To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Chevrolet
Pozwól się uwieźć

Elektronika i Elektryka - Problem z elektryk?? Brak pr?du, auto nie odpala przeka?nik?

DisBart - 2014-12-17, 11:35
Temat postu: Problem z elektryką? Brak prądu, auto nie odpala przekaźnik?
Witam, Pierwszy post na tym forum i od razu prośba o pomoc... (Cruze 2010 VCDI 1991cm3 150km)

Problem pojawia się sporadycznie ale jest i nikt mi nie potrafi pomóc...
Przekręcam kluczyk, odpalają się wszystkie lampki - gitara gra, zapłon i - NIC - zero zakręcenia - absolutna cisza. Kilkanaście ponowień i odpala - a mam wrażenie, że jak nim szarpnę (samochód na biegu i jakieś delikatne wzniesienie) to szybciej odpala. Uruchomienie niestety nie jest końcem problemów - autko jedzie ale - przy szybkiej jeździe czuję szarpnięcia jakby gasł no ale szybciutko zaskakuje i jakoś się toczy. Natomiast gdy zchodzę na niskie obroty, korek, parkowanie mruga lampka ( kontrolka świec żarowych) i wóz gaśnie... Mam wrażenie, że jak wyłączę nawiewy na szybę i ogrzewanie tylnej szyby to objawy ustępują lub są rzadsze...
Nie jest to regularne - w zeszłym roku raz się tak wydarzyło - mechanik wymienił elektromagnesy - ale sytuacja powtórzyła się po 2 dniach i ponownie po kilkunastu (co ciekawe podczas dżdżystej jesieni). Przyszła zima, wiosna, lato spokój - nadeszła jesień - i to samo. Mechanicy (...) twierdzą, iż nie mogą przeprowadzić diagnozy jak nie ma objawów ..... - no bo - wóz zgaśnie, uda mi się go odpalić - jadę do warsztatu i wredne bydle odpala za każdym razem.... Nie wiem co zrobić z tym fantem...

mario78 - 2014-12-17, 14:56

Było auto podłączane pod komputer? Jakieś błędy zapisały się w sterowniku?
endriu333 - 2014-12-17, 15:41

zmienić mechaników - błędy nie muszą się świecić na desce żeby je odczytać tylko trzeba mieć dobry skaner - czytaj drogi a 70% mechaniorów ma jakieś końcówki z allegro za stówę i myślą że to zastąpi profesjonalną diagnozę. Bądź co bądź to co opisujesz jest ważne dla bezpieczeństwa i skoro nie możesz na swojej drodze spotkać dobrych mechaników to udaj się do ASO i niech oni to robią - wiem że to dorgie ale życie chyba droższe (w ASO wtedy możesz sobie przejrzeć historię swojej sztuki bo coś czuję że była "bogata") Pozdrawiam
DisBart - 2014-12-17, 16:10

Auto było raz podłączane do kompa - i podobno nic nie wykazało... dzisiaj kolejny elektromechanik stwierdził, że to problem z masą... ale znajdzie problem jak samochód nie będzie chciał odpalić... Nic to w poniedziałek do ASO wstawiam
Endriu333 - Co do historii wozu to wydaje mi się, że w miarę dobrze ją znam - kupiłem nówkę.

DisBart - 2014-12-28, 23:30

No i do ASO z pewnych powodów nie wstawiłem - min przez fakt , że typ z ASO zaczął się upierać przez telefon , że to na 100%..... rozrusznik. No a wczoraj właściwie mój Cruze zdechł... Gaśnie co chwile - podczas szybszej jazdy przygasa na ułamek sekundy, a przy wolnej pada zupełnie. Całe szczęście dawał się odpalić (z jednym wyjątkiem - ale na szczęście na wzniesieniu - szarpnąłem nim na biegu i odpalił...) i dojechałem do domu. Objawy jak wcześniej odpalała się lampka świec żarowych i dodatkowo check engine... Na jutro assistance wstępnie zamówione i szukam warsztatu...
DisBart - 2015-01-08, 09:16

Warsztatu nie znalazłem tak szybko jak chciałem - a nasze ASO ma taką renomę, że od razu mnie przygarnęli. 1sza diagnoza :
- walnięty akumulator (okazyjnie i w promocji ASO zaoferowało nóweczkę za 700 zł :) )
- zapchany filtr paliwa
- luzy na jakiś tam przewodach....
Telefon, że zrobione i mogę fruwać Cruzikiem , że hej
To pofruwałem .... mniej więcej jak Mateja albo inny Zniszczoł - kilkadziesiąt metrów i zawrotka na rozbieg - bo punktu konstrukcyjnego to nie przekroczyłem - wszystkie przypadłości Cruza - bez zmian.
No to se minęły święta, sylwester, 3 króli - i wczoraj - telefon, że jest i mogę fruwać Cruzikiem, że hej.
Wygląda, że na razie trzyma formę Austriaków z turnieju 4s.
Diagnoza - "walnięta wiązka odpowiedzialna za sterownik silnika" czy jakoś tak...
W nowy rok wszedłem o 1k lżejszy ;)
ps . Nie, nie skorzystałem promocji dot. akumulatora ;)

endriu333 - 2015-01-08, 14:54

no to nie zazdroszczę ale oby ta forma się utrzymała i żebyś nie miał więc z nim nerwów....
DisBart - 2015-01-09, 00:11

a podziękować :) Ja nie mam nerwa na Cruzika - toż ma prawo się czasami pochorować;) Nerwa to mam na pseudo mechaników...
C77 - 2015-01-10, 19:30

DisBart napisał/a:
Diagnoza - "walnięta wiązka odpowiedzialna za sterownik silnika" czy jakoś tak...


A faktura jest? może tam coś wpisali dokładniej, albo chociaż numer części GM

DisBart napisał/a:
a nasze ASO ma taką renomę, że od razu mnie przygarnęli...


Olsztyńskie? To pewnie to samo co u naszego forumowego kolegi SanDiego,
jeśli tak to się nie dziwie tej renomie :mrgreen:

DisBart - 2015-01-11, 11:01

"naprawa instalacji elektrycznej sterownika silnika" + "test diagnostyczny" - to z faktury.
Tak olsztyńskie MIBO..... :roll:

tadeusz.maria - 2015-01-14, 13:23

Witam, kolego mam cruza 2009r identyczne objawy jak u Ciebie,
w ASO jeszcze nie byłem,
napisz mi proszę czy Twój samochód został naprawiony w ASO i jaka była przyczyna?

DisBart - 2015-01-14, 20:38

Cześć - tak jak pisałem powyżej - naprawili jakąś wiązkę elektryczną odpowiedzialną za sterownik silnika - no i Cruzik (odpukać w niemalowane) śmiga jak ta lala. :)
tadeusz.maria - 2015-01-15, 12:53

Jeśli można wiedzieć to na jakie koszty trzeba się nastawić ? Jestem umówiony również w MIBO Olsztyn. Ale dodatkowo zgłosiłem tę sprawę do GM Polska ,przedstawiając usterkę jako zagrażającą bezpieczeństwu na drodze i liczę po cichu że naprawa zostanie zakwalifikowana jako akcja serwisowa i zostanie wykonana nieodpłatnie. Przytoczyłem argumenty ,że jest to kolejny pojazd tej samej marki z identyczną usterką , a w całej Polsce takich pojazdów mogą być setki .Tym bardziej ,że jak wspomniałeś usterkę trudno było zdiagnozować. Dla mnie również mechanicy proponowali wymianę rozrusznika,akumulatora itp. a jak się okazuje problem leży zupełnie gdzie indziej .Dziękuję i pozdrawiam
DisBart - 2015-01-15, 13:27

Za całość usługi zapłaciłem 449 zł - naprawy i diagnozy, które okazały się skuteczne. Bo poprzednie wskazania MIBO kosztowały mnie kolejne 450zł (chociaż trzeba przyznać, że akumulator był do wymiany) - więc niech będzie 150 zł... ;)
pozdrawiam i powodzenia

validator - 2015-04-27, 13:55

No i ja dołączam do klubu... 2009 2.0 VDCI 125 KM. Identyczna historia. Muszę dać do elektryka i zobaczymy co dalej.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group