Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
[lacetti] s?aby sygna? z anteny
Autor Wiadomość
piciks 

Model Samochodu: LANO(s)cetti 1.4
Pomógł: 2 razy
Wiek: 29
Dołączył: 20 Sie 2013
Posty: 52
Skąd: gród Przemysława
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 1/14
 7%
Wysłany: 2013-11-18, 14:45   [lacetti] słaby sygnał z anteny

problem mam następujący. oryginalne radio działa spoko na antenie z szyby, a nowe radio po prostu chudo... nie jeswt to wina radia, u Ojca na zwykłej antenie wszystko bangla.... Macie jakieś metody na poprawę odbierania FM? wzmacniacz? wymiana anteny? dolutować coś do tej wtyczki przy oknie? XD
_________________
pomogłem? kliknij pomógł :)
 
     
esjot
[Usunięty]

Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 67/111
 60%
Wysłany: 2013-11-18, 15:00   

piciks napisał/a:
wzmacniacz?

Lacetti ma wbudowany wzmacniacz antenowy, może on nie działa?
 
     
piciks 

Model Samochodu: LANO(s)cetti 1.4
Pomógł: 2 razy
Wiek: 29
Dołączył: 20 Sie 2013
Posty: 52
Skąd: gród Przemysława
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 1/14
 7%
Wysłany: 2013-11-18, 15:05   

stare radio bangla ok... ale sprawdzę jeszcze raz :)
_________________
pomogłem? kliknij pomógł :)
 
     
esjot
[Usunięty]

Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 67/111
 60%
Wysłany: 2013-11-18, 21:31   

piciks napisał/a:
stare radio bangla ok... ale sprawdzę jeszcze raz

Nim w coś zainwestujesz, powiedź co to za radio. Ja wymieniałem na nieoryginalne i nie mam najmniejszego problemu. Kilku innych użytkowników Lacetti też zmieniali - również nikt nie pisał o problemach.
Możesz jeszcze bezkosztowo sprawdzić samo radio : podłącz sam drut(przewód) który będzie robił za antenę i sprawdź czy radio coś odbiera (drut długości coś około 1 metr i "powieś" na próbę np na lusterku)
 
     
piciks 

Model Samochodu: LANO(s)cetti 1.4
Pomógł: 2 razy
Wiek: 29
Dołączył: 20 Sie 2013
Posty: 52
Skąd: gród Przemysława
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 1/14
 7%
Wysłany: 2013-11-19, 00:26   

nie odbiera praktycznie nic (na drucie).
opór pomiędzy podłączeniem do radia a linią na szybie to kilka omów tylko.

Radio marki pioneer

wstawię separator i zdam relację czy pomogło.
_________________
pomogłem? kliknij pomógł :)
 
     
esjot
[Usunięty]

Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 67/111
 60%
Wysłany: 2013-11-25, 20:44   

Jaką masz wersję nadwozia?
 
     
piciks 

Model Samochodu: LANO(s)cetti 1.4
Pomógł: 2 razy
Wiek: 29
Dołączył: 20 Sie 2013
Posty: 52
Skąd: gród Przemysława
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 1/14
 7%
Wysłany: 2013-11-26, 12:13   

nie wstawiłem separatora, za to poszperałem w instrukcjach obsługi i niby podłączyłem 12V do pinu starego radia blaupunkt numer 5... nadal nie pomogło.

wersja Hatchback
_________________
pomogłem? kliknij pomógł :)
 
     
esjot
[Usunięty]

Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 67/111
 60%
Wysłany: 2013-11-26, 18:42   

Nie będę powtarzał tego co już wiesz. Ale:
wzmacniacz jest po prawej stronie od przedniej lampki (czarne małe pudełeczko na zdjęciu - dostęp po odkręceniu lampki)



