu, oddałem Cheviego do ASO w salonie Chevroleta, żeby zobaczyli o co chodzi. Werdykt brzmi: uszkodzenie panelu zegarów, których nie da się rozebrać i naprawić, tylko trzeba sprowadzić i wmontować cały panel (koszt 1200zł + robocizna ok 200zł). I teraz moje pytanie: czy jest to uczciwa ocena sytuacji i kalkulacja kosztów, czy salon próbuje na mnie zarobić? A jeśli jest to rzeczywiście ta usterka to lepiej jest robić ją w salonie (dają kilkuletnią gwarancję na panel i wystawiają fakturę) czy gdzieś "po kątach"? Od razu dodam, że nie mam znajomego mechanika, ani zaufanego zakładu naprawczego, a sam nie znam się na tyle, żeby być bardziej cwanym od ludzi, którzy w tym siedzą. Z góry dziękuję za pomoc.. |
|
|
|
 |
BS

Model Samochodu: T 200 Chevrolet Aveo z 2004 roku 1.2 V8 72 KM
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Mar 2012 Posty: 81 Skąd: Polska
Poziom: 7
|
Wysłany: 2014-04-13, 22:00
|
|
|
Witam.|
Jeśli możesz podaj wszelkie dane identyfikujące Twój model AVEO- rok produkcji, wersję wyposażenia, rodzaj silnika, typ nadwozia. Może to tylko drobna awaria-np. ktoś wcześniej majstrował przy zegarach (napisałeś, że go od kogoś kupiłeś) chcąc np. "skorygować ilość kilometrów" i nie docisnął wszystkich styków do zegarów-to bym obstawiał. Możliwe, że trzeba tylko lekko wymontować zegary w celu podociskania styków i tyle. Co do oferty ASO- hmm- ja bym się tak prędko nie pchał w ich lepkie rączki . Sprytny elektryk samochodowy na pewno szybko i trafnie zdiagnozuje usterkę dużo mniejszym kosztem nie wymieniając pół samochodu . Bądźmy dobrej myśli. |
|
|
|
 |
peszek11

|
Wysłany: 2014-04-13, 22:17
|
|
|
Jest to Chevrolet Aveo sedan, rok prod. 2006, 1150cm3, 53kW. Miał on tylko jednego właściciela, który zostawił go w rozliczeniu i do końca był serwisowany w ASO. Posiada książkę serwisową z ciągłością wpisów do 19.11.2013 i historią wszelakich wymian/napraw. Autko kupione jest jako używane z salonu. Mam nadzieję, że gdzieś da radę taniej, bo cena naprawy salonowej przyprawiła mnie o dreszcze, ale boje się że nie w aso to będzie fuszerka... |
|
|
|
 |
chevy_power
Model Samochodu: Chevrolet Aveo, Chevrolet Cruze
Pomógł: 19 razy Wiek: 33 Dołączył: 01 Lis 2010 Posty: 756 Skąd: Kraków
Poziom: 24
|
Wysłany: 2014-04-13, 23:00 Re: Gasnące/wariujące zegary
|
|
|
A ASO nie daje gwarancji rozruchowej na auto w postaci 1 lub 3 miesięcy?
Poza tym BS trafnie napisał. Panel zegarów, czyli deska rozdzielcza jest typu "PLug&Play". AveoSatelite ostatnio pisał o rozbieraniu zegarów a ma tą samą wersję co my Jeśli masz możliwość i czas i co najważniejsze chęć to najrozsądniej byłoby rozkręcić zegary i zamontować styki ponownie. Jeśli problem będzie się pojawiał dalej to na alledrogo możesz kupić używane zegary. Komputer od razu wysyła impuls do wyświetlacza i licznik ODO będziesz miał z właściwym przebiegiem fabrycznym.
Co do samego ASO i pytania:
peszek11 napisał/a: | I teraz moje pytanie: czy jest to uczciwa ocena sytuacji i kalkulacja kosztów, czy salon próbuje na mnie zarobić? |
Tak, uczciwa ocena sytuacji i salon próbuje na Tobie zarobić, bo cena jest kosmiczna jak na rocznik auta i sam fakt serwisu. Jak wcześniej wspomniałem: Plug&Play. Zegary możesz sam odkręcić jednym śrubokrętem (bodajże 4 śrubki) i całość zdemontować w przeciągu 15 minut.
Między czasie znalazłem ten temat:
http://forum.chevrolet.or...ighlight=#37476
pozdravka |
|
|
|
 |
peszek11

