To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Chevrolet
Pozwól się uwieźć

Elektronika i Elektryka - Problem z ?wiat?ami

XaRaDaS - 2013-05-20, 20:44
Temat postu: Problem z światłami
Dzisiaj jadąc do braciaka do warsztatu, zauważyłem, że znowu mi nie świeci jedna lampa przednia. Pod warsztatem jako że musiałem poczekać, aż się zwolni stanowisko do sprawdzenia kół zerknąłem na światłe i o dziwo lewy przód świecą mijania i drogowe, postojowe spalona żaróweczka ;) i kierunek, natomiast w prawej działa tylko drogowe i kierunek, z tyłu działa mi tylko stop :evil:
Przeglądałem bezpieczniki i wyglądają na dobre, tak się zastanawiam czy to czasem nie jakaś kostka, ale żeby tylko jeden reflektor działał, a inne nie ? i jeszcze jedno nie działa podświetlenie tablicy zegarów i klimy.

user_02 - 2013-05-20, 21:51

Wyjmij zegary, za nimi powinna być taka kostka (w okolicy wiązki), sprawdź czy nie jest spalona.
XaRaDaS - 2013-05-20, 22:46

SebaSRS napisał/a:
Wyjmij zegary, za nimi powinna być taka kostka (w okolicy wiązki), sprawdź czy nie jest spalona.


Czytałem o tym, ale jeszcze jedno mi naszło, nie wiem od jakiego czasu to się dzieje, ale możliwe, że po wymianie kierunków na te srebrzone coś z tyłu źle zmontowałem.

No nic jutro czeka mnie przeprawa z elektryka

XaRaDaS - 2013-05-21, 10:04

1.Odłączyć złącze elektryczne modułu brzęczyka.
2.Włączyć reflektory.
3.Sprawdzić napięcie na zacisku 6 złącza modułu brzęczyka.

Pomoże ktoś to zlokalizować ? Kompletnie nie wiem gdzie to jest, a w TIS też nie ma w sumie, albo ja nie mogę znaleźć.

A tak przy okazji, kostki za licznikiem są całe i wygląda to raczej na problem z brzęczykiem.

Jeszcze jedno, nie działa oświetlenie schowka też i sobie przypomniałem, że jak wyciągałem schowek to mi siadło radio, bo grało.

XaRaDaS - 2013-05-21, 12:28

Tak się zastanawiam, gdzie jest ta kostka, czy to te co idą do licznika czy jakaś jest może ukryta ??

Nie chce mi się jechać do ASO, ale jak do 16 nie rozwiążę problemu to będę musiał zajechać, bo nie chcę stracić DR.

kapczur - 2013-05-21, 14:31

Ja niedawno grzebałem przy schowku (wymiana filtra) i coś się musiało zewrzeć, padł prąd :)
Nie było oświetlenia zegarów, schowka, postojówek... tak jak u Ciebie.
Spalony był,a raczej stopiony bezpiecznik, w taki sposób że "na oko" był dobry, ale nie działał.
Chodzi o bezpiecznik widoczny w schowku z bezpiecznikami (przy otwartych drzwiach kierowcy).
Który to był bezpiecznik, nie pamiętam. Jakoś po środku (wysokość) i na pewno niebieski (15A) :)

Z całą pewnością to samo jest u Ciebie :)

XaRaDaS - 2013-05-21, 15:03

kapczur napisał/a:
Jakoś po środku (wysokość) i na pewno niebieski (15A)


Z tego co podajesz to w sumie w kabinie 15A jest max 9 bezpieczników: dodatkowe gniazdo, kierunkowskazy, zapalniczka, tylne światło przeciwmg., światła awaryjne, zegar, alarm (nie mam), audio i okno dachowe (też brak) najbliżej środka jest przeciwmgielne, potem awaryjne (działają) zegare, potem zapalniczka i kierunki jak i audio i dodatkowe gniazdo. No nic dużo nie ma, ale sprawdzę. Możliwe, że przez przeciwmgłowe się to zrypało ;)

kapczur - 2013-05-21, 15:26

Na pewno jest jeden bezpiecznik odpowiadający właśnie za te problemy o których piszesz.
Jeśli chcesz to za 2h mogę wrzucić fotkę i wzkazać ten bezpiecznik.

XaRaDaS - 2013-05-21, 15:32

kapczur napisał/a:
Na pewno jest jeden bezpiecznik odpowiadający właśnie za te problemy o których piszesz.
Jeśli chcesz to za 2h mogę wrzucić fotkę i wzkazać ten bezpiecznik.


Spoko, ja korzystałem z instrukcji i jako że w opisie bezpieczników kabinowych nie znalazłem jakiegoś "odpowiedzialnego" to pominąłem sprawdzanie. Jak będę wychodził z roboty to sobie zerknę na te w kabinie.

Problem rozwiązany ;) bezpiecznik świateł przeciwmgłowych tylnych 15A do wymiany, dałem na razie 20A i światła działają.

Kapczur bez Ciebie to bym już jechał do ASO na kontrolę, bo się nie spodziewałem że to ten bezpiecznik może być walnięty :mrgreen:

kapczur - 2013-05-21, 19:04

No to fajnie, że zadziałało :-D
orzech - 2013-05-22, 17:47

To ja jeszcze tylko dodam, że przy wyjmowaniu schowka pasażera lampka zwiera się z metalową ramą od deski rozdzielczej (ciężko wyjąć bez zwarcia) i leci bezpiecznik. Poszedł mi chyba ze 3 razy zanim obczaiłem dlaczego tak się dzieje. Teraz wyjmuje bezpiecznik przed wyjęciem, pomaga ;-)
Bezpiecznik, to ten w dolnym rzędzie, na górze po prawej -15A

XaRaDaS - 2013-05-22, 19:56

A ja proponuję zamiast wyciągać bezpiecznik, to odłączyć klemę -
orzech - 2013-05-25, 12:25

I skasuje sobie zaprogramowane stacje w radiu oraz liczniki dzienne :-P
XaRaDaS - 2013-05-25, 12:33

No kurcze, faktycznie :shock: 5 min. ustawiania, akurat ja nie słucham radia, tylko z płyty leci muza. Co do dziennych to czasem je zeruję :mrgreen:


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group