To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Chevrolet
Pozwól się uwieźć

Mechanika - ABS w Chewrolet Evanda

Dariusz2309 - 2011-03-26, 12:00
Temat postu: ABS w Chewrolet Evanda
Witam
Mam problem podczas hamowania w ostatniej fazie włącza mi się ABS pedał kopie a z koła wydobywa się dziwny trzeszczacy dźwięk?? Czy to normalne czy jakaś awaria???

Anonymous - 2011-03-26, 12:08

Z pewnością normalne to nie jest. Pedał może pulsować przy hamowaniu ale tylko na śliskiej nawierzchni, kiedy ABS ma co robić.
Anonymous - 2011-03-26, 12:39

niekoniecznie ;-) za mocno naciskasz pedał hamulca i dochodzi do blokowania tarcz ;-) aby temu zapobiec włącza się abs i dlatego pedał "kopie" i słychać trzeszczenie ;-) spróbuj delikatnie zahamować (tak aby nie włączał się abs) i zobaczysz że nie ma tych objawów ;-)
skull - 2011-03-27, 09:54
Temat postu: Re: ABS w Chewrolet Evanda
Dariusz2309 napisał/a:
Witam
Mam problem podczas hamowania w ostatniej fazie włącza mi się ABS pedał kopie a z koła wydobywa się dziwny trzeszczacy dźwięk?? Czy to normalne czy jakaś awaria???


Z taką właśnie "kulturą" działa ABS, to normalne.

Dariusz2309 - 2011-03-27, 10:04

Ale żeby trzeszczał i kopał prawie jak koła ledwie już się toczą :evil:
Troche to wkurzajace jest :-P

Anonymous - 2011-03-27, 10:36

Dariusz2309 napisał/a:
Ale żeby trzeszczał i kopał prawie jak koła ledwie już się toczą :evil:
Troche to wkurzajace jest :-P

to dlatego że hamujesz ;-) abs działa aż do samego końca czyli jak samochód się zatrzyma. tak właśnie działa abs i musisz się przyzwyczaić lub zmienić na taki co nie ma abs-u ;-)

Dariusz2309 - 2011-03-28, 08:41

Czy przyczyną może byc czujnik ABS jednego z kół ??
Adrian - 2011-04-05, 18:22

Jak to byłby czujnik to nie gasła by ci kontrolka umieszczona w liczniku
Grzywacz - 2013-10-26, 17:40

Witam czy udało sie rozwiązać problem? Proszę o odpowiedź. Mam podobny problem w Epice po wymianie zestawu piasta_łożysko_abs w przednim prawym kole. Nieprawidłowo jest czytana prędkość tego koła, co owocuje włączaniem się ABS przy delikatnym hamowaniu przy niewielkiej prędkości ale najczęściej zapala się kontrolka awarii ABS podczas jazdy. Proszę o informację czy Tobie udało się rozwiązać problem?
Dariusz2309 - 2013-10-27, 13:56

Witam

Pomógł ASO Chevroleta w Łodzi (zresztą chyba nie tylko mnie z tego co pamietam na forum), który po badaniu komputerem wskazał uszkodzenie czujnika ABS (po prosty wariował przy prędkości ok 10 km/h), ponieważ czujnik jest zintegrowany z piastą nie pozostało mi nic innego tylko zakupienie całej nowej piasty z czujnikiem (Akwimat Warszawa polecam) i pomogło jak ręką odjał - spokój. Tylko jeszcze jedna uwaga gdzieś kiedyś wyczytałem, że nie należy tej wymiany pozostawiać mechanikom z przypadku (bo mogą być znowu problemy), tylko założyć to ASO, za z tego co pamiętam jakieś 170 zł

Pzdr

Grzywacz - 2013-10-27, 16:42

Dziękuję bardzo z odpowiedź.
1) Założyłem wcześniej wątek w dziale Epica, zerknąłbyś czy jest to taki sam problem jak u Ciebie?: http://forum.chevrolet.org.pl/viewtopic.php?t=3095
Wydaje mi się, że to dokładnie ten sam problem. Ponadto piasty są identyczne w Evandzie w Epice. Zerknij proszę i daj znać czy podobny problem.
2) U Ciebie ten problem pojawił się bez powodu czy też po wymianie?
3) Sprawdziłem części w Akwimat, piasta jest dosyć tania, kupiłeś tę?: http://www.daewoo.win.pl/...ch=epica&page=1
W cenniku głównym jest za 359,90zł a w innym (całościowy, lista) za 312,01zł. Nie wiem jaka to firma, ale tanio bo przykładowo w iparts piasta FAG to 427zł a SKF w innej hurtowni coś ponad 550zł. Wiesz może jakiej firmy są te Piasty? Jeśli to są te same to co Ty kupiłeś to jak Ci się sprawuje łożysko? Długo już wytrzymało?

daszczu - 2013-12-28, 22:23

Jeżeli już jest temacik nie będe smiecił, panowie byłem sprawdzić czemu lampi i się abs na desce no i diagnosa powiedział że nie może się połączyć dodam że na za bardzo sprytnego to mi nie wyglądał, pytanie moje brzmi czy abs mam na kostce obd2? dodam jeszcze że świeci mi się kontrolka hebli lecz z tego co widziałem wszystkie wtyki są oki pozapinane, nie sprawdziłem jeszcze jedynie czujnika na zbiorniku z płynem, płyn jest nie ubywa, czy jest możliwe że coś jest pogrzebane z wtyką że sie połączyc nie mógł?
daszczu - 2014-03-09, 08:37

kontrolka hebli jarzyła bo czujnik przy ręcznym się jakoś nie fortunnie zastał, wymieniałem linki to go rozruszałem i jest oke, z podpięciem, centralke miałem odpiętą, w tym tygodniu jade na diagno zobaczymy co się święci
krzysiek53 - 2015-04-06, 14:58

Witam proszę mnie uświadomić bo jestem tępy jak kosa po żniwach .To czujnik nie jest elementem wymiennym???? A gdy wymienię tylko samo łożysko a piasta zostanie ?? ????? :oops:
krzysiek53 - 2015-04-06, 20:20

Przepraszam PRZEPRASZAM oświeciłem się trońkę Przód ma wymienny czujnik ABS a łożysko i piasta to cały panel tył to cały panel łożysko piasta czujnik.Przepraszam :oops: :oops: :oops: :idea:


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group