|
Wysłany: 2014-04-14, 20:06
|
|
|
Gwarancji rozruchowej nie było niestety. Dziękuję za rady, popróbuję w takim razie z każdej strony, byle nie płacić takiej sumy w ASO. Na razie i tak jestem pod kreską więc póki zegary jeszcze jako tako działają będę się z nimi męczyć. Jak już się coś wyjaśni to na pewno się odezwę i podzielę informacjami, co było przyczyną i jak zostało to rozwiązane |
|
|
|
 |
chevy_power
|
Wysłany: 2014-04-14, 21:47
|
|
|
peszek11, powodzenia zatem z wymianą.
Tu masz np. zegar w "dobrej cenie" http://allegro.pl/licznik...4067745688.html
Link oczywiście poglądowy.
A jeśli masz zamiar czasowo odpuścić wymianę to na trasę proponuję gps'a, pokazuje Ci prędkość auta, więc w sytuacji podbramkowej dobre i to na fotoradary
pozdravka |
|
|
|
 |
peszek11

|
Wysłany: 2014-04-27, 15:02
|
|
|
Znalazłem trochę wolnego czasu, wykręciłem zegary (rzeczywiście wszystko dziecinnie proste ). Przeczyściłem styki, zarówno na zegarach jak i na kablach w aucie, posprawdzałem co się dało i złożyłem do kupy. Niestety po podłączeniu problem istnieje nadal... Tak więc chyba jestem zmuszony kupić zestaw zegarów. I tu nasuwa mi się pytanie: lepiej kupić używane czy nowe (czy wogóle nowe da się kupić do tego rocznika?), i czy muszą być to konkretne zegary do mojego rocznika czy wyatarczy, że będą pasoać wtyki? Moje zegary wyglądają dokładnie tak:
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
chevy_power
|
Wysłany: 2014-04-28, 18:16
|
|
|
nowe da się kupić jak najbardziej w ASO, ale Panie! to są drogie rzeczy!
Co prawda nie wiem ile dokładnie w ASO kosztują zegary, ja bym się rozglądnął za używanymi.
pozdravka |
|
|
|
 |
peszek11

|
Wysłany: 2014-05-12, 17:07
|
|
|
Wracam ponownie moja perfekcjonistyczna natura nie pozwoliła mi niestety na zakup używanych zegarów, tak więc nabyłem nowe (koszt 1000zł). Po zamontowaniu wszystkiego i przejechaniu się kawałek, usterki jak narazie (daj Boże) nie widać. Natomiast wystapił nowy problem... Mianowicie przebieg całkowity został WYZEROWANY Właściwie nic by się nie stało, gdyby nie fakt, że moje Aveo było do końca serwisowane w ASO i tam też chciałem co roku przeglądy kontynuować, aby - jeśli kiedykolwiek chciałbym go sprzedać - przebieg był udokumentowany, a samochód bardziej wiarygodny. Co mam w takiej sytuacji zrobić? Jak mogę kontynuować historię samochodu w ASO?
Dodam, że po ponownym podłączeniu starych zegarów, widnieje na nich poprzedni stan licznika. |
|
|
|
 |
chevy_power
|
Wysłany: 2014-05-12, 17:28
|
|
|
A montowałeś w ASO czy na własną rękę?
Może powinni Ci w ASO podpiąć pod komputer? Nie powinno tak być, bo licznik dostaje impuls z komputera o przebiegu a zegary to tylko wyświetlacz... |
|
|
|
 |
peszek11

|
Wysłany: 2014-05-12, 17:34
|
|
|
Na własną rękę, przed chwilą montowałem. W ASO za tę "robociznę" chcieli 200zł. No i na nowym liczniku kilometry nabija prawidłowo, ale od zera... |
|
|
|
 |
chevy_power
|
Wysłany: 2014-05-12, 17:39
|
|
|
No to najprawdopodobniej w tych 2 stówkach jest podłączenie do kompa i ustawienie licznika. Poczytałem trochę o Corsie B i tam właśnie tak jest... |
|
|
|
 |
peszek11

|
Wysłany: 2014-05-14, 00:20
|
|
|
Ech.. Może się tam wybiorę. Jak na razie nie mam już siły, pieniędzy i czasu, żeby cokolwiek zdziałać. W każdym razie zegary działają - co niezmiernie mnie cieszy Zobaczymy zresztą na dalszych trasach. |
|
|
|
 |
chevy_power
|
Wysłany: 2014-05-14, 09:31
|
|
|
Zapamiętaj swój stary przebieg na wszelki wypadek.
Co do ASO to oczywiście nie jest to niezbędne, bo praktycznie każdy warsztat Ci pomoże, który posiada wpięcie komputera pod Chevroleta, ale z tego co wiem to nie wszyscy go mają... |
|
|
|
 |
peszek11

|
Wysłany: 2014-05-14, 23:02
|
|
|
Na wszelki wypadek zapisałem. Chociaż w zasadzie jest on zapisany również na starych zegarach jak na płycie CD W sumie i tak w każdej chwili można sczytać z silnika w ASO prawdziwy przebieg, więc jak by była potrzeba (a raczej takowej nie będzie) to nie powinno być chyba problemu. |
_________________ "Jak się komuś nie podoba moja dziewczyna to niech spier*ala. A jak się podoba to obiję ryj"
Q. Tarantino |
|
|
|
 |
|