Jeśli nic nie pomagają schematy, to ja bym spróbował tak:
1. podłącz oryginalne radio i zmierzył napięcie na wzmacniaczu.
2. Odłącz radio i ponownie zmierzył napięcie na wzmacniaczu
3. Podłącz nowe radio i znowu pomiar. Zapewne teraz będzie różnica. Ale z poprzednich pomiarów już możesz wiedzieć, w którym przewodzie co ma płynąć. Tą metodą dojdziesz gdzie i kiedy nie pojawia się napięcie.
Może to i bardzo prosta i nieprofesjonalna metoda, ale jeśli dalej masz problem - najlepsza. Jednoznacznie wskaże Ci, gdzie i kiedy (na którym kabelku) nie pojawia się napięcie
 
     
piciks 

Model Samochodu: LANO(s)cetti 1.4
Pomógł: 2 razy
Wiek: 29
Dołączył: 20 Sie 2013
Posty: 52
Skąd: gród Przemysława
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 1/14
 7%
Wysłany: 2013-11-26, 22:43   

no sprawdzę jeszcze raz. radio podaje na bank 11.5 na jednym z kabli (niebieski do sterowania anteną) więc będę musiał obczaić gdzie jest ten wzmak i go pomierzyć niestety ehh...

dzięki za pomoc, bede musiał posprawdzać co i jak :)
_________________
pomogłem? kliknij pomógł :)
 
     
piciks 

Model Samochodu: LANO(s)cetti 1.4
Pomógł: 2 razy
Wiek: 29
Dołączył: 20 Sie 2013
Posty: 52
Skąd: gród Przemysława
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 1/14
 7%
Wysłany: 2013-11-27, 15:38   

no nie popisałem się. wstawiłem stare radio i też nie gra. muszę teraz wzmacniacz do lacetti hatchback znaleźć...
_________________
pomogłem? kliknij pomógł :)
 
     
esjot
[Usunięty]

Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 67/111
 60%
Wysłany: 2013-11-27, 15:46   

piciks napisał/a:
muszę teraz wzmacniacz do lacetti hatchback znaleźć.

Albo nowa antenę wewnętrzną ze wzmacniaczem np:


Ale ja chyba i tak wybrałbym wzmacniacz + oryginalną antenę w szybie
 
     
esjot
[Usunięty]

Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 67/111
 60%
Wysłany: 2013-11-30, 20:08   

piciks, Jak tam postępy. Udało się naprawić/wymienić wzmacniacz?
Tak po przemyśleniu sprawy to czy przypadkiem wzmacniacz nie zepsuł się jak podłączyłeś polecany przez etac-owca separator?
 
     
piciks 

Model Samochodu: LANO(s)cetti 1.4
Pomógł: 2 razy
Wiek: 29
Dołączył: 20 Sie 2013
Posty: 52
Skąd: gród Przemysława
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 1/14
 7%
Wysłany: 2013-12-01, 22:22   

a więc tak.

Mam antenę -- wzmak oryg. -- kabel -- wzmak za 17zł (16 dbi niby) -- rejdioł

kiedy podłączam sam kabel antenowy --> nie gra
kiedy podłączam kabel antenowy do wzmacniacza oryg. --> coś tam szumie (tak jak szumiało)
kiedy podłączam/odłączam wzmacniacza od 12V --> nie ma różnicy :D
kiedy puszczam sygnał przez ten wzmacniacz drugi z prądem, czy bez... --> bez różnicy

kiedy przykładam kawał plecionki miedzianej (szpica od mmiernika napięcia :D razem z kablem) to prawie tak samo do dupy odbiera jak z anteny na szybie.

skończyły mi się pomysły.

separatora nigdy nie podłączałem
_________________
pomogłem? kliknij pomógł :)
 
     
esjot
[Usunięty]

Poziom: 32
HP: 82/2753
 3%
MP: 1314/1314
 100%
EXP: 67/111
 60%
Wysłany: 2013-12-01, 22:29   

piciks napisał/a:
kończyły mi się pomysły.

To wygląda jakby radio po prostu nie odbierało. Jeśli zrobiłeś "antenę" z kawałka kabelka i nic nie odbierasz, to może być tylko problem z radiem
 
     
piciks 

Model Samochodu: LANO(s)cetti 1.4
Pomógł: 2 razy
Wiek: 29
Dołączył: 20 Sie 2013
Posty: 52
Skąd: gród Przemysława
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 1/14
 7%
Wysłany: 2013-12-01, 23:55   

stare robi to samo.

ono odbiera, ale ewidentnie nieodpowiednio. zasięg od nadajnika gdzie czysto odbiera określiłbym na 15 km. a powinno być 60 minimum.

na kabelku takim losowym jako antenie zasięg efektywny szacuję na 10km :D
_________________
pomogłem? kliknij pomógł :)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: