Zapraszamy wszystkich nowych i obecnych użytkowników do logowania się na nowe forum
http://forum.chevroletteampoland.com/



Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: C77
2013-02-15, 16:02
Fabryczna Kontrolka LPG w Cruzie
Autor Wiadomość
DanielB50 

Model Samochodu: Chevrolet Cruze 1,6 Base
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Sty 2011
Posty: 31
Skąd: Tarnów
Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 4/11
 36%
Wysłany: 2011-02-19, 12:23   Fabryczna Kontrolka LPG w Cruzie

Dziś przy sprzątaniu zauważyłem na zegarach kontrolkę LPG - z jednej strony nie montują gazu z z drugiej strony kontrolkę zamontowali. Co prawda mam gaz zamontowany w firmie Czekram i kontrolka mi się nie świeci, ale ciekawe, że tam jest.
_________________
Cruze 1,6 Base
 
     
Smysss GP99 

Model Samochodu: Chevy Cruze
Pomógł: 1 raz
Wiek: 33
Dołączył: 10 Lut 2011
Posty: 15
Skąd: Sandomierz
Poziom: 2
HP: 0/30
 0%
MP: 14/14
 100%
EXP: 5/8
 62%
Wysłany: 2011-02-19, 13:48   

ta jest taka kontrolka , znajduje obok kontrolki otwartych drzwi po prawej stronnie :-P
 
     
indyk 


Model Samochodu: Cruze 5d LT 1.8 MT + BRC
Wiek: 40
Dołączył: 02 Sie 2012
Posty: 50
Skąd: Łódź
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 12/13
 92%
  Wysłany: 2012-12-05, 00:03   Kontrolka LPG

Witam,
któregoś dnia zauważyłem nad wyświetlaczem przebiegu, w okolicy piktogramu informującego o nie zamkniętych drzwiach trzy tajemnicze literki: LPG.
Widać to, kiedy spojrzy się pod odpowiednim kątem na zegary.
Biorąc pod uwagę "fabryczne przystosowanie do zasilania LPG" - czy byłby to piktogram który może informować o tym, którym paliwem jest obecnie zasilany?
Ktoś coś wie na ten temat?
_________________
Jazda bez radia w dzisiejszych czasach przypomina zabawę zapałkami siedząc na beczce prochu...
Harry III + Pirat 63cm.
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1524/10164
 15%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2012-12-05, 00:21   

Zgadza się jest to fabryczna kontrolka LPG, ale nigdy nie znalazła praktycznego zastosowania.
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
endriu333 

Model Samochodu: Chevrolet Cruze 1.8 LTZ+Premium LPG OMEGAS
Pomógł: 43 razy
Dołączył: 01 Mar 2012
Posty: 846
Skąd: Warszawa
Poziom: 26
HP: 32/1637
 2%
MP: 781/781
 100%
EXP: 7/78
 8%
Wysłany: 2012-12-05, 08:10   

może innaczej nikt nie wie jak ją aktywować....
 
     
indyk 


Model Samochodu: Cruze 5d LT 1.8 MT + BRC
Wiek: 40
Dołączył: 02 Sie 2012
Posty: 50
Skąd: Łódź
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 12/13
 92%
Wysłany: 2012-12-05, 21:53   

endriu, podoba mi się Twój tok myślenia... jutro będę w ASO BSP w Łodzi, podyrdam ich trochę w tej kwestii...
_________________
Jazda bez radia w dzisiejszych czasach przypomina zabawę zapałkami siedząc na beczce prochu...
Harry III + Pirat 63cm.
 
     
user_02 
---

Model Samochodu: brak
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 14 Lip 2010
Posty: 945
Skąd: Śląsk
Poziom: 27
HP: 35/1795
 2%
MP: 857/857
 100%
EXP: 28/83
 33%
Wysłany: 2012-12-05, 23:19   

Jeśli jest, to "poza ASO" i po gwarancji można by było ją aktywować.
Tylko jeśli świeciłaby po przełączeniu na LPG to trochę niewygodne, bo niektórych denerwują kontrolki które świecą, chyba że zrobić tak żeby świeciła gdy auto jedzie na noPb.
Jeśli jest tam miejsce na żarówkę to chyba tylko podciągnięcie odpowiedniego przewodu z kompa LPG (np. z przewodu który daje napięcie na "czerwoną" diodę od wskaźnika LPG).
_________________
Tworzymy nową przyszłość :)
 
     
etac 
Prezes CTP

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 38 razy
Wiek: 48
Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 1794
Skąd: SBE
Poziom: 35
HP: 174/3484
 5%
MP: 1663/1663
 100%
EXP: 58/130
 44%
Wysłany: 2012-12-05, 23:30   

SebaSRS napisał/a:
Jeśli jest, to "poza ASO" i po gwarancji można by było ją aktywować.
Tylko jeśli świeciłaby po przełączeniu na LPG to trochę niewygodne, bo niektórych denerwują kontrolki które świecą, chyba że zrobić tak żeby świeciła gdy auto jedzie na noPb.
Jeśli jest tam miejsce na żarówkę to chyba tylko podciągnięcie odpowiedniego przewodu z kompa LPG (np. z przewodu który daje napięcie na "czerwoną" diodę od wskaźnika LPG).


Tyle ze to nie jest licznik jak w Lacetti, tylko moduł spełniajacy pewne funkcje. Tam jest dioda SMD ktora jest załaczana przez moduł jak dostaje impuls z innego modułu z nim skonfigurowanego. Jakby byłoby tak latwo to jest tam tez kontrolka DRL, ktora tez jestem chetny aktywowac, ale niestety nie ma takiej szansy na dzien dzisiejszy.
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1524/10164
 15%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2012-12-05, 23:38   

indyk napisał/a:
endriu, podoba mi się Twój tok myślenia... jutro będę w ASO BSP w Łodzi, podyrdam ich trochę w tej kwestii...


Heheh, ciekawe co powiedzą, a raczej czego nie powiedzą bo nie wiedzą :lol:
No, ale zaczekajmy ;-)

[ Dodano: 2012-12-05, 23:41 ]
etac_owiec napisał/a:
...Tam jest dioda SMD...


etac_owiec, rozbierałeś już liczniki? :shock:
Skąd wiedza, że tam nie ma żadnych żarówek np. R5 itp. lecz akurat SMD?
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
indyk 


Model Samochodu: Cruze 5d LT 1.8 MT + BRC
Wiek: 40
Dołączył: 02 Sie 2012
Posty: 50
Skąd: Łódź
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 12/13
 92%
Wysłany: 2012-12-05, 23:49   

Dioda jest zapewne zasilana/sterowana z CAN'a więc... zobaczymy :)
_________________
Jazda bez radia w dzisiejszych czasach przypomina zabawę zapałkami siedząc na beczce prochu...
Harry III + Pirat 63cm.
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1524/10164
 15%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2012-12-06, 00:08   

A jaka różnica jakby nawet była tam dioda?
Żadna :twisted:
Zasilanie i tak idzie po obwodzie drukowanym i to co jest w cokole to świeci gdy dostanie zasilanie. Niezależnie od tego co jest źródłem światła.

Can może w ogóle tego nie wykazywać, czy świeci czy nie świeci jakas dioda na tablicy,
bo kilku rzeczy jednak nie sprawdza, albo nie potrafi ujawnić ich błędów.
Stąd wniosek, że w Cruze nie jest jednak pełny Can-Bus.
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
etac 
Prezes CTP

Model Samochodu: Cruze
Pomógł: 38 razy
Wiek: 48
Dołączył: 03 Maj 2011
Posty: 1794
Skąd: SBE
Poziom: 35
HP: 174/3484
 5%
MP: 1663/1663
 100%
EXP: 58/130
 44%
Wysłany: 2012-12-06, 07:56   

C77 napisał/a:
A jaka różnica jakby nawet była tam dioda?
Żadna :twisted:
Zasilanie i tak idzie po obwodzie drukowanym i to co jest w cokole to świeci gdy dostanie zasilanie. Niezależnie od tego co jest źródłem światła.

Can może w ogóle tego nie wykazywać, czy świeci czy nie świeci jakas dioda na tablicy,
bo kilku rzeczy jednak nie sprawdza, albo nie potrafi ujawnić ich błędów.
Stąd wniosek, że w Cruze nie jest jednak pełny Can-Bus.


Patrzac na schemat licznika w Lacetti jestem w stanie ustalic gdzie tzreba sie wpiac zeby zasilic kontrolke, a w schemacie licznika Cruze'a jest tylko schemat jako modulu z ustalonym wejsciem szyny CAN i innymi drobnymi kabelkami. Astra IV i Cruze maja prawie identyczne podstawy budowy instalacji elektrycznej i maja pelna szyne CAN. Licznikow troche rozebralem ale tego z Cruze'a jeszcze nie otwierałem.

Zawsze mozna sie wpiac w kazdy element bezpośrednio, ale wskaznik ten nawet nie jest uruchamiany w funkcji AUTO CHECK wiec podstawowe pytanie jest czy tam jest cos co mozna uruchomic. Pewnie nie wiec jest wieksze pole do popisu.
 
     
user_02 
---

Model Samochodu: brak
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 14 Lip 2010
Posty: 945
Skąd: Śląsk
Poziom: 27
HP: 35/1795
 2%
MP: 857/857
 100%
EXP: 28/83
 33%
Wysłany: 2012-12-06, 17:27   

etac_owiec napisał/a:

Tyle ze to nie jest licznik jak w Lacetti, tylko moduł spełniajacy pewne funkcje. Tam jest dioda SMD ktora jest załaczana przez moduł jak dostaje impuls z innego modułu z nim skonfigurowanego. Jakby byłoby tak latwo to jest tam tez kontrolka DRL, ktora tez jestem chetny aktywowac, ale niestety nie ma takiej szansy na dzien dzisiejszy.

Ok, nie rozbierałem licznika cruza więc nie będę się kłócił :mrgreen:

Autor tematu nie pierwszy odnalazł tą kontrolkę, foto z zagranicznego forum:

zdjęcie chyba z tego tematu - http://www.thaivisa.com/f...e/page__st__325

I jeszcze foto przycisku LPG "fabrycznego" nie od cruza ale od astry (chyba) - http://mediaassets.gmeuro...zoom/274022.jpg
_________________
Tworzymy nową przyszłość :)
 
     
C77 
Ex-Wódz Org


Model Samochodu: Cruze 1,8 LS+ MY2010
Pomógł: 219 razy
Wiek: 37
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 4978
Skąd: Wolne Miasto Poznań
Poziom: 51
HP: 1524/10164
 15%
MP: 4853/4853
 100%
EXP: 148/280
 52%
Wysłany: 2012-12-06, 18:23   

A nie masz racji Seba, bo pierwszy tą kontrolkę zauważył DanielB50 na naszym polskim forum :twisted: 8-) :mrgreen:

[ Dodano: 2012-12-06, 18:34 ]
SebaSRS napisał/a:

Ok, nie rozbierałem licznika cruza więc nie będę się kłócił :mrgreen:


A ja wyciągałem liczniki, ale ich nie rozbierałem na części pierwsze,
(a to trzeba zrobić aby zobaczyć co konkretnie świeci w kontrolkach)
więc się czepiam skąd informacja, że jest tam SMD?

GM/Daewoo lubiło wciskać w obwody drukowane do podświetleń albo miniaturowe żaróweczki z kapturkami lub bez, albo kolorowe diody led 3mm,
dlatego proszę o jakiś dowód że w Cruzakowych "budzikach" są faktycznie smd.

[ Dodano: 2012-12-06, 18:42 ]
etac_owiec napisał/a:
Astra IV i Cruze maja prawie identyczne podstawy budowy instalacji elektrycznej i maja pelna szyne CAN


Skoro twierdzisz, że jest pełny CAN czyli powinien rozpoznawać np. przepalenia żarówek,
to dlaczego nie dostaniesz błędu o przepalonej żarówce świateł głównych,
choćbyś tak jeździł tydzień,
a o niesprawności któregoś z przednich kierunkowskazów otrzymasz info prawie natychmiast?

[ Dodano: 2012-12-06, 18:48 ]
etac_owiec napisał/a:
wiec podstawowe pytanie jest czy tam jest cos co mozna uruchomic. Pewnie nie wiec jest wieksze pole do popisu.


Wg mnie tez nie ma, dlatego tak jak napisałem w pierwszym poście nie ma przykładu na praktyczne zastosowanie.
A dlaczego myślę, że nie ma to napiszę później jak już autor podzieli się tym co powiedziało mu ASO ;-)
tzn. zapewne ich zdziwieniem że w ogóle taka kontrolka istnieje w Cruze :mrgreen:
_________________

Я на Драйве2
International Cruze Forum Moderator...
 
     
indyk 


Model Samochodu: Cruze 5d LT 1.8 MT + BRC
Wiek: 40
Dołączył: 02 Sie 2012
Posty: 50
Skąd: Łódź
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 12/13
 92%
Wysłany: 2012-12-07, 13:39   

Heh, nasze magiczne "LPG" ma zastosowanie w przypadku fabrycznych instalacji do zasilania gazem. Tzn, w momencie kiedy auto wyjeżdża z fabryki z instalacją. Póki co, (przynajmniej w BSP Łódź) nie ma metody na uaktywnienie tej funkcji w przypadku dokładanych instalacji.
_________________
Jazda bez radia w dzisiejszych czasach przypomina zabawę zapałkami siedząc na beczce prochu...
Harry III + Pirat 63cm.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: