Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Wpadaj?cy w rezonans przewód hamulcowy - dziwny dzwi?k
Autor Wiadomość
grom11 

Model Samochodu: Chevy Cruze kombi LT+ 1.4T
Pomógł: 1 raz
Wiek: 43
Dołączył: 03 Kwi 2013
Posty: 51
Skąd: Warszawa
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 13/13
 100%
Wysłany: 2013-10-03, 00:02   Wpadający w rezonans przewód hamulcowy - dziwny dzwięk

Cruze 1.4T.
Podczas przyspieszania słyszę dziwny dżwięk.
Na poszątku myślałem, że to przejeżdżająca gdzieś obok "motorynka" - dźwięk dość podobny, niezbyt głośny. No, ale za każdym naciśnięciem pedału gazu motorynka? Dżwięk pojawia się tylko wtedy, gdy dodaję gazu, lub trzymam nogę na gazie, w okolicach ok. 2.2- 2.6 tys obrotów. Na początku tego nie miałem, pojawiło się to nagle po przebiegu ok. 3600km.

1.Co to może być? Jakaś linka? Ktoś to miał?
2.Co ASO z tym zrobi? :)
 
     
pwalczak
[Usunięty]

Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 67/111
 60%
Wysłany: 2013-10-04, 07:58   

grom11 napisał/a:
2.Co ASO z tym zrobi? :)


Nie zdziwię się jak powiedzą, że jest ok a oni nic nie słyszą :twisted:
 
     
grom11 

Model Samochodu: Chevy Cruze kombi LT+ 1.4T
Pomógł: 1 raz
Wiek: 43
Dołączył: 03 Kwi 2013
Posty: 51
Skąd: Warszawa
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 13/13
 100%
Wysłany: 2013-10-05, 00:16   

No właśnie, boję się żeby bardziej czegoś nie popsuli.
 
     
Kaczy.mk 
Michał


Model Samochodu: Cruze SW 2.0D LTZ :)
Pomógł: 7 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Gru 2012
Posty: 232
Skąd: Warszawa
Poziom: 14
HP: 0/426
 0%
MP: 203/203
 100%
EXP: 8/33
 24%
Wysłany: 2013-10-06, 09:46   Re: Dziwny dźwięk podczas przyspieszania

grom11 napisał/a:
Cruze 1.4T.
Podczas przyspieszania słyszę dziwny dżwięk.
Na poszątku myślałem, że to przejeżdżająca gdzieś obok "motorynka" - dźwięk dość podobny, niezbyt głośny. No, ale za każdym naciśnięciem pedału gazu motorynka? Dżwięk pojawia się tylko wtedy, gdy dodaję gazu, lub trzymam nogę na gazie, w okolicach ok. 2.2- 2.6 tys obrotów. Na początku tego nie miałem, pojawiło się to nagle po przebiegu ok. 3600km.

1.Co to może być? Jakaś linka? Ktoś to miał?
2.Co ASO z tym zrobi? :)


Przyjedź na Warszawskiego spota - posłuchamy w większym gronie.
_________________
Można? Można: 201KM / 449Nm :)
 
     
grom11 

Model Samochodu: Chevy Cruze kombi LT+ 1.4T
Pomógł: 1 raz
Wiek: 43
Dołączył: 03 Kwi 2013
Posty: 51
Skąd: Warszawa
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 13/13
 100%
Wysłany: 2014-01-02, 23:18   

ASO tego nie pokazywałem. Bzyczy mi coś dalej w zakresie obrotów 1500-1700 (sprostowanie posta).

Druga sprawa, wydaje mi się, że z tym związana.
Czy u Was też po przekroczeniu 20km/h coś się (jakby) przełącza robiąc przy tym ciche "bum" ?
Zawsze przy pierwszym przekroczeniu 20km/h po conajmniej kilkuminutowym postoju z wyłączonym silnikiem.
(Jeśli nie, to może macie jakiś pomysł.)
 
     
Kaczy.mk 
Michał


Model Samochodu: Cruze SW 2.0D LTZ :)
Pomógł: 7 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Gru 2012
Posty: 232
Skąd: Warszawa
Poziom: 14
HP: 0/426
 0%
MP: 203/203
 100%
EXP: 8/33
 24%
Wysłany: 2014-01-03, 00:43   

grom11 napisał/a:
Czy u Was też po przekroczeniu 20km/h coś się (jakby) przełącza robiąc przy tym ciche "bum" ?


Procedura automatycznego testu ABS'u. Mam to samo.
_________________
Można? Można: 201KM / 449Nm :)
 
     
mario78 
BLACK ROOF


Model Samochodu: Chevrolet Cruze 2.0VCDi 192KM&443Nm
Pomógł: 75 razy
Dołączył: 15 Sie 2011
Posty: 1104
Skąd: Białystok
Poziom: 29
HP: 64/2142
 3%
MP: 1022/1022
 100%
EXP: 17/94
 18%
Wysłany: 2014-01-03, 07:20   

Kaczy.mk napisał/a:
grom11 napisał/a:
Czy u Was też po przekroczeniu 20km/h coś się (jakby) przełącza robiąc przy tym ciche "bum" ?


Procedura automatycznego testu ABS'u. Mam to samo.


Dokładnie, tutaj masz cały temat na ten temat :-D :arrow: klik .
_________________

Chevrolet Cruze 2.0VCDi 192KM&443Nm
NISSAN JUKE 1.6 DIG-T 0-222km/h i szybciej nie pojedzie
 
     
grom11 

Model Samochodu: Chevy Cruze kombi LT+ 1.4T
Pomógł: 1 raz
Wiek: 43
Dołączył: 03 Kwi 2013
Posty: 51
Skąd: Warszawa
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 13/13
 100%
Wysłany: 2014-01-03, 23:44   

Dzięki.
Pozostał mi tylko ten dziwny dżwięk w okolicach 1500obr/min. Zawsze podzczas jazdy, nie na postoju. Wydaje mi się, że nigdy przed tym testem ABSu, zawsze po nim.
 
     
rafic 


Model Samochodu: Cruze 1.8 LT+ Premium [Finlandia]
Pomógł: 16 razy
Dołączył: 17 Wrz 2013
Posty: 414
Skąd: Toruń
Poziom: 18
HP: 7/711
 1%
MP: 339/339
 100%
EXP: 42/45
 93%
Wysłany: 2014-01-04, 15:25   

A ten dźwięk na tych 1500 obr. jest na każdym biegu ? I skąd dobiega ? Bo może masz jakiś element kokpitu źle spasowany i rezonuje na tym zakresie obrotów akurat.
 
     
grom11 

Model Samochodu: Chevy Cruze kombi LT+ 1.4T
Pomógł: 1 raz
Wiek: 43
Dołączył: 03 Kwi 2013
Posty: 51
Skąd: Warszawa
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 13/13
 100%
Wysłany: 2014-03-11, 15:13   

Na każdym biegu 1500-1600 obr. podczas przyspieszania, nie w czasie zwalniania (hamowania silnikiem).
Byłoby najlepiej gdybym to nagrał.
 
     
grom11 

Model Samochodu: Chevy Cruze kombi LT+ 1.4T
Pomógł: 1 raz
Wiek: 43
Dołączył: 03 Kwi 2013
Posty: 51
Skąd: Warszawa
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 13/13
 100%
Wysłany: 2014-03-12, 21:00   

Problem zlikwidowany podczas 1. przeglądu.
Sprawcą okazał się wpadający w rezonans przewód hamulcowy.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: