To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Chevrolet
Pozwól się uwieźć

Nadwozie - Płyn spryskiwaczy w Cruze -BRAK czujnika i kontrolki poziomu

pokemen - 2014-01-22, 10:42

Raczej czujnik w zbiorniku plynu - tak przynajmniej jest chyba w wiekszosci samochodow.
C77 - 2014-01-22, 12:34

Musi być czujnik:

Nawet był taki początkowo planowany również dla Cruze razem z kontrolką, ale GM ugnało :->

endriu333 - 2014-01-22, 12:36

tak brak tego czujnika jest wkurzający no ale cruze to w sumie auto "budżetowe" a nie limuzyna :) słyszałem że podobno zbiorniczki z astry pasują do cruza i one właśnie mają czujnik poziomu... a przy okazji mają większą pojemność (5 a nie 3 L)
C77 - 2014-01-22, 12:45

endriu333 napisał/a:
słyszałem że podobno zbiorniczki z astry pasują do cruza i one właśnie mają czujnik poziomu... a przy okazji mają większą pojemność (5 a nie 3 L)

Bo to napisałem w zeszłym roku w tym temacie :mrgreen:

http://forum.chevrolet.or...?t=616&start=45

Dokładniej to Cruzakowy zbiornik ma 3,5l a astrowski 5l,
co w praktyce sprawia, że oprócz tego że płynu wystarcza na dłużej,
to nie wala się nam w bagażniku reszta płynu z butli 4,5l - 5l 8-)

endriu333 - 2014-01-22, 13:18

co moderator to moderator ;) a powiedz mi gdybym się zdecydował na taką podmiankę u sibie (wkurza mnie że taki mału jest ten zbiornik) to jest to na zasadzie plug and play czy mocowanie zbiorniczka trzeba jakoś przerabiać?
C77 - 2014-01-23, 13:32

endriu333 napisał/a:
co moderator to moderator ;) a powiedz mi gdybym się zdecydował na taką podmiankę u sibie (wkurza mnie że taki mału jest ten zbiornik) to jest to na zasadzie plug and play czy mocowanie zbiorniczka trzeba jakoś przerabiać?

Nic nie trzeba przerabiać - zupełne plug&play
bo zbiornik 3.5l w Cruze to też pierwotnie Astra tylko stara jego wersja z najniższych wersji wyposażenia,
która w Cruze jest wciąż jedynym standardem (dzięki GM :evil: )
dlatego w 5l zbiorniku mocowanie jest takie samo jak w 3.5l :-))

endriu333 - 2014-01-23, 13:36

napaliłem się ale już mi przeszło...300zł za używkę trochę dużo jak na +1,5L - trudno będę jeździł ze swoim starym :) ale dzięki za podpowiedź, że taka możliwość istnieje.....
C77 - 2014-01-23, 13:42

endriu333 napisał/a:
napaliłem się ale już mi przeszło...300zł za używkę trochę dużo jak na +1,5L

:shock: gdzie tyle za używkę chcieli? :shock:

Nowy w drogich sklepach kosztuje chyba koło 220 PLN

Karlos - 2014-01-23, 14:00

Mniejszy zbiornik na płyn, to także mniejszy kłopot w przypadku przejścia z sezonu letniego na zimowy. Zwłaszcza dla osób, które sporadycznie korzystają ze spryskiwaczy.
Z drugiej strony - jak często uzupełniacie zbiornik 3,5 litrowy? 4 razy w roku? Z pewnością rzadziej, aniżeli sprawdzenie ciśnienia w kołach, sprawdzenie poziomu oleju, czy mycie auta.

C77 - 2014-01-23, 15:23

Karlos napisał/a:
Mniejszy zbiornik na płyn, to także mniejszy kłopot w przypadku przejścia z sezonu letniego na zimowy. Zwłaszcza dla osób, które sporadycznie korzystają ze spryskiwaczy.

Racja, dla osób które mało jeżdżą to zamiana mija się z celem.

Karlos napisał/a:
Z drugiej strony - jak często uzupełniacie zbiornik 3,5 litrowy?

Jak dla mnie zbyt często :mrgreen:

Bywają dni i trasy, robione w takich warunkach atmosferycznych gdzie przez dzień jazdy swobodnie można opróżnić całą 4,5 litrową butle płynu, a co dopiero zbiorniczek 3,5 l. :sad:

A przed momentem zauważyłem że tenże 5 litrowy zbiornik jest montowany standardowo w hamerykańskich Cruzakach... :twisted:
i jeszcze do tego fabryczne spryskiwacze mgłowe mają.... a może i czujniki braku płynu się w nich pojawiły... :roll:
Ech nasze auta zawsze były traktowane po macoszemu jako wersje dla niechcianej Europy :neutral:

Dla zainteresowanych porównanie obu zbiorników których mowa:

Lewy = 5l. z Astry Prawy = nasz 3,5l.

WojtekCruze - 2014-01-24, 00:51

ciekawe czy da sie taki czujnik zamontować ?
C77 - 2014-01-24, 03:53

W przypadku zbiornika 5-litrowego na pewno się da,
co się tyczy oryginalnego 3,5 to dziś rzucę okiem na schemat z astry wykorzystującej ten Cruzakowy zbiornik i się zobaczy :)

Najtrudniejsze to chyba wymyślenie jakieś fajnej dodatkowej kontrolki dla niego sygnalizującej niski poziom płynu,
bo oryginalna została usunięta przez GM i w jakieś dziwnej wizji zastąpiona inną,
nota bene też nigdy niewykorzystaną :-)

WojtekCruze - 2014-01-24, 23:06

Może uda się zrobic tak, zeby zapalała sie jakas inna - niewykorzystana, zamiast tej od płynu ?
Krzysiek_81 - 2014-01-28, 16:11

Podepnę się pod temat zbiornika na płyn do szyb w inny sposób ;-) :

czy w Cruze zbiornik na płyj jest ukryty gdzieś w okolicach akumulatora, skrzynki z bezpiecznikami głównymi, gdzieś przy błotniku i zakryty do tego i dostępny tylko po zdjęciu nadkola?

Pytam, ponieważ w Orlando nie działają mi spryskiwacze, tj. wycieraczki przecierają szybę, słyszę cykanie przekaźników (od wycieraczek?) ale z dysz nie wydostaje się ani kropla płynu. Nie słychać również pompki, więc mając nadzieję, że to tylko zamarznięty płyn letni, który nie zdążył wymieszać się z zimowym, zablokował gdzieś pompkę (mam nadzieję, że pompka nie padła, sprawdzałem bezpiecznik - jest w porządku).

Czy macie jakiś sposób, żeby dostać się do zbiornika by ew. spróbować podgrzać go trochę termowentylatorem?

C77 - 2014-01-28, 18:37

W Cruze aby zdemontować zbiornik spryskiwaczy trzeba:

:arrow: podlewarować auto,
:arrow: zdjąć koło
:arrow: zdjąć nadkole

wtedy uzyskuje się względny dostęp, pozwalający na wymianę zbiornika.

Zderzaka ściągać nie trzeba, na szczęście :-)

Tutaj widać ten zbiorniczek, chociaż brakuje tez pół auta ;-)