CB Radio - CB w Cruzie
skansen - 2013-02-18, 15:33
Witam,
Chciałbym zapytać, jaki zasięg CB udaje wam się osiągnąć (CRUZE Diesel) przy zastosowaniu wspomnianych filtrów?
XaRaDaS - 2013-02-18, 15:45
skansen napisał/a: | Witam,
Chciałbym zapytać, jaki zasięg CB udaje wam się osiągnąć (CRUZE Diesel) przy zastosowaniu wspomnianych filtrów? |
Ten filtr nie ma wpływu na zasięg, tylko na zakłócenia powstałe od zasilania, przy ruszaniu/jeździe radio zaczynało pierdzieć jak silnik a zasięg nadal był taki sam, zresztą to już było nawet na jałowym biegu jak się dało gazu to buczało radyjko.
skansen - 2013-02-18, 20:30
XaRaDaS napisał/a: | skansen napisał/a: | Witam,
Chciałbym zapytać, jaki zasięg CB udaje wam się osiągnąć (CRUZE Diesel) przy zastosowaniu wspomnianych filtrów? |
Ten filtr nie ma wpływu na zasięg, tylko na zakłócenia powstałe od zasilania, przy ruszaniu/jeździe radio zaczynało pierdzieć jak silnik a zasięg nadal był taki sam, zresztą to już było nawet na jałowym biegu jak się dało gazu to buczało radyjko. |
OK, rozumiem, że filtry wyeliminowały źródło zakłóceń. Jak wobec tego wygląda przybliżony zasięg?
XaRaDaS - 2013-02-18, 20:39
skansen napisał/a: | XaRaDaS napisał/a: | skansen napisał/a: | Witam,
Ten filtr nie ma wpływu na zasięg, tylko na zakłócenia powstałe od zasilania, przy ruszaniu/jeździe radio zaczynało pierdzieć jak silnik a zasięg nadal był taki sam, zresztą to już było nawet na jałowym biegu jak się dało gazu to buczało radyjko. |
OK, rozumiem, że filtry wyeliminowały źródło zakłóceń. Jak wobec tego wygląda przybliżony zasięg? |
To już zależy od anteny długość, jej dostrojenia do auta i ustawienie CB, masz tam regulację zasięgu, w tych lepszych
Przykład wyboru anteny
skansen - 2013-02-18, 20:49
XaRaDaS napisał/a: | skansen napisał/a: | XaRaDaS napisał/a: | skansen napisał/a: | Witam,
OK, rozumiem, że filtry wyeliminowały źródło zakłóceń. Jak wobec tego wygląda przybliżony zasięg? |
To już zależy od anteny długość, jej dostrojenia do auta i ustawienie CB, masz tam regulację zasięgu, w tych lepszych
Przykład wyboru anteny |
Dziękuję za odpowiedź. Z CB jeżdżę od dość dawna, obecnie w Lagunie mam antenę President Alaska i radio Harry II ASC, zasięg dochodzi do kilkunastu kilometrów. Niestety w wielu nowych samochodach zakłócenia są nie do wyeliminowania ("wchodzą przez antenę" i zakłócają również pojazdy obok) i zasięg jaki udaje się uzyskać jest bardzo mały (np. obecna Honda Accord) czyniąc CB niemal bezużyteczne. Stąd też moje pytanie-chciałem się upewnić, że filtry załatwiają sprawę.
XaRaDaS - 2013-02-18, 20:53
skansen napisał/a: | XaRaDaS napisał/a: | skansen napisał/a: | XaRaDaS napisał/a: | skansen napisał/a: | Witam,
Przykład wyboru anteny |
Dziękuję za odpowiedź. Z CB jeżdżę od dość dawna, obecnie w Lagunie mam antenę President Alaska i radio Harry II ASC, zasięg dochodzi do kilkunastu kilometrów. Niestety w wielu nowych samochodach zakłócenia są nie do wyeliminowania ("wchodzą przez antenę" i zakłócają również pojazdy obok) i zasięg jaki udaje się uzyskać jest bardzo mały (np. obecna Honda Accord) czyniąc CB niemal bezużyteczne. Stąd też moje pytanie-chciałem się upewnić, że filtry załatwiają sprawę. |
Dla mnie jest to złe zestrojenie, ale możesz na kablu zasilającym dać ten pseudo filterek, ja wziąłem krążek ferytowy i zawinąłem kilka zwojów i mam spokój. Co do zasięgu, to może być uszkodzona antena (magnes) ja tak miałem z sirio ML-145, od nowości była uszkodzona i nie dało się zestroić jej, bata mi brakowało
skansen - 2013-02-23, 13:42
Witam,
Czy ktoś kto używa CB w CRUZE 2.0 Diesel mógłby się wypowiedzieć? Wiem, że niektórym trudno w to uwierzyć, ale naprawdę są samochody w których różne układy tak sieją, że CB jest bezużyteczne.
XaRaDaS - 2013-02-23, 13:56
skansen napisał/a: | Witam,
Czy ktoś kto używa CB w CRUZE 2.0 Diesel mógłby się wypowiedzieć? Wiem, że niektórym trudno w to uwierzyć, ale naprawdę są samochody w których różne układy tak sieją, że CB jest bezużyteczne. |
A próbowałeś z tym kółkiem ferrytowym ? W większości przypadków eliminuje zakłócenia.
skansen - 2013-02-23, 14:52
XaRaDaS napisał/a: | A próbowałeś z tym kółkiem ferrytowym ? W większości przypadków eliminuje zakłócenia. | W większości co nie znaczy, że zawsze. Stąd pytanie do użytkowników CRUZE (ja swojego jeszcze nie kupiłem). W obecnej generacji Hondy Accord próbowano już na prawdę wszystkiego, temat na forum Accorda ciągnie się od 2010 roku, 432 posty, próby z różnymi radiami, antenami itd. itp. i nic. Zakłócenia są tak silne (wchodzą przez antenę a nie zasilanie), że zakłócają również samochody znajdujące się obok, nawet jeśli mają one radia z rewelacyjnym zasięgiem.
mario78 - 2013-02-23, 15:54
Ja w Cruze użytkuję taki zestawik radio president johnny III + antena ML145. W poprzednim aucie zestaw spisywał się dobrze i w cruzie jest tak samo pomimo że nie mam żadnych filtrów a radio jest podłączone do gniazdka zapalniczki(tego z tyłu). Nie zauważyłem większych zakłóceń. Super rzeczą w tym radyjku jest ASC.
skansen - 2013-03-05, 15:45
Dziękuję za odpowiedź. Z jaką max. prędkością z nią jechałeś?
huri_khan - 2013-03-05, 23:22
180
mario78 - 2013-03-06, 06:27
skansen napisał/a: | Dziękuję za odpowiedź. Z jaką max. prędkością z nią jechałeś? |
Licznikowe ponad 200, tylko u mnie antenka stała na klapie bagażnika nie na dachu.
piotr1989 - 2013-05-20, 13:20 Temat postu: CB Radio w Cruzie Pokazuje jak przykładowo umocować radio w naszych Cruze-ach
Widok Z Fotela Kierowcy
Montaż Na Dwóch Wkrętach (Można Śrubki i Nakrętki)
I Oczywiście Antena
Naklejka Pod Antenę Allegro
Pozdrawiam
huri_khan - 2013-05-20, 16:21
piotr1989 napisał/a: | Pokazuje jak przykładowo umocować radio w naszych Cruze-ach |
Dobre jak tylko gadasz na 19, ale nie wyobrażam sobie w czasie jazdy przejście na inny kanał, rozkręcenie SQ czy RFGain.
|
|
|